Môžem pracovať v laboratóriu počas tehotenstva?

jaruska26
3. nov 2011

ahojte, prosim Vas viete mi poradit. Som na doktoranture, na studijnom pobyte v zahranici, pracujem v analytickom laboratoriu s HPLC, takze s metanolom, acetonitrilom a tak. Mozno som tehotna, u lekara som nebola, ale tento mesiac som to nedostala a testy vysli pozitivne. K lekarovi by som chcela ist az ked sa vratim domov, v decembri. Myslite si, ze mozem pracovat v labaku? samozejme pouzivam pri praci rakavicky. Dakujem

stardust
4. nov 2011

@jaruska26 teba pustili do laboratoria bez toho, aby si absolvovala uvodne skolenie o bezpecnosti prace? Samozrejme, ze mozes pracovat, ale s urcitymi obmedzeniami, pricom tehotenstvo mas nahlasit zodpovednej osobe (podla vasho poriadku na univerzite). O GH vetach si uz pocula?

zuzana76
4. nov 2011

@jaruska26 ja by som tehotenstvo hlasila, aj ked este nie je potvrdene, ak pracujes na nejakom rizikovom pracovisku, v chemii sa nevyznam, ale nie su tam aj o nejake vypary? V tomto pripade som za opatrnost.

anjelicek26
4. nov 2011

@jaruska26 - no normalne nemozes, riziko, ze pri nehode dojde k nadychaniu vyparov ohrozi - trvalo - tvoje nenarodene dieta, normalne sa preraduje na ine oddelenie alebo prechadza k administrative, alebo ostava doma na rizikovom. Kazdopadne ziaden kontakt s chemikaliami.

opica
4. nov 2011

klud, nestresujte ju.
v prvom rade prvych 6 tyzdnov nie je plod nijako pripojeny k matke, az potom sa tvori placenta. je to prave presne kvoli tomu, je vyzivovavy len zo zltkoveho vaku. v tomto obdobi nie je nijaky vplyv prostredia.
v druhom rade poviem svoju skusenost.
ja som pri prvom synovi este robila v labaku, presne ako pises, klasicke kancerogeny, teratogeny.
hned ako som to zistila som sla ku gynekologovi a ten mi dal papier, na zaklade ktoreho ma "preradili".
ja som vsak stale robila v labaku, ked bolo treba. kazdopadne fetoplacentarna bariera je silna vec.
dalsia skusenost: moja kolegyna pracujuca na GC nepovedala nikomu,ze je tehotna asi do 20 tyzdna a tiez ma zdrave dieta.
ved na kvapalinke mas tak ci tak vsetky mobilne fazy v uzavretych nadobach a roztoky robis v digestore.
bud uplne kludna a nestresuj sa,ale rozhodni sa sama. ja by som to vsak nehovorila, pokial to nemam potvrdene od gynekologa, pretoze test moze byst aj falosne pozitivne

jaruska26
autor
4. nov 2011

@opica dakujem velmi pekne, upokojila si ma. Ved prave nemam to potvrdene, a tu k lekarovi nechcem ist, ani neviem ci by ma zobral len na europsku karticku a ani dobre by som mu nerozumela 😉 Presne tak, mobilne fazy su vo flasiach a ja nic nechytam, rucne nedavkujem, mam autosampler. A nie su tam zidne vypary. Nechcem im nic hovorit, som tu len na 3 mesiace, takze este mesiac mi ostava, snad to dobe dopadne. A nebyvam stale v labaku.
Inak mate skusenosti, ze by vysli 2 testy pozitivne a neboli by ste tehotna? Ako mozu byt falosne pozitivne? Dakujem vsetkym za odpovede.

seminkads
4. nov 2011

asi by som zasla k doktorovi aj tam-len pre istotu aby mi to potvrdil,spytala sa na jeho nazor, a kedze predpokladam ze pracujes na rizikovom pracovisku tak asi nahlasit nadriadenej osobe-nik iny o tom nemusi vediet a potom by sa v praci rozhodlo co dalej-ci tam ostanes alebo ta preradia, nechcem byt zla,ale ked sa niekomu, kto pracuje na rizikovom prac narodi zdrave dieta-to este neznamena ze vsetky deti by boli zdrave-nie nadarmo vsade upozornuju,ze najkritickejsi je prvy trimester,pracujem v zdravotnictve, na dost tazkom oddeleni, namahava fyzicka praca-a preto som to hned po zistenu nahlasila priamej nadriadenej-ta o tom vedela,nechala si to pre seba a ja som vedela,ze keby sa mi nieco stalo-aspon niekto o tom bude vediet-predsa len-pride ti zle,odpadnes...moze sa stat ze ti budu chciet podat liek, ktory je v tehotenstve kontraindikovany... nechcem strasit,ale radsej si ho bez dat aspon potvrdit a ohas aspon priamemu nadriadenemu-ten uz bude vediet co dalej 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre