Mám 16 a som tehotná
Ahojte. Mám 16 rokov a som tehotná, prvé pocity boli teda divné ale po nejakých minútkach sa mi to v hlave uložilo a pochopila som že to tak malo byť. Môj priateľ sa neskutočne teší a išiel zatiaľ pracovať do zahraničia ma 19 rokov. Keď sa malé narodí tak budem mať 17. Doma to bol tiež šok ale rodina ma podporila a neostalo im nič iné len sa tešiť. 🙂 Ani ma nenapadlo isť na potrat lebo ľudia ktorí nato len pomyslia ja nepochopím. Teraz som v 8 tt a termín mi vychádza na september. Chcela by som sa opýtať ako to teraz bude s materskou, rodičovskými príspevkami a napríklad či ho pokrstia bez problémov, ako by to bolo napríklad so svadbou či by sa to muselo riešiť cez súd alebo ako.
Ďakujem vám za odpovede a pochopenie. 🙂 🙂
@silvinkabb teraz mysli ktoru dievcinu,ze ju mama nepoucila,
No filozofky pofilozofovali a aj tak nadalej ostava fakt aky bol na zaciatku - prvacka na strednej je tehotna s nejakym sopliakom, ktory dostal smyk a uz ho niet, vraj siel zarabat do zahranicia, podla mna sa uz ani nevrati...popralo sa tu vselijake pradlo a ako pisem, fakty ostali...a reci typu ze mlada sa tesi na babatko..ona ani netusi co je to zivot, ma 16, sama je decko, takze pisat ze sa tesi je dost odveci...jedna to tu napisala najlepsie ale uz neviem jej nick, ale uplne to vystihla-dievcatko sa tesi kedze ma predstavu vzdy usmiateho vonaveho tichuckeho babatka s ktorym sa pohrajka a ostatni sa on postaraju ked bude treba...uz otvorte oci poniektore konecne
@jana_eyre Ja prispievam na MK par mesiacov. Snazim sa konfliktom vyhybat, beriem to s rezervou. Niektore prispevky su ale plne neskutocnej naivity, alebo zloby, ked si chcu verejne vyliat zlost na inu osobu, ze si to doslova pytaju, aby ich niekto preplieskal, vtedy si aj ja klepem po prstoch.
@jeannna Co sa konkretne tohto prispevku tyka, jasmin sa pytala na organizacne veci okolo materskej, krstu a pod, ale niektore prispievatelky sa zhostili ulohy matky a zacali jej cistit zaludok. To naozaj prinalezi rodicom, nie nam, my to dieta nebudeme ani zivit, ani v noci k nemu vstavat.
A neschvalujem ani opacny postup, aby som jej fandila. Mne su sympaticki mladi ludia, ktori sa dokazu postavit na vlastne nohy, nieco si vybudovat a az potom si zalozit rodinu, nie hodit zodpovednost na plecia rodicom, starajte sa o mna nadalej.
Ake zivot nie je sablona .... stalo sa a stavaju sa aj horsie veci, ako tu uz niekto napisal. Od toho rodina je, aby jej pomohli. Howgh.
@baaambulkaa, tiez sa mi to zda az prilis idealne, aby tehotenstvo u 16 rocnej bralo takto v pohode. Je to obrovska zmena aj u 30 rocnej zeny, nie to este u dietata. Hlavne rodicom (nemyslim len jej vlastnym rodicom) sa to zda az prilis zidealizovane a aby mala jediny problem krst, to je ozaj zaujimave. A ozaj ta poboznost ma dojala. Desim sa toho veku, ked do neho pride nase dieta.
@katka1981 krst spomenula ako priklad - cize je to jedna z veci, co ju zaujima - nie ako jedine co ju trapi.. ma 16, tak jej to mozno proste jednoducho pride dolezite, tak ako svadba a rodicovske prispevky..
no a hormony mozno aj sposobuju tu euforiu - nie kazdemu musia sposobovat iba strach..
ja som tretie dieta chcela ale ked som zistila, ze ho naozaj cakam, tak ma to sokovalo a vyrovnavala som sa s nim trocha dlhsie.. tak slecna to ma zrejme naopak - co je na tom? vcera sa tesila, dnes mozno uz nie a zajtra sa zas bude - ved ste boli takmer vsetky tehotne, viete ako to chodi.. len aby neurobila nieco neuvazene, ked si na seba precitala tolko zlych predpovedi a odsudenia od niektorych ludi.. urcite aj sama vie, ze to nebude lahke a ked nie, jej mama jej to urcite dostatocne vysvetli - snad.. a ked nie? tak to my uz neovplyvnime..
@alchemilkazltozelena jediny fakt, ktory naozaj je faktom je, ze slecna uz v bruchu dieta ma a teraz ju caka velka zmena, co je zivot zisti sama aj bez toho, aby ju tu kazda tretia zena virtualne fliaskala..
@katka1981 Cez internetovu diskusiu je tazko hodnotit city. Je velmi lahke napisat, ze vsetci sa tesia a ostatne nenapisat. Ja osobne si nemyslim, ze to vsetci beru az tak v pohode a ktovie ako to preziva aj ona, mozno sa za to hanbi, ze si robi starosti, ze by sa asi mala tesit alebo co, ale keby to tu priznala, zacalo by sa to riesit este viac a ona je mozno rada, ze uz teraz sa s tym ako tak zmierila a nereve cele dni alebo nieco v tom zmysle.
A aj tak je to vlastne jedno. Ak si vsetko uvedomuju, ze to bola chyba, cim vsetkym sa teraz skomplikuje zivot a ake to bude hlavne pre dievcinu tazke, tak je to fajn. A ak si to neuvedomuju a len sa tesia... No za chvilu dostanu po nose vsetci, neujdu vsetkym tym problemom, ktore tu viacere velmi spravne nacrtli, ale ktore si iste museli uvedomit aj oni, ked su rozumni. Tak ci tak nase rady a nazory su tu asi zbytocne, lebo realitu uz nezmenia a odzit si to vsetko budu musiet oni, najlepsie ako budu vediet, aj ked to nebude tak, ako si to teraz predstavuju. A mozno bude. Ktohovie. My mame v rodine dost malych deti na to, aby si aj moja 15 rocna sestra uvedomovala, ze starat sa o dieta je dost narocne (ved preto sa ani nechce vydavat ani mat deti 😀), mozno si to uvedomuje aj slecna. Ale uz pred tym neujde.
Ja mam z toho celeho pocit, ze slecna sa tesi dobremu psychickemu zdraviu a zalezitosti okolo tehotenstva ma "vyriesene" ( rozumej vyriesili to hlavne rodicia ). Nie je to ten prispevok z kategorie zufaliek, ktore otvoria diskusiu s tym, ze su mladistve, tehotne, ani poriadne nevedia s kym, rodicia to este nevedia a urcite ju zabiju, ked sa to dozvedia.
Otcom dietata bude chlapec, ktory je jej prvou laskou, takze emocna podpora tam je tiez.
Preto ma v hlave uplne ine veci, ako to, co riesime my .....
@jana_eyre
@cervenaruza123, jasne kazdemu beha po rozume nieco ine, ci tehotnej, ci netehotnej. Je to jej vec, mna do toho nic, nech su zdravi a nech sa im dari, nech su spokojni, to im prajem rovnako, ci by mala 15 alebo 45. Ked budu mat oporu v rodicoch a pomozu im povarovat dieta, budu to mat v pohode, kolko rodicov ma na dieta vek aj prostriedky, lenze su na dieta samy a vycerpani a je to o drzku.
@jeannna A mozno to ma v hlave tiez, ale nechce to hovorit verejne. Naco? Ktovie co vsetko si ona mysli a co vsetko jej povedali rodicia. A ktovie kolkokrat za den mysli na to, ze co ked sa jej frajer uz nevrati, lebo este nechcel deti. Ale nebude sa s nim predsa preto rozchadzat, ze co ked ju mozno opusti. Nebude nechavat skolu a stahovat sa pod most len preto, ze mozno nedokonci skolu a mozno skonci pod mostom. Ja si praveze myslim, ze velmi dobre vsetko vie, lebo vacsina jej reakcii je pomerne strucna a skor sa brani urazkam a obvineniam, nenasla som vlastne ziadnu konkretnu reakciu, co si vsetko uvedomuje. Len prakticke veci, ze bola v soku, zmierila sa s tym, uz sa tesia, maju vsetko premyslene najlepsie ako sa dalo a podobne. Nic v style, ze je podla nej normalne mat deti v 16 rokoch, ze starostlivost o dieta je podla nej lahka, lebo sak nakrmi, prebali a da spat alebo ze ma totalnu istotu v priatelovi a vie, ze ju nikdy neopusti. To ma inak aj prekvapilo, ze ani raz nenapisala, ze vie, ze ju nikdy neopusti, alebo ze veri, ze im to vydrzi navzdy... Pritom dievcata v jej veku co poznam take veci casto tvrdia, hoci len preto, aby o tom same seba presvedcili.
Ahoj ja som tiež mala 17 keď sa mi narodil prvý syn teraz mám 27 a po troch chlapcoch čakáme dievčatko všetko sa dá keď máš okolo seba super ľudí ktorý ťa podporia vo všetkom
@cervenaruza123 Nemyslim, ze ju trapia nejake pochybnosti, z jej prispevkov srsi sebavedomie, ze by strcila do vacku aj zrelu 30-ničku 😀 .
Len si lepsie precitaj jej argumenty, napr. ze ma holu rit ... na to okamzite reagovala, ze zdedila dom po starkej. Ze priatel ma v zahranici otca a brata a tam pojdu neskor za lepsim zivotom, v jednom prispevku priala inej babe, nech im manzelstvo vydrzi navzdy, ako urcite aj im ...
Tato baba sa urcite nestrati 😀
ZDRAVIM VSETKY MORALISTKY!
Zaujimave ze vzdy pri takejto teme sa najdete vy, co poucate, odsudzujete, oznacujete!
Autorka tejto diskusie sa nepytala na Vas nazor ohladom mladeho veku a toho ze caka dieta.
Vy si naozaj myslite ze v tejto situaci chce pocut odsudzovanie a vase super nazory ako je hlupa a ako nema roztahovat nohy ked este skolu neskoncila?
lebo vy vsetky ste svate a nikdy by sa to nemohlo stat vam ani vasim detom vsak.
To dievca chce pomoc v otazkach, ktore polozila. poradit. Nikto v tazkej situacii nechce pocut negativne slova a este k tomu od ludi kt. vobec nepozna.
Skuste si nabuduce kusnut do " jazyka " a ked neviete poradit ale odsudzovat tak naco jej sem pisete?! ak vas to tak trapi tak nech sa paci otvorte si vlastne diskusie s nazvom " násťročné a tehotné, bože ja to nephopim " a tam sa chlacholte a utesujte.
To ze vyjadrujete vlastny nazor vam nikto nemoze zobrat ale tu sa vas naň nikto nepytal!
dievča piše :
Chcela by som sa opýtať ako to teraz bude s materskou, rodičovskými príspevkami a napríklad či ho pokrstia bez problémov, ako by to bolo napríklad so svadbou či by sa to muselo riešiť cez súd alebo ako.
Ďakujem vám za odpovede a POCHOPENIE!!
nie je to tema. " mam 16 a som tehotna myslite ze ma priatel lubi (?) a neviem co budem robit ......... "
vy ked sa podknete cestou do prace a rozbijete si koleno... chcete aby vam lekar povedal ze ste hlupa a naco ste vysli z domu? alebo ze noha je v poriadku a koleno sa rychlo zahoji?!
Naozaj nepochopim tie z vas ktore sem chodite a zapajate sa tymto sposobom tam, kde sa vas na vas nazor nikto nepyta....
pekny den.
tebe prajem vsetko dobre. pokial budes mat podporu od rodiny, priatelov, blozkehi okolia, budes stastna mlada mamicka a zvladnes plstupne vsetko. Ja ti radim kaslat na taketo stranky, fakty si vies vyhladat na internete,nieco samozrejme aj tu, popytaj sa u rodičov, ak maš starsich surodencov, niekoho komu doverujes. Zivot mas pred sebou, nie si jedina ktora bude mat babatko v napr. 17 rokoch. ja osobne si nemuslim ze je to tragedia. kedysi zeny rodili ovela skor ako sa napr. rodi teraz, aj svokra mala prve dieta v 16-tich, dalsia znama v 18-ke. aspon rodis mlada a zdrava a neskor budes mlada babka, viac casu si uzijes s detmi, vnucatami.. a praca ani skola ti neujdu 😉
@jeannna Sranda, lebo mne prave tieto prispevky prisli ako skor bolestne konstatovania ako nejake prehnane sebavedomie 😀. Ked chyba ton hlasu, mimika, gesta, slova sa daju naozaj vylozit rozne... A ktovie ako to je naozaj
@bad_delight Kiez by si jej teda radsej odpovedala na otazky, namiesto toho, aby si 85-krat opakovala, co uz tu bolo x krat napisane a poucovala ostatne, co maju pisat. Ako cez kopirak....
A ziadny prispevok od statu by som jej nedala nezasluzi si noc len priucku aby sa poucila ze urobila totalnu kravinu..ked sa vedela valat v posteli tak teraz nech ide makat aby si zarobila na jedlo pre dieta a na vsetko co vychova a vzdelanie dietata potrebuje..a nie len sa spoliehat na stat, ten zivi dost inych prizivnokov spoluobcanov ktori tiez narobili deti a nech sa stara stat, ktory je uz beztak v totalnych srackach aj bez dalsich vyzieracov..ked dotycna vsetko dostane na tanieri a este ju aj pochvalia, nikdy sa nepouci ba naopak zacne si mysliet ze rodit deti ked som este sama decko je vlastne super, ved stat mi ho uzivi..niekde musi byt nejaka hranica aj ked mam pocit ze slovensko by sa malo premenovat na kocurkovo - kazdy si tu robi co chce a este je za to aj pochvaleny..ziadne pravidla normy nic uz neplati to je na zaplakanie cela tato spolocnost
@jasmin189 ahoj moja svagrina otehotnela v 14tich,,,,je to nezodpovedne ale stava sa to,,,,,,neboj sa bude vsetko ok,,,,,len sa neboj,,,,,ak mas zodpovedneho priatela ktory sielnpracovat a je schopny sa o teba postarat,,,,tak potom nie je problem,,,,nie si pod zakonom takze so svadbou nebude problem a tie prispevky to neviem,,,,snad ich bude musiet vybavit tvoj priatel na svoje meno,,,,aspon tak to riesil moj brat,,,,, drzim palce,,,,
Dievcata nechcela som sa zapajat ale toto ma uz dozralo
@alchemilkazltozelena Sama si matkou keby prisla za Tebou Tvoja dcera a poveda ze je tehotna a mala by 16 tak co zabijes ju,vydedis,vzdas sa jej ,alebo jej podas pomocnu ruku a budes sa jej snazit pomoct s vychovou a z dokoncenim skoly ja viem ze by to nebolo lahke ale urcite by si ju nezavrhla urcite mi neodpovies 🙂 a ak ano budem rada
A myslim ze stavku vyhram🙂 lebo kopa zien je na MK taka ze si kopne do cloveka Ked lezi(myslim obrazne)
Ale no tak, uz trocha uberme z tej krutosti, chcela sa len opytat, na co zo zakona narok ma .... to, ako su zakony postavene, ze je tu priestor na kadejakych prizivnikov, nie je jej problem. A gro financnej pomoci je na jej rodicoch. Ci pride uvedomenie si z jej strany, nie je v nasich rukach ...
@jeannna, vies co su na dieta velmi mladi, ale poviem ti ze kamoska otehotnela v 18, muz ju pocas sestonedelia podvadzal, stal cely za hovno, rozviedla sa, ale poviem ti, ma pohodovy zivot. Dcerka ma 15, uci sa snad na same jednotky, nikdy nemala vzdor, pubertu ma v pohode, s malou jej pomahala babka (cize prababka tej malej), chodila aj na diskopteky, mala v noci dobre spavala, mala to taku pohodicku, ked si to porovnam s tym co sme mali doma my, ked mala bola strasny nespavec, nervak a nik nam nepomohol, co tam potom, ze sme boli na deti dost stari, vyzreti, vystudovani a mali uz vlastne byvanie? Len nam vztah funguje dalej a ona bola rychlo rozvedena. Ale co sa materstva tyka, mala cistu pohodu a snad aj bude mat. Takze aj oni budu mat mozno stastie a budu si nadalej uzivat mladych ludi, co nam nehrozilo ani nehrozi.
Deti maju deti... ale gratulujem 🙂
@qidko samozrejme zo odpoviem nemam problem..ja svoju dceru vychovam tak ako mna vychovala moja mama cize slusne, na diskoteky som zacala chodit az na vyske, na strednej som sa ucila a nechodila som trtkajuci a vobec to nelutujem neprisla som o nic myslim si..na vyske mi bolo super a rada na tieto casy spominam ale tiez som to nejak neprehanala ale spat k otazke aby som nebola obvinena ze pisem o inom..ja som bola vychovana a ani naum mi vtedy neprislo ani co i len ponysliet na take veci a pritom nie som ani posadnuta katolicka ano nic podobne skratka na urcite veci ma clovek cas a presne tak isto budem viest aj svoju dceru a viem ze mi domov tehotna nepride lebo jej nedovolim tahat sa s chlapmi od 15ich ale az ked na to dozrie...nic jej neujde, verim ze ma nesklame, vsetko je o vychove
Neviem, ci je vsetko len o vychove, cierne ovce rodin vzdy boli, aj budu. Mozes mat pocit, ze ku vsetkym detom pristupujes rovnako, davas im rovnaku vychovu a lasku, a predsa sa moze niektore "nevydarit".
Zvlast v pubertalnom maju na dieta omnoho vacsi vplyv priatelia ako rodina.

@baaambulkaa nervy? 😀 jedine asi ty mas nervy, pozeram ze ti islo aj dalej potom. A tiez ze cakas dietatko. Mala by si sa setrit a nebyt taka protivna. Ako som pisala nie je vsetko ciernobiele a nie vsetko je take ako vidis ty svojou optikou. Trochu tolerancie by bolo fajn. Lebo takto to vyzera fakt velmi panovacne