Je možné v tehotenstve nepribrať?

klementinnka
30. nov 2017

Dievčatá, ženy...všetky, ktoré ste už rodily. Aj Vám príde absurdné ak niekto napíše, že " počas tehotenstva " nepribral ani kilo, prípadne za celé tehotenstvo len dve? A na konci porodí štandartne 3 kg uzlíček? Dáva Vám to zmysel? Neviem či ja som iná, alebo niekto nechápe čo píše. Ja to chápem tak, že ak žena napr. 55 kg počas prvých nevoľností schudne na 50 kg, po určitom čase priberie na 57kg, tak tvrdí, že pribrala "v priemere" (a ďaľšie príjemné synonymá) len 2 kg. Tých 5 kg medzitým nadýchala vzduchom?
Som dvojnásobná matka, pribrala som počas tehu u oboch 12 kg, bez predošlého schudnutia,...preto prosím o seriózne vujadrenia ako chápete priberanie počas tehotenstva Vy.

pelian
30. nov 2017

No podľa mňa to ty chápeš správna, veď tak keď mám jednu dobu 50 kg a to je jedno či to schudla na začiatku tehotenstva alebo nie a na konci mám 57 kg tak som nepribrala 2 ale 7 kg 🙄

moninah
30. nov 2017

Obeznym zenam sa odporuca nepribrat ani kilo. Tak tam by som to chapala tak, ze zmeni zivotospravu a nechudne ani nepribera. Kamoska trocha pri tele pripbrala len 4 kg takto. Ale ona neschudla na zaciatku, len proste menej a zdravsie jedla.

moni73
30. nov 2017

@klementinnka ja by som povedala tiez, ze som pribrala 2. Je to podla mna uplne logicke. Moja stabilna vaha niekolko rokov je na konci tehotenstva +2. Inak mi pripada uplne zbytocne to riesit. Mam v pazi ci suseda/kamoska pribrali 2, 7 alebo 20.

nika_23
30. nov 2017

pribratie sa predsa berie oproti vahe pred tehotenstvom čiže ak som mala v čase otehotnenia 65 kg, to je jedno či som nevolnosťami schudla na 60 no rodím s váhou 70 kg tak som pribrala 5 kg. Napr. ja som silnejšej postavy, pred otehotnenim som mala cca 89 kg, nevolnosťami som schudla na 84 kg no rodiť som šla už s 96 kg (za posledny mesiac a pol som pribrala 6 kg). Čiže celkovo som pribrala 7 kg. V porodnici som nechala 10 kg a ďalšie 3 som zrejme vycikala :D čiže som vlastne schudla v konečnom dosledku na tych 84 kg- minus 5 kg oproti vahe pred otehotnenim.

zafir01
30. nov 2017

@klementinnka poznam viac silnejsich zien, ktore dokonca po porode mali menej kil ako pred porodom.. babatko priberalo a jej zasoby tuku sa asi stracalia lebo neviem..
vacsinou to majus ilnejsie zeny tak, ze bud este schudnu, alebo nepriberu, pripadne velmi malicko ... segra tiez pribrala 4 kila, ale je silnejsia, takze bolo jedno ci je tehotna, alebo pred alebo po porode, stale bola rovnaka 🙂
ja som pri prvom pribrala 26 kil, pri druhej 16, a teraz pri chlapcovi 20 kg ... mimo tehu nie som modelka ale ani nejaka moletka .. taky normal

dankabetka
30. nov 2017

Ahoj, zaujimava otazka 🙂 odpoved za mna, moja vaha pred tehu 58kg, vyska 168cm, pred porodom 64,5kg.... po porode 55 kg... pocas tehotenstva som ani raz nemala nevolnosti ani som neschudla, tehu som prezila krasne nic ma nebolelo, jedla som uplne normalne, vsetko co mi chutilo. Keby som nemala pred sebou brusko ani neviem, ze som tehu.

lucinkab
30. nov 2017

ahoj je to možné staršia sestra pri prvom pribrala 1,5kg, pri druhom 0kg, prva mala 3500g a druha 2900g moja mama pri nej pribrala 2,5kg, pri mne 1kg a to ju poslali na sono do BB v roku 1988 v januari ci to dieta zije 😀 nikdy nenosila tehu oblecko... ani starsia segra a po porode mali menej ako pred tehu 😀 ja som tieto geny stastneny nepodedila cize +26kg 😀 ktore boli do 5m prec 😀 teraz mam +5kg a som v 6mesiaci

klementinnka
autor
30. nov 2017

Pre moni73
, tiež sa nezaujímam o ženy v susedstve, len chcem logické/objektívne vyjadrenie k dannej téme. Nech sa na MK nezavádza zbytočne. Možno by nám pomohol niekto kto študuje medicínu so zameraním na pôrodníctvo a raz a navždy by všetkým konikárkam vysvetlil, z akej váhy sa v tehotenstve vychádza.
Prípadne, nejaká budúca mamička, ktorá by sa na to pri kontrole svojho dr. spýtala? ☺

danusskaaa
30. nov 2017

Tak moja znama mala v den pôrodu este o 3kila menej ako bezne 🤔 bohuzial, cele tehotenstvo jej bolo zle, lezala niekolkokrat v nemocnici a jej mala mala nieco cez 3,5kg - zdrave a spokojne babo. Takze fakt nepribrala nic a este aj schudla

danyb
30. nov 2017

ja neviem celkom ako to myslíš.. ja som mala vstupnú váhu keď som otehotnela 49 kg a pred pôrodom 52 kg.. teda rozdiel sú tri kilá.. a po pôrode 48 kg.. čiže som bola chudšia ako pred tehotenstvom.. je ale pravda, že som počas tehu schudla na 44 kg.. podľa teba som teda pribrala 8 kg? lebo podľa mňa len tri 🙂 tých 5 kg som sa len vrátila na pôvodnú váhu 🙂 ale je to vec uhla pohľadu.. nie je podstatné koľko priberieš ale ako sa cítiš a či máš po pôrode viacej kilečiek na sebe 🙂

lucia147852
30. nov 2017

Hmm keď som otehotnela mala som 62kg. Pred porodom som mala 73kg. Keď som porodila 55kg. 😁😁😁 Koľko som pribrala vlastne tiež neviem vyrátať. Ale dosť dom schudla do 5 mesiaca.

licona
30. nov 2017

Moja kamoška nepribrala ani kilo, aspoň ja to tak vidím, 5 mesiacov jej bolo zle, z normálnej váhy pred tehotenstvom schudla počas toho tuším 8 kíl, tie po 5. mesiaci znovu nabrala. Dr váži pri potvrdení tehotenstva prvýkrát, z tej váhy aj vychádza. Takže keď má žena v 6.-7.tt 60kg, na konci tiež 60kg, medzitým môže ísť váha hore, dole, berie sa to tak, že nepribrala nič.

klementinnka
autor
30. nov 2017

Pre danyb, ...prepáč ale vynecjhajme frázy o tom ako sa po pôrode cítiš. V tejto diskusii nejde o to. NEVIEM ODPOVEDAŤ na to koľko si pribrala. O tom tu ta téma je. Teoreticky, áno pribrala si 8kg., podľa mňa. Nechcem sa ťa dotknúť, ale aj tie 4kg k pôvodnej váhe si musela nejako nadobudnúť/za určitý čas. Pokiaľ nám to neobjasní, niekto kto o tom vie viac ako my, táto diskusia sa zvrhne k vzájomnému osočovaniu.

zltalienka
30. nov 2017

@klementinnka nie nepride mi to absurdné. Každá sme iná a každá inak zvláda tehotenstvo. Jedna prehriatiu celých 9 mesiacov a nepriberie nič a inej nie je vôbec zle, chutí jej a ešte aj telo vodu zadržiava a priberie aj 30kg.
Ja som rada za svoj "priemer" niekde medzi tým a neriešim, že kto koľko počas tehotenstva pribral. Nie všetko sa totižto dá ovplyvniť.

