I. trimestrálny skríning

javi37
29. okt 2012

Ahojte maminky, chcem sa opýtať, na výsledkoch genetických testoch mám odporúčanie urobiť trimestrálny skríning VVCHP...som 12 tt + 4, volala som dnes gynekológovi a povedal, že je to zbytočné, že bude robiť v druhom trimestri. Ako sa vlastne robí, čo na to doktor potrebuje, myslím aké vybavenie a čo mám teraz robiť? Ísť k inému doktorovi a pýtať sa na ten I. trimestrálny skríning alebo veriť svojmu gynekológovi?

kvetinka211
29. okt 2012

@javi37 robi sa to kombinaciou udajov z odberu krvi + meranie hrubky sije pomocou ultrazvuku ... zo ziskanych dat sa vypocita pravdepodobnost vyskytu vyvojovych vad. Vacsinou su mamicky zbytocne vystrasene, velka cast pripadov su falosne pozitivne. Ak vyledky vyjdu zle, tak sa odporuca robit amniocentezu (odber plodovej vody). Ak by si si babatko nechala za kazdych okolnosti a nechcela by si ist ani na odber plodovej vody, tak to neries a pockaj na ultrazvuk v 2. trimestri. Ak chces mat takyto typ informacie a isla by si na amniocentezu a v pripade potvrdenia problemu zvazovala ukoncenie tehotenstva, tak si najdi ineho lekara, dnes su uz tieto testy standard takmer u kazdeho. Podla mna je lepsie nestresovat testami a uzivat si tehotenstvo 🙂

iwesska
29. okt 2012

http://tehotenstvo.academy.sk/index.php?click=71 - tu si o tom precitaj viac. Ja ti poviem k tomu len tolko, ze ja som absolvovala oba a bolo mi povedane, ze prave tento v 1.trimestri ma daleko vyssiu uspesnost ako tie Tripple testy. Tie totiz casto vychadzaju falosne pozitivne. Ak mas pochybnosti, nasla by som si lekara, ktory ti toto vysetrenie spravi. Tvoj lekar do toho nechce ist mozno preto, lebo na to nema potrebne vybavenie /musi byt vysokokvalitny usg, aby vedel presne zmerat siju/ a dalsia vec, nie je to hradene poistovnou, ja som to mala v baliku nadstandardnych sluzieb.

javi37
autor
29. okt 2012

@iwesska Tiež si skôr myslím, že na to nemá vybavenie a preto ho ani nerobí. Len teraz neviem, čo robiť.

iwesska
29. okt 2012

@javi37 Kontaktovala by som nejake sukromne centrum kde to robia a zaplatila si to vysetrenie navyse. Inak k nemu mozes nadalej chodit, ale ved je to tvoje dieta, tvoje rozhodnutie a ty mas pravo absolvovat vsetky vysetrenia na ktore ako tehotna mas narok.

deticky123
29. okt 2012

@javi37 nie kazdy doktor ich moze robit, ak ich chces absolvovat, uz je pravy cas,aj na meranie NT,ja som to absolvovala v BA, vysledky krvy su do par dni

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre