Keď sa dieťa pritrafí
V poslednom čase som si všimla, že pribúdajú diskusie na tému neplánovaných tehotenstiev..príklad - rodina má už 3 deti a ďalšie neplánovala, no stalo sa..a potom reči o tom, ako sú na tom finančne zle a úvahy o interrupcii..tak sakra keď neplánujem ďalšie dieťa, tak sa asi chránim nie?nehovorím o ženách, ktoré otehotneli aj napriek antikoncepcii, ale tie určite netvoria celú skupinu..nechápem, prečo sa tie ženy sťažujú a pýtajú rady, ked zlyhala v prvom rade ich zodpovednosť..
@macamac aj ja si vážim život a všetko čo je živé chránim ale ked niekto dieťa nechce čo je vlastne začiatok tejto témy prečo by to mal nechať proti svojej vôli. To či sa rozhodne či do 3mes sa môže či nie nič nezmení na veci že potraty sa budú robiť-legálne-nelegálne alebo budeme cestovať do madarska alebo inde kde to legálne bude.
Ale aj tak sa mi to nepáči že o tom či mám mať dieťa alebo nie chcú diktovať farári-lebo to len oni do tohto stále rípu-ked tak chcú aby sa nerobili potraty tak nech financujú tie neželané deti.nestačia že sú plné detské domovy a podobne???
@mylove321 ale ja nikde nepíšem, že ženy, čo nechcú mať deti, sú nejaké iné 😕
ja to plne chápem a dokonca podporujem
prečo by žena, ktorá deti nechce, ich mala mať? 😕
to nie je povinnosťou každej ženy priviesť na svet dieťa
a prečo máš pocit, že si tu nárokujem na nejaké zásluhy za materstvo? 😅
počuj, ty si nejaká čudná 😅
si človek alebo stroj? 😉
lebo tvoje príspevky...no...nechápem 😝
viem, že na svete je hlad, chudoba, zneužívanie detí na prácu....
len neviem, ako to ovplyvní to, že my tu na Slovensku rodíme deti 😅
či máme prestať s rodením, nech nás je menej a nech na opačnej strane zemegule ľudia nehladujú? 😅
či ako? 😕
ak si inteligentná a zaujímaš sa o krajiny tretieho sveta, tak si si hádam všimla, že bieda, hlad, chudoba,...by na tomto svete nemuseli vôbec byť
pokiaľ by iné krajiny neboli také nenažrané a vedeli sa podeliť zo svojho prebytku s ostatnými
ale nie, ony práve potrebujú to množenie tam a napr.lacnú prac. silu
ale to je už politika a špina vo svete kravát....a to naozaj ja nezmením
a myslím,že ani ty 😉
@didi19
" mám srdce preto radšej prerušenie ako otec čo si dieťa nezaslúži. "
uff
smutné
divný názor 😒
a to dieťa môže za to, že ho niekto splodil s nejakým "otcom", ktorý si ho nezaslúži?
tak takéto niečo ja nepochopím
celkovo toto zmýšľanie je mi cudzie
a matku, ktorá si ho zaslúži, nemá?
a prečo tu bol spomenutý prípad Lucky?
áno, stal sa, ale nie je to vzorka väčšiny detí v rodinách
a inak - aj v mnohých naoko fungujúcich, slušných, vážených, vzdelaných,....rodinách je za zatvorenými dverami násilie, bitky, krik
tak čo
teraz berme im húfne deti, lebo si ich nezaslúžia, sú týrané...a čo s nimi?
do domova?
či zabiť? 😲 😒 😔
@didi19 mam nazor ako macamc a som ateistka...ale lud. zivot ma pre mna vacsiu hodnotu ako cokolvek ine.....podla mna normalna matka, kt. uz raz mala dieta a vie ako jej dieta vyzera v takom 9tt, nemoze ist na interupciu.....proste normalna zena to podla mna neurobi..... a ano, ja schvalujem, nech tie, co nechcu mat deti, en ch enmaju,a le na to sluzi roznoroda antikoncepcia....to si netreba pliest s interupciou!
@mylove321 no teda to oci otvaram, co dokaze clovek napisat....ta zodpovednost "rodicov" zacina pred pocatim, po pocati nie je co riesit, dieta je tu , a je jedno v akom stadiu vyvoja....ja sobne nevidim rozdiel medzi tym , ci skonci v nemocnicnom odpade ako napr. 12 tyzdnove, ked ma 3 cm, alebo ko 40 cm , takmer donosene povedzme, stale je to tak ista bytost...
@macamac to som nepovedala že ti kecá do toho farár.Veriaci majú iné pohlady na život.
Ja som povedala len vlastne názor bez citov a omáčok realita,čo je zákonom dovolené
Ja napríklad schvalujem aj eutanáziu -prečo nie prečo musí človek trpieť a vlatne ho mučíme
A strašne lutujem že u nás zrušili trest smrti-lebo keby mne niekto zabil napr.dieťa ta by sa asi nedožil ani pojednávania.
@mylove321
" a samozrejme ze potrat je vytiahnutie plodu z tela matky, tak aby nemohlo dalej rast v jej tele a prizivovat sa na jej potrave, cukru z krvi, vsetkych latkach pre zivot...aby proste neprislo na tento svet schopne zivota, ale aby ho mohli zahodit do odpadu v nemocnici...lebo ho nechcu. end of story. no strasne daco. ale zato ked to decko zena nechce, je to jej vec. kazdy kto to odsudzuje nie je normalny. je to jej telo,moze to urobit. "
😲 😲 😲 😲 😲 😲
tak k tomuto ozaj niet čo dodať 😔
dá sa to napísať všelijako, ale takto bezcitne som to ešte nečítala
no....neviem, či ty vieš, čo je milovať, byť milovaný,...
ja neviem, ale ty mi fakt prídeš bezcitná 😔
prepáč 😒
@sorciera24 aj antikoncepcia môže zlyhať ako u mňa -takže podla teba potom nie som normálna prerušovaná súlož je ochrana a neznamená to že nie som morálna ale ked si predstavím že to dieťa ako má žiť tak nie radšej nie.Nepíšem tu a nesťažujem sa aké mám doma problémy a neriešitelnú situáciu,preto je môj názor aký je chápem tie matky ,ale ty si asi mala to šťastie a máš hlavne asi úžasnú polovičku vedla seba
@didi19 no tak napr. napriek tomu, že som veriaca-ako som písala, v niektorých prípadoch si viem predstaviť trest smrti 😕 🤐
ak niekto pácha ohavné trestné činy na deťoch, chorých, bezbranných, starých
myslím, že keby ho znova zaviedli, by sa aspoň pár ľudí uvedomilo
takto dostanú 25 rokov a polovicu odpustia
výsmech spoločnosti 🙄
@didi19 tak poprve, prerusovana suloz nie je ochrana.....a ak veris aj tomuto, tak ano, normalna nie si......ak naozaj dieta enchcem, tak skombinuj aspon 3 antik. metody, neverim, ze by vsetky 3 naraz zlyhali!!!...cize ak by si k prerusovanej pridala kondom + pharmatex anpr. ...tak vtedy ti toto zozeriem, inak nie...! 😠 a ano, mam uzasnu polovicku, pretoze by som v zivote neroziahla nohy niekomu, s kym si enviem rpedstavit mat dieta...lebo toto je nezodpovedne! 😠
@didi19 ja som tiez za eutanaziu , co sa ale neda porovnavat s UPT.....
a keby Tebe niekto zabil dieta.....tie UPT su len dohodu dovolene do 12 tt......v inych krajinach aj dlhsie....dovolis si povedat, kde je ta hranica, ked to tiez nie je zabitie dietata? tak isto sa moze ludstvo dohodnut, ze trebars do 1 roka to bude legalne, ked bude dieta nepohodlne, tiez same nie je schopne prezit....ja to neviem nejako pochopit, ze jeden den je to nic a druhy uz clovek...
@mylove321
" ziaden boh a ziaden dovod na to aby sme nejakemu plodu dovolili kontrolovat nas cely zivot akoby bol silnejsi nez zena sama. "
😕
" uz je vizia rozmnozenia sa a zatazim s tym celu spolocnost aj ked na to nemam sama prostriedky. "
😕
" normalne by som naskrabala vsetko co mam,nech potratim umelo a budem sa vyhybat muzom aspon 3 roky. urcite lepsie nez zruinovat sa, dostat sa o 1000 priecok nizsie v spolocenskom rebricku kvoli nejakej imaginarnej laske, ked ten realny vztah s deckom ani nemusi byt dobry...este ani jeho povahu nepoznaju... "
😕
nie, neverím, že si bola dieťa plánované a milované
toľko chladu, čo cítim z tvojich slov.....
