icon

Amniocentéza verzus trisomy test

mystery1006
22. sep 2015

Ahojte, máte prosím s týmto testom niekto skúsenosť? Vraj je rýchlejší (výsledok do 5 dní) a oveľa lacnejší než podobné testy. Kamoška sa nevie rozhodnúť, lebo jej vyšli nie moc dobré výsledky biochemického skríningu.
http://www.trisomytest.com/preco-trisomy-test

mystery1006
autor
5. nov 2015

@jakobsapple1 ak ti aj test vyjde pozitívny na niektorú z trizómií ešte musíš následne absolvovať amniocentézu, ktorá to definitívne potvrdí. Trisomy test je skríningové vyšetrenie a preto, aby si sa rozhodla či ísť alebo neiísť na potrat musí to byť potvrdené amniocentézou a teda indikáciou od lekára ak je to po 12-tom týždni tehotenstva. Držím palce nech všetko dobre dopadne 🙂

jakobsapple1
5. nov 2015

@fibica aj ja mam 40 a v tomto veku sa amino udajne doporucuje. Ak mate Trisomy v poriadku tak nie je ani dôvod na amino, alebo ano?

jakobsapple1
5. nov 2015

@mystery1006 takze ten trizomy test nie je az taky spolahlivy, ked sa v pripade poz vysledku musi este robit amino? v tom pripade sa mi to zda byt dosť zbytocne a radsej absolvovat amino? Poradte ak s tym mate skusenost. Vopred dakujem.

mariska77
5. nov 2015

@jakobsapple1 nie je zbytocny...amnio je podstatne invazivnejsi test...neviem ake si mala vysledky prvych dvoch skriningovych testov /NT test/, ja som mala celkom dobre ale tie len predpovedaju pravdepodobnost vyskytu DS napr. 1:250...mne doktor povedal ze podla neho nie je nutna amnio, resp. len kvoli veku...takmer cele moje okolie mi v ziadnom pripade amnio neodporucalo, ale mne nestacil len pravdepodobny pomer tak som isla na trisomy...jasne ze nie je 100% ale da ti podstatnu informaciu. Ak vyjde pozitivne, amniu sa nevyhnes to je pravda, ale ak negativne tak sa ukludnis a nemusis amnio riesit...nikdy clovek nevie ako tvoje telo na amnio zareaguje..ja viem ze percento rizika je male ale ak to nie je nutne ja som zvolila trisomy a kedze bol negativny amnio uz vobec neriesim...aj ked opat, lekari ti nikdy nepovedia ze je vsetko super...rizika su vzdy. Ak by mi vysiel pozitivne neviem si uplne predstavit ako by sme sa o neho vedeli postarat...ale rozhodovala by som sa potom az po amnio. asi tak..neviem ci ti to pomohlo 😎

emma132
12. nov 2015

Ahojte. Nás "vydesil" môj gynekológ, kedˇže mi AFP testy robil skôr ako vôbec mal. Samozrejme, výsledok bol zlý-1:75 na Downov syndróm. Mám 25 rokov, žiadne zdravotné problémy a tie neboli ani v mojej, ani v manželovej rodine, čiže výsledok bol fakt biedny. Ale my sme sa nedali, sami sme si vybavili genetiku v Martine a dohodli sme sa tam aj na Trisomy teste. Tam mi už výsledok vyšiel 1:640 a Trisomy vyšiel na 99%, teda že je bábätko zdravé. A ešte sme sa aj dozvedeli, že budeme mať dievčatko 🙂 Pre Trisomy sme sa rozhodli aj preto, lebo sme neplatili plnú smu (350eur), ale len 100 eur. Pani doktorka mala ešte voľné testy, ktoré boli zaradené do nejakého prieskumu alebo niečo také, neviem presne. Hneď v ten istý deň ako sme sa pre test rozhodli, sme ho aj zaplatili, to bolo v stredu a o týždeň sme mali výsledok. Pravdou je, že 350 eur by sme asi neplatili, ale ja som nemala obavy/predsudky ani voči amniocentéze... Držte sa, Vy aj bábätká. Pekný deň 🙂

fibica
12. nov 2015

Ja by som sa orientovala podla trisomy testu a ultrazvuku. Kedze tieto dva my vysli v poriadku, na amniocentezu som nesla. Dam vediet, ked sa narodi 🙂

eginny
27. nov 2015

@nevesta1974 @fibica @labajka baby, ako vam oznamili vysledky z trisomy testu? Posielaju to mailom, postou alebo to poslali priamo vasmu lekarovi a ten vas informoval? Dakujem krasne, akurat cakam na vysledky...

izziebell
27. nov 2015

ahojte, ja tiez prave cakam na vysledky trisomy, kedze screening vysiel 1:210. odber robi gynekolog (aj ked asi teda nie vsetci) a krv ide do medirexu, kde si priamo zaplatis 350 cez ich stranku. na morfologiu by som sa nespoliehala, tam je pravdepodobnost zistenia iba 50% zatial co trisomy 99%. tiez som sa rozhodla pre trisomy namiesto amnia, kedze ani amnio nie je nikdy 100%, plus to riziko. vysledky posielaju tvojmu gynekologovi, ktory ti odoberal krv a ten ta ma potom informovat, ci uz telefonicky alebo osobne, pripadne ti dat alebo poslat vysledky. a v pripade, ze vychadza trisomy pozitivne musis ist este na amnio, lebo iba to je v sucasnosti uznane ako diagnostica metoda na zaklade ktorej sa mozes potom rozhodnut, ci si dieta nechat alebo nie (teda nemusis amnio, ale v tom pripade si nemozes dieta nechat vziat uz v tomto stadiu, iba ak je aj amnio pozitivne, myslim ze amnio sa robi az od 18.tyzdna, trisomy uz od 12.tt).

fibica
27. nov 2015

@eginny postou aj lekarovi

nevesta1974
27. nov 2015

@eginny vysledky poslali lekarovi, ktory ma na vysetrenie poslal a mne poslali sms, ze analyza je ukoncena a mam kontaktovat lekara kvoli vysledku. S Dr.som sa dopredu dohodla, ze pre vysledky si pridem osobne a nebude mi oznamovat cez telefon, aby som si nenamyslala hned, ze je nieco zle ked bude chciet aby som prisla osobne.

katrin21
27. nov 2015

@eginny posielaju to tam, kde ti brali krv .. 🙂 pride ti SMS o ukonceni analyzy a do 24h to ma potom uz aj lekar... niekedy aj v ten isty den..

katarina261
18. jan 2016

ja som bola na trisomy v 12. tyzdni, vysiel mi negativny, ale AFP test mi vysiel pozitivny 1:200. dost ma to vystrasilo. ultrazvuk bol ok, aj kontrolny, na ktory ma poslal doktor. este som objendana na jeden morfologicky ultrazvuk, ale az o tyzden. mam sa stresovat? alebo sa mozem spolahnut na trisomy?

katrin21
18. jan 2016

@katarina261 no, to si bola dost skoro na tych testoch, preco? ja by som pockala aspon na ten 16tt, ked sa robia aj tripple.... ale myslim, ze sa netreba nejako stresovať.. malo by to byt spolahlive. tam staci posun tt a uz mas akoze mimo hodnoty aj AFP, aj ostatne potom v triploch....
tripple ti vysli ako?

anakristina
19. jan 2016

@katarina261 falosna negativka nezvykne byt.nie preto si platila za trisomy aby si kvoli falosne pozitivnemu tripple testu sla na amnio.morfo bude ok a mozes byt pokojna.nechapem preco ti ten test robili

katarina261
19. jan 2016

na trisomy som isla kvoli veku, budem mat 37 rokov, a babo je o tyzden popredu. tak v podstate mi dal doktor na vyber - trisomy, alebo si pockam na amnio. mam uz jeden morfologicky ultrazvuk, vysiel ok, aj druhy kontrolny. ale este ma caka jeden u dr. Čunderlika v Ba. o tyzden.

