icon

Ako ste zvládali obdobie po potrate?

anonymka456
5. apr 2018

Ahojte.potrebujem sa porozpravat,poradit..
Tie ktore ma chcete urazat alebo odsudzovat tak prosim nekomentujte.dakujem
No stala sa taka vec,ze som neplanovane otehotnela.s muzom mame za sebou dost velku krizu z ktorej sa nas vztah este stale dostava.Moje pocity z tehotenstva nie su vobec prijemne.Jedno dieta mame,to bolo aj je vytuzene a milujeme ho velmi.
Toho sa tiez bojim,ze ho o nieco ukratim.v case narodenia druheho by malo nieco cez dva roky.pocit ze to nebudem pre neho na 100% sa mi vobec nepaci.dalsia vec su financie.muzovi hrozi ze coskoro pride o pracu.ja pri druhom matersku mat nebudem kedze som mala zmluvu na dobu urcitu.len rodicak..uz teraz mi byva strasne zle,cele dni len zvraciam (pri prvom tehu som vracala 8 mesiacov)Stale nad tym rozmyslam.nevidim jeden pozitivny dovod a to ma ubija.. .stale rozmyslam ci dokazem ist na potrat a co bude lepsie.ano viem ze vela ludi nemoze mat deti,ale adopciu urcite nechcem.
Zeny poradte.alebo tie co ste isli na potrat,ako ste to potom zvladli?
Dakkujem

katharines
13. apr 2018

@mircalla ja mam ine vedomosti.

skumavka
14. apr 2018

@sasa1983 vieš, tak ako žena má legislatívne možnosť ísť na UPT, tak ja ako lekár mám právo uplatniť si výhradu vo svedomí. Ale nechcem sa hádať. Vieme dobre, že v medicíne nič nie je čiernobiele. Tvoj postoj lekárky dokážem pochopiť, ale spôsob, akým si autorke uplne bez emócií odpovedala, že by si na potrat šla, má zarazil. Proste- išla by som. Bodka. Pre mňa je ťažko pochopiteľné, ako toto s takou ľahkosťou dokáže povedať žena, ktorá sama s ťažkosťami prišla k dieťaťu ( po ivf). Teda to vyznieva, akoby počaté dieťa bola vec, tovar, ktorá skrátka keď príde v nevhodnú dobu, tak ma smolu. To už teda ozaj aj tie šteňatá majú väčšinou viac šťastia na súcit ľudí. Celkom iné by bolo, keby si napísala niečo v tom zmysle, že ako lekár onkológ vieš o určitých zdravotných indikaciach, kedy je UPT nevyhnutné pre záchranu života matky ( možnosť včasnej liečby a pod). Navyše tu autorka neuviedla žiaden závažný dôvod, okrem krízy s muzom. Asi to nebola až taká kríza, keď spolu prednedávnom sexovali. Opäť, iné by bolo, keby napísala, že muž ju týra ( fyzicky, psychicky, ekonomicky) a sex si vynútil násilím. Jednoducho ponúkať UPT ako bežné riešenie na nezodpovednosť ľudí je síce veľmi pohodlné, ale bohorovne a krátkozraké riešenie. Na to však ženy často prichádzajú aj same, ale mnohokrát neskoro.

xxxkatka
14. apr 2018

@katharines triple testy sa robia vsetkym buducim mamickam a komu je amniocenteza odporucana najdes tu Najčastejšie dôvody pre odber plodovej vody:

Vo všeobecnosti sa odporúča absolvovať amniocentézu tým ženám, u ktorých je potenciálne zvýšené riziko, že sa dieťatko narodí s nejakou poruchou. A to je vtedy, ak:

máte 35 rokov a viac a čakáte bábätko;
otec dieťatka je starší ako 45 rokov;
výsledok biochemického screeningu bol pozitívny (ak výsledok preukázal vysoké alebo nízke hodnoty alfafetoproteínov – AFP);
niekto z vašej blízkej rodiny sa narodil s genetickou poruchou alebo vrodenou chybou;
pred týmto tehotenstvom sa vám narodilo dieťatko postihnuté nejakou poruchou;
vyskytnú sa komplikácie v tehotenstve: pri Rh inkompatibilite (ak vy ste Rh negatívna a partner Rh pozitívny), alebo je veľká pravdepodobnosť, že porodíte predčasne).

Ako vidis IVF sa tu nenachadza...ale ty co si nebola na ivf budes mat urcite ine skusenosti ako to pri ivf chodi😉 Len tak medzi nami, v case ked sa tieto testy robia uz chodis len k svojmu gyn. a tomu je viac menej jedno ako si pocala, ak su vysledky na poradniach v poriadku.

katharines
14. apr 2018

@xxxkatka @katusikkk
Zaujimavy clanok priamo lekara, ktory UO vykonaval
http://www.cestaplus.sk/cestaplus/clanok/2017-0...

katharines
14. apr 2018

@xxxkatka a pre teba tu uvediem cely clanok:

Istá švédska štúdia  zistila, že deti počaté určitým typom in vitro fertilizácie (IVF) majú o 51 % zvýšené riziko, že budú mať nižší intelekt - IQ pod 70. Tiež sa objavil súvis medzi IVF a zvýšeným rizikom autizmu v prípadoch dvojčiat a trojčiat.

Vedci skúmali údaje z 2,5 milióna pôrodov a zistili, že viac ohrozené sú bábätká počaté introcytoplazmatickou injekciou spermie (ICSI) - procesom, pri ktorom sa spermia vstrekne priamo do vajíčka matky. ICSI sa zvyčajne používa pri mužskej neplodnosti. 

Vedci poukázali na to, že kým zvýšené riziko bolo štatisticky významné, v reálnom svete je zastúpené minimálne: 92 detí zo 100 000 (0,092 😵 vs. 62 zo100 000 detí (0,062 😵.

„Presný mechanizmus nie je jasný, ale existuje niekoľko rizikových faktorov - od výberu postupov IVF, výskyt viacerých embryí až po predčasný pôrod,“povedal vedúci štúdie Dr. Avi Reichenberg z inštitútu psychiatrie v Kings College London. Informovala o tom spravodajská agentúra Press Association.

„Mentálne postihnutie či autizmus sú naďalej len zriedkavým dôsledkom IVF. Pritom ak sme si vedomí zvýšeného rizika spojeného s konkrétnymi typmi IVF, môžeme rozoznať, ktoré deti sú ohrozené a potenciálne monitorovať ich vývojové poruchy. Zabezpečíme tým, že poruchy budú skoro rozpoznané a deťom sa dostane adekvátnej pomoci a starostlivosti,“povedal.

V editoriáli časopisu Journal of American Medical Association, kde sa štúdia objavila, bolo tiež zdôraznené, že IVF vo všeobecnosti bola spojená so „zvýšeným výskytom predčasných pôrodov, nízkou pôrodnou hmotnosťou, hospitalizáciou novorodencov a perinatálnou smrťou,“rovnako ako so„zvýšeným rizikom vrodených anomálií.“

V októbri 2012 publikovali vedci v Kalifornii výsledky štúdie, ktorou zistili, že u detí počatých in vitro oplodnením je 1,25 krát častejšia možnosť, že budú mať genetickú poruchu v porovnaní s deťmi počatými prirodzene.

Iná štúdia publikovaná v máji 2012 prišila k podobným záverom. Vedci zistili, že celkové riziko akýchkoľvek vrodených chýb za využitia asistovanej reprodukcie je 8,3 %. V porovnaní s prirodzene počatými deťmi je toto percento výrazne nižšie - 5,8 %.

Zaujímavé tiež je, že štúdia zistila zvýšené riziko vrodených chýb spojených s ICSI v porovnaní s bežnejšími metódami IVF - 9,9 % (ICSI) vs. 7,2 % u iných foriem.

Podľa istej francúzskej štúdie z roku 2010 – jednej z najobsiahlejších na túto tému - asistované reprodukčné technológie zdvojnásobujú u detí riziko deformácií. Štúdia zistila, že viac ako 4 % detí v prípadoch liečenej neplodnosti má určitú formu vrodenej deformity. Pritom v rámci celkovej populácie sú to 2 - 3 %.

