Neplnoletá priateľka čaká dieťa. Ako si poradiť?

bliscak007
28. júl 2009

cakam dieta z priatelkou ktora este nieje plnoleta...navise pochadza z ciech..jej rodina stale tvrdi...ze si to dieta hned po narodeni...musi zobrat niekto z jej rodiny..(.babka)..do pestunskej starostlivosti...inak nam socialka...to dieta vezme...ale ja si myslim..ze je to hlupost...a ide im len o peniaze...je to na dlhsie pisanie...tak ak sa prosim najde niekto...kto mi bude ochotny v tomto pomoct..tak mi napiste prosim...bud sem alebo na mail...nechcem urobit nejaku chybu...dakujem

ivkaivka
28. júl 2009

ak si Ty plnolety, tak mas pravo na dieta. Aj ked ona nie je plnoleta, nemusi sa dietata vzdat. To zalezi od nej. Kazdopadne ak ona to dieta nezochce, vacie pravo na babo mas Ty a nie rodinny prislusnici Tvojej priatelky.

bliscak007
autor
28. júl 2009

ona to dieta chce rovnako ako ja...lenze tam je to o niecom inom...proste stale mam pocit ze to vsetko robia len koli tomu aby dostavali pestunske...proste si chceju takto zarabat...no podla mna tym hned mojej priatelke padne materska a vsetko okolo toho ked to podpiseme...

ivkaivka
28. júl 2009

kolko ma priatelka? Ved aj 16-rocne maju male a maju tusim aj dovolene sa vydat, tak ak ma tolko a viac si ju vezmi a hotovo. Alebo ak to inac nepojde, urobit testy otcovstva a riesit to sudnou cestou.

andzi
29. júl 2009

bliscak: Máš tieto možnosti: Ak je priateľka staršia ako 16 rokov, tak buď požiada súd o povolenie uzavrieť manželstvo a vezmete sa - máš po starosti, lebo uzavretím manželstva nadobudne spôsobilosť na právne úkony.

Ak nie, tak môže tvoja priateľka požiadať o priznanie rodičovských práv a povinností podľa § 29 ods. 1 Zákona o rodine za predpokladu, že je dostatočne mravne a fyzicky spôsobilá sa o dieťa osobne postarať.

Pokiaľ nie, tak jediným nositeľom rodičovských práv a povinností budeš ty ako otec, za predpokladu, že si schopný sa o dieťa postarať a v tom prípade je zverenie do pestúnskej starostlivosti vylúčené. Ty budeš aj zákonným zástupcom dieťaťa.

Odporúčam ti prvú možnosť - uzavrieť manželstvo, chcete predsa vytvoriť rodinu, nie?

Len dúfam, že tvoja priateľka nemá menej ako 15 (lebo potom vieš čo by ťa čakalo).

bliscak007
autor
29. júl 2009

ano ma viac ako 15...akurat ze o manzelstve moc neuvazujeme...preto ze ona by v podstate potom od statu nic nedostavala...a z mojho platu by sme sa o dieta dokazali postarat len tazko..

andzi
29. júl 2009

bliscak: čo ti mám na to povedať? Mám moralizovať? Že je to nezodpovedné? Buď chcete rodinu alebo peniaze...

bliscak007
autor
29. júl 2009

nam nejde o peniaze...ja len pisem ze z jedneho platu by sme to neutiahli...a podla mna..zit sa da aj bez papiera ze sme sa vzali

anjelik809
29. júl 2009

lenže potom by si riskoval súdne ťahanice s jej rodinou, pretože pokiaľ nie je plnoletá sú za ňu zodpovední rodičia... musel by si aj toto riešiť súdmi

megi93
1. aug 2009

bliscak veď ked sa vezmete, ona nepríde o materskú ani o nijaké peniaze. My sme tiež čakali na narodenie malej a potom sme sa brali, lebo potom už nemáme o čo prísť.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre