Ako sa vyrovna s interupciou?
Ahojte baby. kedze je to chulostiva situacia, tak som si vytvorila novy nic. Som vydata a s muzikom mame 8 mesacnu dcerku. Teraz som zistila ze som tehotna. S mm sme uvazovali no ani keby sme si poriadne utiahli opasky asi by sme to nezvladli. Teraz som bola u lekara a su to dvojicky. Rozhodli sme sa pre intterupciu, kedze si ich financne nemozeme dovolit a nema mi kto ani pomoct, to by som mala tri malinke deti. Moji rodicia byvaju strasne daleko stale pracuju.Podotykam ze sme sa s muzom chcranili a fakt neviem ako sa to stalo. Neprisla som si pre odudenie, samej mi je to strasne luto a nemyslela som si ze niekedy budem musiet urobit toto rozhodnutie. Zazili ste si to niektora? Ako ste sa s tym vyrovnali?
@perzefona a čo iné bude zo žien, ktoré si tu dávajú foto "gestačného vačku", ak nie matky? keď donosia, čo z nich bude? 😅
žeby nosili v tom vačku kengurku? alebo bude z toho dinosaurus?? 😅
dievča, sa spamätaj. podľa mňa si maximálne nezrelá na reči tohto typu, lebo sa doť zamotávaš a meníš názor 😝
"dieta to bude az ked bude zive mimo maternice... Dovtedy nie." 😀 😀 😀 😀 😀 to fakt? 😕 😅 😀 😝
a deň pred pôrodom je to čo???mačiatko??? 😝
no hroznéééé prirovnania 😒
apropo: k tomu tlačeniu sa 3 detí v jednej izbe, nebudú žiť- žiadne dovolenky,....
si čítala celú diskusiu?
pekne o kvalite života tu písala @vejula
akým právom tu ktokoľvek rozhoduje o výške kvality života druhých?????
ja poznám pracháčov, čo jazdia na felícii, lebo mi povedali, že sa nepotrebujú predvádzať, koruny dávajú do iných vecí - ktoré druhí okato nevidia
a zas poznám ľudí, čo sa zadĺžia na super auto- a bývajú v jednej izbe...ale veď to auto predsa vidnoooo 😅
podľa čoho posudzuješ kvalitu života iného človeka??
a vie čo? ja som vyrástla v 2-ibovom byte a boli sme v jednej izbe aj so sestrou s rodičmi, myslím, spávali sme spolu, učili sme sa tam spolu,....
no trápne 😅 tí naši to boli nezodpovednííííí rodičia 😅 načo nás mali, keď nám nezabezpečili od prenatálneho vývoja samostatnú izbu 😅
(zabezpečili, dosť neskoro-postavili veľký dom,ale ja som bola už skoro dospelá 😉 na okraj)
jaaaaaaaaj, zlatý MK, čo všetko sa tu ja nedozviem 😅
Jaaaj... Tato debata by sa mohla tahat donekonecna... Uz ma to nebavi... Poviem to tak...ked vravim, ze dieta je dieta az mimo maternice dychajuce samo.... Hovorim to preto, ze sa netreba tesit kym to tak nie je vid moja znama, ktorej piatok povedali nech pondelok ide na prorodnicu.. Cez vikend sa dietatu urobil uzol na pup. snure a pondelok ked mala ist uz rodit tak jej povedali, ze dieta je mrtve... Kym chcem povedat, ze tesit sa treba naozsj az ked je babo narodene... A nie sa vytesovat z gestacnehi vacku... Ohladom toho co keby moja mama isla na upt... A co... Tak by isla.. Ja by som tu teraz nepisala, ale netrapilo by ma to lebo by som nebola na svete... A k nechranenemu sexu... Ja nevravim, ze ma chodit zena chodit na upt 6x rocne... Ale stane sa... Stane sa aj ked sa chranis.... Vid mojej kamaratke s horm. antikoncepciou... A otehotnela aj tak... Na potrat nesla ale ked otehotneju 16 rocne... Neviem... A k tej anencefalii... Dielo bolo dokonane? Nieto nepochopim... Radsej pojdem na upt v 12 tyzdni ked nemam ani brucho ako nosit v sebe 40t nieco, co aj tak viem, ze hned zomrie..a kazdy den sa budit s tym, ze nosim v sebe nieco co coskoro zomrie.... A este to ani nema mozog... Ja nehovorim, ze mate ist na potrat ked dieta nema ruku nohu razstep... Ale anencefalus nema mozog a to je myslim zakladna cast cloveka...
@perzefona Tipujem že nemáš vlastné deti. Neber to v zlom, ale niektoré veci ozaj dokážeš pochopiť, až keď si ich zažiješ, niektoré skúsenosti sú skrátka neprenosné a tým pádom nevysvetliteľné, diskusia tu nemá cenu.
Darmo ti tu budeme vysvetľovať, že keď nájdeš na teste dve čiarky, od toho momentu sa všetko mení a cítiš a vieš, že je v tebe nový život. Že od chvíle, keď vidíš na USG gestačný vak, vidíš tam dieťatko, každý deň myslíš na to, ako rastie. Že sa o tú bodku bojíš a ľúbiš ju bez ohľadu na to, že podľa nejakej odbornej definície je to iba zhluk buniek... že za ten život cítiš zodpovednosť... že ho vnímaš ako dar a obrovský zázrak a nie je to tak jednoduché rozhodnúť o jeho ukončení, hoci ti povedia, že sú tam vady nezlučiteľné so životom... toto by som si ozaj nikdy nedovolila hodnotiť a súdiť.
Trúfam si tvrdiť, že to takto vníma väčšina žien-matiek. Našťastie.
A k tomu, čo si napísala - že sa máme tešiť, až keď sa dieťa narodí živé - k tomu ozaj nemám čo napísať, to je hrozný cynizmus. S týmto postojom sa vlastne nemôžme tešiť nikdy, lebo každý jeden deň sa môže niečo stať - pred aj po narodení.
@perzefona ty mas fakt 25? 😕 omg.....jasne, ze nemas deti, inak by si taketo prudernosti nevypustila z ust....moja draha, dieta napr. v 9tt (kedy sa bezne vykonavaju interupcie)....ma nozicky, ma rucicky a bije mu srdce....keby si to zazila, pochopila si to...ak toto normalna zena vidi na utz, tak pochopi, ze dietata to je.....a ak je ok, tak na potrat nepojde....
inak co to splietas s tou pupocnou snurou?....k smtri moze dojst aj po porode (z inych dovodov)......a vtedy to uz je dieta? neverim, neverim, ze mas 25....sorry.... 🤐
@perzefona deň pred pôrodom je to plod? ok, tvoj názor, ja ti ho neberiem 🙂
ale ešte som sa nestretla s tým, že tehotnej ženy s bruškom sa pýtajú, či čakajú plod 😉
aj mňa sa pýtali, či čakáme dieťa
prirodzené, nie?
jabloň má tiež plody - jablká
my hovoríme, že ideme oberať jablká, nie plody 😉
žena má tiež plod- dieťa, takže u nás sa čaká dieťa 🙂
taká hra so slovíčkami 😉
vieš, tu nie sme na medicíne na skúške z gynekológie a pôrodníctva
tu sme na MK, resp. v realite, tu ženy čakajú deti 🙂
toť vsjo. môj názor
@perzefona Rozum sa mi pozastavuje nad tym co tu pises neverim, Ty pravdepodobne este dieta nemas, lebo neverim, ze by matka taketo nieco aj dokazala napisat........
@perzefona - dávnejšie, v inej diskusii s podobnou témou, akou je táto, písala iiná mamina žijúca v UK, ktorá potratila (už si nepamätám, v ktorom týždni), že jej lekári, ktorí od nej odoberali anamnézu dokonca prili úprimnú sústrasť. Chápeš, o čom je život? Čo musí lekár predovšetkým mať? Úctu k človeku, úctu k životu. Nihil nocere, ako napísal Hippokrates.
„Humanita spočíva v tom, že žiadny človek nie je nikdy obetovaný pre nejaký cieľ.“
A.Schweitzer
„Potrat je najväčším ničiteľom pokoja, pretože je to vojna proti dieťaťu.“
Matka Tereza
@katja78 a ty si co myslis, ze ja by som sa jej vysmiala do ksichtu??? Zasa tu zo mna nerob nejakeho kruteho cloveka... Ja som empaticka viac nez by bolo treba..... Co mi ale vadi je ked tu odsudzujete zeny, ktore chcu ist na upt lebo im situacia nic lepsie neumoznuje....a vadi mi ked robite z antikoncepcie vrazdu a z upt taktiez nieco podobne... Teda este nieco horsie... A tvrdite ze centimetrove embryo je dieta, ktore si uvedomuje ked s nim nieco spravite...
@macamac
Vidis sama si povedala, ze povies cakame dieta.... Takze potom ho este nemas??? Tak preco nevravis, ze mas dieta ked to podla teba uz dieta je???? A nechce sa mi tu tahat za slovicka... Ja som tu riesila centimetrove embryo a ty tu tocis pomaly uz o 50cm novorodencovi... Nema to cenu sa o tom s tebou bavit.
@perzefona - komu by si sa vysmiala do ksichtu? píšem o úcte k životu, o postoji, ktorý nosíš v srdci a prenášaš do hodnôt a do vzľahov. a @macamac ako aj každá žena, ktorá už čakala dieťa, nečakala, kedy sa dieťa stane dieťaťom 😀 😀 😀 ale čakala, kedy sa narodí jej milované dieťa. Fakt, tituly Ti k pochopeniu nepomôžu 😖
@perzefona Tu nejde ozaj o slovíčka... ide o to, že akokoľvek nastavíš tie definície, nezmeníš podstatu veci, nezmeníš emócie spojené s tehotenstvom, s potratom, s materstvom... Ak by si čítala diskusiu, dozvedela by si sa, že som autorku neodsudzovala, ale od UPT som ju odhovárala tiež. Lebo to, že si nejakú definíciu prečíta, že sa dozvie, že to, čoho sa zbavuje, vlastne nie je dieťa, ale zhluk buniek, nezmení nič na tom, že svojim rozhodnutím zabránila svojmu dieťaťu vyvinúť sa, narodiť sa a žiť. A toto je to, s čím bude musieť žiť každý deň do konca života, toto (s prepáčením) neodrbeš vedeckou poučkou.
@perzefona ja mám deti dve 😉 už tu - mimo maternice 😉
reakcia na:
" Vidis sama si povedala, ze povies cakame dieta.... Takze potom ho este nemas??? Tak preco nevravis, ze mas dieta ked to podla teba uz dieta je???? "
ty si tu riešila, že DIEŤA je až po narodení - mimo maternice 😉
a že dovtedy je to PLOD
a neriešili sme, či niekto - tehotná - hovorí, že "má dieťa".
myslím,že práve z toho si sa smiala- že ho ešte nemá, že je to plod...a všeličo sa môže stať.... a z toho vyplýva, že nemáme hovoriť, že čakáme dieťa- ale že čakáme plod 😉
ale máš pravdu, trošku sa zamotávaš-ale ja mám pamäť 😀 😉
ale fakt, ok, nechajme to 🙂
pa
@perzefona na jednej strane píšeš, že ti vadí, že niekto tu odsudzuje ženy, ktoré sa rozhodnú pre upt, na druhej strane ide z teba taký chlad, až mám z toho zimomriavky. Možno na túto diskusiu o pár dní zabudneš, ale snáď o pár rokov na to náhodne naďabíš a zaleje ťa červeň...možno nie, ale bola by som radšej, keby áno, svedčilo by to o tom, že si sa vo vnímaní sveta a úcte k životu posunula ďalej 😉
@katja78 ved tej matke, o ktorej si pisala.... Fakt uz ma to nebavi riesit.... je normalne, ze kazdy ma svoje pre a proti... konikove mamicky maju len proti... ja mam pre a som tu za majvacsieho netvora....Povedala som, ze sucitim s kazdou matkou, ktora pride o dieta... Ale nebudem odsudzovat tu, ktora to berie ako jedine vychodisko.... A ma v zivote nejake ciele a chce v zivote nieco dosiahnut s mat dieta v normalnom veku a s niekym kto ju miluje... a vy sa pustite do 17stky bez matky, ktora by pomohla a otec dietata jej povedal, ze s nou nechce nic mat.. Je to pravo kazdej zeny sa rozhodnut a vy ich tu len odsudzujete... Za chvilu mi tu este zacnete tvrdit, ze aj baby, ktore idu na upt po znasilneni napr.
sakra, veď už malé dievčatá sa tešia, až raz budú mať svoje skutočné miminká, pestujú bábiky a teší ich to....