V roku 2011 sa genetička Dr. Rosanna Weksbergová z Univerzity v Toronte vyjadrila, že deti narodené pomocou in vitrofertilizácie (IVF) sú náchylné na zriedkavé genetické poruchy až 10-krát častejšie. Dr. Weksbergová podnecuje, aby sa táto otázka hlbšie preskúmala.

Štatutárny orgán Britskej vlády Human Fertilisation and Embryology Authority v roku 2009 varoval, že IVF deti majú o 30% vyššie riziko genetických abnormalít.

podkovickaa
Autor odpoveď zmazal
podkovickaa
14. apr 2018

@katharines
Neviem ci mas deti,ale keby si ich nemala a matkou sa chcela stat,tak urcite by si sama na Ivf isla,alebo aspon tu nekazala.Nevies cim si kazda baba presla,tak zbytocne kazat.

katharines
14. apr 2018

@podkovickaa presla som si tym, avsak nad ivf som neuvazovala, aj z vyssie uvedenych dovodov.

katusikkk
14. apr 2018

@katharines
Tento clanok som citala davno a nedocitala som ho.
Nehnevaj sa,ale clovek ktory robil 7 rokov na tejto klinike,zoberme to tak ze"zabil"mozno stovky deti,robil pred tym na gynekologii a tam potraty ide kazat o moralke? Mozno si len nahrabal tolko penazi ,ze uz robit nemusi.
Cely cas kazal o tom ako je to spravne, robil to a zrazu napise clanok o skodlivosti.Mne je z takych ludi zle.Presne ako nasi politici.Ked su pri koryte aj vrazdit budu."Zabudol vôl,ze telatom bol."

katharines
Autor odpoveď zmazal
katharines
14. apr 2018

@katusikkk Ak to clovek robil, ale poznal, ze je to zle a proti zivotu, tak si myslim, ze aj jeho svedectvo ma vahu. Je mnoho veriacich, ktori si to neuvedomuju, alebo aj nechcu uvedomit, ze hoc je takato moznost, nie vsetko ludom osozi a ze tam tiez ide o velke mnoztvo zivotov. Mimochodom, co som videla ponuku ivf centier, tak potraty tam su bezny ukon.

beky1813
14. apr 2018

Vy ste tu totalne odbocili od povodnej temy. Nechcete si zalozit vlastnu?

beky1813
14. apr 2018

@katharines kolko mas deti?

katusikkk
14. apr 2018

@katharines
Takze ten clovek robil potraty ako na beziacom pase a teraz ide kazat.Tomu drzi Lucifer cestne miesto.

mircalla
14. apr 2018

@katharines je z teba cítiť veľkú zatrpknutost.to,že si rozhodla byť bez detí si ventilujes týmto spôsobom - narážam na ten článok....

katharines
14. apr 2018

@mircalla este ze vsetko "vies". Uz si ma nazvala vseliako, a neviem co teda citis (mozno obed?😉, alebo to, ako ma chces vnimat), no zatrpknutie to urcite nie je. A neviem na ktory clanok narazas, jeden je o svedectve, druhy o studiach, ten skor o inych moznostiach.... Pravdou je, ze cokolvek by som napisala a uviedla, budes mat ty, alebo aj iny, voci mojej osobe vybrady a nieco "citit".

katharines
14. apr 2018

@katusikkk Boh bojuje o kazdeho cloveka a je na tom clovekovi, ci olutuje a zmeni svoj zivot a bude robit napravu. Pravdou vsak je, ze kazdy hriech, o to viac umyselny potrat, so sebou nesie nasledky, ktore sa prejavia hned, alebo neskor. Vcera o tom bola rec aj v tom UV hovore.

sin_dy
14. apr 2018

Ja ked som mala 18 rokov som neplanovane otehotnela a tiez mi hlavou kadeco prebehlo. No ked som bola u doktora na sone a videla som to malicke a ako mu bije srdiecko tak ma to hned preslo a teraz mam krasnu 8 rocnu dcerku. S manzelom som to tiez nemala lahke ale zivot mojej dcery za to stoji! Prave ona bola mojou podporou ked sme mali s manzelom krizu. Chodila ku mne, objimala ma a utesovala, ze ved ona ma lubi nech sa netrapim. A mam uz aj druhu dcerku, ma 13 mesiacov. Velmi sa lubia ale je to 7 rocny rozdiel a nevies ako by som prijala rozdiel 2 roky. Neboj vsetko bude dobre. Ked povyrastu to ocenis a budu nerozlucna dvojka. Prajem vsetko dobre a dufam, ze sa rozhodnes pre babatko ;)

skumavka
14. apr 2018

Ja by som opäť do tejto problematiky netahala až tak náboženstvo. Je jasné, že celý proces ivf a jeho následky nie sú dostatočne preskúmané a napriek tomu sa doňho ľudia vrhajú bezhlavo. Následky sa môžu ukázať oveľa oveľa neskôr. A to zdravotné, psychické, morálne atď. To máte ako keď s obľúbou pisete, že nestavajú svoje šťastie na nešťastí iného. Čo dobrého môže priniesť proces, pri ktorom je vedľajším produktom selekcia, smrť? Tato problematika je veľmi obsirna a ľudia aby ju pochopili by museli presiahnuť svoj obzor. Nevidieť len to svoje: ja chcem a chcem. A za akúkoľvek cenu. Súvisí s tým napríklad aj celkové nastavenie našej spoločnosti, kde ženy najprv 10- 15 rokov užívajú HAK aby nepocali (teraz nehovorím o užívaní z iných indikácii) a potom sa stimulujú v ivf aby konečne počali.

xxxkatka
14. apr 2018

@katharines niekolko rokov mi prechadzali rukami deti s pervazivnymi poruchami. V triede ich bolo do 10 deti, zvycajne 8-9 chlapcov a jedno dve dievcatka (castejsie jedno dievcatko). Ani jedno dietatko za tych xy rokov nebolo pocate IVF. Moje 6 rocne dieta po ivf ma IQ 140, moje 20 rocne dieta pocate prirodzene ma IQ 135 (merane ked malo dietko 15), ja mam IQ 147. Este sa ideme bavit o genetike? Obe moje deti mali 4kg a ani jedno sa nenarodilo predcasne. Vies, ak by sme robili relevantnu statistiku, museli by sme specifikovat, akym rodicom (teda s akym typom problemu) sa po ivf narodilo dietatko predcasne, s genetickym ochorenim a podobne. Napisat statistiku, ze po ivf je o xy % vyssie riziko genetickych poruch, potratov, predcasne narodenych deti...bla bla bla je taka ista blbost ako tripple testy, ktore v podstate nehovoria o nicom konkretnom a ukazuju casti falosne vysledy rovnako u starsich ako aj mladsich mamiciek.

katharines
14. apr 2018

@xxxkatka pisala som niekde, ze u vsetkych?! A boom v IVF nastal na SK najma v poslednych rokoch. I ked uz ma par rokov. A IQ je udaj, ktory zavisi od mnohych faktorov.

mircalla
14. apr 2018

@katharines voči všetkému nie.

xxxkatka
14. apr 2018

@katharines ak je udaj o vyske IQ zavisly od mnohych faktorov, preco na neho poukazuje statistika, ktoru uvadzas? Naco je potom dobra ta statistika ked udaj zavisi od mnohych faktorov? Ako vie dotycny vyzkumnik, ze "deti počaté určitým typom in vitro fertilizácie (IVF) majú o 51 % zvýšené riziko, že budú mať nižší intelekt - IQ pod 70." ked tych faktorov je mnoho a vela z nich sa ani neda zatial blizsie preskumat? A 51% zvysene riziko? Vies ake je to cislo? Kolko deti by malo IQ pod 70? A k comu bola tato otazka? "pisala som niekde, ze u vsetkych?! "

sasa1983
14. apr 2018

@skumavka na základe toho ako píšeš, nemôžeš byť lekárka. A už vôbec nie psychiatricka, ja Ti kľudne napíšem celé svoje meno, aj pracovisko, ak máš na to gule aj Ty. Žiadny lekár nemôže písať o morálnych následkoch po ivf. A o tom,že vedľajší produkt po ivf je smrť, a už vôbec nie lekár, ktorý sa podieľa na sedacii pacienta, tlmenie vedomia, atď, čo je súčasť liecebneho procesu, alebo pokúsu o liecebny proces, a ja o tom nijak nepochybujem, ale pre laika to nie vždy musí dobre vyzerať. Podľa mňa sa jedna o druhý nick tej kocky čo v 11 ich spievala pieseň nenarodeneho dieťaťa. .

skumavka
14. apr 2018

@sasa1983 je len a len tvoj problém, či mi veríš, alebo nie. Mne je to úprimne jedno. To, že niekto nie je typická ovca, ešte neznamená, že nemôže mať pravdu. Mne sa zas absolútne nepozdáva tvoja nulová empatia ako onkológa. A teraz čo?

katharines
14. apr 2018

@xxxkatka IQ je udaj, ktory sa da lahko merat, preto sa pouziva najcastejsie a z tohto dovodu vychadzali aj vedci. Pokial viem, robi sa to standardne aj na kazdej skole, co vsak o celkovej inteligencii nemusi davat obraz. Reagujes, akoby ta studia bola o tebe.
A ano, IQ ovplyvnuju rozne faktory. Zaujala ma psychologicka studia, ktora merala IQ romskych deti v osadach. Po roku mimo osady im IQ stuplo v priemere o 20 bodov. IQ vsak moze klesat aj na zaklade roznych zdravotnych ochoreni.

sasa1983
14. apr 2018

@skumavka lenže empatia je vec subjektivna. To že som zástancom zabranenia práv ženy na vykonanie UPT ako človek a aj ako lekar nič nehovorí o mojej odbornosti.Empatia je subjaktivna a v niektorých lekárskych odbornostiach kontraproduktivna, lebo prostrednictvom nej môžeš cloveka naviest tam, kde viac vyhovuje lekárovi a zjednodusije situaciu zdravotnikovi. Odbornosť je vec druhá. Žena v našom štáte má nárok na suhlas /odmietnutie UPT a je odborné respektovat jej rozhodnutie po predoslom informovaní. Nie je odborné ju napriek jej poziadavke na upt ju od toho odhovarat a znemožniť jej to, lebo Tebe ako lekarovi sa to nepaci a nezdielas jej názor.

katharines
14. apr 2018

@sasa1983 ja nemam potrebu zakladat rozne nicky. A je zarazajuce, ze podla teba ma lekar v sebe zabit svedomie, aby mohol pomahat ludom? Co si uz zabudla na Hippokratovu prisahu? Su lekari, ktori tak urobia, avsak su aj lekari, ktori cerpaju silu vo viere a v cloveku vidia prave trpiaceho Krista, alebo ti neveriaci sa riadia prirodzenymi zakonmi svedomia. Mam kamarata onkologa a teda jeho ludsky pristup a empatia z neho srsi a to sa ako veriaci nikdy neprezentoval.
Z tvojich odpovedi citim obrovsky chlad.

sasa1983
14. apr 2018

A ja naozaj nemám námietky keď niekto ako človek napr.tehotna žena nechce ísť na UPT, ale namietam keď lekár odmietne kvôli svojeJ nevoli jej toto umoznit a práve ešte naopak sa zastava za to, že treba jej to zakazat, lebo si sama môže za to že otehotnela a tak ju donutime to dieťa donosit, ci chce alebo nechce, alebo podstupit upt v inom ako lekarskom dozore (nacierno ). To druhe nemá s empatiou nič spolocne. Pokúsiť sa nájsť riesenie, ale zaverom respektovat rozhodnutia pacientky je empaticke

sasa1983
14. apr 2018

@katharines lenže ja som ateista a jediná moja viera je v lekársky preferovanych postupoch na základe evidence based medicine. Žiadny trpitel krista ani iny pofidernik sa neráta do týchto postupov