Ako ste zvládali obdobie po potrate?
Ahojte.potrebujem sa porozpravat,poradit..
Tie ktore ma chcete urazat alebo odsudzovat tak prosim nekomentujte.dakujem
No stala sa taka vec,ze som neplanovane otehotnela.s muzom mame za sebou dost velku krizu z ktorej sa nas vztah este stale dostava.Moje pocity z tehotenstva nie su vobec prijemne.Jedno dieta mame,to bolo aj je vytuzene a milujeme ho velmi.
Toho sa tiez bojim,ze ho o nieco ukratim.v case narodenia druheho by malo nieco cez dva roky.pocit ze to nebudem pre neho na 100% sa mi vobec nepaci.dalsia vec su financie.muzovi hrozi ze coskoro pride o pracu.ja pri druhom matersku mat nebudem kedze som mala zmluvu na dobu urcitu.len rodicak..uz teraz mi byva strasne zle,cele dni len zvraciam (pri prvom tehu som vracala 8 mesiacov)Stale nad tym rozmyslam.nevidim jeden pozitivny dovod a to ma ubija.. .stale rozmyslam ci dokazem ist na potrat a co bude lepsie.ano viem ze vela ludi nemoze mat deti,ale adopciu urcite nechcem.
Zeny poradte.alebo tie co ste isli na potrat,ako ste to potom zvladli?
Dakkujem
@sasa1983 ja preferujem prirodzené metódy. Moja švagriná je lektorka takejto metódy creightonsky model.Naucila som sa ju. Vždy som otehotnela, keď som chcela. Môže tam byťriziko otehotnenia, ale to je všade. Nemusím do seba dávať antikoncepciu. Čo sa týka potratov, tak je mi ľúto tých nevinných ľudských životov.
@skumavka este ako 10-11 rocna som spievala piesen potrateneho dietata "Uz odchadzam, som len na obtiaz nechcene dieta. Dnes rozhodli sa, hoden si smrti, hoden si smrti." Kym som bola schopna to zaspievat 3 dni som plakala. I teraz mi zviera srdce. A ked som to spievala, plakalo hladisko. 😭 Preto si myslim, ze aj lekar, co vykonava potraty, musi byt citovy mrzak.
@sasa1983 to, ze je reakcia lekara ludska a dokaze sucitit a pozna hodnotu zivota je neprofesionalne?! 😲 Kiezby bolo cim viac takych lekarov, ako je skumavka.
@katharines Prepáčte, ale lekár by mal vedieť aspoň ako tak potlačiť SVOJE a uprednostnit PACIENTOVO . Neviete v akej situácii bola tá žena, a som presvedcena že ani o jej gynekologickej anamneze mladá medicka neveda, a dať najavo svoj postoj pred pacientkou je neprofesionálne. Btw v 11 ich kto spieva pieseň nenarodeneho dieťaťa by sa mal nechať vyšetriť tiež. Ak máte potrebu silou mocou rodiť deti a posúvať ich adoptivnym rodičom, iste máte možnosť to vykonať, ale kto má záujem o unteruociu, toho láskavo nechajte na pokoji. On bude s týmto žiť nie Vy. Tie situácie nie sú identické. Sú baby, ktoré sú blbé a hazarduju, sú ženy ktoré jednoducho otehotneju, lebo situácia to dáko prihodí. Už potencionálne následky toho UPT nemusia byť zanedbatelne, to si tiež každá odnesie na svojich pleciach. Aj psychicky, zdravotné možno socialno vzťahovo. Možno hneď, možno za roky..
@sasa1983 takze ešte raz. Keď sme my medici prišli k výkonu, pacientka už bola v celkovej anestéze, čiže o nás vôbec netušila. Za ďalšie, neviem, či si nemylis profesionalitu a citový chlad. Je veľmi tenká hranica medzi profesionalitou a vyhoretostou v pomáhajúcich profesiach, ktorá sa okrem iného môže prejaviť aj citovou otupenostou, poklesom empatie atď atď...
