icon

Máme sa znovu pokúsiť o dieťa?

scarletka34
8. aug 2017

O prvé bábätko sme prišli v 10tyz . A veľmi sme sa naňho tešili no teraz mam pochybnosti ci znovu sa o to máme pokúsiť. S priateľom sme sa o tom rozprávali zvažovali PRO a proti. Bývame v podnájme a a ani jeden sa na rodičov spoľahnúť nemôžme keby malé chodi do škôlky a náhodou ochorie že by pomerkovali to by som zrovna na prácu mohla zabudnúť lebo by mi to v robote určite netolerovali že mám dieťa choré. A dnešnej dobe žiť iba s jedného platu je ťažké keď človek musí platiť hypotéku a všetko ostatné. Vážne neviem co spraviť aby sme časom neolutovali že sme to dieťatko nemali. Priateľ je už zmiereny že budeme iba dvaja on hovorí ze aj takto je nám dobre.... No ja neviem mám s toho všetko zmiešané pocity

Strana
z2
kulumulu123
8. aug 2017

Pozri am mas dieta chore a music do roboty existuju agentury na opatrovanie deti aj na jeden den co iba par hodin.... Predpokladam ze ak obaja robite v pripade akutnej potreby to financne zvladnete.... A kde vlastne robis ze zamestnavatel ti odmietne volno v pripade choreho dietata? To aj Ty v pripade ze ochories dostanes automaticky padaka???? Ved to aj otroci v starom egypte Mali lepsie podmienky 😤😤😢😭😭

jeennyv
9. aug 2017

@scarletka34 pozri na svoju situaciu sa pozeras triezvo, preto predpokladam, ze do vasej ekonomickej situacie neprivedies 5 deti, ale 1..veci sa dnes daju kupit vo vseliakych obchodoch akciovo lacnejsie dokonca ako tu v bazari...podla mna úlohu zohralo aj to, ze ste o babo prisli..rozloz si to v hlave a pouvazuj ci to je skutocne ekonomika ci sa ta tym ukryva strach z toho co bolo atd a urcite najdes odpoved

katka253111
9. aug 2017

Nikdy nevies cp bude zajtra... ja byt tebou, neriesim dieta len z hladiska penazi - dieta nemusi mat v zivote vsetko, treba mu hlavne milujucich rodicov... aj moje je zaodievane tu na konikovi a ziaden problem, aj hracky sa tu daju kupit a ma vsetko...

a je pekne, ze priatel sa s tym zmieril - ale volako rychlo... nechcel mat deti? Zostat len 2, to je sice fajn, ale ani pri nom nemas istotu, ze budete navzdy spolu, tak nebolo by sa lepsie radsej rozist skor nez po mnohych rokoch? To mi pride ako podobna otazka ci mat alebo nemat dieta... :(

hod si mincou a uvidis - spravna odppved vsak nebude ta, ktorej strana padne, ale ta, v ktoru budes dufat, aby padla 🙂

katka253111
9. aug 2017

@scarletka34 a preco ste sa dali uz na prve babatko? (Inak je mi luto, cp sa stalo)... aj vtedy ste riesili rovnake otazky? Ak by ste to vtedy zvladli, keby to vyslo, tak by ste to uz museli zvladnut aj dalej... a predsa z prace by ta nevykopli hned ako ochorie, mas narok zostat nejaky cas doma pocas chorob... a aj priatel moze...

nika898
9. aug 2017

@scarletka34 neboj znesies 🙂 vase dieta tak ako kazde potrebuje hlavne maminku a tatika ktori ho budu milovat viac ako svoj zivot a to urcite budete ak sa tak rozhodnete ❤ materialne statky nie su pre dieta najdolezitejsie 😉