mrazia viac, ako sneh a ľad, ktorý túto zimu nemáme 😒
ale si mi aspoň "dopriala" kúsok zimy 😒
@sorciera24 No tak 1-na prerušovanú neverím brala som tabletky
To že prerušovaná je určitý spôsob ochrany aby si nebrala tabletky tak je pravda
2-to že máš úžasnú polovičku tak to je fajn a po
3-Láskavo NEURÁŹAJ ŹE ROZTIAHNUŤ NOHY ,ja som krásny vzťah ale ked sa malý narodil jeho otec si vôbec nevedel najsť nanho,kopec výhovoriek a nakoniec hádky.
Malého sme plánovali a predsa som s týmto človekom nechcela dalšie deti ked vydím že vlastne je dalej sigl.
Predtým sme prakticky robili všetko spolu-a ked sa narodil malý moje priority sa zmenili ale nie.Vydíš niekomu do hlavy ako sa bude správať o rok ???
Ja nechápem význam založenia tejto diskusie.. 😀 bolo tu málo hádok? chýbalo tu nejaké vzrúšo? 😀 😀 😀 veď táto diskusia tak či tak nič nevyrieši...
@didi19 tak si mala pouzit viac kombinacii ochrany.... krasny vztah si asi nemala, ked dopadol takto.....do hlavy nikomu nevidim, ale ani toto by ma neopravnilo zobrat clvoeku zivot, toboz, ked za to nemoze....
ak si si s tym clovekom nevedela predstavit mat dalsie dieta, ako si s nim vobec mohla spat? ako si sa s takym cl. mohla milovat? toto nepochopim! ...
za seba...radsej by som bola bez sexu, ako by som mala ist z takto sprosteho dovodu na interupciu! 😠
Nie som za UPT, ako formu aktikoncepcie, ale poznam pripady, ked zenu znasilnil vlastny muz, ktory ju roky tyral, niekolkokrat vyhadzoval z balkona na 7 poschodia. Znasilnil a spravil jej dieta po tom co podlala ziadost o rozvod a on sa to dozvedel. Nemala kam odist, mala uz dve deti. Rozhodla sa pre UPT. Neschvalujem, ale viem pochopit preco sa zeny v takychto pripadoch rozhodnu dieta nemat. P.S. Nikdy si to nevycitala, dodnes hovori, ze to bolo vtedy najspravnejsie rozhodnutie. Samozrejme, ak to niekto berie ako formu antiky alebo sa nedostatocne chrani, to je o inom.
@sorciera24 jasné zlaté pravidlo-Kto nezažil nepochopí.
Ono to nieje jeden moment jedno rozhodnutie asi máš pravdu možno som nemala pekný vzťah asi som bola proste len zalúbena a ked chceš s niekym žiť pod jednou strechou lebo inú možnosť nemáš tak sa naučíš na vela veci ale ako som povedala kto nezažil nepochopí . 😖 😖 😖
Niekto povie že zomrieš a nebudeš poznať ten pocit bezmocnosti a beznádeje a budeš sa len pohŕdavo dívať a odsudzovať.
Ja poviem som šťastná že zorieš bez toho aby si poznala ten pocit aké to je nemať pri sebe nikoho kto ti pomôže
@didi19 a ja ti na to poviem len jedno a vdobrom: "Kazdy sme si strojcom svojho stastia!"
@sorciera24 vieš nie tak celkom to akým smerom sa tvoj život bude uberať a v akej spoločnosti sa budeš pohybovať aké návyky si do života zoberieš za to môžu rodičia .Ale to je na inú debatu a diskusiu.
Teraz po rokoch ked konečne môžem ovplyvniť svoj život tak si chcem byť strojcom toho svojho.
Spadla som do kaše ano priznávam ale nelutujem sa ale robím niečo preto aby som sa z nej dostala ale nedá sa to za týždeň- mesiac-na to treba viac času.
@macamac nie v žiadnom prípade nie len som pomimo vyjadrila názor a na iné veci ohladom zomierania ale nie som necitlivá ani bezcharakterná-možno práve až príliš citlivá a nmohla by som sa dívať keby ma niekto prosil aby mohol zomrieť a príliš lúbim -lebo niekto kto niekoho úmyselne zabije si nezaslúži žiť..

@didi19 ako myslis,,, nebudem ti to vyvracat...ja mam inu filozofiu ale to je ok