@sasa1983 treba citat pozorne, co @skumavka pisala. A medici su vacsinou s anamnezou oboznameni. A to ako su lekari "profesionalni" je skutocne vidiet. Komunikacia, ako s kusom odpadu. Cest vynimkam. A kedze som bola v nemocnici, tak nielen sposob komunikacie, ale casto aj vedomosti nie su dostatocne. A aki su lekari prekvapeni, ak pridu do nemocnice ako pacienti a zazivaju podobne profesionalne "arogantne" spravanie od svojich kolegov. Z tvojich reakcii mam skor pocit, ze ty ako lekar, mas zo psychologie obrovske rezervy, preto odporucanie na "vysetrenie" je absolutne neadekvatne. Niekto si ani v dospelosti neuvedomi o co pri potrate ide. Bola to moja volba piesne, tak som to citila a to sme sa doma o tom nebavili a ani internet nebol volne dostupny ako dnes.
@skumavka tak veď nie je nutné aby robil kazdy lekár gynekológa. Podľa mňa ide o to, že ak sa s tym nevieš dáko stotoznit, skôr než nemoct zaujať neutrálny prístup môže byť metódou voľby, robiť niečo úplne iné. .trvám na svojom, ja som také výkony videla a ozaj to nie je žiadna trauma. Nič vizualne lákavé, ale lekár by mal vedieť niečo zniesť a nie sa hned zložiť. Je kopec veci ktoré nie su dobre na pohľad, na vôňu, na pohmat. Môj názor je, že nemusis sa s tym stotoznit, ani nemusis UPT vykonavat, ani sama ako pacient podstúpiť, ale NEMÔŽEŠ ako lekar na pomyselnej hranici upalovat ženy, ktoré tento výkon (alebo hociaky iny) podstúpia. Taký postoj môžeš zaujať len k niečomu čo ako pacienta ohrozuje na živote a on si trvá na svojej blbosti. Napr.nepodanie transfúzie pri anemii /krvácaní, nepodani hydrocortisonu pri anafylaktickom šoku, naliehani na ukončeniu užívania antihypertenziv pri stabilizácii tlaku..Neviem akú medicínu robíš, ani či je problém to špecifikovať, každopádne máš povinnosť pacientovi navrhnúť všetky možnosti voľby a keď sa on rozhodne v rozpore s Tvojim postojom, tak hold jeho rozhodnutie. Nie je nutné tam vlievat vlastne emócie viac ako treba
@sasa1983 tu vôbec nešlo o vizuálnu stránku veci, asi necitas poriadne, nikdy som nemala problém pri operáciách, amputaciach, či pitvach, tu išlo o uvedomenie si toho, čo sa tam dialo. Nikoho na pomyselnej hranici neupalujem, som skôr na opačnej strane, sú u nás aj zeny s postabortivnym syndrómom, z čoho je zrejmé, že gynekológia nie je môj odbor. Ak by som gynekológiu robila, určite by som si uplatňovala výhradu vo svedomí.
@skumavka tak dobre že nie si gynekolog. Je to akoby sa internista rozhodol, že on bude riešiť len STK do 160 torr, lebo jednoducho..Tvojim argumentom nie je že Ti to zdravotné prekáža, nemáš prekážku z tohto hľadiska. Tebe sa len ako človeku nepozdáva možnosť UPT ako výkonu a práve o tom som ja pisala, že nemáš právo to takto podsuvat ďalej ako lekar. A pokiaľ robíš na psychiatrii, dá sa to napísať priamo. Ja robím na onkológii a rozhodnutia sú ďaleko rozsiahlejšie ako UPT.
@skumavka napísala si, že ak by si robila gynekologiu, nerobila by si UPT. T.j. výkon, ktorý by si si sama ako pacient neobsolvovala, by si odmietla robiť aj svojim pacientom, ktorí na to majú zo zdravotného hľadiska aj legislativneho hľadiska nárok. Takže ako lekar by si jednoducho robila len to, pre čo by si sa rozhodla. Nedá sa selektívne. Keď ma pacient nárok rok na hociaky chirurgický výkon a je vybavenosť mu to zindikovat, tak to musí lekár urobiť, aj keď sa mu to nepozdáva. Mne sa tiež nepozdáva kopec veci.
@sasa1983 Hovori ti nieco "vyhrada vo svedomi"?A zabitie dietata nie je chirurgicky zakrok, ako ked sa operuje slepe crevo. Aj lekar, tak ako pacient, moze nastastie rozhodnut, ze potrat robit nebude a ani predpisovat HAK a pacient si vyberie z mnozstva dalsich lekarov, ktori s tym zjavne problem nemaju.
@katharines aha. Takže aj HAK je problém. ? Tak to by si bola skvelá gynekologicka. IVF nie, UPT nie, hormonálna liečba nie.
A mne žiadna vyhrada vo svedomí nič nehovorí. Pokiaľ sú moznosti, treba o nich vedieť a zvážiť ich. Všetky možnosti. Nie selektívne toto anoo a toto nie. Každá možnosť je rovnocenna.
@sasa1983 ak by som sa tomu venovala urcite by som bola skvela gynekologicka. Su totiz aj ine moznosti. Tiez ako aj riesenie neplodnosti formou NaproTechnologie, ktora respektuje ludsku dostojnost a ma lepsie vysledky ako IVF.
@katharines S diagnozou ako su napriklad nepriechodne vajcovody je ti naprologia vies na co...
jedine na to, ze stratis tak 15 rokov zivota, ktore sa nedaju vratit spat
@mircalla nepriechodne vajecniky su zrasty. Tiez som uvadzala stranku o metode, ktora moze pomoct.
@mircalla a okrem ineho su aj zdrave pary, bez zjavnej priciny zapricinujucej neplodnost, a napriek tomu im ani IVF nepomohlo. Tiez som uvadzala clanok lekara.
@sasa1983 ja mám v rodine gynekológa, ktorý nerobí potraty, nepredpisuje HAK a odmieta umelé oplodnenie. Chodievaju za ním ženy z celého Slovenska.
@katharines Presne tak - tato metoda je na lahsie pripady - cize pre mnohe pary totalne nepouzitelna.
To by som potom ani nenazyvala neplodnostou, ale tazkostami s otehotnenim.
Nik netvrdi, ze IVF pomoze vsetkym - ale pre istych diganozach je to jedina moznost. Ono su aj zeny, ktore sa 10 rokov modlia k bohu a dufaju, ze sa to podari, pricom maju diganozu, kde je skratka nulova sanca, takze bud IVF alebo nic.
Bez dokladneho vysetrenia sa neda stanovit, ktorou cestou ist. Samozrejme su pripady ak otehotnenie je stazene, malo pravdepodobne, ale nie nemozne.
@mircalla neviem na co reagujes. Ale neexistuje zatial metoda, ktora by pomohla vsetkym. A naprotechnologia riesi takmer vsetko, akurat bez procesu IVF. Jej cielom je odstranit, liecit zdravotny problem u rodicov, ktori potom mozu otehotniet prirodzene. V IVF nie je vynimkou, ze najprv je umele oplodnenie a az potom, ked sa nezadari, aj to nie hned po 1. Neuspesnom UO zacinaju riesit a skumat aj ine veci.
@katharines neplodnost sa totiz riesi nielen na fyzickej, ale i na psychickej i duchovnej urovni.
@katharines ty si asi nikdy neriesila neplodnost, ze? bo inak by si vedela, ze najskor su vysetrenia, veeela vysetreni a az potom ivf. A ak by sa aj nasiel blb, ktory by to riesil opacne, tak hadam zena ma aspon priemernu inteligenciu, aby nesla na nieco bez akychkolvek vysetreni dovodov neplodnosti. Ale vies co by ma zaujimalo, ako naprotechnologia vyriesi 0% spermiji v ejakulate. Ako vyriesi zlu fragmentaciu DNA spermii? Ako som pochopila,podstatou naprotechnologie je dokladne vysetrenie paru- co uz teda mame kedze vieme, ze muz ma 0% spermii alebo zlu fragmentaciu. Co dalej?
@anonymka456 len ty sama vnutri vies, co spravit. Je uplne jedno ako sa citila ina zena or ako to zvladla ked si dietatko nechala. Len ty vies, co citis, co zvladnes, kto ti vie pomoct...Pocuvaj svoju intuiciu, len ta ti da odpoved najlepsiu pre teba.

@skumavka a Ty si čoho lekárka, ak sa spýtať môžem? Toto je podľa mňa dosť neprofesionálne.