icon

Amniocentéza verzus trisomy test

mystery1006
22. sep 2015

Ahojte, máte prosím s týmto testom niekto skúsenosť? Vraj je rýchlejší (výsledok do 5 dní) a oveľa lacnejší než podobné testy. Kamoška sa nevie rozhodnúť, lebo jej vyšli nie moc dobré výsledky biochemického skríningu.
http://www.trisomytest.com/preco-trisomy-test

111mrkva111
12. apr 2016

rory presne toto som aj ja riešila mam tam napisane chromozom x aj y pravdepodobne ženske pohlavie... ale je to v poho ja som tiež paniku mala že či je všetko ok ale je neboj 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

mirkace
12. apr 2016

@jankastubka no ja myslim, ze to riziko je tam oooovela mensie na ten potrat ako 1:100. ako som uz pisala - sleduju to 2 doktori na UTZ, ze kam mozu pichnut a kam nie, presne vidia, kam ta ihla isla. este aj mne to ukazali, ze nech si to skontrolujem, kde je ihla, ze nepichli babatko. potratit mozes vtedy, keby ti ho pichli. inak nevidim dovod na potrat. jedine vtedy, ak je plod uz nejakym sposobom poskodeny - ma nejaku geneticku chorobualebo nieco ine. isto je viacej potratov kvoli tomu, akoby to bolo kvoli amnio - ja som ani o tom este nepocula, ani necitala. ty ano? poznas taky pripad, ze by potratila kvoli amnio? neviem odkial si, mne to robili v BA na zeleznicnej - robi to doc. ondrejcak - je to stary pan, ktory na SK s amnio zacinal pred mnohymi rokmi - takze ma uz co to za sebou, velmi vela skusenosti. takze som sa vobec nebala, ze by to mohlo zle dopadnut. mozem ti ho odporucit. ved mi pripadne napis IP a dam ti viacej info. robil mi amnio uz 2x - prvy krat to bolo dokonca este skor o 2-3tyzdne, ako sa bezne amnio robieva. mala som dostatok plodovej vody, takze mi to urobil a v pohode. nemusis sa toho obavat. kludne mi napis 🙂

vikina6
12. apr 2016

ahojte, tak ja mam za sebou amnio, keby som si mohla dovoliť trisomy test tak by som išla hneď...ale po rozhovore s genetičkou som sa amnio ani veľmi neobávala, skôr toho výsledku...vysvetlila mi aj riziko potratu, ak je náhodou plod slabý alebo by ihlou trafil nerv, ktorý by vyvolal kontrakcie a následne potrat...preto aj Dr. po odbere odporúča zobrať magnézium a 2 dni " papučová kultúra", teda preležať a nenamahať sa...budem trpnuť ešte 3 týždne, dovtedy môžu nastať komplikácie ale verím, že všetko bude ok tak ako aj boli výsledky 🙂 a tie boli do 48h

renulka111
12. apr 2016

Tiez som absolvovala amnio v zeleznicnej nemocnici. Dr. Ondrejcak aj Dr. Meliskova suuuper. To ze som bola u tychto odbornikov mi davalo pocit vacsej istoty. Tiez maju dobre referencie na internete. Aaale nikdy by som nepovedala ze amnio je v poho. Nebolelo to nie len velmi neprijemny pocit. Avsak raz je to invazivny zakrok pri ktorom skutocne je realne riziko potratu. Osobne ani neverim v to 1% percento ktore uvadzaju. Podla mna je v skutocnosti vacsie bo do statistik zahrnaju komplikacie do 48hod. Je tam realne riziko ze sa ti nastartuju kontrakcie ze sa kontaminuje plodova voda ci plodova voda moze zacat cez vpich odtekat. Sa ich uvadza viac ale si ich uz nepamatam. Cize ziadna banalitka. A navyse vyborny biznis zdravotnictva. Osobne by som nikdy neohrozila svoje dieta ak by na to nebol sakra dovod. Ja som mala velmi zle vysledky na 3 trizomie. Dala som si robit prenascan co je obdobny test ako trisomy. Ten tieto trizomie znegoval avsak vyskocila 4ta trizomia. Tieto testy garantuju spolahlive vysetrenie len na zakladne chromozomove trizomie a to 13 18 a 21. Ostatne su s stadiu vyskumu. Treba sa rozhodnut co vam kazdej vyhovuje. Ak by ma tieto okolnosti nedohnali k amniocenteze urcite by som nesla. Uz by som to riesila takto ziadne triplle testy len trisomy alebo prenescan a morfologicky ultrazvuk u ozaj odbornika. Podla mna dr. Holan alebo Dr. Grochal.

mirkace
12. apr 2016

@renulka111 co ja viem - s tym odtekom plodovej vody. ved to by sme sa potom museli obavat aj odberu krvi, ze nam vytecie krv cez vpich po ihle :-/ a aj s tou kontaminaciou - dlhsie vsetko dezinfikovali ako bol samotny odber vody...ale tak samozrejme - pri kazdom hocijakom zakroku je nejake riziko...biznis to teda je, to mas pravdu. ako aj cele nase zdravotnictvo. clovek musi platit za vsetko, hlavne, ze si platime cely zivot zdravotne...inak prve amnio som neplatila, to som mala zadarmo. druhe ano.

renulka111
12. apr 2016

@mirkace pri tom odbere krvi pouzijes tlak tam to zastavis. Tu nemas ako tlak pouzit.

mirkace
13. apr 2016

@renulka111 ale radsej tu neplas zeny 🙂 aj tak su okolo toho vselijake famy, kvoli comu sa toho zeny obavaju. radsej ich treba povzbudit, nech sa toho neobavaju 😉

renulka111
14. apr 2016

@mirkace to nie je plasenie to su fakty. Nie je mi jedno ked sa amniocenteza vyhlasuje za zakrok ktory je v poho. Treba nan ist ked su na to ozaj dovody a nie ako niektore maminy len preto ze vek ale skrining ma dobry. Ppvzbudit mozem ze samotny zakrok pre mna nebol bolestivy len neprijemny tlak ked tahali vodu. To sa zvladnut dalo v pohode. Ale urcite nie to zlahcovat.

alenkam82
14. aug 2016

Mna by zaujimalo, ze ci ked trisomy vyjde ok, ci si clovek uz naisto moze vydychnut ...

katarina261
14. aug 2016

No doktor,.ktorému som išla na kontrolný ultrazvuk sa čudoval, načo som prišla,.keď mám trisomy V pohode. Aj ďalší doktor, ktorého som si vybrala K pôrodu. Takže si myslim

katarina261
14. aug 2016

Si myslim, že si môže vydýchnuť. Ja som si vydýchla A mala Zuzka je v poriadku.

alenkam82
14. aug 2016

Trisomy odhali malo veci, morfo vie vsetko mozne, takze moc by som sa necudovala ultrazvuku ...

katarina261
15. aug 2016

ano, ale uôtrazvuky som mala vsetky v poriadku, aj pred AFP, ale preto, ze vysiel zle, tak ma poslal moj doktor aj napriek negativnemu trisomy testu na dalsie... a lekar, ktory mi robil dalsi ultrazvuk sa cudoval, ze nac mi robi stresy, ked mam dobry trisomy...

myskahryzka
15. aug 2016

@mirkace Musim oponovat co sa amnio testov tyka. V rodine sa nam stalo.. sestranica ma razstep a v tehotenstve isla automaticky na amnio, kde jej povedali, ze babatko je v poriadku (za ziadnych okolnosti by si dieta nechcela nechat, ked na vlastnej kozi vie, aky tazky zivot to je) a ako spravne tusite, dievcatko sa narodilo s razstepom.. Takze ja len tolko k spolahlivosti tejto metody.

tina7898
10. okt 2016

Ahojte, moja skusenost s TRISOMY testom- podstupila som odber krvi, zaplatila poplatok 350 EUR, a cakala... ked po 10-tich dnoch som stale nemala vysledok, zavolala som do laboratoria, kde mi bolo oznamene, ze mam este cakat, lebo v statne sviatky a vikendy nerobia. Este v ten den mi vsak zavolala sestricka od Mudr. Dankovcika s tym, ze laboratorium Merirex uz zaslalo vysledky a su pozitivne na Patau syndrom - stihla mi oznamit spolahlivost 99percentnu, ze sa mam zastavit na konzultaciu o 3 dni /lebo opat vikend a pondelky pan doktor nepracoval/.
Podla USG nalezov nebolo podozrenie na tento zavazny syndrom. Dohodla som sa s osetrujucim lekarom na amniocenteze. po troch dnoch vysli vysledky fluorescencneho testu - negativne. Po mesiaci hodnotenia vzorky zdlhavejsimi metodami bol vysledok - negativny.
Pracovnici Medirex sa sice ospravedlnili, sumu v plnej vyske vratili , avsak tyzden plny stresu nezohladnili nijak.
Vysvetlenie - trizomie Edwards a Patau sa tazsie diagnostikuju.
Po tejto skusenosti nemam vieru vo vysledky TRISOMY tesu ani pri pozit. ani negat. vysledku, pretoze rovnako ako moze ist o falosnu pozitivitu, tak aj o falosnu negativitu vysledku.
Vsetko mam riadne zdokumentovane.
Prajem vsetkym buducim mamickam pokojne tehotenstvo a zdrave deti.
Tina

alenkam82
10. okt 2016

@tina7898 : joj, nevravte, ja som sa uz tesila, ze je to ok. Ale Morfologicky ultrazvuk u Slezaka (jeden z Top) nam tiez vysiel ok a to som ho trapila, ze mi musel povedat, vsetky znaky a co by som sama mala vidiet, aby som si to na vlastne oci overila ...

katrin21
18. okt 2016

baby, takze podla mna je TRISOMY na dobrej ceste, aby to schvalila aj poistovna a preplacala casom...
Teraz mi volali z Medirexu, ci mi mozu dat 5 otazok , pytali sa kedy som porodila, ci je dieta zdrave , pohlavie a take veci....
Evidentne si robia spatne kontrolnu statistiku co je super ! cize sa im na 100% potvrdia ich vysledky...
Nelutujem, ze som sla na TRISOMY, je to super vec a urcite lepsia ako amnio, vzhladom na to, ze je to bez rizika, ze pridete o dietatko....

A samozrejme, nam sa vysledok testov potvrdil, zdrave dievcatko.

katrin21
18. okt 2016

@tina7898 no a vidis, tu na MK bola aj baba, co mala OK amnio a aj tak sa jej narodilo chore dieta,, takze keby na to prislo, ani ta ich amnio nie je 100%tna

tina7898
18. okt 2016

@katrin21, zalezi co bolo pri amniocenteze vysetrovane, a takisto nieco su geneticke chyby a nieco vyvojove, co amnio neodhali.
100% ale nie je nic ale ako som us uviedla, mne TRISOMY test sposobil iba zbytocny stres
A pri sucasnej diagnostike mam za to, ze trizomie Edwards a Patau su spolahlivejsie diagnostikovane amniocentezou.

ikaika
28. okt 2016

@111mrkva111 ahoj a kde si bola na ten trisomy test? lebo vsade stoji az 350

alenkam82
6. nov 2016

Asi vsade je cena 350 EUR :(
Kazdy test ma svoju opzitivnu aj negativnu pravdivost, tj ponam pripad, kedy tripple vysiel perfektne a narodil sa Downik. Je milion pripadov tripple, kde vysiel nanic a narodilo sa zdrave babo.
Trisomy chyby som este nepocula, ale urcite su, sam Medirex priznal, ked som ich bombardovala otazkami, ale ze vyskytli sa, ale je tam pravdivost az 99%
Amnio pisala katrin21, ze pozna chybnu diagnozu ...
Ja som mala nanic tripple (ale fakt ze nanic, Down 1:13; rastep chrbtice VIAC ako 1:2), trisomy snad vylucil Downa, rastep sa tam netestuje. Potom som isla na kvalitny morfologicky ultrazvuk, je ich cca 4 na Slovensku a som pana doktora otrapila otazkami typu "Ste si isty?" "Chcem sa pozriet ... co by som videla, ak by bolo toto a toto?" Vyzera to ok, ale som este len v 29tt.
Narodenie je najkvalitnejsi test a ukaze pravdive vysledky. Drzime si palce, dufame a lubime

michaela8088
9. nov 2016

Ahojte, mam 36 rokov a konecne sa nam zadarilo zamiesit na babo. bola som u mojho lekara a ten mi hned z fleku navrhol Nifty test. Ze v mojom veku je riziko poruch ovela vyssie, ze mam preto radsej rozmyslat uz teraz a potom v nejakom 10-12 tyzdni sa to moze testovat a budem hned vediet na com som. Ma s tym testom niekto skusenosti? poznate to?

ikaika
9. nov 2016

@michaela8088 to je vlastne Trisomy test, od Medirexu

michaela8088
9. nov 2016

To by mali byt dva rozne testy, kazdy ma svoj web a ten nifty by mal zistit viac poruch...preto sa pytam, lebo o trisomy je cela tato debata, ale o nifty som nasla len dost stare prispevky...

ikaika
9. nov 2016

@michaela8088 mas pravdu, ja som myslela Nipt

pavlina5555
11. nov 2016

michaela8088 - Ja som NIFTY absolvovala nedávno (mám 38r) a všetko vyšlo OK. S mojím lekárom sme prebrali viaceré možnosti, aj Trisomy - ale ten test ti vyšetrí len tri základné trizómie a pohlavie dieťatka.. NIFTY bol síce finančne náročnejší test, ale tá šírka vyšetrení je neporovnateľná s Trisomy - tak sme sa napokon rozhodli pre tento test. Všetko pre nás dopadlo chvalabohu super.
Ja NIFTY môžem len doporučiť, bola som veľmi spokojná, ale rozhodnutie je na každej mamine 🙂

nivea777
11. nov 2016

@pavlina5555 kolko ta to vyslo?

pavlina5555
11. nov 2016

@nivea777 Stálo nás to 596,- eur. Výsledky som mala asi na 12 deň od odberu... Ale v tej cene nie je len vyšetrenie samotné, ale aj poistenie v prípade falošnej negativity, alebo falošnej pozitivity výsledku.

frankie2018
11. nov 2016

@pavlina5555 poistnie? Co to znamena prosim ta?

pavlina5555
11. nov 2016

@frankie2018 Normálne súčasťou testu bola aj poistná zmluva, ktorú sme vyplnili a podpísali - bolo to poistenie proti falošnej negativite (že test Ti vyjde negatívny, ale narodí sa predsa len postihnuté dieťa), aj proti falošnej pozitivite (test ti vyjde pozitívny - myslíš že máš dieťa s poruchou, ideš aj tak na amniocentézu a dieťa je zdravé). Keby sa stali také prípady, tak Ti tá spoločnosť BGI čo vyhodnocuje NIFTY test zaplatí odškodné.. boli tam rôzne sumy podľa prípadu a niektoré poriadne vysoké... Našťastie sme to nevyužili, ale toto sa mi zdalo celkom super vec a pri Trisomy takáto možnosť nebola.