Krvná skupina 0 negatív u oboch rodičov a dieťa má Rh+
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či ste sa stretli s takým prípadom, že matka aj otec majú dokonca rovnakú krvnú skupinu a to 0 negativ a dieta ma 0 pozitiv? Je to vôbec možné? Dakujem za vaše reakcie.
@lulu369
skoda, mna to proste zaujimalo. pretoze hodnota poskodzujuca mozog sa udava celkovy bi 340, priamy nad 20. pri donosenych a zdravych niekedy nad 400. co sa tyka sono, to sme boli aj my, nas vsak poslali aj na BERA vysetrenie sluchu v 6m.
som rada ze je dcerka v poriadku a drzim palce aby vam len radost prinasala. a dik za odpoved. 🙂
@saurian rado sa stalo, aj keď sa mi aj po rokoch o tom hovorí ťažko, no nech ľudia vedia čo môže zapríčiniť novorodenecká žltačka (dcérka mala bilirubím okoko 400), no našťastie to prekonala bez trvalých zdravotných problémov...nás ešte vyšetrenie sluchu len čaká, ale verím že dopadne dobre 😉
@lulu369
viem ze sa ti hovori tazko, my sme si presli podobnym. podla mojho nazoru by sme na tom neboli dnes tak ako sme, keby bol lekar na novorodeneckom kompetentnejsi. my sme tiez mali cez 400, ono okrem vysokych hodnot hra ulohu aj fakt, ako dlho tieto vysoke hodnoty trvaju. o to viac sa tesim, ze mas dcerku zdravu 🙂
a teda pre ostatne mamicky len info - aj pri krvnych skupinach rodicoch s rovnakym rh faktorom moze dojst k rh-izoimunizacii a sposobit problemy, avsak sa to stava zriedkavo. co sa tyka kontrol v tehotenstve - na zaciatku tehotenstva sa berie krv mamicke aj na zistenie krvnej skupiny a rh faktoru, v pripade rh negativnej matky automaticky sleduju protilatky a po prvom porode dostava mamicka regu. rh pozitivna matka regu nedostava, mohla by ju ohrozit na zivote.
@kamea858 Ahoj ja mam 0+ aj partner ma 0+ a aj nasa dcerka ma 0+ a lekarka mi pred porodom vravela ze rovnaka krvna skupina je zla a moze nastat potrat alebo byt postihnute v niektorych pripadoch.Ale vysledky po amniocenteze boli v poriadku dieta zdrave.Cize niekedy len strašia,a zbytocne a vela poznam parov z rovnakou skupinou a nic sa nestalo deti zdrave.
obaja rodicia maju krvnu skupinu O a dieta ma b
Ja a moj priatel mame 0+a nasa mala ma 0-
Ja som 0+, moja žena je 0+ a prvé dieťa máme 0+ a druhé 0-

@meluela
@adkat13 neviem ci som spravne pochopila, ale asi vas osocili ze ste negativne z oboch pozit rodicov... no je to mozny a bezny jav pretoze rodicia mozu byt heterozygoti s genotypmi Dd a Dd, z coho kombinacia alel pre recesivneho homozygota, teda pre rh- vklude vznikne ked to pokrizite (dd)... naopak keby ste krizili dvoch negat (cize dd+dd) tam ziadna dominantna alela nie je a len tazko vznikne jedinec dominantnou alelou, ale ako vidite, moze to byt ;) v pondelok mam skusku z bioly a genetiky,a tento pripad sa tam sice vobec nespomina ani som nevedela ze daco take moze existovat, o to som mudrejsia 🙂