Je používanie indukčnej varnej dosky v tehotenstve bezpečné?
Ahojte, myslíte si, že je používanie indukčnej varnej dosky v tehotenstve bezpečné? Neviem sa dopátrať k relevantným štúdiám ...
@thirstymonk az na to spajanie indukcnej dosky s elektromagnetickym ziarenim
Indukčná varná doska je vlastne cievka, cez ktorú preteká veľký prúd. Táto cievka vytvára elektromagnetické pole, ale len v malej vzdialenosti nad doskou. Keď sa do blízkosti tejto cievky umiestni vhodný hrniec, táto energia sa kompletne spotrebuje na vytvorenie tepla a nič sa nevyžaruje do okolia. Navyše všetky indukčné dosky sú vybavené detekciou prítomnosti hrnca a okamžite sa vypínajú ak hrniec zdvihneš. Naprázdno teda nefungujú a ich používanie je úplne bezpečné. Niekto tu spomínal mikrovlnky. Tie fungujú na trochu odlišnom princípe. Vo vnútri je mikrovlnný žiarič, ktorého pôsobením sa rozkmitajú v jedle molekuly vody a tie spôsobujú teplo. Tak sa jedlo zohrieva "zvnútra". Mikrovlnka je však celá z kovu a na dvierkach je tiež kovová mriežka. Ak vám niečo hovorí Faradayova klietka, tak to je presne ona. Konštrukcia mikrovlnky zabraňuje mikrovlnnému žiareniu dostať sa von a tak mikrovlnka nevyžaruje o nič viac ako bežná pračka. Jedným z najväčších generátorov elektromagnetického žiarenia vo vašich domácnostiach sú spomenuté mobily a napríklad tiež WiFi routre vaše a vašich susedov. Okrem toho sa elektromagnetické žiarenie dostáva do bytov a domov zvonka. Generujú ich tiež základňové stanice mobilných operátorov, ale aj napríklad rádiové a televízne vysielače. Intenzita takéhoto elektromagnetického poľa je však tak malá, že nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Mimochodom, koľkí z tých, čo sa boja mikrovlnky a indukčnej dosky používajú napríklad Bluetooth slúchadlá? To sa nebojíte mať elektromagnetický vysielač (Bluetooth funguje na frekvencii 2,4GHz) priamo na vašej hlave? 😂😎
@mojemenonikto Budem opat hnidopich, ale cievka v indukcii vytvara magneticke pole, nie elektromagneticke. Cize "magnet", megneticke silociary a nie "antena". Inac suhlas.
@aalt Áno, dalo by sa o tom diskutovať, ale bola by to akademická diskusia, ktorou by sme všetkých uspali 😀 Súhlasím samozrejme s tým, že indukčná doska nevyžaruje do okolia žiadne (zjednodušene 😀) elektromagnetické žiarenie a že teplo sa vytvára na princípe magnetickej indukcie. Ešte krátka poznámka k tým mikrovlnkám. Tie sa vo svete používajú už od päťdesiatych rokov minulého storočia a boli urobené tisícky vedeckých štúdií o ich vplyve na ľudské zdravie. Nič sa nikdy nedokázalo. Netreba mať irelevantný strach z vecí ktorým úplne nerozumieme. Myslím si, že si oveľa viac škodíme keď varíme jedlo z nekvalitných surovín s prísadami chemických konzervantov ako tým, že si ho pripravujeme na indukcii, alebo v mikrovlnke.
@mojemenonikto ďakujem za rozsiahle vysvetlenie 😁
@mojemenonikto 😀 jj, Maxwellove rovnice su urcite nad ramec tohto fora 😀
Este to teda zhrniem:
Teplota nie je nic ine ako kmitanie molekul. Vacsina jedla je voda, takze vzdy je to o tych jej 100 stupnoch. Ked sa vacsina vypari, tak to proste prihori.
Klasicke varenie: zdroj tepla (plynovy plamen, elektrinou rozzhavena spirala, alebo taborovy ohnik) ohrieva hrniec, ten ohrieva svoj obsah, ktory zvycajne dosiahnutim teploty varu meni svoje vlastnosti - uvari sa.
Mikrovlnka: magnetron vyzaruje elektromagneticke ziarenie (fotony), ktore svoje energiu odovzdavaju obsahu v mikrovlnke - molekulam jedla. Podobne ako ked date ruku na slniecko, alebo pred krb. Len je ina frekvencia (vyrazne nizsia), aby sa zbytocne neohrievala mikrovlnka, iba jej obsah. Rozne frekvencie rozne prenikaju/prechadzaju/neprechadzaju, tu je taka aby vodu v jedle ohriala co najlepsie. Tie fotony rovnako rozkmitaju jedlo ako to varenie, len teda opacne. A hlavne trochu nerovnomerne, preto na vyssich vykonoch nie je jedlo vsade rovnako teple, lebo sa nestiha tak rychlo rozsirit. Pri vysokych vykonoch a keby sa tanier neotacal, by proste cast mohla prihoriet a cast by bola studena. Podobne ako ked sa v hrnci huste jedlo nemiesa.
Indukcia: magtneticka cievka rychlo "magnetizuje" hrniec, ten sa takto zohrieva a zohrieva svoj obsah uz podobne ako pri klasickom vareni. Rozdiel je, ze to teplo vychadza priamo z hrnca. Hrniec je zdroj tepla, nie je vodic od zdroja.
Kazde varenie "nici" svoj obsah (vitaminy, bielkoviny atd) uplne rovnako, prave svojou teplotou a nicim inym. Mikrovlnka proste znici vitamin preto ze sa ohrial na vysoku teplotu, nie pre to ze ho oziari nejaka vysokoenergeticka castica. Su aj take zdroje, ale tieto kuchynske proste takto nefunguju. Napr. fotony mikrovlnky by museli mat cca milionkrat vyssiu frekvenciu aby vobec mali energiu UV svetla. Na rotgenove ziarenie este viac.
@aalt Díky za pripomenutie skúšky TEMPO na univerzite 😀😀😀
Zaujimave, ale myslim, ze horsie je kozmetika a strava plna chemie kt ide priamo do tela tiez
@mojemenonikto ma potom zmysel vypinat wifi ked stale dostaneme ziarenie z vysielaca?
@mojemenonikto máš vyštudované niečo s fyzikou? Lebo presne to som chcela dostať, nejaké odborné vysvetlenie niekoho,kto tomu rozumie. 😬
@really8 To žiarenie z vysielačov má samozrejme oveľa nižšiu intenzitu, pretože sú oveľa ďalej ako tvoja WiFi. Spomenul som to najmä preto aby bolo jasné, že elmg žiareniu sa v súčasnosti veľmi vyhnúť nedá. Samozrejme, ak chceš znížiť úroveň elektromagnetického smogu doma, tak vypnutie každého zdroja pomôže. Ale to by si musela povypínať napríklad aj tie mobilné telefóny, ktoré majú silnejšie vysielače ako tá WiFi. A navyše keď žiješ v meste a v paneláku okolo teba je toľko WiFi vysielačov od susedov, že je to v podstate jedno. Ak pripustíme, že určitá úroveň elektromagnetického poľa má negatívny vplyv na zdravie, tak by som to podľa nebezpečenstva zoradil asi takto: 1.rôzne bluetooth vecičky na nosenie na tele, slúchadlá a najmä lacné hands free sady, 2. mobilné telefóny, 3. ostatné zdroje elmg žiarenia doma ako tie WiFi routre apod. a potom vonkajšie vysielače. Štandardných domácich spotrebičov sa naozaj nemusíte báť. Všetky podliehajú skúškam a generujú naozaj úplne minimálne množstvá žiarenia.
Keď som raz pracoval na vývoji jedného zariadenia, tiež sme boli v takej skúšobni, kde sme merali vyžarovanie a v komore sme raz zabudli zapnutý notebook. A tak sme nechtiac odmerali aj žiarenie toho počítača a boli sme sami prekvapení aké nízke hodnoty sme namerali.
Nemám priamo fyziku, mám elektrotechniku. Ale nie som tu sám. Aj aalt sa celkom chytá 😝
Tiez mam elektrotechniku, ale dokonca ani TEMPO sme nemali 😉 iba fyziku. Ale rad zistujem ako veci funguju. Nie len v elektrotechnike. S rebrickom suhlasim, akurat neviem kam by som dal napr. BTS ky na cinziakoch. Fakt tu nemam predstavu ake vykony mozu davat mimo svoj vyzarovaci uhol. Tu sa fakt spolieham iba ze to splna normy.
@mojemenonikto aha zaujimave. Manzel mi tvrdi ze to je na herzoch ktore su bezpecne a neskodia
Nie pre tehotne, ale ti co maju problem so srdcom. Mojej tete dr. zakazal indukcnu dosku lebo ma problem so srdcom.
@aalt
@mojemenonikto 👍👍
Ďakujem 😊
@really8 Herz je jednotka frekvencie. Ked si predstavis elektromagneticke vlnenie ako vlny na hladine vody, ktore narazaju na breh, tak ta jednotka vlastne urcuje kolko takych "kopcekov" na breh za sekundu narazi. A je v zasade uplne jedno, ci je to jeden kopcek za sekundu, alebo sto. Ale ked to porovnas s tsunami, tak tam staci jeden kopcek a spustosi cele mesto. Podobne je to aj s elmg ziarenim. Viac zavisi na intenzite pola a dlzke expozicie (ako dlho je telo takemu vplyvu vystavene) ako frekvencii. Frekvencia ma vplyv najma na to ako hlboko sa elektromagneticke pole pod pokozku dostane. Cim vyssia frekvencia, tak tym viac sa vlnenie sprava viac ako svetlo. Ked su vsak vlny dlhsie (nizsia frekvencia), maju tendenciu prenikat aj cez materialy. Poznate to sami - pred svetlom sa mozete ochranit aj kartonom papiera, neprenikne nim. Ale radio za kartonom mozete pocuvat v pohode. Radio vysiela na nizsich frekvenciach a tak tie vlny lahsie cez ten karton preniknu.
@hefo Ano, moze to by kardiostimulatorom. Ale aj tak je to skor preventivne opatrenie. Podobne ako v lietadle chcu aby sme si vypli mobily, aj ked priamy suvis medzi zapnutym mobilom a spadnutym lietadlom este nikdy nebol dokazany 😉
Relevantne studie ti urcite povedia,ze bat sa aj vlastneho tiena,je horsie,ako nejaka indukcia,ktora ziadnym sposobom neohrozuje ....
Jedine ak by si ju zapajala ,tak by ta skor mohlo pomrvit.Ale to samozrejme elektrikara treba 🙄
@simona20201309 môžem na tieto tvrdenia dostať zdroj vašich info? Ďakujem

@aalt Jo, tak som rad, že sme sa dopracovali k rovnakemu vysledku, hehe :D