icon

Môže tehotná pracovať do 22tej hodiny?

mirunka33
28. máj 2015

Ahojte,
potrebovala by som poradit s pracovnym casom. Je mi jasne ze tehotne nemozu pracovat v noci ale viete mi poradit ako je to s poobednymi? U nas pracujeme na dve smeny - ranna 6:00-14:00 a poobedna 14:00-22:00. Moze tehotna robit do 22:00? Samozrejme ked jej to nerobi dobre-vecer unava,bolesti oci a pod.

Strana
z2
sisaka
28. máj 2015

@mihula len aby ma potom "nevypisali" aj z prace ....

leeenka26
28. máj 2015

@fidka79 pri prvom tehotenstve som bola hrdinka a premyslajuca tehotenstvo nie je choroba. Ale doplatila som na to. Zial nie vsetky zeny so trufnu pracovat az do 34.tt. Niektore to extremne prehanaju. Ale netreba vsetky ktore nevladzu alebo pre ine dovody hadzat do jedneho kosa.

brady1
28. máj 2015

@mirunka33 može robit ale čo robiš?

maryah
28. máj 2015

Ja som pracovala v trojsmennej prevádzke, keď som otehotnela tak mi Dr dal papier, že nemôžem robiť nočné. Poobedné som robila normálne, nebol to problém. Myslím, že keď máš papier tak nočné nemusíš. Niektorí zamestnávatelia berú automaticky, že tehotné nočné nerobia.

sissy27
28. máj 2015

@mirunka33 práca na nočných nie je pre tehotné vyslovene zakázaná ako to bolo kedysi...a hlavne práca do 22.00 hod nie je nočná... ja som robila nočné do konca 7. mesiaca a bolo to úplne v pohode... dokonca aj dieťa sa mi narodilo úplne zdravé a nikdy nemala ani problémy so spánkom...
asi budem zase raz za neempatickú, necitlivú mudrlantku, ale:
1. tehotenstvo je oveľa menej vyčerpávajúce ako rodičovstvo
2. tehotenstvo nie je choroba
ale ak naozaj je tvoja práca taká náročná, tak je na mieste v prvom rade zamestnávateľovi písomne oznámiť tehotenstvo a zároveň požiadať o preloženie na vhodnejšiu prácu, resp. požiadať o úpravu pracovného času... je skutočne minimum prevádzok, kde je to nerealizovateľné a keby to bola aj práve tá vaša, tak máš náhradu na pracovné voľno s náhradou mzdy...
PN je pre práce neschopných (ako aj vyplýva zo samotného pomenovania) a je definovaná takto: Práceneschopnosť môže byť uznaná z dôvodu choroby, pracovného úrazu, úrazu, choroby z povolania, iného všeobecného ochorenia či z dôvodu nariadeného karanténneho opatrenia. Netuším, kam by si podľa tohto zaradila svoje tehotenstvo 😅 ale pokiaľ nie je rizikové, tak nie je dôvod na pn...lebo potom zase fňuk, obmedzujú mi osobnú slobodu, musím sedieť doma a von môžem ísť len vo vymedzených hodinách ako väzeň a pritom mi nič nie je, ako sa tu často opakuje...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
petra7777
28. máj 2015

@sense Zlato...."ranné nevoľnosti" znamenajú, že sú v rannom štádiu tehotenstva...nie ráno ☹

olifcek
28. máj 2015

@mirunka33 hladala som link, nech nemusim vsetko vypisovat, lebo sa mi nechce... tak tu si to nastuduj. nie je tam chyba, takze si to precitaj a podla toho sa zariad... 🙂 ale vsetko je na moznostiach zamestnavatela...

http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...

olifcek
28. máj 2015

a na slovensku musis ist na MD 6-8 tyzdnov pred planovanym porodom.. inak sa zbytocne krati dlzka MD... co je zaujimave, ak ma niekto pekny prijem, tej sa to viac oplati 🙂

leeenka26
29. máj 2015

@petra7777 niee ranne nevolnosti znamenaju ze su rano. Keby to bolo ako vravis bolo by to pisane ako rane nevolnosti. S jednym n 😁 to iba tak na okraj

leeenka26
29. máj 2015

@fidka79 ano infekcia robila som v nemocnici na are a tam to je co sa tyka infekcii vesele. Ty si ma pamatas?

sense
29. máj 2015

@petra7777 nie som zlato tak ma tak laskavo netituluj ....je jedno ako su to nevolnosti a kedy byvaju apropo 20tt tehotenstva uz nie je ranne stadium tehotenstva , ....ale ako vzdy by si to nebola ty keby si si do niekoho nerypla a tvoj komentar ide uplne mimo temu.....peace

sardinka333
29. máj 2015

Ved je to vo vysledku baby jedno, nehandrkujme sa 🙂 ak sa žena na to zdravotne cíti a chce pracovať tak pracovať bude ak nie a ma na to dovody, ktoré pre nás možu byť možno aj malicherné, nech ostane doma. NIkto vo vysledku nevieme v akej je ta žena situácií, fyzickom a psychickom rozpoložení, aku ma podporu doma, u partnera a ako je na tom finančne i ked netvrdím, že sa nenajdu i ,,fajnovky,, ktoré to prehanaju, pozoruju sa a nemaju objektivny dovod. Ale aj to je vlastne ich vec aj ked človek ,,si pomyslí svoje,, ale inak pre mna za mna. Po porode už žiadna z nás ,,nenaoddychuje,, ale inak to podla mna berie prvorodička a inak my čo máme viac detí, už vela vecí až tak neriešime a možno aj skor dokažeme preskusnuť nejaku unavu a nechuť lebo vieme, že deti nas potrebuju, muž nás potrebuje, domacnosť nás potrebuje a peniažky sa tiež zidu, idu prazdniny a deti chcem dať na tabor...plus všetky (asi hlavne mestské ženy a panelákové ako ja ) vieme, že kupaliská, sem tam pizza a obed vonku, deti nanuka, mama kavičku...vstupné tam a inam...a peniaze sa kotulaju ovela rýchlejšie ako napr. v zime. Takže ja som aj to zvažovala, ked som už už chcela ostať doma (nemala som nejake extra ťažkosti skor unava) ale vždy som v tej robote nejako pookriala, pokecala aj s kolegynami ak bol čas...troška sa rozptýlila, prišla na ine myšlienky a tiež som si uvedomila, že budem ešte dlho doma v domacnosti takže ak sa dá tak som do roboty vždy išla.

petra7777
29. máj 2015

@leeenka26 Vidím, koľko chytrosti si pobrala 😀
@sense A ty by si asi umrela, keby si nemala nejakú poznámku na moju adresu 😀

fidka79
Odpoveď bola odstránená
sibalka21
29. máj 2015

Pokiaľ viem tehotné nemajú zakázané pracovať v noci, a ja som pracovala až do 23:00 takže nevidím problém prečo by tehulka nemohla pracovať do 22:00

leeenka26
30. máj 2015

@petra7777 no prepac len som ta poopravila dotklo sa ta to? O to mi neslo ;)

Strana
z2