Dokedy je bezpečné pracovať počas tehotenstva?
Ahojte do koľkeho mesiaca ste chodili do práce? Viem ze to zavisi hlavne od toho ake mate tehotenstvo ale tak vseobecne myslím. Pracujem v obchode kde som občas v studenom prostredí a občas dvíham ťažšie veci. A kedy oznámiť tehotenstvo nadriadenému?
kazde jedno tehu som chodila az do konca do prace. ak musis dvihat tazke veci oznam to zamestnavatelovi a si chranena zakonom a tazsie veci nemusis dvihat prideli ti pracu ktoru zvladnes aj do konca tehu
oznamovala som po kontrole v 8tt a pracovala so nastupu na MD 6 tyzdnov pred terminom porodu (teda vlastne takmer 8 pred porodom prenasala so
Alebo buď múdra ako čo som ja nebola, choď si k všeobecnému pre PN na mesiac, medzitým si nájdi neurológa ktorý ti vypíše PN do konca tehotenstva. V prvom rade oznám zamestnávateľa o tehotenstva a užívaj si to mimo roboty, súkromník bez teba neskrachuje a ty si tehotenské chvíle vieš užiť aj iným spôsobom ako byť v robote, osobne som si myslela že mi drbe že sa cítim zle byt v robote z bruškom ale gynekologička mi povedala že tehotenstvo nie je choroba, keď som nie riziková nedá mi PN ani skôr nepošle na MD, keď som po pôrode išla k všeobecnému tak mi povedal že som mala prísť za ním našli by sme riešenie.. Je to na tebe či chces či nie chodiť do roboty 34 týždne s malým človiečikom v brušku. Ja som to nevyužila, naštastie tehotenstvo som mala úplne bezproblémové len ten pocit že sedím 8h niekde kde sa necítim ok a ľutujem že som neposlúchla samu seba a "vybavila" si PN...
Pracovala som do posledneho dna kedy ma vecer muz viezol do porodnice, ale potom uz len tak hodku-dve do dna, ako som vladala.
Alebo buď múdra ako čo som ja nebola, choď si k všeobecnému pre PN na mesiac, medzitým si nájdi neurológa ktorý ti vypíše PN do konca tehotenstva. V prvom rade oznám zamestnávateľa o tehotenstva a užívaj si to mimo roboty, súkromník bez teba neskrachuje a ty si tehotenské chvíle vieš užiť aj iným spôsobom ako byť v robote, osobne som si myslela že mi drbe že sa cítim zle byt v robote z bruškom ale gynekologička mi povedala že tehotenstvo nie je choroba, keď som nie riziková nedá mi PN ani skôr nepošle na MD, keď som po pôrode išla k všeobecnému tak mi povedal že som mala prísť za ním našli by sme riešenie.. Je to na tebe či chces či nie chodiť do roboty 34 týždne s malým človiečikom v brušku. Ja som to nevyužila, naštastie tehotenstvo som mala úplne bezproblémové len ten pocit že sedím 8h niekde kde sa necítim ok a ľutujem že som neposlúchla samu seba a "vybavila" si PN...
@lmam teraz sa PN nevybavuje... A lekarka mala pravdu, tehotenstvo nie je choroba.
Vsak to zalezi aj od prace, aj od tehotenstva. Taka sestricka na rtg ci laborantka maju okamzite po oznameni tehotenstva bud druhu pracu alebo su doma. V tvojom pripade, by som oznamima okamzite- tehotna nema co stat 8 hodin v kuse a ani dvihat tazke veci. Na to je tu ochrana zakonom..
@lmam teraz sa PN nevybavuje... A lekarka mala pravdu, tehotenstvo nie je choroba.
@anonym_67ded6 no ale neviete si predstaviť že inak trávite tehotenské chvíle ako sedieť v robote? Nie je choroba ale myslím si že by tehulky mohli mať trochou viac voľna.. môj názor, nehovorím že je správny, ale kedy som zase zostala tehotná robím na tom aby som bola doma a nie v strese celý deň s klientmi... a ta čo robila do samého pôrodu a chodí okolo a básní aké je tehotenstvo krásne obdobie neviem ako na to prišla, keď celi čas robila, stres, plná hlava všetkého, opuchnuté nohy, boľavé kríze, zlé trávenie, spavosť a šéf hučí nad hlavou, neviem, neviem...
@anonym_67ded6 no ale neviete si predstaviť že inak trávite tehotenské chvíle ako sedieť v robote? Nie je choroba ale myslím si že by tehulky mohli mať trochou viac voľna.. môj názor, nehovorím že je správny, ale kedy som zase zostala tehotná robím na tom aby som bola doma a nie v strese celý deň s klientmi... a ta čo robila do samého pôrodu a chodí okolo a básní aké je tehotenstvo krásne obdobie neviem ako na to prišla, keď celi čas robila, stres, plná hlava všetkého, opuchnuté nohy, boľavé kríze, zlé trávenie, spavosť a šéf hučí nad hlavou, neviem, neviem...
@lmam nerob z tehotnych chudinky. A benefitov maju ony aj potom matky dostatocne- vsetky ulavy a davky
Mňa sám zamestnávateľ vyháňal na PN keď som mu oznámila tehotestvo. Síce ma preradil na ľahšiu prácu, ale aj tak tam bolo teplo, vzduch stál, dusno.. Spomenula som to gynekológovi a poprosila som ho, že či nemôžem na PN aspoň počas horúčav. On ma nechal až dokonca tehotestva bez problémov. Bolo to minulý rok. Takže záleží aj od doktora.
@lmam nerob z tehotnych chudinky. A benefitov maju ony aj potom matky dostatocne- vsetky ulavy a davky
@anonym_087305 tak ty musis byt na tom velmi zle ked toto napises🤦🏽♀️
Ahoj, ja som tiez robila v obchode, zamestnávateľovi som to oznámila ale musi to byt písomne, nie len tak povedať. A bola som som na PN skoro cely cas. Gynekologicka ma dala na PN kvoli tomu ze som nemala vhodne podmienky pre tehotne a ked som v praci povedala ze nebudem vykladať tazke veci tak s tym mali istý ľudia problem. Tak som radšej zostala doma a bolo mi dobre. Aj to ako si na tom psychicky vplýva na babatko a kezde som mala kľudne tehotenstvo, mala som aj uzasne a kľudne babatko. Teraz uz je to maly čertík😊 lepšie doma v kľude na PN ako byt nervózna v práci
Oznámila som to hneď a bola som doma od tretieho mesiaca keďže mi každý druhý deň bolo na nič ,bolo mi na zvracanie,kadejako .A volať stále do roboty že neviem prísť bolo zbytočne aj pre nich aj pre mňa .Bola som od vtedy na pn.
@lmam gynekologická mala pravdu, tehotenstvo nie je choroba a p9ikao nie je riziková, nema co hľadať na PNke. Co sa tyka zamestnania, nech sa paci tehotne celkom dobre chráni ZP, ale kto sa bude naťahovať so zamestnávateľom, ze? Radšej sa hodím na PNku, ze? Pre istotu. Som veľmi rada ze sa sa PNky konečne začali kontrolovať, a verím ze aj ja tehotne raz dôjde rad. A nebudú si len tak sedkat doma na PNke a ostatní na ne robit.
Oznámila som tehotenstvo v robote v 12tom týždni a robila som až do materskej teda 6 týždňov pred pôrodom som ostala doma z práce. Pracovala som vo firme pásová robota a bolo tam aj dvíhanie ťažkých vecí. No mala som super kolegov čo pomohli s čím len mohli. Nikam ma nepreradili, každú hodinu som odbiehala na záchod čo mi bolo na vracanie. No cca od 5teho mesiaca to už bolo fajn. Pribrala som 22 kíl a mala som stále pohyb, čo bolo zle že som si musela dávať pozor aby som neudrela brucho v práci. Ale ináč fajn, bolo mi dobre, mala som super kolegov kolegyňe čo so mnou prežívali toto najkrajšie obdobie. Rada na to spomínam.

Pracujem v kancelárií, chcem a vyzerá to tak, že aj budem chodiť dokým nepôjdem na MD.
Kľudne oznám aj teraz, musí ti prispôsobiť prácu tomu, že si tehotná.