Nemám chuť oznamovať rodine, že som tehotná
Som tehotná, 17tt. Je to moje druhé dieťa. Vzhľadom na to, že rodina sa aj tak veľmi nezaujíma o naše prvé dieťa (tak max 1x za 2 mesiace a ja som už akékoľvek pokusy dávno vzdala), ako aj asi pôsobenie tehu hormónov, + iné aspekty (predošlý potrat, IVF, tentokrát ťažšie prebiehajúce tehu), proste to necítim tak, že im chcem oznámiť, že budeme mať prírastok. Avšak si uvedomujem, že donekonečna sa to skrývať nedá (bruško už vykúka), a cez Vianoce sa určite všetci stretneme, a navyše, ak by sa mi to aj podarilo ešte skryť, tak by som zase dodatočne musela vysvetlovať, prečo sme to "tajili". Rodina si totiž neuvedomuje, že sa nedostatočne o nás a vnučku zaujíma, proste majú svoje nastavené štandardy a pravidlá. S tými sú spokojní a pocity druhých najbližších ich nezaujímajú.
Takže som manželovi vysvetlila svoj postoj a názor a poprosila ho, že ja si to oznámim svojej časti rodiny a on nech svojej (on sa na to celý čas tešil (proste sa chcel pochváliť, vníma to inak), akurát čakal na moje "zvolenie") a že ho prosím, aby im to vysvetlil nejako slušne, že ako to cítim a za gratulácie ďakujem. A ak niečo majú ohľadom tejto veci, nech riešia iba s ním. A tu je pes zakopaný. Zrazu sa môj manžel k ničomu nemá, už prešli dva týždne a nikomu nič nepovedal. Keď som sa ho pýtala, že o čo ide, povedal mi, že im to chce oznámiť osobne. Lenže my sa s nimi skôr než na sviatky nestretneme, čiže ma tak vystaví presne tomu, o čo som ho prosila, aby ma ušetril. Dosť ma aj nahneval (nie je to žiaden hlupák, že by si to neuvedomil), ale teda som mu to vysvetlila, a znova ho poprosila. Čas sa však kráti, ja som chcela aby tá "prípadná eufória" u rodiny do sviatkov opadla. Neočakávam, že nepadne reč na moje tehu, akurát viem, že už sa nebudem musieť pozerať na to prehnané nadšenie, ktoré trvá tak 10 minút, a potom už nikdy viac. (Pamätám si totiž, ako to bolo pri prvom tehu.) A ja teda začínam rozmýšľať, či nemám sama rozposlať jeho rodine SMS s oznámením ako aj s vysvetlením svojho emočného stavu. Nechcem to robiť bez mužovho vedomia, ale ak sa on v tejto veci plánuje ku mne zachovať tak, ako to zatiaľ vyzerá, tak niet nad čím brať ohľady. Čo myslíte, ak (by) ste boli na to podobne ako ja, čo (by) ste urobili?
Nehnevaj sa, ale ty ides mat dieta aby sa o teba zaujimala muzova rodina ci ako ? Ci potrebujes ohnostroj pri oznameni ze si tehotna ? Lebo dovod, ze im to nechces povedat, lebo sa o teba a dceru nezaujimaju podla tvojho standardu mi pride byt trosku sebecke... tvojmu muzovi sa necudujem ze to chce rodine povedat osobne na vianoce, ved je to radostna novina....skus ho pochopit...
@dominikav123 Nemyslim, ze zakladatelke ide o to, aby sa o nu zaujimali. Ale o to, aby sa vyhla sklamaniu ze ich to aj tak nezaujima.
@beatrice1607 no ale to je to iste predsa 🙂
Mne to tiez pripada ze tym ze im to nechces povedat, alebo ze im to chces oznamit nejako nestandartne, lebo ich chces vytrestat ze neprejavuju zaujem podla tvojich predstav. mne by na tvojom mieste bolo asi uz jedno ze sa nespravaju ako si predstavujem, ja by som hlavne riesila aby babo bolo zdrave a dolezite je ze sa nanho tesite vy a nie spravanie rodiny z ktorou sa vidim len sporadicky.
Napis im to sms alebo listom. Alebo ak maju, mozno este najlepsie mailom. Kratko, strucne, skor do formaleho tonu. O svojich pocitoch, preco zaco takto, pritom radsej vobec nehovor.
Nemusis si pytat zvolenie muza, ako mas oznamit svoje tehu, povedz mu ze si to tak citila ako nahly popud a ze si nevydrzala cakat. Usmej sa nanho a povedze ze takto to bude najlepsie. Lubi ta, pochopi to.
Podľa mňa to moc riešiš a prezivas. Tiež chápem, že manžel to chce povedať osobne. Vyzera to, že si dosť zatrpknuta. V mojom prípade je to ešte menší záujem a nejako to neriešim. Každý má to svoje čo ho zaujíma. Ale ak oznámiť tehotenstvo tak osobne. A pokiaľ ich to, ako vravíš nezaujíma , tak to nebude asi ani s tým vysvetlovanim tajomstva. Mne by bolo jedno čo si myslia a fakt mi je jedno či si vnúča prajú alebo nie...alebo či sa budú tešiť alebo nie. Držím palce. Ale sú oveľa horšie starosti.
Jaj, takto pokazit manzelovi radost. Urcite sa tesil, a si ho riadne schladila -- mal to dat zo seba von, kym mal take emocie velke stastia .. taka chvila uz nepride, a hlavne nechaj aj jeho uzit si to. Nie tvoje druhe dieta, ale Vase dieta.
@beatrice1607 na to si snad mohla davno zvyknuť ked vidi ze to druhých nezaujíma - iste, človeka to zabolí ale zvykne si na všetko. Ale vieš ako...vyjadrenie jednej strany a to tiež ,,dotknutej,,.
@lilitela si zatrpknutá, sklamaná a podvedome ťa mrzí reakcia rodiny - nespracovala si ten nezaujem o vnučku. Čo to znamená ,,nedostatočne,, sa o nás zaujímaju?
Ako taketo veci sa naozaj neoznamuju cez smsky, telefonaty a fejsbuky - manžel má pravdu ...ale osobne, je to iste radostna zaležitost a ludia sa potešia. Netvrdím, ze je to tento prípad ved do toho nikto nevidí, ale niektore zeny si myslia ze ked su tehotne tak su pupkom sveta. Mne tiež nechodi svokra ani mama s deťmi na prechadzky, hrat sa s nimi a nevidím ich jak je týžden dlhý (ked ich poprosím tak samozrejme pomozu) ale keby som si to brala osobne tak su naše vztahy asi take ako tie vaše...tie deti sme si narobili my a je našou povinnosťou sa o ne starať a nie sa fučať ze nerobia druhí veci tak ako ja chcem.
Ja by som nerobila nič - oznamila na rodinnom stretnutí a hotovo. Kazdý nech si to ,,spracuje,, ako chce. A to radím aj tebe lebo s takýmto postojom ťa dalšie rodinné probémy ešte len čakaju.
Mám podobnú situáciu. Tiež sa o môjho staršieho syna nejako zvlášť nikto nezaujíma. Moja mama občas dostane nejaký ten záchvat záujmu, ale ten rýchlo pominie. Vyriešila som to tak, že keď sme čakali druhé, vytlačil muž v robote oznámenie, ktoré som urobila. Boli tam detské topánočky a termín pôrodu. To som poslala poštou a po nejakej dobe aj na sociálne siete. Kým som sa s niekym stretla osobne, eufória bola tatam. A presne to sklamanie, že to nikoho aj tak nezaujíma poznám už z prvého tehotenstva. Všetci reagovali tak nápadne nezúčastnene. Najviac ma to naštvalo pri mojej mame, žila som v tom, že máme super vzťah, mala som 32 rokov , dieťa bolo plánoané a žiadne emócie zo začiatku tam z jej strany neboli, neskôr sa to rozhýbalo, ale doteraz si pamätám, aká bola zaseknutá (nie, nebolo to dobre skrývané dojatie, natoľko svoju mamu poznám). Takže tlačené oznámenie do pošty. Papier znesie všetko. A FB už duplom.
@sardinka335 mas pravdu. Na vsetko sa da zvyknut. Podstatne je, aby bolo dieta zdrave a stastne. 🙂
je to len a len tvoja vec ci im to oznamis ci nie 🙂
@pribinak len ci v tejto teme sa dokazu zhodnut muz so zenou 🙂 popripade urobit nejaky kompromis
Muz uz sancu dostal, dokonca s poprosenim preco to tak chce a prepasol ju, k nicomu sa nema.
Nie je len ferove aby teraz mohla konat aj zena? Nema byt pupok sveta, zatoze je tehotna, ale ani druhorada osoba, ktora musi svoje subjektivne prezivanie prisposobovat tomu "co sa ma" (btw zvlast ked ich to zvlast nazaujimalo ani pri prvom, nechapem ake ohlady), aj ked ju to rana (ma pravo na exitenciu pocitov, aj ked by to bola zatrpknutost, no a?, aspon to v sebe nepotlaca, kym to nevie vyriesit inak, nakolko potlacit sa by bolo este horsie). A ci sa to komu paci alebo nie, zena je v tehu predsa len prvorada a JEJ pocity vnima dieta, ona musi byt v pohode, o muza az tak nejde. Lebo ked muz bude nateseny a zena nestastna, bude to vplyvat aj na dieta, naopak to dieta prezije bez ujmy. Moze sa nam to zdat nefer, ale je to realita.
A vsetkym co bolo a je jedno ako okolie vnima jej dieta, OK, to su vase pocity, autorkine su ine, preco ju tlacit do vasho nastavenia, ona vas do svojho netlaci tiez.
@lilitela no ja som bola tehotna 2razy a 2x som to povedala tak mojej mame a sestre. Muz svojim rodicom. Nejak som to neprezivala... absolutne by som neriesila kto co kedy komu povie.
si IBA tehotna, o nic nejde tak nevyrabaj z komara somara.... naozaj nerozumiem ludom co ked problem nemaju, si vyrobia...
taka radostna sprava ja by som sa tesil........
@horana "Muz uz sancu dostal, dokonca s poprosenim preco to tak chce a prepasol ju, k nicomu sa nema."
Podla toho co pise zakladatelka tak nemam pocit ze by doslo k nejakej diskusii, ona mu povedala ze im to ma povedat sam a hotovo. Nenapadlo ta, ze sa ho to mozno dotklo, ze jeho zena viac riesi reakcie okolia ako to, ze sa mozu spolu podelit o peknu novinu ?
A to ze je zena prvorada, hej ked je tehotna je prvorada, ked je po porode je prvorada ona a decko, ked ma male rok je prvorade a aj jeho mama...ja sa ani necudujem ze je tu potom tolko tem o nefungujucich vztahoch, ked tu muzov niektore odsuvate furt na druhu kolaj...
toto je velmi trapne. mat tak tvoje problemy a prezidentov plat. proste si tehotna a ty ides riesit ze vlastne nechces riesit aby ta rodina riesila, ale pritom ziadas od muza aby to riesil on... 😅 😕 paneboze, toto je problem dospelych ludi? na co sa hras? na princeznu? celkovo posobis ako keby sio bola nieco extra. mozno sa ani rodine necudujem, ze si drzia odstup. a tvoj chlap o vie asi tiez.
mna uz neprekvapi nic.
@lilitela vsetko chapem co pises, okrem toho preco by v 17.tt mali uz vsetci vediet o tvojom tehotenstve, este mas vycitky co povedia ak by sa to dozvedeli napr.az o mesiac, dva. Vzhladom na to ze pises ze si mala problemove teho aj to prve a aj teraz to nie je nic moc, tak si to nechaj pre seba aj dva mesiace. V zime sa brusko lahko schovava.
A druha vec, ak to aj na vianoce oznamite, vsetci budu wau, ale hned bude nasledovat blahozelanie typu: ak mate chlapca aby to bolo dievca, a naopak 😀 ...a potom sup do temy: neviem sa zmierit s pohlavim dietata 😕
@mawka Mne to teda príde tiež cez, toto je problém? A ako sa oznamuje rodine, že dieťa bude postihnuté? Ako sa oznamuje rozvod? Ako sa oznamuje ťažký úraz? Ako sa oznamujú štvorčatá?
Preboha, zobuď sa. Prídeš, uvidia, čo Ťa to môže naštvať, však vidíte, nie, budeme mať, tešíme sa a bodka.
@liuliu ze prepacte, drahi pribuzni a znami, ze som vam neoznamila, ze som tehiotna vcas, ale viete, riesila som, ze to nechcem riesit, ale v podstate som chcela aby to riesil moj chlap. ale on to riesit nechcel, tak pisem sms, aby ste sa neurazili. som tehotna 4 mesiace. tralalalaaaa.
paneboze za co ma trestas, ak existujes 🙄 😅
Podľa mňa má zakladateľka hlbší problém s manželovou rodinou. No ale poradím Ti: nerozmýšľaj nad tým, kašli na to, nevesta je vždy na figu.
@dominikav123 nemam pocit ze by mu to zadala ako ulohu, sama pise ze ho poprosila a vysetlila preco zaco, cele pozadie ako citi. On jej to nasledne neodmietol (ked mu to nebolo po chuti preco nezareagoval?), akurat nic neurobil. Az po jej dotazoch vysvitlo ze on by to radsej inak. Nuz, ide to bud po jeho alebo po jej, komprosmis tam moc nie je. Teraz kto ustupi. Bude si to vynucovat muz, aj ked citi ze tym rani zenu? Chape vobec jej situaciu a pocity? On sa len tesi, to je isto super a skvele, ale preco teda nezajde za nimi skor a nepovie im to osobne? Ved to by si splnil aj to svoje a zaroven aj to jej, netlacil ju do toho aby bola pri tom. Nezda sa ti to ferove?
Vies, v tehu je naozaj prvoradejsia zena, co ti poviem, som o tom nabeton presvedcena.
Ako aj tu su take co maju tehu ako uplne beznu vec, ake caviky?, neprezivaju ho nijak zvalst, skratka vynosia dieta a takym potom uplne logicky nevadia prazdne reakcie okolia, nakolko je to to iste, je tam suznenie - neosobnosti a vsednosti 😀. Len nie kazda je taka polo-muzatka. Niektore su aj rieky citov, hlboke a zenske, ale to je nemoderne a vnimane uz ako slabost, lebo sa tohto bojime, pripada nam to nemormalne, nechapeme to.
Inak nemyslim ze stale uz potom bude zena prvorada, potom, uz sa to pomaly postupne ma vyvazovat, ale v tehu, sa tvori osobnost buduceho cloviecika, nastastie moj to chapal uplne prirodzene a siel sa potrhat aby ma obletoval, ci mi imponovalo a potom som nasledne vedela ocenit to jeho ja neskor. Ci to upozadievanie muza po porode neprameni od nietorych zien skor preto ze necitili dovtedy od muza ziadanu pozornost, tak si ju vynucuju neskor takto? Paradox 😠
Podla mna ma hlbsi problem sama so sebou.
@horana Zena ktora sa nenecha vlačiť pocitmi je polo mužatka??? Mať pocity je uplne normalne a prirodzene ale sme ludia a vieme ich snad aj korigovať a kazdý do inej miery ovladať...tehotenstvo je len vyhovorka. Kazda normalna zena preziva tehotenstvo ako niečo jedinečné ale nie každá zena dovolí aby jej diktovali len pocity - zvlášť ak rodina ani netuší ze ona ma na nich tažké srdce lebo si to nevykomunikovali. Aj mne by vadili prazdne reči okolia a vadí mi x vecí, ale zapajam aj rozum a to lepšie ,,pre všetkých,, nielen pre seba. Tie rieky pocitov, hlboké a zenské tie pocity často nezvladaju a kam pocit tak tam ich nalada a nazor. Poznám aj také čo ,,vstali lavou nohou,, a taky maju cely den...lebo pocity.

@lilitela ahoooj. No ty si snad moja spriaznena dusa! Keby som ja 2x tehu, tiez muzovej rodine nic nepoviem. O vnuka sa zaujimaju len ked sa im to hodi a maju aj tak dolezitejsich ludi v okoli ako vnuca.
Nemyslim si, ze je tvojou povinnostou nieco niekomu oznamovat.
A na Vianoce tam chces ist ci len z povinnosti voci rodine?