icon

Môžem ako tehotná robiť 13 hodinové nočné zmeny?

ajka1989
3. jún 2012

1 trimester som prebehla bez problémov 😀 lenže ako som začala robiť nočné býva mi zle a vraciam... 😖

anjelicek26
3. jún 2012

@ajka1989 - ako tehotna mas maximalne 42,5h pracovny tyzden a narok na dennu zmenu, pokial ma zamestnavatel ale len nocnu, mas smolu. Ak je aj denna, mas narok ziadat, aby ta tam preradili. Ak ti byva zle, mas moznost sa vypisat na PN, aj keby len na par tyzdnov. Prve - ist za zamestnavatelom a skusit, nech ta preradi a ak to nepojde, za gynekologickou a na pn... babo je prvorade.

dugyna
3. jún 2012

prosim ta prestuduj si zakonnik prace, ak si tetona si povinna oznamit tehotentvo pismomne zamestnavatelovi. podla zakonika prace nemas co vykonavt nocnu pracu, zamestnavtel je ta povinny preradit na dennu 8,5hod. pracu.

bobocka
3. jún 2012

@ajka1989 ja som bola tehu v uk,teda neviem ako je to so slovenskymi zamestnavatelmi,no tam mal moj zamestnavatel povinnost prisposobit moju pracu tehotenstvu.prvy trimester som robila takmer normalne,no potom ked bolo moje tehu oficialne aj pre kolegov ,tak som vacsinu dna travila v kancli robenim papierovaciek,ktore bezne trvali asi polhodku 😀 poste som si vylozila nohy a bolo 😀 😀 😀 ak by ti zamestnavatel odmietol prisposobit pracu tvojmu tehu ,tak chod za dr a daj sa na pn.s tym dr nebude mat problem a ty budes moct oddychovat doma a este za to aj zaplatene dostanes 😀 😀 😀

petrake
4. jún 2012

nie si povinna oznamovat zamestnavatelovi ze si tehotna, je to vsak vec dobrych mravov a pokial mas nejake naroky z toho vyplyvajuce tak urcite ano. teda zajdi za nadriadenym, preukaz sa tehotenskou knizkou, to staci, na personalnom urob to iste, zisti ci nemate kolektivnu zmluvu podla ktorej mas na rok na nejake ulavy navyse ( u nas som napr. chodila na poradne na cely den s nahradou mzdy a neodratavalo sa mi to zo 7§ na ktore mas narok na navstevu lekara podla zakonnika prace), nasledne ta ma zamestnavatel preradit na prace len cez den, podla zakonnika nesmies robit ako tehotna nocne prace (predpokladam, ze si ich do teraz nerobila podla toho ako pises svoju otazku), pokial to zamestnavatel neurobi sam od seba, daj mu pisomne vyjadrenie, ze si tehotna, ofot knizku a v liste ziadaj na preradenie na pracu, ktoru mozes vykonavat a hlavne na pracu cez den.

jenny6
4. jún 2012

A oznámila si tehotenstvo oficiálne zámestnavateľovi??? Ak áno, nemôže ťa nijak nútiť robiť nočné zmeny alebo ťahať dvanástky. Ani z dôvodu nedostatku zamestnancov a podobne.. Ak ti nevie ponúknuť inú prácu, ktorá by zodpovedala, môžeš byť vypísaná na PN. Ale ak si tehotenstvo neoznámila..

barca127
4. jún 2012

ahoj tak mas narok po oznameni zamestnavatelovi aby si nocne nerobila iba denne a k tomu aj narok na vyrovnavaciu davku od socialky...ja ked som bola tehu tak som len musela doniest papier od gyndy ze som tehotna a robila som iba denne a dostavala tu vyrovnavaciu davku

eri28
4. jún 2012

Preco nocne??? asi zijes na slovensku, ja som sa tiez z babami tu dohadovala, jedna zila z zahranici, robila sestricku a pindala na nocne, ked som jej odpisala, ze co sa nepreradi, tak priznala, ze ma narok, ale ze vseky tehu robia nocne, aj ked nemusia, no kde zije??? 😀
Co maminy neurobia pre peniaze a job, to je na hlavu....
Vypitaj si papie, ze si tehu, teda vy mate aj peukaz nechaj zamestnavatelovi, a musi ta preradit, ak nema kam, musi ti platit....
Kolko som sa tu nahadala z babami, ze barmanky, a sukromnik a bla bla, ked sa niekomu nechce si dupnut, robi aj nocne aj v zafajcenom prostredi aj jej byva zle, ja to len na tebe ti si buduca mamina.
Ja robim v holansku v hoteli som v 6 m a uz sa mi neda, babinko pri kazdom zohnuti kope, a urcite sa mu zle dycha a je nespokojne, cepam dovolenku, PN mi nedaju a tiez sa chystam do ofisu, za sefkou, ked ma nepreradi musi mi zaplatit, mna to bezaujima...
prajem ti len aby ti bolo uz lepsie 😉

tinki
4. jún 2012

prejdi si na tento link, radí tam právnička a hneď je tam aj odpoveď na takú istú otázku

http://poradne.rodinka.sk/viewtopic.php?p=10498