canerko
30. nov 2017

Pred tehotenstvom som mala 54 kg prve mesiece som nic nepribrala lebo som stale zvacala vecer tym padom stale bola hladna v postely.Teraz som par dni pred porodom a pribrala som na 73 kg,cize 19 kg.....Ne citim sa bit tucna a viem ze to vsetko pojde dole.Pri prvom som pribrala 24 kg a druhom 23 takze som teraz celkom modelka 😝

hroma
30. nov 2017

@klementinnka moja odpoved na toto vzdy bola, ze bez schudnutia 12kg, aj so schudnutim 15kg, lebo prve 4 mes som prevracala a schudla .. 😂 ... I ked chapem otazku, chcelo by to od gynosa to zistit..

klementinnka
autor
30. nov 2017

Ďakujem hroma, rozpútala som tu peklo, bez toho aby som chcela. Možno mala znieť otázla v diskusii- z akej váhy sa vychádza množstvo pribraných kg počas tehotnosti. Ale koho by to zaujalo?

chinwag
30. nov 2017

Ked gynekolog ptvykrat potvrdi tehotenstvo, vypisala sa tehotenska knizka, kde bol uvedeny udaj o vahe. Tato vaha sa berie ako vychodzi udaj. Neviem, ci sa dnes este vypisuju tehotenske knizky, ale nemyslim, ze by sa vaha pocitala inak. A odpoved na otazku - ano, mozu niektore zeny nepribrat od pociatku tehotenstva do porodu.

janickacrazy
30. nov 2017

@klementinnka Berie sa váha pred otehotnením alebo teda v prvých týždnoch tehotenstva a potom váha pred porodom, čiže napr. ak žena váži v prvých týždnoch tehotenstva 60kg, potom schudne na 58kg, potom zase priberie na 69kg, ked ide rodiť, tak pribrala 9 kg za tehotenstvo. Tak mi to vysvetlila moja gynekologička a podľa mna je to logické.

madamcoco
30. nov 2017

@klementinnka presne tak ako pisu baby..tie silnejsie tolko nepriberaju ako chudsie.
Napr.ja v prvom tehu +15 kg, v druhom +11kg.
Povodna vaha bola 50 kg.
Teraz mam po skoro 6mesiacoch 45 kg.
Gate som zapla 2 tyzdne po porode druheho a 5 tyzdnov po porode prveho.
Strasne individualne to je..

deti95060810
30. nov 2017

ja som mala na izbe maminku, ktorá mi tvrdila že pribrala počas tehu len 1 kg....vraj lekár nepovedal nato nič....ale ona bola baba pri sebe, takže bábo malo asi z čoho brať....
ja som to tak nerátala ako ty, ani moja lekárka...Odvážila ma na zač. tehu, a potom na konci tehu už len vyrátala výslednú sumu...😀 či som medzitým chudla, alebo priberala to už bolo jedno....
napr.na zač. 50 kg, a na konci 62....rozdiel 12 kg. Pribrala maminka 12 kg....
Ak si tehu, moc váhu nerieš, kašli nato....

siska53
30. nov 2017

@klementinnka
Podla mna to je mozne u silnych zien,ze nepriberu,alebo len malo ci pripadne schudnu,ak im je zle.
Ale u strednych-beznych az stihlych postav sa to neda podla mna.

nivea777
30. nov 2017

Ja som mala 63,5 ked som zistila tehotenstvo a 64 som isla rodit.. nikoho nezaujímalo ci mi bolo zle a ci som schudla,pozerali váhu na zaciatku a pri porode. Z porodnici som prisla ako 58kg,potom som este schudla

nufiatko
30. nov 2017

Sesternica nepribrala vobec nic a jej syn mal 3500gramov .

dskjhfdlkdjhl
30. nov 2017

@klementinnka neviem sice naco je dobre toto riesit, ale ak niekto 10 rokov vazi napr. 50kg, potom za 3 mesiace 5kg zhodi a za dalsich 6 mesiacov priberie 8kg, tak jeho bezna vaha za poslednych 9 mesiacov zmenila o 3kg a potom maminka porodi a zase sa behom jedneho dna ta vaha zmeni, zvycajne smerom dolu. A toto vsetko za 9 mesiacov. Takze (aspon podla mna) je podstatna vaha na zaciatku a na konci, ale kto by citil potrebu, tak si moze kupit milimetrovy papier a kreslit graf zavislosti zmeny vahy na dnoch/tyzdnoch/mesiacoch. A kto vie pouzit excel, tak nemusi ani ten milimetrovy papier kupovat🙂 Staci vytlacit a zaramovat😉

kittykat22
30. nov 2017

@klementinnka ja som to tak mala. Pred tehotenstvom som mala 52kg. Prvý trimerster som padla na 49 a 37tt som mala 57kg. Ale ja som mala len brucho. Nemala som ani gram naviac na bokoch, zadku, stehnách. Jedla som normálne.

klementinnka
autor
30. nov 2017

....neriešim kto koľko pribral, schudol...ako sa cíti a množstvo ďaľších možností. Oceňujem maminky, ktoré pochopili tému a diskutujú bez latentného skrývania sa za niečo. Z mojej otázky mi vychádza odpoveď - stav na začiatku tehotenstva a stav na konci tehotenstva. Výsledok tvorí + kg. Pre tie, ktoré chcú byť in a mať posledmé slovo...a ešte pre tie ktoré vôbec nezaujíma nikto druhý. Medicína to chápe takto...to som sa dozvedela dnes😄

mirka17
30. nov 2017

@klementinnka ja ti rozumiem, aj ja som sa nad tým zamýšlala. ja na rozdiel od iných mamičiek som prvé týždne nikdy nechudla ale vždy som pribrala za ten čas kým sa mi vystavila tehotenská knižka. dokonca aj 3 kg čiže ak som mala na začiatku 60 kg, tak kým mi vystavili tehotensk knižku cca 10-12 týžden, tak už som mala 63 kg. a táto váha sa brala ako počiatočná, lebo sa napísala to tehu knižky, a ked som na konci mala 73 kg, tak hovorili že som pribrala iba 10 kg, hoci ja som v skutočnosti pribrala 13 kg. Lekári totiž nepredpokladajú že niekto asi priberie za prvé tri mesiace 🙂 a tiež ma irituje ked niekto povie že pribral 2 kg počas tehu, pričom neuvedie že schudol 5 kg na začiatku, a tým pádom ich tiež musel predsa nabrať späť, čiže celkovo 7 kg. ale zase vedu z toho nerobím.

moni73
30. nov 2017

@klementinnka aj ked stale nerozumiem naco je to dobre vediet, jednoznacne ako ti tu viacere piseme je to vaha na zaciatku a na konci tehu. Lekarov zaujima tehotenstvo, tj pociatocna vaha 50, konecna 65. Zena pribrala 15 kg.
Podla tvojej "matematiky" pociatocna 50, po prvom trimestri 45, konecna 65. Zena pribrala 20kg. ??? Ok, ale potom uz zena schudla 5 kg a pribrala 20kg. Rozdiel je 15. Pribrala teda 15 kg.
Je to pochopitelne dufam. A aj ked nie som gynekokog, tak by som za toto aj ruku do ohna dala😄

rebekav
30. nov 2017

ja asi nechapem otazku, zeny nemaju dovod zavadzat. Ja som v tehotenstve pribrala asi 13kg, 5kg mi po porode ostalo. Zvysok siel hned dole porodom. A uprimne mozem povedat, z tych 5 kg navyse bolo mozno nieco voda, minimum v prsiach lebo po porode som tam toho mlieka vela nemala (nie ako teraz:D) ale gro bol tuk, bohapusty tuk z mojho tehotenskeho obzerstva:D Nemala som ziadne nevolnosti. Paci sa rozpis, co kolko vazi v priemere, a mozes si zratat co hned porodom odide. Cize ak ti odide placenta, plod, plodova voda, ano moze sa stat ze mamina po porode je na tej istej vahe🙂

Váha plodu/novorodenca 2,5 - 3,7 kg
Váha zväčšenej maternice Asi 1 kg
Váha placenty Asi 0,5 kg
Plodová voda 1-1,3 kg
Krv v zväčšenom krvnom obehu 1 - 1,5 kg
Ďalšie fyziologické nárastky v telesných tkanivách (zadržiavané tekutiny, objem prsníkov a pod.) Asi 4 kg

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre