Mám 19 rokov, som tehotná. Prežívam smútok, stres, zmätok
Dobrý deň, chcela by som sa podeliť o svôj príbeh, je mozno ako kazdy druhy ale ja som sa rozhodla napisat, bola by som rada pre pripadne rady od vas.... Zatial dakujem.
Mám 19 rokov. Nedávno som sa dozvedela že som tehotná 5 týzden, priatela mam byvam s nim u jeho rodicov. Moja mama t vie zatial jedina o tehotenstve - ta reagovala stylom ze nemame robotu, nevieme sa postarat ani o seba, ja bohuzial nemam dokoncenu strednu skolu to je pravda..... Priatel ma podporuje aj ked vidim na nom ze nevie co bude, ma zmatok tiez..... Ked si zvazim pre a proti tak ma mrazi... Rozmysala som o interupcii, vlastne ma donutili o nej rozmyslat... ale ja sa nechcem dat a chcem bojovat a verit ze sa o dieta vieme postarat.... Znie to mozno naivne viem... ale predsa ma priate neopustil a chce sa starat, toto ma nakoplo pretoze nie kazdy frajer ostane!... Jeho rodina este o tehotenstve nevie....
Ja len skratka verim ze sa vztahy v rodine casom utrasu a budu sa tesit z dietatka somnou. Prosim poradte mam vobec rozmyslat nad potratom? ist? neist? ☹ ☹ ☹
dakujem vaaaaam paaa
@andrejqqqa
@nikaella zavidim vsetkym babam,co mali moznost studovat externe...na nasej skole sa to nedalo ☹...tretiak som musela ukoncit uz v aprili (kvoli komplikaciam v tehu),nastastie mi vsetci profesori uzavreli znamky...bola som rok doma a potom denne do skoly 😒..skola mi vysla v ustrety aspon tym,ze ked trebalo ostat pri malom,tak nebol s tym problem...keby som mala moznost studovat externe,tak by som skolu prerusovat nemusela...ale zvladla som to aj dennou formou 🙂
dieťa je dar Boží, nezahadzuj tento dar...raz by ti už nemusel byť dopriany. Viem o čom hovorím, stále sme mali čas, chceli sme sa zabezpečiť, dom, auto, práca.....a nakoniec také problémy, že si to ani nevieš predstaviť. Už dom nedúfala ale dostala som šancu. Malinká sa nám narodila ako 35ročným a dnes som tá najšťasnejšia mama na svete. Je to naše vymodlené dieťa. Drž sa a uvidíš všetko sa vyrieši.
@zuzu188 šikovná 🙂 vravím keď sa chce všetko sa dá.. ja zas mám pocit že externe som sa musela viac učiť na tie skúšky ako keď som bola v škole denne. Len nechápem že akože sa nedalo externe.. :/ Či sa učiteľom nechcelo vypracovať individuálny učebný plán či... No veď hlavne že máme školu 🙂
potrat jednoznacne nie, nad tym nespekuluj.19r takze predpokladam ze posledny rocnik strednej skoly ci??? ak je to posledny maturitny rocnik tak normalne dochodis skolku az do porodu..ak stihnes odmaturovat, stihnes bolo by to super. ak nestihnes, zmaturujes v septembri, ale rocnik si ukonci!!! nepises kolko ma priatel rokov? on pracuje? co sa tyka tvojich svokrovcov tak podla mna dieta prijmu normalne a pomozu vam ho vychovavat, ved je to dieta ich syna!prve reakcie byvaju rozpacite, ale utrasie sa to, nakoniec budu vsetci radi.aj tvoja mama, teraz sa hneva scasti ma aj dovod, nemas dokoncenu ani skolu a cakas dieta, ale nie si prva ani posledna.
Ja som chodila do štvrtého ročníka normálne, do siedmeho mesiaca, potom externe. Písomné maturity som robila s mesačným babom a ústne s trojmesačným, takže všetko sa dá 😉hlavne si určite urob maturitu, lebo potom sa Ti do toho nebude chcieť 😄
Ja som mojim rodičom povedala že som tehotná presne v deň mojich 20 narodenín. Otec ma išiel zabiť a priateľa (teraz už manžela) tiež 😀. Dnes mám 22, krásnu jeden a pol ročnú dcéru, usporiadaný rodinný život a vlastné bývanie. A začínali sme od nuly, u rodičov, nechala som školu (už vysokú), chvála bohu manžel mal prácu. Nikdy neľutujem toto rozhodnutie, Sofi je môj život 🙂, s ňou sa život začal 🙂.
Deniska, nedaj sa..máš správne názory na svoj vek..stalo sa vám, neodstane.. a nakoniec, keď sa to malé narodí, každý sa mu poteší..ver mi..tie malé tváričky obmäkčia každého..nebude to určite ľahké s prácou a tak, ale kto chce niečo si nájde a hlavne, že sa priateľ nevykašľal..určite má v sebe kúsok zodpovednosti..držím palce..=)
@deniska1996 tt tehotenstva sa ti nastavil automaticky podla toho aky si zadala datum poslednej menstruacie (t.j.1.den poslednej menstruacie).. Mala si ms naposledy v auguste alebo v septembri ? skontroluj si to ak to chces mat spravne 🙂..
@zuzka0605 ahoj zuzi, som v tretom rocniku a studujem uz externe... Podarilo sa to vybavit.. Priatel ma 22rokov a hlada si pracu aj teraz je zrovna na pohovore.... Verin ze si robotu najde... Co sa tyka jeho rodiny tak sa bojim ze nam nepomozu teda financne urcite nie, skor z mojej strany by mi financne pomohli. Ale ako som pisala mamka nevola, nepise nic... Hmm :(
@deniska1996 mamka potrebuje len cas na spamatanie, daj jej chvilku. Najneskor ked Ti zacne rast brusko, ju to obmakci 😉. Kde je vola, tam je cesta. A ako mi povedala jedna pani, "deti vychovavaju nas, nie my ich". To Tvoje Ta vychovava uz teraz 😉. Drzim palce 😵.
@deniska1996 treba to aj jeho rodicom povedat,,cim skor to poviete tym skor sa zbavite stresu ako to zoberu,treba zatat zuby,vypocut si vycitky a poucovanie a potom nechat cas aby to stravili...rovnako tak nechaj cas aj tvojej mame...skus si predstavit ze tvoje dietatko ktore cakas ti raz povie takuto novinku ked to od neho nebudes cakat..ako by si sa citila? Bala sa on samozrejme..takze tie reakcie su zo strachu o teba,o partnera o babatko...nieje a nebude to lahke...zmieria sa stym ak ukazete ze ste schopny dospiet a postarat sa o seba a o dietatko...potom pomozu,uvidis,,inak by ta tam nenechali byvat ak by im nezalezalo na vasomm stasti
@babydesire ahoj pisala som ti spravu ale menstruaciu som mala od 7. - do 12. Septebra.. Lekarka mi ale povedala teraz v stredu ze som v 5 tt
@deniska1996 ešte pre ovplyvnenie: skús pozrieť skupinu Čakáreň pre snažilky: Luteálná fáza. ako strašne sa pokúšajú iné páry dlhé roky o bábätko a nič... oslavuj, že si tehotná, že si mladá, všetko je v poriadku, držím palce... 🙂
Ahoj.hlavne hlavu hore.ak ti mozem poradit,o interupcii ani len neuvazuj.tes sa ze pod srdieckom nosis noveho cloveka.co tam po tom ze mas 19,nedokoncenu skolu a ze niektori nebudu suhlasit s tvojim rozhodnutim.ja som bola na tom tak isto.ked sme sa dozvedeli ze cakame babo,mala som 19 presne ako ty,skolu nedokoncenu a tak isto som bola nutena ist na interupciu.No mam skveleho dnes uz muza,ktory stal pri mne,i ked sme to tak tiez nemali ruzove.rozhodli sme sa bojovat,a viem ze to bolo najlepsie rozhodnutie v zivote.skolu som si robila individualne,s bruskom som chodila az do konca a ked sa mala narodila tak som to dobojovala a na same jednotky.nakoniec sme sa vzali,kupili byt,aj ked na uver-ale kto ho dnes nema.mame krasne za chvilku 5 rocne dievcatko a na ceste za par dni dalsiu princeznu...nevesajte hlavy,uvidis ze sa to da zvladnut,hlavy hore,uvidis ze vsetko dobre dopadne a budete sa tesit z maleho cloviecika,a ostatni s vami.drzim palce
Boze baby, ked citam, ze mate 24 a druhe dietatko na ceste, tak Vam tak velmi zavidim. Ale v dobrom a uprimne. Ja by som chcela aspon to jedno. Akurat mam uz takmer 30. A samozrejme, manzel by chcel aspon 3 deticky. Prave preto @deniska1996 nevymyslaj, budes to babatko milovat najviac na svete.
@renimac si si povzdychla akoby si mala 40.nič si nestratila.mne začali biolog.hodiny týkať v 30r.a nelutujem nič.prve babo som potratila,druhé som mala v 32.a ešte jedno chceme.s manzelom sme 12 rokov a čo?nič sme nestratili.mame vlastne bývanie,každý svoje auto,našetrene peniazky,za 12 rokov sme precestovali a videli svet,2x do roka sme si dopriali dovolenku.manzel sa profesionalne vypracoval,som na materskej,nič ma netlači ist pracovať,uzivam si materskú,v lete sme boli s malou pri mori,manžel ma 38 rokov a vôbec vek neriešime.
@deniska1996 dieťatko je dar, nedaj si ho zobrať. začiatok možno bude ťažký, ale mimino ti dodá silu a budeš šťastná, že si sa rozhodla pre neho. na svete je toľko žien, ktoré by dali všetko čo majú za to, aby boli na tvojo mieste. neber otehotnenie, ako niečo, čo môžeš zažiť ešte raz, možno by sa ti to už nikdy nepošťastilo.
urcite nie,vsetko sa da.skolu dokoncis,chalan si robotu najde...my cakame 4 babetko a ani za nic by som deti nedala.prve dietatko som mala skoro 17 rokov.kazdy ma odsudzoval...no a je to moj zivot...som vyborna mama a pre svoje deticky by som dala zivot
@8291 napr za seba ja mam 26 a cakam 4 babetko.vzdy som chcela mat velku,rodinu.mame svoj dom,2 auta,cely svet sme sice nevideli,ale pri mori sme boli s detmi a takysto som na materskej a nic ma do prace netlaci...a ani by som nesla roboty mam doma dost.manzel ma 28 a takysto ako vy vek neriesime
Ahoj ak mozem podelim sa s tebou o moj v skratke pribeh ..Ostala aom tehotna ked som mala 17 moj teraz uz byvali nechcel ani pocut posielal ma na potrat rodicia zasa bozekali ze nedokoncim skolu ...Nakoniec pod natlakom okolia som sa rozhodla ze na potrat pojdem sla so mnou moja maminka uz ma mal doktor len vysetrit a sup na salu...Rozplakala som nedokazala som to mama ma zobrala odtial zo slovami ze ked panbozko to takto chce ze to zvladneme ...Dnes mam krasnu zdravu 9 rocnu dcerku priatela davno nemam som mamka a oco v jednom...skolu som dokoncila popri zamestnani ....Velke dakujem patri mojim najmilovanejsim a najuzasnejsim rodicom pod slnkom ktori mi boli a su velkou oporou...dnes som onkologicky pacient v pondelok ma caka laparotomia vsetko von uz nikdy nebudem moct mat deticky..keby som vtedy na ten potrat sla ....☹ Neboj sa ja verim ze to zvladnes a ak tfoj partner stoji pri tebe nemaj strach a uvidis ze ked ked babatko bude na svete bude to pre obidvoch starkych poklad 😉
Ked sa narodi a pozries do tych uzasnych oci nebudes chapat ako ta to len mohlo napadnut dat si ho zobrat..az potom zistis ake je dieta dar a urobis vsetko pre to mozne i nemozne aby si ho chranila..
@deniska1996 ja som otehotnela v 20-tich. ale bábo sme chceli. ked som to oznámila mame skoro ma vydedila. nechcela o tom ani počuť pretože si myslela že som ešte mladá a neverila ani môjmu (vtedy) priatelovi. každy sa na mna pozeral ako na nezodpovedné dieťa ktoré sa nebude vedieť postarať o to svoje.... no postupne sa aj mama a aj ostatní začali tešit a dnes je z nás krásna rodina. síce bývame u mojich rodičov ale hneď ako sa bude dať chceme stavať. nemáš sa čoho báť. bude to tažke ale ked budeš vidieť ako to bábo rastie, ako sa vyvíja a ako sa zdokonaluje budú sa ti tlačiť slzy do očí - ale od šťastia ako aj mne ked toto teraz píšem a myslím na moju dcérku. držím vám palce a tak ako ostatné baby písu: dieťa je DAR 🙂
@deniska1996 ahoj..ja som sa stala mamou pred 18-kou a vôbec neľutujem...bolo to to najkrajšie čo sa mi mohlo stať..má už 6 rokov, no aj keď je čert, tak by som nemenila..nedokázala by som ísť na potrat a potom žiť s tým, že som si zabila dieťa..zožiera ma už len to, že som o jedno prišla..určite to zvládnete aj vy..drž sa a prajem veľa šťastia 🙂
Ked tak čítam podaktoré komentáre nedá mi tiež sa nezapojiť 😲
Teraz napíšem za seba mám 25,manžel 32,máme už dve detičky,prvu som porodila na necelú 20ku a druhú v 23rokoch ,obe milujem viac ako svoj život,dala by som im aj posledne,obe boli plánované a chcené.
Každý v mojom okoli len robil reči,ako nám ževraj niečo ušlo".a hovorili už dopredu sceny ako naše manželstvo a život spoločný rýchlo skončí.Tearz už krutia hlavami,že sme spolu už viac ako 8 rokou,z toho 6 rokou ako manželia a máme dve krásne mladé princezné,a uprimne?Ešte nad jendou princeznnou alebo princom rozmýšlam,Vek nás nikam netlačí,takže aj keby si na 30ku poriadime bábanko,nič sa nedeje..
Nad potratom ani nerozmýšlaj,nieje nič krajšie ako stať sa mamou.
Pozri,kolko nás tu takých je,mladých mamin plných elanu,,tešia sa s bábätiek,,A na druhej strane pozri si,kolké sa tu snažia a nedá sa im vkatsne dieťatko si zadovážiť preto sa podakuj tam hore že ty sa maminkou staneš 🙂 🙂 😅
Teda neprecetsovali sme celý svet,ale ani potom netužime,nemáme našetrené miliony,ale zato žijeme na urovni,nam ani detom nechýba abslutne nič,Máme dom,auto,máme vždy ččo papať ačo piť a aj na výlet takže jedným slovom myslím že sme uplne normálna mladá rodinka. 😝 Teš sa Deniska,uvidííš ako Ti bruško bude rasť budeš krásna maminka 😵 😵 😵
@deniska1996 hmm, viem, resp. neviem, si predstaviť, aké to musí pre teba byť. ja momentálne čakám druhé vytúžené bábätko, ale moja situácia je úplne iná, o tom netreba hovoriť. práve som dočítala knihu Nechcené tajomstvá od Anny Ghannamovej a tam ona bližšie predstavuje Hniezda záchrany, kde matky môžu vložiť deti do 1roka - ak sú v situácii, že proste nevedia z nej von a nevidia východisko. Takisto je tu aj utajovaný pôrod, kde odrodíš a ak sa k nemu do 6týždňov neprihlásiš, strácaš na dieťa akékoľvek právo. Ale nie, nechcem ťa tu na to nahovárať. (ale keď si to mám porovnať s interupciou, tak je to podľa mňa lepšie, lebo je naozaj mnoho mnoho párov, ktoré by dali prvé posledné, len aby mali bábätko a nemôžu mať :( )
Ale aj tak si myslím, že tvoja situácia nie je až taká hrozná. Máš partnera, ktorý ťa ľúbi, máte kde bývať, on má prácu a ty keď sa nejako posnažíš, tak neboj, aj školu si dorobíš a nájdeš si časom aj prácu. Len si treba určiť priority. Pre bábätko sa dajú kúpiť alebo zohnať veci aj ozaj zadarmo - veľa mamičiek aj tu veľa vecí daruje alebo len ozaj za symbolické sumy. Odporúčam ti pozrieť si na youtube video "Krkavcie matky" - je to dokument vytvorený práve tou Annou Ghannamovou a tam bližšie opije tieto dva spôsoby, ale čo je dôležitejšie - sú tam aj dve reálne osoby, ktoré jedna z nich uložila dieťa do hniezda záchrany a už sa k nemu nikdy neprihlásila a druhá bola na utajovanom pôrode a tá sa pre dieťatko nakoniec rozhodla - aj keď pochádzalo zo znásilnenia. Táto žena to neľutuje a to je slobodná matka a žena, ktorá bola príliš mladá na to, aby mala bábo, sa ho vzdala, no nie je jediný deň, kedy by na neho nemyslela. A obávam sa, že by si si to do konca života vyčítala. Ak teda v tebe sú materinské pudy a verím, že áno, inak by si to tu neriešila. A btw. nikde nie je napísané, že ak sa tohto dieťatka zbavíš, nebudeš mať v budúcnosti problém otehotnieť - ak to už budeš chcieť. Každé dieťa je dar a je úžasný pocit vedieť, že máš na tom svoj podiel - cítiť ho v sebe, vnímať ho každou bunkou svojho tela a ešte väčší pocit zažiješ, keď sa s ním "uvidíš" prvýkrát 🙂 Ako som čítala niekde na FB: pôrod je jediné rande na slepo, kedy máš 100% istotu, že sa zamiluješ na prvý pohľad 🙂 Držím palčeky, nech sa rozhodneš správne a podľa tvojich najlepších možností a schopností 🙂
nedaj sa! urcite bojuj, aj keby si ostala sama, co sa bude z dietatka tesit. je super, ze priatel stoji pri tebe. vsetko sa da riesit, toto dietatko vam bolo dane ako dar a vela vas nauci, bude vam pozehnanim! myslim, ze ziadna matka, ktora aj uvazovala o potrate, este neolutovala, ak sa rozhodla pre zivot svojho dietatka. pre inspiraciu precitaj si tuto temu - teda uvodny prispevok a potom ako to dopadlo - posledny prispevok na 15.strane. prosim, nedovol to!
https://www.modrykonik.sk/forum/o-tehotenstve/nutia-ma-ist-na-potrat-som-znicena-2/
ak by si nevedela, ako dalej, skus tuto poradnu, oni ti pomozu 😉 http://www.alexisporadna.sk/
ale verim, ze jedni aj druhi rodicia ten sok predychaju a budu sa skutocne spolu s vami z babatka tesit. a vzdy sa najdu ludia, ktori vam radi pomozu, napr. s vybavou (kludne sa mi neskor ozvi), aj skola sa da dokoncit, aj vysoka sa da vystudovat s dietatkom, vsetko ide. samozrejme podpora okolia je dolezita, ale aj keby sa ti zdalo, ze vsetci su proti tebe, nevzdaj sa toho zivota, co v tebe rastie, jeho srdiecko bije pre to, aby vam raz mohlo robit neuveritelnu radost - kto nezazije, nepochopi 😉
drzte sa aj s malickym!! 😉

@lilitela nie..ja som nepisala k nej..len to bola taka vseobecna poznamka k tej minulosti... ze to proste nebolo OK