anakristina
19. jan 2016

@katarina261 ja myslim blby tripple test ked si uz mala kvalitny trisomy

111mrkva111
19. jan 2016

Ahojte babenky. Trisomy test som aj ja absolvovala a stoji 100 eur pokial je pozitívny tripletest aspon u nas to tak bolo. 1v 25 Ds bol triple test nasledne nato morfologicke sono bolo negat a potom trisomy test v 20ttsme už boli a ten bol negativny.. amnio som odmietla.. držim všetkym palčeky nech je všetko ako ma byť 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

katarina261
20. jan 2016

@anakristina ja zatial dufam 🙂

anakristina
20. jan 2016

@katarina261 to bude stopercentne dobre

rory
20. jan 2016

Baby, tie, ktore ste si davali robit trisomy test, ako vam tam oznamili pohlavie? Mam na mysli hned v tej prvej casti, kde je molekulova analyza.

katarina261
20. jan 2016

bolo to tam napisane - najprv bez toho, lebo som to zle zaciarkla v papieroch, potom nam to poslali opravene, ze pravdepodobne zenske pohlavie 🙂 hned za formaciou, ze plod je bez trizomii chromozomov.

rory
20. jan 2016

@katarina261 dik. Ale mas tam aj nieco o chromozomoch x a y?

katrin21
20. jan 2016

@rory pravdepodobne ... lebo mne na genetike povedala primarka, kde mi ten test robili, ze pohlavne chromozomy nevedia pozriet, iba tie na trizomiu, takze oni to podla neviem coho urcuju to pohlavie a preto nenapisu urcite, ale PRAVDEPODOBNE take a take pohlavie. O chromozomoch tam nepisu nic.
Ale nam sa aj 3x sonom potvrdilo, co napisali .

rory
20. jan 2016

@katrin21 aha, ok. Lebo my sme si nechceli dat zistit a pisu nam tam, ze chromozomy x a y - nezela si vediet pohlavie. Tak neviem, co to tam spominaju...

katarina261
21. jan 2016

aj nam to sono potvrdilo. no oni to zistuju aj tak, a jked nechcete vediet, len to nenapisu do spravy.
ja som to zabudla zaciarknut, ze chceme a poslali vysledky bez pohlavia. ale ked som tam zavolala, tak do dvoch dni poslali opravenu spravu aj s pohlavim. tak keby ste si to rozmysleli, tak to vedia.

malibu21
21. jan 2016

Tak baby v mojom pripade trisomy testy by neboli dobre nakolko mam vysoke percento syndromu. A kedze trisomy nezistuje bocne vady ale iba zakladne tak zial ja idem po druhy krat na amnii

petkakv
21. jan 2016

Aj mne doktor volal, ze mam pozitívny Triple test. Celá vyplasena som išla za ním, poslal ma na genetiku. Tam mi zobrali krv a urobili znova test kde im to vyšlo negatívne, ani v rodine nemáme zavazne genetické choroby. V 20tt som išla odborníkovi na morfológicky ultrazvuk, tam mi povedal ze nič zlé nevidí. Má som to pozitívne na razstep chrbtice. A tiež my vyšlo 1:4 na down syndróm. Ani neviete ako som sa celé tehotenstvo bála, stále som na to myslela. Už 3 mesiace mi môj zdravý krásny chlapček robí radosť. Ja by som tie testy zakázala iba mamičky stresuju

scaramelka
21. jan 2016

Dobrý deň. Triple test je hovadina, nakoľko nikdy neviete zo stopercentnou istotou kedy ste otehotneli. Žiaden gynekolog aspoň na východe Slovenska sa nad touto možnosťou nezamýšľa. Ja mám dvoch synov. Pri prvom som si nedal aurobiť Triple test, no bola som na morfologickom ultrazvuku, ktorý sa robí cca v 11. týždni. Všetko bola OK, tak nič viac som neriešila. Pri druhom synovi (ja som bola po 35. tke) jasne že triple test vyšiel horor 1:20. Genetika nič neodhalila, amniocentézu som odmietla, 3D test v 20. týždni OK. Dnes mám malého trucovitého 3. ročného - zlatého synčeka. Keď som pri obidvoch tehotenstvach tvrdila 2 rôznym gynekológom, že pôrod bude určite skôr nakoľko, nech sa vôbec neriadia menzesom, no ani jeden nechcel počúvať. Prvý sa narodil cca o 14 dní skôr a druhý hoc mu predpokladali veľkú hmotnosť nad 3,5 kg už v 35 týždni sa narodil o 18 dní skôr a mal 2750 g, no plodová voda bola už zelená. Ak by som mala tretie dieťa a všetkým kamarátkam odporúčam, buď morfologický test okolo 11. týždňa alebo 3D test okolo 20. týždňa a vôbec nie triple test. Prajem všetkým mamičkám pohodové tehotenstvo a krátky, rýchli pôrod a potom poslušných čertíkov, nakoľko iba živé deti to dosiahnú ďaleko a zachránia zemeguľu. 🙂 🙂 🙂 🙂

addictfun
21. jan 2016

@katrin21 vidím, ze mate po trisomy teste. Ja mam zvýšené riziko na Downov syndróm 1:75, lekár mi odporúčal amniocentezu. Dočítala som sa však aj o možnosti trisomy testu, preto by som sa chcela spýtať, na koľko percent su tieto testy spoľahlivé oproti takej amniocenteze. Dá sa na výsledky stopercentne spoľahnúť? Cena je tusim 350, ale pri zvýšenom riziku nižšia? Sijove prejasnenie ma moj plod 0,64, co je, myslim, Ok, rovnako aj podľa usg sa lekárovi nezdá nic zle, len proste vyšli zle tripple testy. Preto sa aj bojím invazivnej amniocentezy... Vďaka za odpoved

katrin21
21. jan 2016

@addictfun ANO, su spolahlive 🙂 uplne...
len zatial nie su zdr. poistovnou uznane ako diagnosticke a tiez preto, ze su pomerne nove nie su ani preplacane ...
Cena je sice 350, ale pri takom velkom riziku, ako mas ty ( ja som mala 1:45) to asi budes mat za 100E .
Na amnio by ma nikto nedostal, iba az keby vysli aj trisomy zle... ale vysli OK, ako aj 99% amniocentez... 🙂
Je to len statistika, cele ich triple testy,, staci jemny posun terminu podla sona a uz sa im nezmestia hodnoty do tabuliek, lebo im vyjde iny tyzden tehotenstva... a pritom je vsetko OK... urcite aj z teba. Hlavne ak aj sono je OK a asi aj prvy trimester si mala OK vysledky PAPP a aj siju...
Takze sup na genetiku na pohovor, tam ta budu lamat na amnio, to odmietni a ponuknu ti urcite alternativu - trisomy 🙂..
Do toho 🙂

P.S. nebude dlho trvat a bude trisomy namiesto amnio pouzivane.. bratrancova manzelka bola na amnio v MT a povedali jej , ci jej mozu aj krv zobrat, ze robia taku porovnavaciu studiu,, ktora raz nahradi amnio .
Tak suhlasila... na milion % to bolo na trisomy, lebo to je studia NIPT 🙂 a proste chcu mat porovnanie od mamiciek , co sli na amnio + krv, aby mohli mat dokazdy pre poistovne, ze je to naozaj na 100% zhoda..
ALe ze to funguje, je jasne,.. ved vo svete uz roky rokuce sa to robi, len sa to volalo PRENASCAN a stalo to 3x viacej, lebo sa posielalo az niekde do Honkongu a do Ameriky este niekde. asi 5 labakov na svete len to robilo, ale funguje to... takze 🙂 to je to iste, len toto je slovenske 🙂