icon

Nechcem už deti

bonet
13. mar 2013

v decembri som prisla o svoje dietatko..predcasne sa mi narodila a zomrela.pravdepodobne som znovu tehotna ale uz neviem ci chcem dalsie dieta.moja psychika je nalomena..spolu s nou zomrelo aj nieco vo mne.kazdy clovek je jedinecny a ju mi uz nikto nenahradi.myslim ze dalsie dieta uz nechcem nikdy viac.odkedy sa to stalo..som podrazdena agresivna..a tusim ze som stratila aj city.stal sa zo mna horsi clovek.neviem ako dalej.

deny81
14. mar 2013

@bonet a neboj sa ze by si startila city - je to prirodzeny sposob obrany organizmu, chrani sa, lebo ak aby ti to "nedavkovalo", asi by ta to polozilo. ale da sa to zmenit. pocuvaj samu seba a urcite najdes sposob, ako to zmenit. Ak to budes chciet. daj si cas pre seba - sama na par dni, s nikym sa nekontaktuj a porozmyslaj o vsetkom. a babo v brusku je dar. je zavisle iba na tebe. nikoho ineho nema. iba teba. v teba dufa, ty ho krmis, v tebe rastie, u teba mu je dobre a teplo. k tebe vzhliada a u teba je pokojne.
vsetko co potrebujes je len v tebe. nik iny ti nepomoze, ak to ty neddovolis. spracovat smutok musis ty, nik iny. si silna, mas v sebe silu. ak ta dokaze tvoja mysel chranit "otupenstou" je silna, zvladne ta posunut dalej.niekedy pomoze (nam zenam - muzi si casto vedu dialog sami v hlave), ked o tom porozpravas niekomu, kto ta nebude sudit, vypocuje ta a tebe pomoze aj to, ak to budes z vlastnych ust pocut. si statocna a silna. zzvladnes to, neboj sa.

livocka21
14. mar 2013

@bonet ake to dieta ktore cakas za to nemoze...daj mu sancu....

kvetinka211
14. mar 2013

@bonet ahoj, je velmi tazke co si prezila a prezivas, jedna z najtazsich situacii aka sa da prezit. Nechcem sa tvarit ze si to viem predstavit ako sa citis, lebo fakt neviem. Svojmu prvemu babatku uz nemozes pomoct, ale svojmu druhemu ano. Su to dve rozne deticky, druhe nebude nikdy nahradou toho prveho. Bude to sestricka alebo bracek toho, ktore je uz v nebicku. Tvoje prve babatko by urcite nechcelo, aby sa jeho bracek/sestricka trapili, urcite chce aby malo zdravu milujucu mamicku a nie mamicku plnu bolesti a nenavisti. Tak urob prosim pre svoje babatko co sa da, zajdi za psychiatrom, ktory ti moze pomoct prekonat biologicku stranku bolesti a pomoze ti najst cestu ako dalej zit a byt dobrou mamickou pre svoje babo. A ak aj niesi tehotna, zajdi za lekarom tiez a kym ti nebude lepsie, davaj si pozor aby si zatial neotehotnela. Drzim ti velmi palce.

anjelikdianka
14. mar 2013

@bonet A ja som mala na začiatku po pôrode pocit že už nechcem dalšie dieťatko,nechcela som to ešte raz prežiť.Ved mám doma synčeka .Ale netrvalo to dlho a mala som (a ešte aj mám) obrovskú túžbu byt opäť tehotná.Viem že my ani druhé bábätko nenahradí moje dievčatko ale aspoň zaplní to prázdnotu čo odvtedy cíťím.Milovala som ju od prvej chvíli odkedy som vedela že je v mojom brušku a budem ju milovať do konca môjho života!Ona je môj anjelik!!!!!To druhé bábätko ktoré možno čakáš nenahradí to prvé ale uvidíš ked sa narodí bude pre teba najväčší poklad na tomto svete!Budeš jej najlepšia mama a budeš ho milovať celím srdcom,lebo ti už vieš čo je to stratiť dieťatko!

