Môžem si dať šalát z domácej majonézy?
Ahojte som 32 týždni Tehotenstva ,Možem si dať šalát z domacej majonézy ?????
@dankolia Veď to. A potom sa čudujú, že deti sú chorľavé a neviem čo ešte. Nikdy som neriešila čo jesť,či nejesť a aké množstvo. Načo mám chuť to si dám.
@juhseverzapad ja taktiez a to mam uz tretie tehu jedla som vsetko a deti su zdrave a velke 🙂
@dankolia Tak 🙂 Telo si vypýta čo potrebuje, lebo aj v tých napr. vajciach je veľa zdravého.
Jezisikristepanebozemojnanebesiach!!!!!!
Tu uz nic nepomoze, ziadne vysvetlovanie,alebo ano?
Tak naposledy:
Surove vajcia(je jedno, ci z obchodu alebo domace) mozu obsahovat salmonelu, co je velmi nebezpecna bakteria, ktora vsetkym zdravym ludom, ak ju dostanu, sposobi horucky, vracanie, hnacky a niekedy aj smrt. Tehotnym zenam moze sposobit potrat/predcasny porod/poskodenie dietata. Netyka sa to kupovanej majonezy, lebo ta je pasterizovana.
Listeria je takisto bakteria, ktora ma podobne nasledky, ale nachadza sa v nepasterizovanych mliecnych vyrobkoch. Manzelka jedneho velmi znameho spanielskeho moderatora takto po nakazeni listeriou porodila predcasne dieta, ktore je a bude kvoli tomu dozivotne mentalne poskodene.
Nema to nic spolocne s jedenim alergenov, nezdravych jedal ci pitim svinstiev typu cola a pod.v tehotenstve(to robi 99% zien), tu sa jedna o zbytocne riziko, ktoremu sa da predist, lebo ak budete mat tu smolu, ze prave to vase jedlo bude nakazene, uz nebude cesty spat
Je jasné že na vianoce sa chodí po rodinách, návštevách atď.. Všetci majú porobene šaláty vianočné.. U každého sa najem a nepytam sa aká majoneza v tom salate bola..
@tenerifka po zjedení surového vajíčka môžeš dostať salmonelu, po požití nepaster. mlieka listériu,po nášteve verejného wc žltačku, po prechádzke parkom boréliu, encefalitídu, v buse,obchode,práci kiahne, tuberu, zápal pľúc, hnačky, brušnú chrípku, inú chrípku.......pozor na partnera, človek nikdy nevie, radšej žiadny sex, čo ak sa pred týždňom niekde nakazil HIV, kvapavkou, syfilisom......
samozrejme každá jedna vec, ktorú v tehotenstve robíš je z nejakého dôvodu rizikom......všetko s mierou, treba si dávať trošku pozor.....ale robiť paniku jeeeeežiš toto nieeee lebo katastrofa je fakt prehnané.
ak by si ako tehotná mala vylúčiť zo svojho života všetko a všetky aktivity, ktoré so sebou prinášajú nejaké tie riziká - neješ, nepiješ, nežiješ. bublina snáď zachráni....ale pozor aj tu je dosť vysoké riziko vzniku psychickej poruchy z dôvodu izolácie.
@katarinamarkova pekne napísané 👍
zeny, ja som ako tehotna tiez jedla vsetko, aj slaninu, ked som mala chut, aj maslo atd. ale surove vajcia su riziko. rovnako nepasteriziovane syry (lysteria) a tepelne neupravene maso, klobasy (toxo, svalovec) .. moj chlap je z dediny pri valaskej, pred 20 rokmi tam vypukla epidemia svalovca - udene nevarene klobasy. vyse 300 ludi - aj dve tehotne sa tiez nakazili a potratili. od vtedy on nevarenu klobasu napr do ust nevezme. nech je z akehokolvek zdroja. poznam tiez pripad, ked v dedine mali birkovku - salmonela zo zemiakoveho salatu v celej rodine.
takze ako tehotna by som ozaj vypustila surove vajcia, surove maso a nepasterizovane syry. ostatne bez problemov. ale ktorym sa va, chce riskovat - tisickam/milionom sa nic nestane, a potom pride pripad ako vo valaskej...
@katarinamarkova Lenze vela veci ovplyvnit nemozes, ale toto konkretne ano
@merlin796 Ani ja by som zbytocne neriskovala surove vajcia. tiez sme mali doma pripad salmonelozyy z cerstveho suroveho vajca a nic prijemne to nebolo...a to neslo o tehotnu zenu. Vysetrenie musela podstupit cela rodina, aj ked nam nic nebolo, ale bolo tam vysoke riziko nakazy. Majo z obchodu je v pohode, ak si precitas obsah, su tam pasterizovane susene vajcia - teda vo vacsine urcite. Alebo ja doma robim bezvajecnu - recept najdes na nete, je tam olej, horcica a mlieko + ako si ju dochutis. Dobre upravena je na nerozoznanie od vajecnej a ma menej cholesterolu. V kazdom pripade, ak si jedla, tak sa uz teraz nestresuj. sleduj ci ti daco nebude, pripadne sa spytaj lekara ale spat to uz nevratis. Ja som v 21 tt, davam si na taketo veci sakra pozor, no zial vcera sa aj mne nechtiac a nevedomky zadarilo. Na rodinnej navsteve som jedla domace vianocne kolaciky zlepovane maslovym kremom. A kedze ja nikam nikdy doma surove vajce nedavam - pokial nasledne nema prejst tepelnou upravou - tak mi ani nenapadlo, ze krem bude z vyslahanych surovych zltkov s maslom a cukrom...a vraj sa aj nejak zgrcaval ci co, tak neviem ci boli az tak cerstve. Jasne, ze som sa to dozvedela az ked som zozrala 3 kolaciky.....takze mam teraz chrobaka v hlave a len pevne verim a zbozne si zelam aby som bola na tej strane 50% na 50% kde nie je ziadna salmonela, listera, toxoplazmoza a ani nic ine, co by mohlo ublizit babatku ! A toto zelam aj vsetkym ostatnym buducim tehulkam, ktore nevedomky popapali rizikove potraviny !!! Opatrnosti nie je nikdy dost, no zial, niekedy sa aj na hlavu mozeme postavit a just sa "zadari" :(
:D :D :D no neviem, ale niekedy je samotna hellmanska horsia nez surove vajcia :D Podla mna to netreba prehanat a zbytocne sa bat aj vlastneho tiena....Treba jest vsetko , co si telo zapýta , ale zase s mierou !!! Inak ja naprikllad nemozem laktozu, a preto si robim zemiakový salat podla tohto receptu- http://dobruchut.azet.sk/recept/2223/fotorecept... Chuťovo je výborný, malokto zisti, ze v nom nie je majoneza ale nahrada...
@tenerifka a čo z toho čo som uviedla nemôžeš ovplyvniť? 🙂
áno, ako tvrdím, treba si dávať pozor, ale robiť paniku že práve majonéza je totál katastrofa pre tehotnú ženu je blbosť.
Tú hroznú salmonelu dostaneš kľudne i v reštike, lebo kuchár čo predtým rozbíjal vajíčka do cesta na palacinky si ruky len rýchlo utrel do utierky a letel ti naložiť chlieb do košíka k tvojej polievke.
môžem sa spýtať?
- jedla si v tehotensve kuracie maso? nebodaj si ho aj doma sama pripravovala bez toho aby si následne všetko okolo dezinfikovala?
- jedla si v reštaurácii zeleninu? kontrolovala si každý milimeter či je dobre umytá - lebo veď toxoplazmoza?
- chytila si sa nechtiac košíka v nákupnom centre?
- použila si niekedy bankomat? ( máš fakt predstavu koľko ľudí ho pred tebou chytalo a koľko ľudí si predtým bolo na wc uľaviť bez toho aby si umyli ruky?)
- bola si počas tehotenstva na nejakom mieste kde boli cudzí ľudia? chorí? nakazení?
všetko toto vieš ovplyvniť, tak ako aj tú majonézu......áno, treba si dávať pozor.....ale robiť paniku, lebo možno niekde niečo? fakt?
@katarinamarkova
Bozemoj....
Mozem ovplyvnit, ci zozeriem surove vajce alebo nie.....
To ostatne sa ovplyvnit neda
👍👏Netráp sa a nenamáhaj sa ...😉
Ja som napríklad pri dcérke keď som dojčila neodolala jednej hrianke s tatarákom - no a teraz do mňa....😝
A čuduj sa svete nič jej nebolo a ani mne a sme všetci zdraví a spokojní....
@katarinamarkova
Ja by som to asi neriskovala, síce nie je v našich silách eliminovať riziká... Ale na čo im ísť naproti, keď vedomo zjem surové vajce? Samozrejme, nikomu nechcem pindať do života. Jedna vec je jazdiť autom s tým, že sa predsa nemôžem stále obávať, že sa mi niečo stane a druhá vec je s tým autom jazdiť nad povolenú rýchlosť a ešte v protismere s tým istým predpokladom.
Ale sa to tu zvrhlo 😀 Čo škodí najviac tehotenstvu? STRES!! Takže žiadna panika a schuti sa napapať!😉
@juhseverzapad no ak nachytáš salmonelu z vajec a šupnú a do nemocky, tak sa tomu stresu nevyhneš tak, či tak. Je milión vecí, ktoré neovplyvníš a môžu tehotenstvo ohroziť, tak na čo vedome pridávať ďalšie? Je také nutné jesť doma robenú ,majonézu?
@evittam tebe nebolo z tataráku nič, mne teda bolo -bol to posledný tatarák v mojom živote. Našťastie som nebola tehotná, ani nekojila. Nie som za to, aby mali ženy paniku z každej kraviny počas tehotenstva, ale na druhej strane či už ten tatarák alebo domáca majonéza v sebe určité riziko skrýva, či chceme, či nie.
@timea7 Domáce je domáce🙂 A keď už budem v tej nemocnici, tak stresovať nebudem, lebo budem vedieť,že mi pomôžu 😉
@juhseverzapad tiež som si to kedysi myslela, že domáce je domáce, už som z toho vyliečená. Inak myslíš si, že ak sa tri hodiny nepostavíš z WC misy a pred sebou budeš mať ešte vedro, že to nebude stres, ale pohoda? Ale kľudne si daj čo chceš, je to tvoje rozhodnutie.
@timea7 Ja nikde netvrdim,ze to nie je riziko a plne si to uvedomujem. Len som napisala,ze ak mam na nieco chut tak si to dam bez nejakych vycitiek a strachu. A to samozrejme nezjem kilo tej potraviny-dam si trochu. A nikomu to nevnucujem a ani si nemyslim,ze ked mne sa nic nestalo tak ani druhemu sa nemusi. A omnoho radsej zjem salat z domacej majonezy ako z kupovanej-napriklad.
@0silvia0 Dakujem a napodobne.🙂

@juhseverzapad presne tak to tvrdim aj ja a nie ako niektore mamicky dobre ze nejedia samu mrkvu a kapystu heh