Decembrové tehuľky
Ahojte, len by som rada vytvorila skupinu aj pre nas decembrove tehulky. Hned na uvod mi napadla otazky, oznamite to vasej najblizsej rodine? Ja to riesim z toho dovodu, ze som cca v 5 tyzdni, a viem, ze prvy trimester je kriticky, ale tak rada by som sa tesila aj s ostatnymi, ale zaroven mam aj obavy, ze co ak ... neviem si predstavit ale krajsi darcek, ako oznamit tuto krasnu novinku rodinke.
Inak toto tehotenstvo nemam este potvrdene lekarom, idem 5.1., tak verim, ze vsetko bude v poriadku, co sa tyka priznakov, tak tie nie su ziadne, okrem toho, ze citim podbrusko a dnes rano mi akosi nie je dobre od zaladka ../a to som si myslela, ze ma obide 🙂/.
Zacali ste sa nejako inak stravovat, alebo ani nie?
Tesim sa na vase pripadne postrehy, rady, ci nazory.
@ivankaberrynka ahoj. No ja budem zajtra v 15 tt. Robili mi aj crp ci su antibiotika nutne. Mam ich doma leby to neprechadzalo. Nastastie uz odkasliavam a aj hrdlo ma az tak neboli. Len mam nizky tlak a to pocasie mi tiez nepridava. Vcera sa mi dost motala hlava. Dufam ze uz bude dobre.
@xxelisxx ahoj dakujem za povzbudenie a presne ako hovoris lekarom sa lahko povie toto je len spinenie toto si nevsimajte ale pre nas je to naozaj velmi tazke. To cervene spinenie preslo do hnedeho a slabsieho spinenia a snazim sa na to nemysliet a nevsimat si to. Hovorim si ze este zajtra to vydrzim a v piatok rano mam dalsiu kontrolu co som velmi rada lebo sa to blizi no po druhej strane su asi obavy na mieste. Snazim sa rozpravat k babatku a hovorim mu ze uz to musime zvladnut dosli sme daleko a ja mu verim ze to zvladne a za nejaky cas sa uvidime. Moc verim
@xxelisxx Ja som včera bola na kontrole a všetko je v poriadku. Maličké si tam vnútri kopkalo ako taký malý atlét 🙂 Včera to bol 11,0 tt. podľa ultrazvuku. Meriame 4,1 cm. Strašne som sa tešila z tých pohybov. Bolo to krásne. Už ma mrví to niekomu povedať, ale dr. mi zase bral krv, že tento test odhalí, aké vysoké riziko je v tomto tehu. Tak chcem ešte počkať na tieto výsledky. Potom mi bude robiť Triple test v 15 tt, aj na ten by som ešte radšej chcela počkať. Ale to mi už asi bude bruško riadne vidno 🙂 Tak neviem neviem, či sa mi to podarí tak dlho utajiť. Lebo ja som už pred tehu mala nejaké bruško a to už vtedy si niektorí mysleli, že som v tom 🙂
@radka752 Keď už je len kašel s vykašliavaním, tak je to v podstate skoro ako koniec choroby. Ja som veru ešte nemohla ATB, ale dostala som sa z toho. Mne sa napr. tiež zvykla motať hlava, aj mimo choroby a tlak som mala vždy v norme - 119/79, 120/80, 125/80. Ževraj hlava sa môže motať aj z tehotenstva a tlak tam nemusí zohrávať žiadnu rolu..
@kattyy3 Ahoj. To je skvelé, že sa sfarbenie zmenilo do hneda. Je to dobrý signál. Horšie by to bolo naopak - najprv hnedé, potom červené...
Nič sa neboj, teraz to už bude dobré. Len si stále dávaj veľký pozor pri hýbaní sa. Mne dr. predpísal Utrogestan a zakázal mi veľa vecí - pre istotu. Nesmieme sex, ikeď to občas porušíme keď už sa to nedá vydržať 🙂
Nebehať, zbytočne nechodiť po schodoch, žiadna rýchla chôdza, turistika už ani náhodou. Iba pomalé, kľudné prechádzky. Aj to si mám dať pozor, aby som sa nezadýchala. Teda ten pohyb mi dosť chýba, hlavne turistika. Na to sme boli zvyknutí, keď sme chodili na našu chalupu do hôr. Dá sa tam dostať len autom s vysokým podvozkom. Také ale nemáme, takže sme vždy chodili po svojich. Ale pre moju bambulku to vydržím. Možno mi neskôr dr. niektoré veci aj dovolí, keď si bude istý, že je všetko ok...
@ivankaberrynka No mne sa pri nízkom tlaku hlava motala aj pred tehu. Môj normálny krvný tlak je v rozmedzí od 95/65/70 do 110/75/85. takže ak je zlé počasie a tlak sa mi ešte zbije, tak sa mi motá hlava stále. Mala som to tak aj pred tehu. Pri zlom počasí mi tlak ešte klesne. Minule mi tak klesol na 77/58/65. To som už ležala s nohami nad hlavou vyloženými a pila vodu pomaly. Chvíľu potom začalo strašne liať a mne sa tlak upravil a už bolo dobre. 🙂 Už sa teším na jar a na leto.
@ivankaberrynka ja som bola dnes v poradni ja som 12+4 tt malicke ma 6,4cm tak riadne podrastlo 🙂 skackalo si tam ako chcelo,bolo problem ho zmerat co sa stale vrtilo 🙂 Aj mi celkom dlho robil to sono bo sme cakali kym sa male otoci tak ako doktor potreboval,aj priatel bol so mnou vnutri tak sme sa aspon dlhsie mohli pozerat na nasho anjelija,doktor este hovoril,ze ono si robi co chce,ze vobec s nami nespolupracuje,ze tam ma svoj svet.Bude z neho asi riadny neposeda 🙂 Aj krv mi dneska brali,dali mi uz aj tehotensku knizku a dostala som dva take balíčky bola tam plienka,sudokrem a nejake vzorky detskeho prachu na pranie a nejake poukazky na pampersky.Aj vy take nejake dostavatwdostavatdostavate?A merali mi tlak a ze 150/99 boli zhrozeny,chodim aj kardiologovi,ale kedze moja diagnoza znie syndrom bieleho plastu tak asi tam nikdy nebudem mat tlak dobry,tak si mam doma merat a zapisovat a potom mu to doniest.Kedze som vedela,ze mi maju krv brat tak uz som bola v strese od vcera 🙂 Ale zvladli sme to.A co je to vlastne ten triple test.Tak to povedz len niekomu komu naozaj doverujes,ze to nikomu nepovie ak si to nebudes zelat.A musim sa priznat,ze ked som to malinke videla,tak mi aj slza utiekla 🙂
@kattyy3 Tak to je skvele,ze je to spinenie uz slabsie.Jasne clovek ma vzdy obavy ked ide k doktorovi aj ja som mala,na jednej strane som sa tesila,ale na druhej tam boli tie obavy,ze ci bude vsetko v poriadku.Mozno aj preto som mala taky tlak ako mala.Lebo nemam ani pocit,ze som tehotna,zle mi uz nebyva,priznaky ziadne.Ale je to úžasný pocit ked vidis toho malinkeho cloviecika 🙂 Na zajtra ti velmi drzim palce,malickemu je u teba urcite velmi dobre 🙂 Daj vediet ako si dopadla 🙂
@ivankaberrynka juj dakujem Ti za povzbudenie. Aj ja mam vela veci zakazanych skoro vsetko co ty a mne to fakt strasne moc chyba kedze som bola zvyknuta makat na sebe kvoli kilam a 4 krat do tyzdna cvicit zumbu no zial tiez nemam na vyber a som ochotna to vydzat kvoli nasmu malinkemu anjelikovi. Aj ja mam od zaciatku nasadeny utrogestan a fraxiparine v injekcii ale ako pises dufam ze to je lepsie znamenie ze spinenie zhnedlo a zoslablo snat coskoro prejde. Zajtra mam zas kontrolu tak som zvedava ako sa drzime zubami nechtami bo v to jedine verim a dufam. Napisem ako sme dopadli.A ty siv ktorom tyzdni?
@xxelisxx dakujem velmipekne moc v to verim ze sa mu u mna paci vsak sa s nim nalezite rozpravam hi hi hi. Vies aj Ti zavidim ze ti nieje zle lebo mna to zatial este drzi. Kedy Ti to preslo? ja nemam ranne nevolnosti ale zacina mi tookolo 4 a trva to pokial nezaspim a rano je zas fajn takze uz sa moc tesim az to pominie a budem mat spat svoje chute. Urcite dam vediet ako som dopadla sama som velmi zvedava co povie moja lekarka. dakujem za podporu
ahoj dievčatá... ja som z tych neskorších tehuliek, ked sme si male splodili presne na vianoce :P takze som 9+1 a prosim povedzte mi niekto, kedy mi uz konecne prestane byt zleee ,?? :((( marodim od zaciatku
@pampeliska11 ja som tiez Uz treti tyzden PN. Zacina sa to trochu zlepsovat. Vcera mi nebolo zle vobec a dnes len trocha poobede. Ale u kazdeho je to rozne. Niekomu to prejde zo dna na den a niekomu postupne.
a ty si v kolkom ??? no mne aj na vecer a niekedy cely den a ked mi je dobre, tak sa napchavam,,, ale to je malokedy...inak ma najviac trapi, ze mam nekonecne vela slin a som stale hladna :( ale tie sliny... achh
@lavinis
@pampeliska11 9tt+3, hladná som aj ja stále, dávam si vždy niečo malé okrem klasických 3 hlavných jedál, hlavne ovocie, ale aj tak som pribrala 2 kilá
@kattyy3 ani neviem kedy to tak prešlo, ale keď tak rozmýšľam, tak na Vianoce to začalo, celé sviatky som preležala a prespala, síce som nevracala, ale ma napínalo a vôbec nič mi nechutilo, tak v polke januára to mohlo byť okolo 8 tt mi začínalo byť zle každý druhý deň a na konci januára to bol nejaký cca 10 tt to už bolo pohode. Už sa mi aj chute vrátili, dovtedy som vôbec maso nemusela, napínalo ma z neho. Ale teraz mám neskutočnu chuť na sladke, ale že hroznu. Musím sa nejako kontrolovať, bo potom už ani cez dvere neprejdem 🙂
Babule a zmrzlina ta je moja 🙂 Snáď nikdy som nezjedla toľko zmrzliny ako teraz 🙂 Ideme z obchodu a bez nanuku neodídem 🙂 A hlavne ovocné kyselé zmrzliny 🙂
@xxelisxx no práve som sa z toho obchodu vrátila a keďže mi tam zas prišlo zle, tak som kúpila všetko okrem tej zmrzliny 😀 no nič, tak zajtra. Pokrok je, že už ma nebolia prsia pri chôdzi, ale len pri dotyku...uvidíme ako to bude, keď sa budem ukladať spať 🙂
presne, ja som v polke 10 tt a tie nevoľnosti pomaly ustupujú 🙂 ale zas mám kamošky, ktorým bolo zle ešte aj v 4.mesiaci, je to asi indi vindi.
@radka752 To nie je bohviečo taký nízky tlak. A nedá sa ti ho nejak prírodne zvýšiť? Dostatočný príjem tekutín, doporučuje sa zvýšiť príjem soli, pravidelné športovanie, v noci spávať s vyvýšenou hlavou, vstávať pomalšie – najprv si sadnúť a až potom vstať, červená repa - cvikla, striedanie teplej a studenej sprchy...atď
Neskúšala si?
@xxelisxx Ja mám tlak našťastie ok. Nezávidím takéto problémy, teda vôbec.. Ja som nedostala žiadne vzorky ☹ Asi si budem musieť vypýtať 😀 Dnes som sa registrovala na stránke familyservice.sk a písala som im, že by som chcela Prenatal box, nech mi ho pošlú k doktorovi. Dávajú to zadarmo, len neviem či to ešte funguje .. Je to riadny kufrík s rôznymi vzorkami pre tehotnú a budúceho otecka. Ďalší kufrík od tejto spol. sa dostáva v nemocnici po pôrode, len s iným zložením.
No a Triple test je na odhalenie rizika nejakých vrodených chýb. Ale nie je to nič vážne, pretože je veľa žien, ktorým vyšli testy zle a aj tak mali zdravé bábiky. V prípade veľmi zlých hodnôt sa potom robí amniocentéza - odber plodovej vody, kde sa ďalej zisťuje...
Ja som sa asi nikdy ešte necítila taká plná radosti, ako včera na sone 🙂 Neviem sa dočkať ďalších..
@kattyy3 Ja som 11+1 tt podľa včerajšieho ultrazvuku. Všimla som si, že máš poobede nevoľnosti? To aj ja. V poslednom čase už trochu menej ako zo začiatku, ale stále mi býva ťažko na žalúdok. A tiež až poobede, alebo až od 5-6 večer. Začalo mi to myslím v 6 tt a doteraz som 3x vracala. V druhom trimestri by nevoľnosti vraj mali vymiznúť, pretože je to obdobie kedy sa už hormóny skľudňujú.. vraj 🙂
@ivankaberrynka No keďže mám zdravotný problém, tak športovať nemôžem, vždy som solila viac a stále som počúvala, že soľ škodí a ja ako biológ viem, v akom množstve mi soľ škodí. Vstávam pomaly, kvôli zdravotným problémom. Pijem dosť vody a pijem iba čisté minerálky, ktoré striedam. V noci spávam vyššie lebo mám určitý žalúdočný problém, kedy sa mi môže strava vracať zo žalúdka opäť do pažeráka a do hrdla a preto tiež nesmiem jesť tesne pred spaním. Cvikla mi žiaľ nechutí. A to striedanie vody som skúšala a nejaký efekt som necítila. Čo sa cvičenia týka, tak chodím na prechádzky (až nateraz keďže som chorá) a trocha cvičím jogu, ale len také cviky, ktoré kvôli zdravotným problémom môžem. Je to komplikované. S takým nízkym tlakom sa dá žiť, najhoršia je však jeseň a zima, kedy sa veľmi mení počasie, je pochmúrne a nízky tlak. Vtedy sa mi motá hava. Predtým som to riešila veľkým množstvom kofeínu, no teraz sa musím strážiť a nejaký čas som kávu ani nemohla cítiť a bolo mi dosť zle. Teraz si dávam jednu menšiu šálku denne a je to trocha lepšie. 🙂
@ivankaberrynka to co som ja dostala bol ze prenatalny balicek a bolo to od tych co si sa tam zaregistrovala.Ja idem 10 marca zase na krv,ze to bude na genetiku.A ze potom sa dohodneme na dalsej poradni bo tam maju mat aj dovolenku.To uz by sme sa mohli aj dozvediet,ze co budeme mat.Je mi to jedno ci to budr chlapec alebo dievca,len nech je to zdrave,ale som strasne zvedava.Uz by som rada aj nieco nakupila 🙂 Nechcem si to nechavat na poslednu chvilu a chcem nakupovat tak postupne,lebo na raz by to bolo financne narocne.Tak radsej postupne 🙂 A konecne viem uz aj termin porodu a to 19 augusta a priatel ma narodeniny 15 augusta 🙂 tak to dostane tsky darcek 🙂
@lavinis aj mna bolievali prsia a niekedy som ich mala take ako keby som tam mala kamene.A este sa mi aj zvacsili a to som ich mala dost velke uz aj predtym 🙂 Od zaciatku tehotenstva nosim sportovu podprsenku,je velmi pohodlna a vyhovuje mi.A najviac som trpela ked som isla do sprchy,ze som si ju davala dole,vtedy ma tiez neskutocne boleli,ale nastastie uz aj to preslo 🙂
@radka752 Moja zlatá...fakt nezávidím. A v tehotenstve asi nesmieš užívať lieky na tlak. Či ani nechceš? Lebo mňa napr. dosť ukrutne bolela hlava 3x zatiaľ, ale vždy 2-3 dni po sebe, ale tabletky od bolesti som kvôli bábätku nechcela.
@xxelisxx 🙂 Super s tým termínom. Mne vyrátali na 28 august. My máme narodky obaja v strede júla. Ja som už prešla snáď polku internetu a pokukala som nábytok, doplnky, kočíky, oblečko... 🙂 Ale kupovať chceme oveľa neskôr. Kočík napr. chceme vybrať tesne pred termínom a drahý ho pôjde zobrať až keď budeme z nemocky doma. Kde by si chcela rodiť? Ja som zatiaľ za Zvolen.
@ivankaberrynka aj ja uz som pozerala vselico.Aj my budeme neskor nakupovat,ale uz sa tesim na tie male vecicky 🙂 Kocik asi tie vybereme pred porodom a moj asi potom pren pojde.Lebo mi hovorili,ze kocik si mam kupit az po porode,ze nie skor.Ja este som neni moc rozhodnuta rozmyslam nad trencinom alebo myjavou neviem este sama.
@ivankaberrynka no tak lieky sa snazim neuzivat. Az teraz homeopatika som brala lebo som ochorela. Aj mna uz bolela hlava. Tak som vypila trocha kavy alebo koly a pomasirovala som si krk a lahla do postele. To mi zatial zabralo.
@xxelisxx Veď aj ja preto som sa tak rozhodla s tým kočíkom. A niečo na tom možno bude pravdy, alebo to bola len náhoda, ale sestrina kamarátka mala kúpený kočík v 5 mesiaci a v 6 mesiaci jej bábätko umrelo v brušku. Stašné to bolo.. Ale teraz už má dievčatko pekné, zdravé.. Dnes som mojej mame povedala, že som tehu. Kukala po mne a hovorí, že veď mám to bruško riadne 🙂 Ale som jej zakázala o tom ešte hovoriť. Tak to vieme už traja. Ale v robote to už tiež musím povedať. V marci mám začať robiť, doteraz ma nepotrebovali (robím na dohodu a chodím tam sem-tam na pár hodín). Dr. mi ale túto prácu neodporúča, kvôli špineniu čo som mala na začiatku tehu. Zdvíham tam ťažšie bedničky - aj 15-20 kg. Takže som si bola vybaviť sociálnu dávku, nech aspoň z niečoho môžeme žiť ☹ Ikeď priateľ nezarobí zle, ale nechcem aby bolo všetko na jeho pleciach.
Trenčín/Myjava...Tam niekde asi aj bývaš. Ja mám Zvolen blízko a som čítala celkom dobré hodnotenie. Aj kamoška jedna tam rodila, ikeď tá teda nemá najlepšie skúsenosti. Ale to je asi všade niečo..
@radka752 Mňa tak hlava bolela, že ani ležať, ani sedieť, ani stáť, ani chodiť...no nič 😖 Priateľ mi masíroval halvu, to bolo fajn. Ale akonáhle prestal, tak zase bolela. Nepomohol ani spánok. Na druhý deň som sa zobudila zase len s bolesťou. Potom to nejak prešlo samé od seba.. Všeobecná dr. mi odporučila uvariť si čaj z majoránky a dochutiť lyžičkou medu. Mne ale majoránka ohromne smrdí vo väčšom množstve, takže nič z toho..
Ááále, kašlem na nejaké bolesti hlavy. Hlavne, že je moje kuriatko v poriadku a raduje sa zo svojho života v mojom brušku 🙂
@all Baby, koľko ste už pribrali? Ja pôvodná váha 83 kg pri výške 176 cm a teraz už 86 kg mám (začínam 12 tt) ! Sakra 😀
Ale tak, najprv som ležala kvôli špineniu, nedávno som zase ležala kvôli angíne a ani do roboty nechodím kvôli tomu špineniu...Teraz už chodím po vonku, tak snáď nepriberiem veľa do pôrodu 😉

@kattyy3 hlavne,ze je malicke v poriadku.A krvacanie uz preslo?Ja viem lekarom sa lahko povie aby clovek nestresoval,ale nieje to take jednoduche.Tak len pekne oddychuj a drz sa.