@perzefona - Peťa, vieš si vôbec predstaviť, ako veľmi-preveľmi sa aj pár dní/týždňov tehotná žena úplne prirodzene, normálne teší na svoje dieťa? Ako sa modlí, aby bolo hlavne zdravé? Ako jej to okolie praje? Dá sa to vôbec? Netešiť sa, lebo čo ak...??? veď je to absurdné, čo si predstavuješ o tehotenstve a materstve.
A fakt sa domnievaš, že žena, ktorá svoje dieťa nechce, tak ide na potrat ako do kaderníctva, kde nechá niečo, čo jej momentálne nevyhovuje? Že jej svedomie ju v živote nedobehne?
@macamac no myslim, ze ty si skor nechapava ako ja zamotana.... Povedala som, ze je to plod a dieta je to az ked je to mimo tela.... A ze to vlastne prizna sama matka ked povie, ze caka dieta... Co znamena, ze ho este nema.... Na plod cakat nemusi... Ten ma.... Radsej si to precitaj lepsie kym nieco napises... Lebo pises uplne mimo veci
@perzefona ja suhlasim s tym, ze malo by byt pravom kazdej zeny rozhodnut sa. a ako sa s tym vyrovna, ci nevyrovna, zalezi od tej zeny, od jej dovodov... a podla mna nemusime chapat dovody, ale nemame pravo odsudzovat.
pretoze podla mna je to aj o tom, ze tehotenstvo a porod moze aj vazne ovplyvnit zenu a dokonca byt aj zivot ohrozujuce. koho zivot ma vacsiu cenu? zeny, alebo dietata? neviem
keby mi niekto povedal, ze druhym porodom riskujem svoj zivot, neviem, co by bolo lepsie. aby boli dve deti na svete, ale bez mamy. alebo aby bolo len jedno, ale malo svoju mamu. len som stastna, ze som to nevedela dopredu a nemusela som sa rozhodovat.
beriem a respektujem interupciu ako pravo zeny rozhodnut o svojom tele a o svojom nasledujucom zivote.
@katja78 ach ale ved ja nevravim, ze ja sa tesit nebudem.... Budem urcite.... Tiez budem behat s fotkou zo sona cela vytesena.... Este to nebude mat mozno ani ruky nohy a uz budem dufat, ze sa mi narodi bejby... Ale keby som bola v situacii, ze otehotniem za hentakych okolnosti ako ta 17stka, ktora tu pisala... Tak tiez by som to upt zvazovala ...Proste co mi tu vadilo bolo ze som natrafila na niekolko tem o tom, ze nejake baby chceli ist na potrat a boli z nich urobene uplne svine...a popisane komenty typu ze chcu zabit svoje DIETA ... Netvrdim, ze si ich odsudzovala ty... Ale bolo ich tam riadne... A zasa tu tocim to iste dokola... Pisala som to uz o par komentov hore...
@perzefona ja celý čas vychádzam z tvojich slov:
" Vy mate len pozitivny test a uz cakate babatko.... A pritom sa toho moze tolko udiat a aj udeje... A tolkym... Nie nadarmo sa tomu hovori embryo a potom plod....dieta to bude az ked bude zive mimo maternice... Dovtedy nie.... A uz urcite embryo do 12 tt kedy sa moze urobit potrat nie je babatko.
A ked vravis ze z embrya vznikne dieta... "
píšeš: .dieta to bude az ked bude zive mimo maternice... Dovtedy nie...
živé...a mimo maternice..... = DIEŤA
a dovtedy žena čo nosí v sebe? plod? deň pred pôrodom - plod? tak si to nazvala
ja som čakala deň pred pôrodom a aj celé tehu DIEŤA !!!!!!!!!!!!!!!!!!! 😵
o tom sa tu bavíme
človek vie vynosiť DIEŤA a čaká DIEŤA!!!!!!!!!!!!!!
a mačka vynosí a porodí MAČIATKO 😉
u niektorých skrátka nie je PODMIENKA : len mimo maternice a živé = dieťa
ak toto nechápeš, fakt už nereaguj 😉
papa 🙂
@perzefona a co je podla teba interupcia? Ked "nieco" zivotaschopne, comu uz bije srdiecko a ma zaklady vsetkych organov ...zrazu prestane byt zivym a to priamym zasahom lekarov na ROZHODNUTIE ZENY ....nie je to VRAZDA? Nezlahcujme to, co je pravda, len aby sme ospravedlnili svoje rozhodnutia .....
@perzefona vieš, to nie je o tom, že zo žien, ktoré zvažovali potrat, "boli z nich urobene uplne svine" - čítam tieto témy, aj do nich prispievam, ale na toto si vážne nepamätám. Práve naopak, tie ženy sú odhovárané od upt pre ich vlastné dobro. Ty vidíš to, ako si žena "zničí život", ak dieťa privedie na svet a musí sa oň starať, nemôže si dovoliť dovolenky a čo ja viem, čo všetko máš na mysli. Ja vidím to, že ak žena to dieťa na svet dobrovoľne neprivedie, tak to raz oľutuje a bude trpieť. Možno bude mať na dovolenky a bude sa slniť na vlastnej jachte a pritom premýšľať, koľko by to jej dieťa malo teraz rokov, ako by vyzeralo, ako by ju milovalo... Neexistujú dobrá a zlá len hmotnej povahy, ale aj duchovné a duševné a ver tomu, že skôr či neskôr každá takáto žena prejde týmto utrpením. Uvedomí si, že to bolo jej vlastné dieťa, ktoré dobrovoľne poslala na smrť, lebo nech tomu povieš akokoľvek, zygota, embryo, plod, dieťa, stále je to len človek v rôznom štádiu vývinu a žena si uvedomí, v akom vzťahu s tým človekom bola. Normálny človek si neodreže prsty na rukách, ani si dobrovoľne nevypichne oči, lebo okrem bolesti by sa o niečo dôležité v živote neochudobnil. Ale zbaviť sa iného človeka, to vyhlasujeme za právo ženy, lebo to nám "nechýba" alebo to považujeme v danej chvíli za príťaž. Je to choré, ale zmeniť srdce človeka je náročné. Tie slová, ktorá varujú ženy pred upt, sú slová, ktoré im majú pomôcť rozhodnúť sa správne. Materiálny nedostatok sa dá zvládnuť, prekonať, zmeniť, nie je to nezvratná situácia, ale zobrať životu vlastnému dieťaťu je nezvratné a ubližuje to minimálne dvom ľuďom.
@perzefona - tak kde v tejto téme sa píše v štýle, že "boli z nich urobene uplne svine"?
Fakt Ti veľmi odporúčam prečítať si fakty...lekár, vďaka ktorému sa z potratov stal biznis a "právo na potrat" sa stalo zákonom, úplne logicky odporujúci ústave, píše o tom, ako zmenil svoj názor, ako cíti výčitky svedomia, lebo má na rukách krv nevinných...možno v tom bol nevedome, možno len nechcel počúvať svoj vnútorný hlas...prosím, skús čítať pozorne:
http://zdravysex.sk/node/24#overlay-context=nod...
V našej ústave sa píše:
"Každý má právo na život. Ľudský život je hodný ochrany už pred narodením. Nikto nesmie byť pozbavený života."
A napriek tomu (protiústavne) platí potratový zákon č.66/1986 Sb. 😔
tiež pre @rebroza

@perzefona možno z medicínskeho hľadiska, ale z etického je to rovnaké -niekto nevinný, bezbranný prišiel o život, a pritom bol plný života a chcel žiť 😔
a časť Tvojho príspevku o 15:21 o anencefálii - prepáč, je mi z Tvojich slov ťažko 😔 možno keby si si prečítala pocity a postoje takých matiek v slovenčine, lebo aj u nás také sú, tak by si to nebrala, akože je to nová móda, čo fiči 😔 ☹ keď ten link nájdem, dám Ti ho sem....