icon

Kto je vlastne otcom?

kristina1325
9. júl 2017

Ahojte! No takze! Prosim o Vasu radu,nazor lebo uz som naozaj zufala! Takze pred mesiacom som zistila,ze som v 5 mesiaci. (Teraz-6mesiac) samozrejme sok obrovsky kedze som v takom mladom veku nikdy nechcela mat dieta-22rokov. Vsetko to najprv nasvedcovalo ze je to mojho ex- k oplodneniu podla tyzdnov muselo dojst v strede januara ,spravili sme si DNA testy a on vraj nie je otcom. Pred nim som mala styk s muzom 25.12.2016 ale dostala som 3.1 normalnu menstruaciu. Nechapem ako je to cele mozne. Mozu DNA testy klamat? A keby som otehotnela 25.12 s tym druhym muzom,tak by som uz nebola v 6 mesiaci, ale v 7 minimalne. Cize moze klamat ultrazvuk?Prosim poradte.

kristina1325
autor
9. júl 2017

@alexandraalexandrova Moj posledny zaciatok menstruacie bol 3.1 cize podla menstruacie to jednoznacne pada na mojho ex- ale DNA ukazali nieco ine ,a keby mam byt este aj vo vyssom mesiaci tak to by bolo este aj fyzicky neuveritelne- kedze mam male brusko co i len na 6 mesiac- neviem mozno som chodiaca zahada. Kazdopadne drzte palce a dakujem za vsetky cenne rady! Mame to my zeny tazke..

nikki165
9. júl 2017

@kristina1325 ja si nemyslim ,ze vysledky testu by poslali len tak v exceli. To je podla mna hlupost. Ak to aj posielaju mailom urcite v inej podobe, napr. pdf , tak aby to nemohol nik upravit.

alexandraalexandrova
9. júl 2017

@kristina1325 A ty si teda presvedcena ze tie vysledky su prave? Kazdopadne drzim palce nech sa to vyjasni cim skor, lebo existovat v takej neistote, to teda nezelam nikomu...

charlie1980
9. júl 2017

@kristina1325 Spoliehaj sa na DNA testy, ale urcite si tam zavolaj, nakolko ich budes potrebovat v buducnosti kvoli vymahaniu vyzivneho. Vselijak to potrebujes. Na ultrazvuk sa vobec nespoliehaj.
A hlavne, neriad sa podla bruska, lebo moja kamoska oznamila zamestnavatelovi tehotenstvo v 21tt (nie na SVK), najneskorsi termin podla zakona a nikto o tom nevedel, nebolo vidno na nej absolutne nic.

kristina1325
autor
9. júl 2017

@alexandraalexandrova No ved prave to potrebujem este si overit zajtra...ale pochybujem , ze by to niekto z nich nejakym sposobom zmanipuloval ..to by mali asi dost velke problemy z toho...
No je to fakt peklo....dakujem aj tak za radu..

soldi
9. júl 2017

@kristina1325 to, co Ti sem pisu niektore o tom termine su bludy. TP sa v ktoromkolvek mesiaci tehotenstva urcuje s presnostou 2 tyzdne. Neurcuje sa to podla vyzoru babatka ako pise @charlie1980 ale podla jednotlivych mier- berie sa do uvahy dlzka stehennej kosti, obvod bruska, obvod hlavy. Z toho sa urobi priemer a vyjde nejaky tt. Cim blizsie k terminu porodu si, tym mozu byt odchylky vacsie, kedze sme kazdy individualita a niekto ma vacsiu hlavu, niekto kratsie nohy. Ale v piatom mesiaci su tie rozdiely este minimalne. Bola som tehotna tri krat, vzdy som vedela presny datum ovulacie, vsetky moje deti boli nadpriemerne velke, ale v piatom mesiaci mi TP vzdy cca sedel, tyzden hore dole.

cize o tom, ze by sa sono seklo o mesiac neverim ani macny macik.ver mi, je to vysoko nepravdepodobne.

skor verim tomu, ze Tvoj ex sfalsoval vysledky, lebo nechce najblizsich 20 rokov platit mesacne na dieta a zenu. a nasledne Ti "velkoryso" ponukol, ze OBCAS pomoze.

Vysledky geneton posiela vzdy ako PDF subor.

kristina1325
autor
9. júl 2017

@charlie1980
Ok. Dakujem pekne 🙂 Mne v 20 tyzdni takisto absolutne nic nebolo vidiet a ked si dam aj teraz trosku volnejsie veci tak to nikto nezbada.

erikabar
9. júl 2017

@kristina1325 ak brali tebe krv a im výter z úst, tak zistili, že nie ste súrodenci 🙄 a nie že koho je dieťa... to sa robí v tehotenstve z plodovej vody, ak chceš riskovať, ak nie, tak počkaj do narodenia a treba urobiť výtery potom - dieťaťu aj obom otcom...

soldi
9. júl 2017

@erikabar z krvi matky sa da zistit pohlavie plodu, geneticke poruchy a aj dna. Skus si o tom nieco zistit skor nez tu zacnes pisat bludy 🙂

alexandraalexandrova
9. júl 2017

@erikabar prosim ta nepis blbosti, snad centrum co robi geneticke testy vie ako ich ma robit, nie su to idioti...

charlie1980
9. júl 2017

@soldi Vyzorom som samozrejme myslela miery- obvod bruska, dlzka steh.kosti. Staci, ze dieta zaostava a uz sa v 6.mes tazko terminu dopocitaju. Resp.z priemeru.
Ja som mala obidve deti planovane, s ovulacnymi testami. S uplnou presnostou. Prvy sa vyvijal o 2 tyzdne rychlejsie, a teda posuvali termin az do 12tt. Aj ked ovulaciu som vedela na chlp presne. Ak by to tak nebolo, musela by som v tej dobe prave menstruovat.

medovka14
9. júl 2017

@kristina1325 nie anonymne, normálne na meno to bolo

erikabar
9. júl 2017

@soldi
@alexandraalexandrova
určite áno, expertky 😅 keby to bolo také jednoduché, tak by ženy nepodstupovali kvôli DNA odber plodovej vody. Ale pravda je, že ja som nemusela riešiť, kto je otcom môjho dieťaťa...
skúste si niečo o tom prečítať v prvom rade vy...
https://www.dnatest.sk/testy/test-otcovstva-pre...

erikabar
9. júl 2017

@alexandraalexandrova
@soldi
tu je to, čo píšete vy...
http://tehotenstvo.rodinka.sk/kym-rastie-brusko... Otázka je, do akej miery je toto spoľahlivé. To už by som viac verila tej amnio.
Keby som sa rozhodovala JA, počkala by som do narodenia dieťaťa a potom urobila odbery za prítomnosti oboch potenciálnych otcov... Dieťa si predsa aj tak necháš bez ohľadu na to, kto je otcom a nemyslím si, že DNA test niečo zmení vo vzťahu k dieťaťu. Tak ako ti tu radili, zavolaj si na tú kliniku, ale toto boli podľa mňa vyhodené peniaze. A ak sa ťa snaží tvoj ex zavádzať, tak ho svojmu dieťaťu nikdy ani nepredstavuj.

ukulela
9. júl 2017

@erikabar http://www.geneton.sk/pre-verejnost/testy-otcov... - citaj prenatalne testy otcovstva. uz davnejsie sa test otcovstva da robit pred narodenim aj z krvi matky. z nej sa da vyextrahovat DNA dietata, kedze ich krvny obeh je prepojeny. odber plodovej vody zeny podstupuju najma pre zistenie genetickych poruch. mari sa mi, ze aj tie sa daju robit z krvi matky, no to si matka musi hradit sama. v pripade indikacie si amniocentezu nehradi, nie?(opravte ma, mne ju ponukli, no odmietla som) takze zrejme drviva vacsina uprednosti amnio, ako vysetrenie krvi za stovky eur.
takze najprv nastuduj, a potom zhovaduj ine zeny.

maminuska
9. júl 2017

@erikabar no ono to tak úplne nie je, doba pokročila.

http://www.geneton.sk/pre-verejnost/testy-otcov...

daja07
9. júl 2017

@erikabar trosku starsi clanok ale hovori o forme testov http://tlacovespravy.sme.sk/ts/1628/dna-testy-p...

erikabar
9. júl 2017

@daja07 Tento text je platenou formou reklamy. Reklama je stále len reklama. Zaujímajú ma výsledky a výskumy spoľahlivosti tejto metódy, takže ak niekto máte linky, sem s nimi. Môžu byť aj v angličtine. Ďakujem 🙂

ankare
9. júl 2017

@kristina1325 napíš potom, ako si dopadla. Ex je asi veľmi šikovný a prečítaný...
Drzim palce!

kristina1325
autor
9. júl 2017

Zeny vsetkym Vam moc dakujem!🙂 Zajtra tam volam a potom pisem! Drzte palce 🙂

soldi
9. júl 2017

@charlie1980 ano, 2 tyzdne je bezna odchylka, mesiac je ale prilis vela

katriona1
9. júl 2017

@kristina1325 tady nejde o to jestli se doktor seknul pri urcování termínu porodu , ale dite muže být jednoduše vetší než by odpovídalo danému týdnu a jelikož ty presne nevíš kdy jsi otehotnela tak to vše jsou jenom odhady, ty výpočty vychází z toho, že prumerný novorozenec narozený v termínu váží 3,5kg., když váží víc, tak utz jakoby posouvá termín porodu
byla jsem tehotná 2x a vždy jsem vedela presný datum otehotnení, pri prvním tehu byla dcera od zacátku vetší až to bylo ke konci tehu o 3 týdny, mela vážit 4,5kg., nakonec mela o dost mene, takže to nebylo presné 🙂
druhý syn zase stále odpovídal cca na termín a vyrostl až za posledních 8 týdnu a ke konci byl teda taky o 3 týdny vetší a to se narodil ješte vetší než utz ukazoval 🙂
prijde mi ale málo pravdepodobne, že by bylo díte vetší o 4 týdny už ve 20 týdnu, navíc když píšeš, že na tobe není nic videt, to by musel být pekný macík 🙂

duun
10. júl 2017

@erikabar https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00... link na článok International Journal of Legal Medicine. January 2009, Volume 123, Issue 1, pp 75–79.

Je to jeden z prvých, ak nie prvý publikovaný k téme prenatálnych testov z krvi matky na určenie otcovstva - metóda vznikla cca v r. 2008. Ak si prečítaš ten open access článok - v zásade sa im už v prvých štádiách podarilo určiť otcovstvo na 99,99% (ak sa im zadarilo sekvenciu dna vyselektovať). Aj teraz, keď sa to už po 9 rokoch využíva komerčne, priznávajú, že je tam určité množstvo pokusov, kedy je nutný opakovaný odber - DNA fragmenty nezachytia, ale v zásade som všade našla, že otcovstvo je (ak áno) isté na 99,99%, ak muž nie je otcom plodu, tak je výsledok istý na 100%.

Samozrejme :D tie % istoty sú na logické zváženie :D :D, ak matka nedostane test do vlastných rúk poštou/uzamknutý pdf majlom, ALE dostane ho ako editovateľný excell potenciálny otec, ktorý môže mať svoje záujmy a dietko sa mu možno nehodí.... Kto za testy platil? ty? on? Dieťa je aj tvoje, máš právo na informácie, kontaktuj ich.

kristina1325
autor
10. júl 2017

No takze- volala som tam a vysledky mozu posielat len objednavatelovi (kedze to bol on tak to poslali preto len jemu) aj ked je velmi zvlastne - ze sme sa tam dohodli s nou, ze vysledky posle na mail obom a zrazu si to ona len tak rozmyslela. A cize ona mi nemoze viac k tomu povedat- ubohost 2000 . A pre nich je standartne posielat to excelom- nechapem co je toto za zasratu spolocnost. Takze ja sa vlastne nikdy nemusim dozvediet ziaden vysledok kedze si hocikto moze poupratovat cisielka v exceli.

tequelinka
Odpoveď bola odstránená
emakiki
10. júl 2017

@kristina1325 daj to na sud, ziadaj vyzivne a oni si uz svoje testy daju urobit, tie len tak neoklame, ak je to naozaj tak ako hovoris, nemas sa coho bat...
Ale.inak to je akoze nonsens, ze tebe to nemozu dat, ved ty si matka, preboha, kam toto speje?

dominika7990
10. júl 2017

Hmm máš to ťažké ak nemáš veľa financií počkaj kým sa malé narodí. Skús do vtedy rzohnať nejako jeho dna ( zubná kefka,necht,atd) a dáš potom spravit testy ak to nevieš zohnať vypytaj si vzorku od druhého potencionalneho otca ( stoja cca 200€) ak ti vyjdú pozitívne, dáš žiadosť na súd o výživné a priznanie otcovstva na toho ktorého to je, kde sa budú určite zas opakovať dna testy. Ale ty už budeš vopred vedieť výsledok aspoň.

alexandraalexandrova
10. júl 2017

@tequelinka kks, citaj najprv diskusiu a potom sa vyjadruj. Vsetko tam mas opisane, vysvetelene...

kristina1325
autor
10. júl 2017

@tequelinka No moja mila najradsej by som si priala, aby to bolo vsetko toto vymyslene🙂)) Dokonca mam vpodstate aj riskantnu pracu takze sa cudujem ze dieta je zdrave a vsetko je v poriadku...