hettinka
9. aug 2017

@scarletka34 v prvom rade, myslíš príliš dopredu. Treba byť zodpovedný a nie mať dieťa "s holým zadkom" a potom vyplakávať na nete. Ale vy obaja pracujete, žijete spolu už asi dlhšie, máte kde bývať...
Celý život sa takto naplánovať nedá ... ešte to dieťa ani nie je a ty už sa vidíš, ako vymeškávaš z roboty a dieťa nemá všetko, na čo si ukáže a je šikanované. A že sa nejaké deti vykašľali na svoju mamu všetky tri? Tak asi niekde spravila chybu... ale to predsa nie je v každej rodine.
Bože, keby každý takto rozmýšľaľo, ľudstvo by dávno vymrelo.
Niektoré veci treba riešiť, ked prídu ... a nie sa stále len báť, čo bude, ako bude. A pritom taká situácia nemusí ani nastať. To, že sa niečo zlé prihodilo v tvojom okolí ešte neznamená, že sa to stane aj vám.

Podľa mňa, mala by si si trošku upratať život. V prvom rade by som riešila partnerský život, svadbu. Ak chceš mať dieťa, mali by ste sa najskôr vziať. Reči o tom, že to je "len papier" nepočúvaj ... v prvom rade je manželstvo ochrana pre matku a dieťa. Nie som veriaca, takže tento aspekt ja nejako nevnímam...

Partner sa "zmieril, že budete len dvaja"? To mi znie skôr tak, že nechce prevziať zodpovednosť. Mal by namiesto toho sa začať obracať, aby vás ako budúcu rodinu zabezpečil. Prípadne si ho ty presvedčila o čiernej budúcnosti a teraz sa bojí, alebo ti len chce dať za pravdu...

Treba dať dokopy nejaké peniaze a riešiť byt, na začiatok aj menší. Prípadne, pokiaľ máte dobrý nájomný byt a stabilný príjem, nie je ani problém priviesť dieťa do takéhoto bytu. Pol Nemecka žije v nájomných bytoch a nie je problém... Ani my nemáme vlastný byt, žijeme v dlhodobom podnájme s 2 deťmi. Moj manžel hovorí, že radšej pojdeme 3x za rok na dovolenku, ako platiť polku platu na hypotéku. A ja s ním súhlasím, dom sme mali, predali sme ho.

Čo sa týka tvojej práce, nebudeš ani prvá, ani posledná, ktorá niekedy pôjde s dieťaťom na OČR. Ak sa to v tvojej súčasnej práci neakceptuje, nájdeš si inú. Ja mam 2 deti a OČR prakticky nečerpám. Teraz riešime s dcérou strojček na zuby, takže musíme každý mesiac na kontrolu, tak sa objednám bud skoro ráno, alebo až naobed, aby som ešte v ten den aj odrobila aspon 4 hodiny ... všetko sa to dá, ak sa chce. Inak, OČR som čerpala iba ked mali deti kiahne.
Je pravda, že nám pomáhajú aj moji rodičia (svokrovci už dávnejšie zomreli), ale keby sme ich nemali, tiež by sme to zvládli. Mali by sme menej pohodlia, ráno by som musela skôr vstávať, občas by som asi asi kúpila o jedno tričko menej, ale zvládli by sme.

Čo sa týka šikany, tiež sme zažili u syna a vôbec to nebolo o sociálnom statuse či značkových veciach (v škôlke su všetky deti v teplákoch, a či sú značkové si neuvedomujú). Proste mali v škôlke bitkára, ktorý si vybral môjho syna, ktorý sa nevedel biť a brániť. Všetko sa vyriešilo tiež po pohovore s riaditeľkou.
Šikana nie je na každej škole, je pravda, že na každej škole sa chalani občas pobijú, ale to predsa patrí k detstvu ... aj my sme sa v škole občas pobili a neriešilo sa to hned ako strašný problém.

A ešte, ak môžem dobrú radu ... vychovávať dieťa v blahobyte, aby malo aj "modré z neba" a "nič mu nechýbalo" je tiež trošku nezdravé. Dieťa treba učiť aj skromnosti a pokore. Ja mojim deťom doprajem naozaj dosť, ale zdaleka nemajú všetko, čo chcú. prípadne sa dohodneme, že to dostanú neskôr, alebo si časť sami našetria a zvyšok doplatíme. Pre dieťa je aj tak najviac ten čas, ktorý mu rodičia venujú. Naši, ak si maju vybrať darček na narodky, tak povedia, že chcú ísť s nami na výlet.

PS: Sorry za slohovku

hettinka
9. aug 2017

@cecilia68 vidíš, u nás presne naopak ... syna šikanoval chlapec zo sociálne slabšej rodiny, nevenovali sa mu, zanedbané dieťa to bolo. Vôbec to nebolo o tom, že naš mal sekáčové tepláky. Bolo to o tom, že ak mám dieťa, tak sa mu venujem a trávim s ním čas.

veronkaj
9. aug 2017

treba si všetko ujasniť a rozhodnúť sa, máš viac ako veľa iných žien máš oporu vo svojej polovičke, vieš koľké nemajú rodičov čo im pomáhajú, ani súrodencov sú samy na všetko na život, na starosti, slobodné mamičky, vdovy, rozvdené
ja som zostala tiež sama na dieťa, plat 1 a pôžička na byt vo výške platu a kde ostatné, a keď sa musí všetko sa dá zvládnuť,
- našla som si prácu pomimo - ráno som upratovala a večer doma robila papiere, dieťa bolo síce prvé v škôlke, v škole v družine ale zvyklo si
- pn očr, pani z vedľajšieho bloku čo bola na dôchodku mi po vzájomnej dohode dieťa povarovala za poplatok menší ako pýtali cez agentúru
- ak som potrebovala ostať dlhšie dohodla som s maminou inou čo bola rozvedená a deti sme si vyberali občas navzájom, prázdniny sme tiež riešili že nejaký čas sme si ich navzájom varovali
- nemali sme značkové veci, mala všetko čo potrebovala a ja som sa v čom sa dalo uskromnila od stravy hlavne, oblečenia, no vo všetkom a dnes je všetko ok
- museli sme sa uskromniť veľmi ale zvládli sme to a to že vstávala skoro si už spomína len málo , nemala som nikoho kto by mi pomohol tak som musela je to potom hlavne o tom, čo je človek ochotný urobiť, čoho sa vzdať čo si nedovoliť na potrebný čas

candii
9. aug 2017

Z jednej strany ta chapem a uznavam ze chces byt zodpovedna a ked mat dieta tak ho poriadne zabezpecit aj do bududucnosti. To je super postoj. Z druhej strany stale uvazovat preto nemat dieta lebo mame hypo, co ma mimochodom skoro kazdy Slovak a ze by ti dieta ochorelo je uplne normalne nebola by si prva a ani posledna, zase aby ti potom nebolo luto ze s muzom mate sice vsetko ale to hlavne vam chyba - dieta ako viem pre niekoho dieta nie je priorita ale predsa vidiet svoje dieta rast, vidiet svoje vnucence proste mat pre koho zit. Aj na stare kolena a pod. a zrieknut sa toho len kvoli obavam? Ktore su mozno neopodstatnene? Aby ti to potom nebolo luto

juliciz
9. aug 2017

Nečakaj, nekalkuluj, maj dieťaťko, nie je nič krajšie, a či budeš mať na to, aby si mu dala všetko? Čo je to - to všetko? Chceš rozvíjať jeho hudobné nadanie? Nemusíš mu kupovať klavír, spievaj si s ním! Chceš rozvíjať pohybové nadanie? Športujte spolu, nemusíš mu kupovať drahú hokejovú výstroj, peniaze a dostatok síce život uľahčujú, ale na štastie a spokojnosť nestačia, tú musíš hľadať v sebe a naučiť to aj svoje dieťa.

libawet
9. aug 2017

@scarletka34 my sme tiež nič nemali, keď sa mi v 22 narodil syn. Nerozmýšľali sme tak, či na to mám, dieťa sme proste len chceli. Dokázali sme sa uskromniť, tiež sme mali pôžičky, a žili od výplaty k výplate, všetko buď požičané alebo na splátky a prežili sme slušne, všetci traja, v malom jednoizb. byte. Určite tie roky odriekania nebanujem, viac sme si všetko vážili a syn má dnes 22 a je to super, nič by som nemenila.

sissi2183
9. aug 2017

Tiez som kedysi takto uvazovala. Ked som vsak bola sama bez partnera, vracala som sa z prace do vlastneho prazdneho bytu, kde ma nik necakal, nikto sa netesil, kedy pridem domov, uvedomila som si, ze rodina je zaklad. Cestovanie po roznych destinaciach mi nevynahradilo pocit prazdnoty.
Nastastie som neskor stretla toho praveho, s ktorym sa teraz tesime z polrocnej dcerky 😊
Svojmu dietatu nebudem kupovat vsetko, co si zmysli, pretoze vidim, co to robi v blizkom okoli. Take deti si nevazia ziaden darcek, aj drahe veci im urobia radost len na chvilu a o par dni snivaju o inom drahom dare, pricom si absolutne neuvedomuju hodnotu penazi.
Su skor vynimkou muzi, ktori zostanu so zenou bez deti. Casom si vacsinou najdu inu partnerku a zalozia si rodiny.

margaretka99
9. aug 2017

@scarletka34 len vacsinou ide o rodiny s viacerymi detmi ... vy uvazujete o prvom.

katrin21
9. aug 2017

na tuto otazku ti nikto neodpovie spravne, len ty sama sebe....
kazda zena je ina, ale vacsina zien casom zisti, ze zivot bez dietata je prazdny a uz moze byt neskoro...
zamyslas sa moc, aj nad financiami.... jedno dieta zas tolko nestoji a ak ich nebudes mat viac, tak to nejako zvladnete.. .. ked sa chce, tak sa da.. dolezite je skor byt na dieta psychicky pripraveny a zrely, zodpovedny.. ak toto ste, tak sa nie je coho bat.. dieta sa da planovat aj dopredu a na cas, ked budes na MD si nieco nasettrit, aby potom bolo z coho si aj tak trochu dopriat a uzit....
Ak zvolis taky postup, ani pobyt na MD nebude zas taky hrozny, aj ked mate hypo.... odkladaj si par rokov vyslovene na toto obdobie a potom kazdy mesiac ked budes mat k dispozicii eura navyse, zidu sa...
a zakladne veci dietatu zabezpecit vies... aj start do zivota, na to netreba miliony... oblecenie sa da kupit pekne kade tade aj po bazarikoch, aj znackove aj obycajne... kocik tiez nemusi byt novy... vsetko sa da....

zuzans258
9. aug 2017

@scarletka34 vidíš..a ja takéto veci neriešim, vieš teraz máš možno pocit, že nemáte svoj byt ani dom...a proste radšej budeš bez dieťaťa...ale to je teraz ..vieš raz možno príde čas..kedy by si toto rozhodnutie veľmi ľutovala...keď to už nepôjde...chlapovi to je jedno..ale nám ženám čo sa tohto týka bijú biologické hodiny ;)...na tvojom mieste by som neváhala...a zas sa začala snažiť o dieťa 🙂 ten pocit že si mama...stojí za všetko ;) a verím tomu že by si neľutovala 😉

ikonica
9. aug 2017

mne hodiny zacali tikat v tridsiatke, ale stale som to odkladala lebo nebolo byvanie, v praci ma potrebovali, chcela som nasporit, partner mal turnusoidnu pracu a nebol by pri nas... a bla bla... az som si povedala dost v 34 a ideme na to... podarilo sa po 10 mesiacoch aj kvoli mojej stresujucej praci a partnerovej turnusoidnej... a o tri mesiace prislo Ma ktore preslo do spontanneho potratu s potrebnym kyretom... to bolo vo februari.. medzi tym sa zmenilo to, ze mame svoj byt aj bez hypoteky, bola svadba, manzel ma konecne pracu doma... ale babenko nejak nechce prist stale...preto hovorim necakajte....

scarletka34
autor
9. aug 2017

@ikonica hmm vy už máte to zázemie ale zas chyba babo. Držím palce aby sa čoskoro podarilo 👶🙂

Strana
z2