icon

Nechcené tehotenstvo

briana
23. okt 2011

ahojte
mám velký problem a prosim vas tymto o radu. mam 19 rokov a vcera som zistila že som tehotna. MS mi meškala tri tyzdne, mne bezne meskaju a pri sexe si davame pozor tak som nerobila paniku. tri rozne testy mi vyšli hned silne pozitivne. zajtra sa chystam k lekarovi. moj priatel je odo mna o 15 rokov starsi, sme spolu 4 roky. deti velmi chce. ja nie. viem ze ked mu o tehotenstve poviem s potratom suhlasit nebude. co sa tyka financnej stranky a byvania je zabezpeceny. ale vztah nam nefugnuje. dalsi problem je moja mama, ta by ma tiez prizabila. teda mam moznost ist na potrat a nikomu o tom nepovedat alebo sa porozpravat s priatelom ale v tom pripade on ma na potrat nepusti. ja sa na deti necitim, nemam k nim vztah, je mi uplne nanič. čo by ste robili na mojom mieste??

zuzana76
24. okt 2011

@skeptik a co takto psychicke problemy po interrupcii? mozno bude musiet byt na antidepresivach, to nemoze nikto vediet ako to bude znasat, myslim,ze vacsina zien co sa pre UPT rozhodne, tak najskor su hrdinkami, ze to nic nie je, ale svedomie neoklames, ono sa raz prihlasi.

skeptik
Odpoveď bola odstránená
irriss
24. okt 2011

@skeptik

"Tleskam" 😢 a odchazim... 😠 ☹ 😖 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲 😲

janette4
24. okt 2011

@briana nečítala som všetky odpovede,čo ti ostatné písali.možno budem hnusná,ale ak hľadáš niekoho,kto ti poradí ísť na potrat a ako to spraviť,si na nesprávnej stránke.Sem chodia ľudia,ktorí detičky chcú,čakajú,majú a milujú ich.
Ja mám síce2deti a ďalšie už neplánujem,ale ak by som náhodou otehotnela,aj keď nechcene,za žiadnu cenu by som si to nedala vziať.Môcť dať človeku život je to najcennejšie,čo máme,dokážeme to len my ženy:Dieťa nie je problém,dieťa je dar.

jabadaba
24. okt 2011

@maggie2 ja netvrdim, ze ona otrhotnie po interupcii do pohody, kde to u mna ictas, len som sa pozastavila nad tymi prispevkami co tu odzneli v hojnom pocte. Ak by boli v tomto duchu, ze bacha UPT moze dopadnut skaredo a nemusi uz byt schopna mat dieta, je to v poriadku, nepoviem pol slova. Si prejdi prosim Ta prispevky a bydes vediet o com som pisala.

irriss
24. okt 2011
ajca123
24. okt 2011

@briana nemam cas citat vsetky prispevky co ti tu zeny napisaly...
Ale porozpravam ti moj pribeh: moja mama chcela byt uz babickou ked som mala 17 rokov... A v tedy urcite by som nechcela ja lebo som nemala spravneho partnera a bola som este v puberte 🙂
Ale mam sestru a medzi nama je vekov.rozdiel 12rokov a velmi som sa o nu starala a prebalovala a vsetko kolem toho 🙂
Prvy syn sa mi narodil ked som mala 25rockov a druhy sa mi narodil ked som mala 29rockov a treti sa narodi ked budu mat 31r. A vsetko su chlapci
No a k veci... O tom ze si tehotna by si mala povedat svojmu drahemu lebo to nezalezi len na tebe ale aj on ma co do toho povedat... Nase prve tehotenstvo bolo planovane a ostatne nie,a to je dobre lebo su to moji pokladici a milujem ich a manzel este viac... Tatinko ked dojde domu tak ho obejmou a su stastni ako blchy ze tatinko je doma...
Ani ja som nebola psych.pripravena na vsetky moje deti...
Mama ta nezabije neboj sa... Uvidis
Porozmyslaj co ked ti zle spravia interupciu a ty potom uz nikdy nebudes mat deti ????? Hmmmmm poznam jednu zenu co si to doteraz vycita ze isla na interupciu... A urcite je takych zen viac :( a teraz si buchaju hlavu o zed :(

filipal
24. okt 2011

ja neviem, ale nevsimla som si ani jednu reakciu na to, ze dotycna dievcina spomina, ze jej to s jej starsim partnerom neklape. ze je ziarlivy a maju aj ine rozpory. urcite by som s takymto muzom nezakladala manzelstvo. nikdy nie je dobry zaciatok, ked sa "musi zena vydavat"
rozhodni sa sama mila Briana, ci by si bola schopna dietatko vychovavat ako slobodna matka.
trochu mam pocit, ze ta tvoj partner zatlacil do kuta. na rozdiel od teba, on je uz zrely chlap, ty mas este cas na dozrievanie.

traktor
24. okt 2011

@skeptik to co si tu dala?? 😕

jabadaba
24. okt 2011

@irriss nie, tebe bola venovana len prva veta. Nesmies byt taka neskromna. 😀 Okomentovala som len ten clanocek co si sem dala ako sa rozpravaju dve miminka. Sorry, stale mi to pripada ako riadna kravina. Podaktori uz nevedia co od dobroty zlatat na papier.

skeptik
24. okt 2011

@zuzana76 Ale to je predsa jej vec, co ty vies ake psychicke problemy bude mat? Ved ju nepoznas. Ona nie je ty, a nema tvoje svedomie, ale svoje vlastne, tak nemozes vediet ako to bude prezivat, kazdy sme iny a nepoznas ten vztah.
Mozno bude mat ovela vacsie psychicke problemy, ked to oznami chlapovi, s ktorym nechce byt a on ju zacne terorizovat?

martina2001
24. okt 2011

@zuzana76 nerieš ju, potom odporúči link na psychológa

irriss
24. okt 2011

@jabadaba
ono totiz jsi to vytrhla z podtextu..prubeh diskuse se i trochu zameril na neco, co videt, slyset neni a preci je... 😉
To nebylo pouzite jako mozne reseni k premlouvani autorky 🙂

Ok...tu prvni vetu jsem si dokazala "prelozit".. 😉

martina2001
24. okt 2011

@filipal počkaj krásko a keď to dieťa urobili kde bola? neviem pokiaľ viem je kopa dostupnej antikoncepcie ak mladá rozumná žena vie že nechce otehu

zuzana76
24. okt 2011

@skeptik ano, kazdy sme iny, len ona musi vediet o vsetkom, kym sa rozhodne, to nie je ist zubarovi a vytrhnut zub

jabadaba
24. okt 2011

@irriss ok, beriem, uz rozumiem reci tvojho kmena. 🙂

nativanativa
24. okt 2011

@filipal tiez som toho nazoru , ze je medzi nimi veeelky vekovy rozdiel a o skusenostiach ani nehovorim 😖 😖 , ale je to jej zivot

hoota
24. okt 2011

@briana ahoj! ja mam 20 rokov a takmer polrocneho synceka.otehotnela som ako cerstva 19tka. bol sice neplanovany, ale nie nechceny. od zaciatku som ho chcela, vedela som, ze to nebude lahke, ale bola som odhodlana ho mat. .a poviem ti, zozaciatku to bol u nas horor, moja mama sa s tym nevedela zmierit, akurat som nastupila na vysoku atd. no utriaslo sa to, s priatelom sme sa vzali a teraz sa z maleho cela rodina tesi. a ja uplne najviac. obcas to s manzelom tiez nie je idealne, je to pre nepripraveny par trocha sok, zrazu treba riesit uplne ine veci ako dovtedy, ale maleho by som za nic na svete nevymenila. moji kamarati sa cuduju, lebo ja som tiez nikdy nebola na deti, dokonca som hovorila, ze ich nikdy nechcem a teraz som na mojom Miskovi uplne zavisla, milujem ho najviac na svete a ani keby som s nim mala ostat sama a zit skromne tak nelutujem, nie je nic krajsie ako objat svoje babatko, vidiet jeho usmev 🙂 tvoje priority sa jednoducho uplne zmenia. ak chces napis mi IP mozme pokecat 🙂

janette4
24. okt 2011

@irriss ??? nechápem.v čom sa pletiem?

anjelicek26
24. okt 2011

@filipal - nikto briane nehovoril, ze sa ma vydat, ani ze s otcom dietata musi zostat, ak s nim nie je stastna. Lenze mne prijde, ze pokial s niekym spavam a som 4 roky vo vztahu, tak asi "nieco" na nom vidim a takyto vztah sa MOZNO este da urovnat a treba sa o to pokusit. Ak by sa to neurovnalo - aj tak moze byt dobrym otcom pre jej dietatko, starat sa. Toto sa predsa nemusi vylucovat.

Partner ju zatial nikam netlaci, su to jej domnienky, ved vcera ani nevedel, ze je tehotna. Mozno zareaguje uplne inak, ako to ocakava.

Jaj a vekovy rozdiel mile damy - my mame este väcsi rozdiel a sme stastny, rozumieme si vo vsetkych ohladoch a sme spolu dlhe roky... ani rovnaky vek partnerov ti NEZARUCI fungujuci vztah. Rozvadzaju a rozchadzaju sa aj rovnako stare pary... je tam milion inych faktorov, ktore to ovplyvnuju.

skeptik
24. okt 2011

@zuzana76 Ona opisala strucne svoju situaciu (nechce deti, nema k nim vztah, neciti sa nato), boji sa, ze sa nebude moct samostatne rozhodnut, ked o tom partnerovi povie a pyta sa, co by sme robili na jej mieste. Tak kazdy jej pise, co by na jej mieste robil.
Tak som jej napisala ako vsetky ostatne, co je na tom divne?

filipal
24. okt 2011

@anjelicek26 uz to je divne, ze ma 19 rokov a 4 roky chodi s muzom v strednom veku...ved bola este dieta. pomaly trestne....

anjelicek26
24. okt 2011

@filipal - to ano, je s nim vlastne od puberty 😖 Tak ale ked to ani vtedy nevadilo jej, ani jej rodine, my do toho moc nevidime 😕

filipal
24. okt 2011

chapem vekovy rozdiel, ale nie v takom mladom veku, ked je dievca este pod zakonom a chlap skuseny harcovnik....tiez by som ako matka nebola nadsena...

maggie2
24. okt 2011

@skeptik no takže tieto tabletky sú na Sk pokiaľ viem stále zakázané, takže ich žiaden lekár nepredpíše. Ak, tak treba zabehnúť do najbližšieho Rakúska. A potom si riadne prečítať príbalový leták od nich všakáno, kde je i uvedené to, že treba rátať i s možnými komplikáciami, ktoré môžu končiť aj smrťou (v tomto prípade nielen pre plod). Ako argument výrobcu a propagátorov RU 486 slúži zákerná vetička: no áno, ale riziko úmrtia rodičky pri pôrode je stále 8 až 10 krát vyššie! No ďakujem za takú falošnú propagandu.

Pokiaľ ide o neskoré komplikácie po interrupcii áno, reálne existujú, tak ako reálne existuje štúdia ktorá hovorí že oproti ženám ktoré nikdy nepodstúpili UPT je až o 14,5 percenta žien po UPT vyššie riziko že dieťa sa narodí predčasne, a až o 33 percent vyššie je toto riziko po viac ako dvoch UPT.

Ak niekto zo zdravotných dôvodov podstupuje kyretáž, tak berie na seba NEVYHNUTNÉ riziko, s ktorým sa treba zmieriť, pre víziu zachovania či obnovenia zdravia. Ale riskovať zdravie pri UPT, nehovoriac a morálnych aspektoch, to je zlé.

vejinka
24. okt 2011

nemam slov! Mas chlapa ktory aj keby vam to nevyslo je zabezpeceny mamu do svojho rozhodnutia neplet.postav ju pred hotovu vec. Ved chodite spolu 4 roky.neprespala si sa na diskoteke.ona to pochopi lepsie ako ktokolvek iny! Nerataj s tym ze po potrate bude vsetko tak ako predtym. Budes trpko lutovat co si spravila a budes na tom zle. A je to poriadny zasah do tela.nemusis mat uz nikdy deti a mozes mat problemi do konca zivota. To babo za nic nemoze preco ho chces zabit? Lebo sa na to necitis? Pozor aby ta tvoj krok nestal len zivot babatka ale aj tvoj vlastny.nebola by si prva ani posledna! Drzim palce aby si dostala rozum a vnimala dve palicky ako krasne babo ktore v tebe rastie. Ma hlavu ruky nohy uz aj kopka len to este necitis. Uvedom sa dievca este je cas zvratit tu strasnu vec ktoru sa chystas urobit. Ja verim a niesom sama ze si babenko nechas a my ti tu psychicky pomozeme zvladnut tehotenstvo.

skeptik
24. okt 2011

@anjelicek26 Lenze ona asi dobre vie ako zareaguje, opisala to dost jasne a ja mam pocit, ze sa boji. Podla toho prveho prispevku je jasne, ze ona dieta nechce (ved to predsa napisala) a partnerovi o tom nehovori len preto, ze sa ho boji, ze by jej zabranil tehotenstvo ukoncit.
A ze preco je s nim 4 roky vo vztahu... no jezismarja ved si tu pozri len na tejto stranke s v akych manzelstvach su niektore zeny ochotne zit...mozno uspokojuje nejake jej potreby (socialne, financne, dusevne...), mozno sa s nim chcela rozist, ale nevie ako, mozno to je nejaky nasilnik a boji sa s nim rozist (pisala ze je ziarlivy tusim....)

Akoze sorry, ale pisat v tejto teme "pribehy" na urovni druheho stupna zakladnej skoly , ze to ju ako ma presvedcit, aby radsej urobila to co nechce, uz tu chybaju len nejake fotky embryii.

zuzana76
24. okt 2011

@skeptik ak je teda rozhodnuta, tak nechapem, naco zakladala temu, ak to ma v sebe vyriesene a je uz rozhodnute, ved my co ju nepozname, jej aj tak nemozeme presne povedat, co ma robit, to musi vediet ona , co citi

traktor
24. okt 2011

@skeptik ale ja nevidim ako riesenie napisat jej rovno..jasne moja chod na potrat nic to nie je..su tabletky atd....toto mi nepride normalne a niekedy fakt uvazujem, ci som ina ja..ci..

anjelicek26
24. okt 2011

@filipal - isteze, ved jej mamina vtedy musela byt v jeho veku hadam 😕 Len ak pise, ze si on zela rodinu, deti, tak to asi s nou mysli vazne, nie je to pre neho len nejake rozptylenie, asi ju miluje 😉