elizabeth888
14. mar 2013

@deny81 úplne s tebou súhlasím, dojala si ma :( tiež to cítim rovnako, že môj strach zo smrti sa úplne vytratil, viem že moja Kristínka tam niekde je a že sa raz stretneme, jej smrť veľmi otriasla mojou vierou v Boha to priznávam, ale v toto jedno verím z celého srdca :(
Chápem na jednej strane bonet v tom čo píše, keby som otehotnela tak rýchlo na 100 percent by som zmýšľala úplne rovnako, od smrti dieťatka ubehne viac etáp ako len ta počiatočná spojená s obrovským smútkom, hnevom a pocitom nespravodlivosti, tiež som asi polroka od kedy sa to stalo len plakala a keď mi niekto povedal aby sme to prekonali ďalším dieťatkom nechcela som o tom ani počuť, teraz, po takmer dvoch rokoch som niekde na polceste za naplnením túžby po druhom dieťatku, strach je obrovský a vždy bude ale bonet, a to viem určite, budeš ľutovať ak pôjdeš na potrat, keď si niekedy čítam čo prežívajú ženy po podstúpení potratu, nesú si to so sebou po celý život, a v tvojom prípade by to bolo ešte oveľa horšie pretože prvé dieťatko tu nemohlo byť ale tvoje druhé dieťa áno :(

oddrobceka
14. mar 2013

@bonet nechcem ta odsudzovat, len ti napisem tri mozne buducnosti, ktore ta cakaju:
1. pojdes na potrat, k traume zo straty milovaneho dietata, ktore si ty sama nemohla zachranit, sa skor ci neskor prida trauma z interupcie, pretoze ti tvoju mysel zacne nahlodavat otazka, ako to cele mohlo byt, keby si dovolila druhemu dietatu zit ( http://web.pravonazivot.sk/postabortivny-syndrom/ )
2. neodopries dietatu pravo na zivot a ked sa narodi a ty stale nebudes schopna lasky, das ho jednoducho na adopciu, pretoze existuje vela rodin, ktore by tvoje dieta milovali viac, nez si dokazes predstavit
3. jednoducho sa donho nakoniec zalubis, ako sa dokaze len matka do svojho dietata zalubit a vrati sa do teba malilinky kusocek zivota a ty budes vediet, ze si urobila to najspravnejsie rozhodnutie

kubankakubanka
14. mar 2013

Veď to je dar,keď si prišla o jedno dieťa,,,,,a zrazu by malo byť druhé,,mnoho žien nemá také šťastie ako ty 🙂

zofrinka
21. mar 2013

Ahoj! Nedokážem (a ani to nechcem) si predstaviť, čo prežívaš. Ja som prišla o dve detičky, vždy v 9.týždni, myslela som, že to boli najhoršie dni v mojom živote. Som človek, ktorý miluje deti a za dieťa pokladám plod od prvého okamihu. Nechcem ti radiť, nechcem ťa posudzovať, ani odsudzovať, na to nemám nárok, chcem ti len popriať veľa síl a veľa trpezlivosti!! Teš sa na bábätko! Viem, že stratu tej maličkej bábiky ti nikdy nič nenahradí, ale skús to!! Uvidíš, že neoľutuješ!! Držím palce!!!

lanczi
21. mar 2013

@bonet Ahoj,nemam čas prečitat všetko čo ti tu baby pisali,tak sa ospravednujem ak budem pisat to čo tu už bolo odznene,ale mysliš si že tvoja nalomena psychyka unesie ak pojdeš teraz na potrat? Tažko znašas smrt dietatka,prečo si mysiš že potrat zvladnes lavou zadnou? Som si ista ze potom uz budeš na samom dne..Ja som tiez potratila v 12 tyzdni svoje prve dieta a to som uz mala 36rokov,bolo mi hrozne,ale o to viac som tuzila znovu otehotniet..ked som bolo v nemocke n rizikovom doniesli jednu žienku ku mne do izby sla na umele prerušenie,nesudila som,to nie je naša vec,ale vec niekoho "ineho" ale hned ako sa sa prebrala z narkozy plakala tak strašne že si to nevieš ani predstavit,som ju len držala za ruku,pukalo mi srdce,nemusela nič vraviet,samej mi došlo že keby sa dalo vrati to spat..ja som raz čitala že duša ktora ešte nieje pripravena prist na tento svet,predčasne odide,alebo tiež ak ma matka cez tu stratu niečo naučit..ale že po čase znovu ta dušička pride,ak splnila učel aky mala..tak je dost pravdepodobne že znovu čakas tu isti dušičku..nezahadzuj druhu šancu,dieta je dar,malo ta to čosi naučit,a vas si dar,k niekomu tento dar nepride za cely zivot 😔

petramelka
21. mar 2013

vchop sa a spamataj sa to druhe dieta ta bude potrebovat ! prestan sa lutovat a uzivaj si tehotenstvo a materstvo

kakajka
21. mar 2013

nič v zlom, ale možno ti viac otvorí oči "zdžubanie" ako ostatné všemožné ľutovačky:
keď si už nikdy nechcela mať dieťa, tak načo si se.xovala?? alebo si nedala podviazať vaječníky alebo kopec iných vecí? na jednej strane cítiš krivdu, že ti umrelo tvoje dieťatko a na druhej strane chceš zobrať bezbrannému telíčku, ktorému krásne bije srdiečko život? alebo čo chceš teraz robiť? po akú radu si si sem vlastne prišla? dievčatá ti radia aby si zašla ku psychológovi a ty povieš že to mi netreba aj keď je evidentné, že návšteva u neho by ti iba pomohla? tak čo vlastne chceš? pozri sa na svoju budúcnosť, čo bude o 10 - 20 rokov? to, že si stratila dieťatko je ešte dosť čerstvá záležitosť, no o 15 rokov to nebude už bolieť tak ako teraz a zrazu zistíš, že si sama, pretože pri takej deprimujúcej žene asi zdravý chlap nezostane, potomok po tebe nezostane tiež žiaden a aký bude mať tvoj život potom význam? spáchaš samozvraždu? otvor si oči, prestaň byť zadubená, ja viem, že si možno nedokážem predstaviť čo prežívaš, lenže ak si tehotná, si totálny sebec, lebo to, čo ti rastie v brušku potrebuje to najcennejšie čo len môže dostať keď sa narodí a to svoju mamu.... začni prosím ťa žiť, na svokru kašli, sú aj horšie veci na tomto svete ako primitívna svokra...

bonet
autor
23. mar 2013

@kakajka o com to pises ??? si trosku mimo..zrejme nedokazes pochopit situaciu v ktorej si sa evidentne neocitla nikdy v zivote.aka sebalutost ?? ked tebe zomrie dieta ..budes lutovat samu seba ?? nie kazdy je pripraveny mat dieta po takej tragedii.naco sexovala ? uz si pocula aj o tom ze sa da otehotniet aj ked si davas pozor ? aj s antikoncepciou ? ja viem najlepsie ci mi psycholog dokaze pomoct alebo nie..psycholog ti je na rit..najlepsim psychologom ti moze byt blizka osoba alebo osoba ktora prezila podobnu situaciu v zivote ale urcite nie clovek ktory ma frazy naucene z knih..ci psychiater ktory ti poda recept ..na lieky z ktorych padnes na uplne dno.Pri deprimujucej zene nezostane chlap ?? by som bola zvedava ako by si bola zdeprimovana keby ti zomrelo dieta !!!!! ci by ta zaujimalo ci sa to paci nejakemu chlapovi alebo nie..ako sa citis !!!! V prvom rade naco reagujes na nieco co evidentne nevies pochopit a zaujima ta iba ci zostane alebo nezostane chlap pri zene ktora ma zlomene srdce.Sama uz nikdy nezostanem..mam dve deti.A chlap pre mna nie je zivotna priorita.Som sebestacna.

bonet
autor
23. mar 2013

@petramelka ak prezijes smrt svojho dietata...si mozes povedat...vchop sa.snad si to nebudes musiet opakovat stokrat.

bonet
autor
23. mar 2013

@lanczi dakujem ti.napisala si to krasne.clovek potrebuje pocut resp. precitat si od ludi nieco podobne..a nie same silne mudre reci..od zien ktore sa ani nedokazu vcitit do koze zeny co prisla o svoje dieta.dakujem

bonet
autor
23. mar 2013

@zofrinka dakujem za pekne slova

zofrinka
23. mar 2013

@bonet Nemáš za čo, rada som to napísala!! Ak chceš, môžem ti pomôcť s tešením sa na bábo, zistila som totiž, že som tehotná, tak sa môžeme skúsiť tešiť spolu!! Uvidíš, že to zvládneš!! 😉

malinkaaninka
23. mar 2013

psycholog.už dávno si tam mala byť.nie je to hanba,je to lekár.

mata128
23. mar 2013

@bonet ahoj.Ja myslim,ze uz si sa rozhodla a je uplne zbytocne ti nieco radit.Ja som prisla o duetatko v aprili 2011.Vtedy som si myslela,ze sa mi zrutil cely svet.Lenze doma ma cakala dcerka,ktora potrebovala mamu,nie trosku.Nebudem ti klamat.Pred malou som sa snazila byt silna mama,no ked som bola sama,plakala som kade som chodila.Ked som videla mamicku s kocikom,bola som nahnevana na cely svet,na vsetkych okolo seba.Preco tie druhe maju babatko a ja nie???Cele noci som potichu plakala.Po troch mesiacoch som otehotnela znova.Chcela som sa strasne tesit,ale neslo to.Do sameho konca som sa bala,ze sa zasa nieco stane.Ze zasa sa moja radost zmeni na nekonecny smutok...Krvacala som kazdu chvilku do 18tehi tyzdna.Ale v kutiku duse som verila.V aprili sa nam narodil "zdravy" syncek.No za 24hodin zosive.Diagnoza-transpozicia velkych ciev-vrodena srdcova chyba.Okamzity prevoz do kardiocentra.24hodin po porode som podpisala revers,sla do kardia za nim.Modlila sa a Boha prosila,aby mi ho uz nevzal.10dni bol na are,potom operacia,ktora trvala 4,5hodiny,ale moj syn zije.Je tu,uz je v poriadku a ja som ta najstastnejsia zena na svete...teraz budemat rok...scasti ti rozumiem.Ja si hovorim,ze na dalsie dieta ma uz nikto nenahovori.Strach vo mne je urcite vacsi ako tuzba po dalsom dietati...ale jedno viem isto-keby sa "pritrafilo",vziat si ho nedam.Dieta za nic nemoze.Urob ako ti srdce kaze,len skus porozmyslat nad tym,kolko zien tuzi po smrti svojho dietatka znova otehotniet a napodari sa im.Ty si tu sancu nac"zmiernenie" svojej bolesti dostala,nedaj si ju vziat...

bonet
autor
23. mar 2013

@malinkaaninka psycholog nie je lekar.mozno tebe pomoze. a ani sto lekarov ti nepomoze lebo ti dieta nevratia.

argyro
23. mar 2013

@kakajka no ty si jej teda dala 😒 táto žena pred pár mesiacmi prišla o dieťatko a ty si myslíš, že potrebuje slovný preplesk cez hubu?? Trošku empatie by nezaškodilo, tvoje tvrdé slová vôbec nie sú na mieste.

@bonet nejdem ťa prehovárať, aby si si dieťatko nechala, aj keď ti to vrúcne želám.. ani ťa posielať k psychológovi.. chápem ťa, chápem tvoj postoj aj to, že toto dieťatko prišlo vo veľmi smutnom čase.. som presvedčená, že sa napokon rozhodneš správne, držím ti veľmi palce!!

bonet
autor
23. mar 2013

@mata128 dakujem.absolutne saviem vzit do toho co si si prezila.. kazdy sa inak vyrovnava so stratou..a ano..su to aj obavy a strach znova nieco take prezit.zeny co budu radit a pri tom vobec nechapu nakolko to nezazili si uz nevsimam.dakujem ti a prajem vsetko dobre

bonet
autor
23. mar 2013

@argyro dakujem velmi pekne.ano vo velmi smutnom obdobi..snad to zvladnem.

bonet
autor
23. mar 2013

@kakajka . Smrt dietata prestane tak boliet po 15 rokoch ??? Moja zlata NIKDY neprestane boliet smrt dietata NIKDY..vzdy bude boliet rovnako..len sa s tym clovek nauci zit. si zapamataj.

daducha
23. mar 2013

@kakajka myslim ze toto si prehnala.Pred tromi mesiacmi ta zena prisla o dieta ,prezila nieco co ty nie,ty sa kazdy vecer pozeras na svoje spiace deti a ty ako uplne cudzia zena nou chces zatrias a " preplieskat ju " ? To snad nemyslis vazne ☹ Myslim ze nepotrebuje ziadne mudre rady len napisat svoje pocity,ono to niekedy pomaha.Je plna bolesti,smutku,lutosti a mozno sa na celu situaciu bude pozerat o par mesiacov inak, no teraz to tak citi a tak to napisala ...
@bonet Mila bonet velmi ti drzim palce aby si tuto situaciu zvladla a nech uz sa rozhodnes akokolvek,nech je to rozhodnutie pre teba najlepsie ...

janula_b
23. mar 2013

@bonet je mi úprimne ľúto, čím si si v živote musela prejsť, aj som si poplakala. Je fakt, že som nič podobné nezažila, a ďakujem za to, že mám dve krásne, zdravé deti, ktoré sú mi všetkým. Tebe chcem len povedať, že deti sú dar, najkrajší a najvzácnejší na svete a ty možno jeden nosíš práve pod srdcom. Tak si ho chráň a nestrať ho, je to anjelik, ktorého ti možno poslala tvoja dcérka práve preto, aby zmiernila tvoju bolesť. Manželova sestra pochovala dve detičky, bola na tom veľmi veľmi zle, ale čas je najlepší lekár - aj keď bolesť nikdy nezmizla,dnes sa teší z chlapčeka a z dievčatka... Moja najlepšia kamarátka sa o pár dní konečne stane po 9 rokoch (po 3. IVF) mamičkou, vieš si predstaviť čo by dala ona za ten dar priviesť na svet dieťatko prirodzenou cestou? Čokoľvek na svete...Prajem ti z celého srdca, aby si sa rozhodla správne a verím, že aj ty raz nakoniec pocítiš význam slova materinská láska... Drž sa!

malinkaaninka
24. mar 2013

@bonet vieš,dieťa ti nevráti ani veštica a napriek tomu k nej ludia idú a často ich to uspokojí.dieťa ti nevráti nik,nik.
tu na koni je vela žien,ktoré zažili podobnú bolesť.pozbierali sa zo zeme a žijú pre svoju rodinu.ja netvrdím,že každej pomohol psycholog alebo psychiater.ale ak si nevieš rady a tvoje slová nasvedčujú depresii,je to robota pre lekára.

sharmana
24. mar 2013

@bonet úprimnú sústrasť 😔 je mi veľmi lúto čo sa ti stalo a tvoja zlosť na svokru je oprávnená, je to nehorázna drzosť a necitlivosť, ak si ona takto dobre že netancuje, ked ty s tm máte smútok, konieckoncov, aj ona by mala smútiť, nie nasilu, ale už prirodzene keby môjmu synovi zomrelo dieťatko, tak by som od slz asi ani nevidela...
nezažila som ten pocit, ale priznám sa, že som si to mnohokrát predstavovala (mám panický strach o moju malú), že keby sa jej niečo stalo, už by som nemohla mať deti a nikdy by som už nikoho tak nelúbila... ALE osobne s chladnou hlavou si myslím, že to bolavé srdiečko niekedy zastiera aj zdravý úsudok a na každú bolesť je liekom "čas". Aj ked nezabudneš, bolesť sa bude pomaličky zmenšovať a vzdalovať. DAJ tomu dieťatku šancu, lebo ked to naozaj prekonáš a porodíš a uvidíš ten malý balíček, ktorý nemôže za to, čo sa stalo a tiež je predsa tvojim bábätkom... Určite by si to raz ľutovala 🙂

matozazzo
24. mar 2013

@bonet To, ze si stratila dietatko je tazke... ALE dostala si sancu mat dalsie. Je potrebne uzavriet to, co bolo, je to minulost a tesit sa z toho, co je teraz a zit pritomnostou. To babatko, co rastie v tebe je pritomnost!
Dokial neuzavrieme minulost, nedokazeme zit pritomnostou... V prvom rade si odpust, nie je to ani tvoja, ani nikoho ina vina, ze babatko predtym zomrelo. Je vela zien, ktore si tym presli...
Takze uzavri to, zabudni, odpust si, pal sviecku, aby dusicka toho dietatka mohla v pokoji odist. uz tu nie je, ale babatko v brusku ano, na to sa zameraj, to ta potrebuje!

petramelka
24. mar 2013

@bonet prepac, myslela som ze sa potrebujes vzchopit a nie aby ta vsetci lutovali. smrt tvojho dietatka mi je naozaj velmi luto, ale cakas predsa druhe. snad nebude koli tomu a tvojim depresiam trpiet... je to novy zivot, tes sa z neho

petramelka
24. mar 2013

@bonet necitala som vsetky komenty na to naozaj nemam cas, ale pokial rozmyslas nad potratom, tak si dieta naozaj nezasluzis vyhladaj radsej odbornu pomoc !! mas druhu sancu, ktoru by si mala vyuzit a povzniest sa nejak nad to a nie to malinke narocky zabit. prave ono ti pomoze vsetko PREKONAT a zit plnohodnotny zivot !