Mám 16, som tehotná a hľadám kamarátky v rovnakej situácii
Ahojte mamičky,
dúfam, že tu nájdem spriaznené duše. Mám 16 rokov a som tehotná. Vždy som bola dobré dieťa, bezproblémová študentka a teraz toto..
Myslím, že priateľ si úplne neuvedomuje situáciu, v ktorej sme sa nedopatrením ocitli. Ja si to uvedomujem úplne - mám doma 2 ročnú sestru a mamine tehotenstvo som prežívala s ňou. Keď si k tomu predstavím, že mám pred sebou este dva celé roky s bábätkom po maturitu a vždy som chcela ísť na vysokú školu, čoho sa nehodlám vzdať! Točí sa mi z toho hlava a nedarí sa mi úplne upratať myšlienky a všetko to naplánovať.
Rodičia už to celkom rozdýchali a už aj trochu komunikujú ale predsalen by som potrebovala niekoho, kto je na tom podobne..
No a aby toho nebolo málo, stále ma trápia ranné nevolnosti.
@lubkavargova1 myslim ze to uz nieje tvoja starost.....ma rodicov co ju podrzia ....a ona ties podla toho ako sa vyjadruje ma dost v hlave....len teras nedaj otazku preco otehotnela? ...
@tyelde, vekovo si ok. Ja som vzdy chcela babo hned po vyske, svadbu v 20tke ako mala moja maminka, ale vies, clovek mieni, zivot meni. Treba verit, ze si skolu dokoncis, a vztah vam vydrzi. A nie preto ze sa poznate kratko, ale vseobecne. Ale tak babo budes mat cez prazdniny, hlavne si dokonci rocnik a potom odklad, drzim palce.
Ahojte ďakujem vám všetkým. Aj tým, ktoré píšete kriticky a negatívne. Je to taká ľahká prípravu na realitu, keď mi začne rásť bruško🙂 S priateľom sme spolu rok a pol. O rok a pol je aj starší, má 18. Je prijatý na VŠ. Už od šesnástich si privyrába, pracovitý teda je🙂 On sa na bábo teší, ale cítim, že nieje úplne "v téme". Ľúbime sa, i keď viem, že toto bude ťažká skúška. Je neuveritelné, ako sa môže všetko v sekunde zmeniť. Ešte na Vianoce som plánovala štúdijný pobyt v USA, teraz plánujem pôrod🙂
Nenechaj sa znechutit, tu to proste funguje tak, ze aj ked clovek mysli diskusiu akokolvek dobre najde sa nejaka nadprimerne inteligentna a skusena osoba ktora dokaze cloveka zdeptat. Vobec si to nevsimaj. Klobuk dolu, ze t tomto veku takto rozmyslas. Niesi prva ani posledna mlada mamicka, vaz si dar ktory nosis pod srdcom, vela zien tuzi a v zivote sa nedocka aj ked je pravda, ze to mohlo prist trosku neskor. Nevolnosti prejdu, prajem pokojne tehotenstvo a zdrave babatko. Ak by si potrebovala hocijako radu kludne sa ozvi... Ak budem vediet velmi rada pomozem. Budem na teba mysliet. A rodicom sa nezabudni podakovat.Mas pri sebe velky poklad.
@mala_rebelka možno to tak malo byť ;)
@maslenka47 som nevedela ze sex v 16 je nejaky prehrešok :D moja zlata sa zobud ved v dnesnej dobe ked pocujem ze niektore baby uz od 14 tich
No neviem či tu najdeš ,,niekoho podobneho, kto otehotnel v 16tich,,. Čo uz...ako matka mladej tehule by som veru velmi neskakala. Hlavne sa nevykašlať na školu a makat na sebe - uz mas zodpovednost aj za toho maleho tvora. Rodičia rozdýchaju, ked male pride na svet nejako sa pretlčiete, jednoduche to nebude, ale ak čo uz...bud rada, ze ta podrzia.
@mala_rebelka Veľmi veľmi vám držím palce. Obom. Tebe aj priateľovi. Sama mám dcéru a hneď ráno ako sa zobudí dostane pre istotu prednášku o tom ako sa treba chrániť pri sexe . Len neviem či to do 16 nezabudne 😀 😀 😀 😀 keďže má len 12 😀 Vždy som túžila dožiť sa vnúčat a keďže dnešná doba plná stresov a všelijakých civilizačných chorôb ma môže rýchlo zabiť, tak sa asi na celú prednášku vykašlem. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@snezienka12345 no to sa maju čím chvalit...akoby to bola nejaka deviza 14 ročna matrac..
Ahojte....aj ja som mlada maminka...mam dvojicky (3) a slecnu (1,5) a tu som b pohode to zvladam a nazor inych "mudrych " paniciek ma vobec nezaujima (samozrejme pocitam s tym, ze sa do mna pustite) 🙂 ...ak nieco potrebujes, kludne napis..🙂
@marinablue tak takto som sa už dávno nezarehotala, Dakujem 😀 😀 😀 Ja mám doma 14 stku a prednášky teda robím aj ja, ale máme aj 4 ročnú a 3 ročného a tak dúfam, že ma počúva. Aj ked ma už napadlo, že čo ? ak náhodou otehotnie ,,predčasne". A plne súhlasím s tým, že radšej mať dieťa v 16stke ako ho naplánovať na ,,ked budem mať byt, ked budem pripravená a pod." lebo potom to už nemusí byť nikdy.
Inak mam kamosku, jej rodicia boli velmi mladi, ked sa narodila. Mama mala 19, otec iba 17 a su spolu stale, kamoska uz ma asi 33 a jej sestra moze mat 31 alebo 30. Takze manzelstvo im vydrzalo. Dalsia kamoska ma tiez rodicov stale vo fungujucom manzelstve ajked jej mama ostala s nou tehotna po 3 mesacnej znamosti s jej otcom. Otcov bratranec sa tiez rychlo cinil, jeho zena rodila ako 17 rocna, rovnako aj ich 17 rocna dcera porodila, nie su ani romovia, hoci otcov bratranec ma 5 deti a funguju im manzelstva. Akurat najstarsi syn je rozvedeni. Cize ani mlady vek alebo skore otehotnenie neznamenaju ze vztah skrachuje.
Ahoj necitala som ziadne prispevky, iba tvoj uvodny a velmi by som ta chcela podporit a ukazat, ze nic nie je take strasne ako sa na zaciatku javi a s obrovskou snahou sa to da zvladnut. Mam velmi dobru kamaratku, ktora mala dietatko v 15, rodicia jej pomohli velmi aj ked samozrejme museli chvilku rozdychat, no ona sa tiez strasne snazila. Zmaturovala ako najlepsia v rocniku na ciste 1, prisla zo skoly a venovala sa malemu, po nociach sa ucila, po vikendoch brigadovala, odmakala si to neskutocne samozrejme s pomocou rodicov, ktori vnuka zboznuju. Bio otecko sa vykaslal no ona ma dnes sikovneho 10r. syna, je vydata, s manzelom ma druhe dietatko a zacina podnikat. Stratila volnost mladosti, ale ona stale povie ze nelutuje, ze jej maly za to stal. Samozrejme ze to bol obrovsky preslap, ale chopila sa toho zodpovedne a zivot si nepokazila, ako jej vtedy vsetci vraveli. Ja osobne som ju vzdy obdivovala ako to zvlada.
Neboj sa zvladnes to aj ty ;)
@mala_rebelka ak to rodicia uz rozdychali, tak to je dobre... drzim palce 😉
@rybka13 tiez si myslim ze ak to uz je doma v pohode, moze sa zacat tesit na babatko 🙂
Myslím,že je absolútne irelevantné tu vyťahovať príklady spred 15-20 rokov ako to perfektne zvládli. Bola predsa iná doba,to musíte uznať. Dnes ked ráno vstanete,tak neviete ako sa vám môže zmeniť život. Stačí si zlomiť nohu a ísť na PN. A nepíšte že je to v pohode. Z toho môže vyplynúť výpoved......ostatné si domyslite
@anatalia77 ale zivot sa bohuzial moze takto zmenit a zena ani nemusi mat dieta v 16tich. Toto podla mna spolu nesuvisi, a keby mala zakladatelka takto rozmyslat, co vsetko sa moze pokazit a stat, tak sa moze rovno zblaznit. My sa ju snazime podporit a ukazat ze sa to da a aj uspesne, zbytok je na nej ;)
Moja sestra ostala tehotna ako 17rocna...dokoncila skolu a je z nej super mamina, teraz uz dvojnasobna...s vlastnym byvanim, pracou, zazemim...vsetko sa da...mas pre koho...drzim palce
@anatalia77 si tak...dostali podnikove byty ked odrobili roky pre podnik...mladomanželska požička na kazde dieťa sa odratavalo, pracu si mal istu lebo pracovať museli všetci...mnohé veci boli zadarmo. Dnes sa budu s rodičmi ,,tlačiť,, peknu hŕstku rokov, ak nepomozu rodičia, pripadne ,,nemaknu,, kdesi v zahraniči. Samozrejme či im to vydrží a či nie - to je na nich, ake maju povahy, aky maju zmysel pre zodpovednost, rodinu, aky je ich vzajomny vztah atd...moj stryko sa zenil ledva v 19tich a aj sa rozviedli. Takze su take pribehy a su take pribehy...niekomu to vyjde a niekomu nie.
@kukakaj ja osobne jej tiež držím palce. Len sa nerochnime na ružovom obláčiku ako je to nádherné a perfektné mať dieťa na strednej škole. Z môjho pohladu nie.
@anatalia77 no pravdaze nie je, to netvrdim, sama som jej napisala, ake je to strasne narocne a ze musi zamakat ona sama...cely moj prispevok bol o tom, ze sa to da zvladnut ked sa chce, preco davat len negativne reakcie, ked sa da podporit aj pozitivne, ked uz taka situacia nastala...
@kukakaj to by nemalo byt len o pozitívnych alebo negatívnych reakciách - to by malo byt o reálnych reakciách! Ono je dobre, ziaduce napísať zvládneš to, zvladli aj iní...ale rataj s tymto a s týmto lebo to bude zrejme taketo a taketo. Učit sa na pisomky a popri tom kočikovať...šak ano, nejako sa zvladne, rodičia pomozu - ak su dobrí, vyskakovat asi nebudu. Ako sa vraví ,,pomož si sám človeče aj pán boh ti pomoze,,. Aj ja si rada popestujem vonave bábätko lebo je to krasne...ale uz to cele vidim realne bez ružových okuliarov.
@mala_rebelka predtým si bola jedináčik, keď píšeš, že máš 2 ročnú sestru?
@sardinka335, keby aspon tu pracu mal dnes kazdy, taku z ktorej vyzije, to by bolo obrovske plus. Ludom chybaju istoty a to nici aj vztahy, ten stres je strasny.
@trubi Ano. Este donedavna sa vsetci smiali, ze ma moja sestricka troch rodicov🙂 Mamina ju porodila v 42 rokoch🙂
TOTO "zbožňujem" ked tu niektorá napíše že je tehotná v 16tich a niektoré ženy sa do nej pustia že je mladá atď. a že im sa to nestane. kde máte tú istotu že nie? kde máte istotu že vaše deti nebudú v tom istom veku na tom takto? urobila samozrejme chybu a uvedomuje si to nie je lepšie dieťa vychovať ako ísť na potrat? a určite nie je prvá a posledná niekedy tiež mali deti "deti" ale neexistoval napr MK takže sa to tak neriešilo a tutlalo sa to ...
Mala som kedysi podobny problem... Ibaze pri mne nikto v tedy nestal... A aj vtedajsi priatel s ktorym som cakala babo sa mi chrbtom otocil... Chodila som na strednu, byvala som u neho, na rodicov som sa obratit nemohla a nemala som kam ist... Prisla som o dieta... Ale dostala som druhu sancu a mam krasneho syna a skveleho muza...
Vaz si ze mas taku rodinu a priatela ktory sa na babo tesi (aj ked si to este moc neuvedomuje) on si to uvedomi ked sa male narodi (mm si to plne uvedomil az ked sa maly narodil a to ma 31 rokov... To su proste chlapi 😄😄) ...
Skola je sice velmi dolezita ale vzdy sa da odlozit alebo vystudovat aj popri dietatu... Neni si jedina a poznam vela bab ktore to zvladli aj napriek tomu ze boli mlade...
Takze sa tes s tehotenstva... Lebo pod srdcom nosis najvacsiu lasku svojho zivota... Drzim palce aby vsetko dobre dopadlo... Podaj by som mala ja kedysi taku odvahu a oporu ako mas ty...

@tyelde, asi preto ze ho nepoznaju. Ja som mala 3 vztahy a vsetkych troch nasi poznali dobre. Prvy mal len trojrocnu ucnovku, to im strasne vadilo. Tiez neboli spokojni ani s jeho vyzorom 🙂 S nastupom na VS som nas vztah ukoncila. A s tymi dvomi spokojni boli. Mojho manzela berie maminka akoby bol jej syn. Ako dlho si s priatelom? On sa na babatko tesi? Budete byvat spolu, alebo co planujete? Kolko mas rokov? Sorry, to nie je vysluch, len zvedavost 🙂