Nútia ma ísť na potrat, som zničená
Ahojte cca. pred tyzdnom som pisala,ze som tehotna a mam 17..Rozhodla som sa ze ho chcem bojujem on..Ale otec dietata ma posiela na potrat a moja mamina len prrto ze nemam skolu dokoncenu a nemam ho z coho uzivit..Viem ze by som mala byt silna ale uz nevladzem cez den som v pohode ale vecer placem nedokazem ist na potrat..Ale vsetci do mna hucia.Chod tam bude to lepsie pre vsetkych,neznicime mu zivot ale ja viem ze jedine ako mu vieme znicit zivot je ze mu ho vezmeme....Este som len na zaciatku tehotenstva ale uz to male lubim..Priatel mi vravi ze to nieje este babo len zacina a cim skor pojdem tym lepsie,ale on ma nechape :( pomozte mi prosim co mam robit? Ako ho presvedcit? Ja som uz skusila vsetko a nic :( Ak podstupim interupciu zruti sa mi svet :(
I keď ti je len 17 rokov, a so všetkým "vedomím/nevedomím, rozhodnutím a zodpovednosťou si spávala so svojím priatelom. Mala by si sa aj teraz zachovat zodpovedne a dospelo, a brať všetky následky...Potrat nie je riešenie !!!!!
Možem ti odporúčiť jednu pomoc...
http://www.alexisporadna.sk/ ...su úžasne. Napíš im ....
( Bola som na ich prednáškach a verím že ti viac pomožu ako ženy na modrom koníkovi ) Su úžasne!
Tvoj priatel je mentalne este nezrelý,a dufam,ze ti ten postoj k dietatku vytrime 😉
@kaktusik007 tak to mi je luto, mozno teraz viac chapem ten tvrdy zivotny postoj
@miska_veverkova moja kamoška má 19 čaká bábo o chvíľku bude rodiť... otehotnela v 18 po trojmesačnom vzťahu .... ked zistila, že je tehotná chcela ísť na potrat, jednak tento rok maturuje - budúci týžden a termín má presne v dátume maturít) jednak sa bála čo na to povedia rovesníci a jednak sa bála tiež podpory zo strany rodiny a finančnej situácie.... priateľ bol tiež skôr pre ten potrat aj ked asi nie tak veľmi ako tvoj.... ona si ho strašne chcela vziať nechcela o tom nikomu povedať.... nakoniec som ju presvedčila aby to povedala mamine, i ked oni spolu nebývajú ma robí v česku oco sa na nu vyprdol už ked bola malá... biva so starkými..... mama ju prehovorila nech si bábo nechá... starká už bola iný oriešok nakoniec ju však nechsla nech si robí čo chce avšak ako porodí, sťahuje sa k priateľovej starkej, oretože jej starká ju odmietla živiť.... priateľa má v španielsku, dostane sa na SR dva krát do roka.... chystá sa s malou za ním o nejaký ten čas.... bábo tak ľúbi že názory ostatných má pekne povedané hlboko v prdeli, s priateľom im to klape aj napriek tomu že sa vidia len cez skype nemôže ju utešiť pomôcť dotknúť sa malej v brušku.... má to sakra ťažké ale vždy sa nájde aspon jedna osoba ktorá jej pomôže.... musíš mať nejakú kamošku predsa sestru respektíve povec to aj triednej v škole aj jej pomohla veľmi..... a priateľovi povec že iné osoby váš vzťah uršite nenarušia vzťah si môžte narušiť len vy sami vzťah je totižto o dvoch ľudoch a nie o iných ľudoch ktorí aa vám do toho nemajú čo montovať.... po čase to ľudí omrzí prestanú vás riešiť niektorí si možno uvedomia aké to pre teba môže byť a dokonca ťa budú obdivovať..... maminke povedz nech sa na to pozrie z tvojho hľadiska nech sa skúsi do teba vžiť.... potrat je zlá vec či už z kresťanského alebo ľudského hľadiska.... školu si určite v pohode zvládneš dokončiť nič sa nedeje predpokladám že si druháčka alebo tretiačka.... to v pohode zvládneš....
@miska_veverkova Ty si uzila antikoncepcnu tabletku po styku a nebojis sa, ze dieta bude postihnute? Ved tieto tablety su silnejsie ako klasicka antikoncepcia.
@stanulienkat a zeny co uziju resp im da gyndos injekciu na vyvolanie menzesu a su tehotne ? jasne ze to neovplyvni dieta, su to hormony, ktore pokial nezabranili dietatu v uchyteni sa v maternici tak ...uz asi nic ci ako to povedat...nezabudaj ze dieta je prevaznu cast prveho trimestra a min. prve tyzdne vyzivovane zo zlteho telieska a nie z placenty. Zbytocne ju strasis.
Choď za matkou tvojho priateľa, a všetko jej povedz...., že si ho chceš nechať, že ťa nútia ísť na potrat....na čo čakáš? ona predsa povedala, že ti pomôže
Potrat je vážny zásah do organizmu ženy, zvlášť tak mladučkej. Byť to moja dcera tak asi ma porazí ale ako matka by osm zvažovala aj toto (keby už opadla prvotná zlosť) že si može poškodiť organizmus a už nikdy nemusí mať deti...
Ak je to možné treba hladať podporu, kto ti pomože v tomto období, po porode. Ak sa nikto nenájde tak neviem lebo len z lásky sa žiť nedá to je pravda. Určite si ale treba dorobiť školu, aj keby to malo byť po ,,nociach,,. Bez maturity sa nikde nepohneš. Mam kamošku čo otehotnela tiež na strednej, pomohli rodičia. Nemala to jednoduché, sama so synom v čase ked my ostatné sme si užívali randenie a výlety, zábavy. Ale prekonala to a dokonca vyštudovala aj VŠ. Dnes má už aj partnera. Takže za mna nejaká prvotná pomoc tam musí byť, sam to človek nezvladne. Treba si aj stanoviť ciele - škola - a nepolaviť. Držím palce aby sa našiel niekto kto ti pomože.
@miska_veverkova si skvela mlada zena a budes vyborna mamina pre svoje dietatko,zotrvaj,skus ukecat maminu a poprosit ju o pomoc povedz jej ze to male lubis a nedas si ho zanic na svete. Je matka,urcite casom zmakne. Na priatela kasli. Zivot sa neda naplanovat ako si mnohi myslia. Bojuj to malicke ti raz vsetko vynahradi. Drzim palce. Su aj na FB rozne skupiny zien s nelahkym osudom kde mozes poziadat o pomoc s vybavickou pre malinke,urcite by ti podali pomocnu ruku,neboj bude dobre 🙂
@miska_veverkova ahoj nebudem ti tu písať, že dieťa je dar od Boha, hoci s tým na 100 % súhlasím, a aj ty to tak cítiš a bábätko ľúbiš už od počatia, je to úplne normálne, cítiš to ak a nenechaj sa nikým od tohto pocitu odradiť. vychutnávaj si ho. ale chcem ti napísať zo strany matky, hoci dcéru nemám, iba synov, ale tiež by so nebola nadšená keby sa pričinil o tehotenstvo svojej 17-ročnej priateľky..
takže nezazlievam ani reakciu tvojich rodičov, resp. maminy, ktorej prvá reakcie je taká aká je, opozičná, odmietavá. ťažko povedať, prečo tak reaguje ako reaguje. Hoci ja osobne by som dievča na potrat neposielala, sama som ho zažila (hoci prirodzený), ale nie o tom chcem písať.
my tu na koňovi ti pomôžeme poradiť, napísať skúsenosit, ale ani jedna z nás nebude tvoje dieťa a ani teba živiť, šatiť, vychovávať a pomáhať ti. Preto je na tebe, aby si svoje okolie presvedčila, že sa o seba i o dieťa dokážeš postať a uvidíš, možno sa časom ľady pohnú a roztopia. Zo strany budúcich starých rodičov je to asi ja prirodzená reakcia, majú svoj život, svoj systém, deti už takmer zaopatrené (neviem, či máš súrodencov a a v akom veku) . TAk si chceli ešte "užívať" kým príde prvé vnúča a toto ich asi ozaj prekvapilo. Ale ja pevne verím, že s pomocou tvojho priateľa sa ti podarí ich presvedčiť.
Apropo - priateľ - je naozajstný zodpovedný priateľa a budúci otec dieťaťa? ved má "už" 24 rokov, hoci na dnešné pomery na otcovstvo ešte takmer nezrelý, ale môže byť. Tvoj prípadný potrat by váš vztah zničil tak či tak ... a uvidíš ako sa vzťah vyvinie v opačnom prípade. Ak sa skončí, tak je jasné, že nebol pre teba ten "pravý" ...
z tvojich riadkov čítam, že vyzeráš byť zodpovedné dievča, ktoré má záujem sa o svoje dieťa i o seba postarať, len o tom musíš presvedčiť aj svojich rodičov (mamu).. že si školu chceš dokončiť .
držím palce nech všetko výde tak ako má 🙂 .
nemáš napr. starých rodičov, aby sa ťa zastali, keď tvoja matka je taká divná?
@miska_veverkova rob tak ako ti srdce káže....ja som tiež otehotnela v 17tich, priateľ chcel aby som išla na potrat, ale ja som si dupla, že nepôjdem, mame sa to tiež nepáčilo, ale časom si zvykla. Rodičia môjho priateľa sa postavili k tomu tak, že ho donútili, aby si ma vzal a bývali sme najprv u mojej mamy, potom u jeho rodičov. Naše manželstvo vydržalo 5 rokov, bol o 4 roky starší odo mňa, ale nebol zrelý na vzťah a ani nemal vzťah k dcére, dokonca ani výživné mi neplatil. Keď som mala 21 rokov, tak mi zistili rakovinu maternice a museli mi ju vyoperovať. Vtedy som bola šťastná, že som nešla na potrat a sestričky sa čudovali, že ako dobre znášam to, že som prišla o maternicu a ja som im povedala, že mám pre koho žiť. Strašne som chcela ešte jedno dieťa, ale žiaľ osud to chcel inak. Dcéra má teraz 21 rokov, sme v podstate kamošky a viem ju lepšie pochopiť, lebo je medzi nami menší vekový rozdiel, dokonca som jej povedala, že kedy sa už dočkám vnúčat, že ostanem miesto nej na materskej 🙂 . A druhé dieťa si idem brať s terajším manželom, s ktorým som 13 rokov, dieťatko do pestúnskej starostlivosti........OK vyliala som si srdce, a vlastne skončím tam, kde som začala......rob ako ti srdce káže, možno to bude ťažké, ale bude to stáť zato.....nemusíš dieťatku kupovať všetky veci nové, na materiálne veci nepozeraj, to sa vždy nejako vyrieši a ak budeš potrebovať pomôcť alebo poradiť, tak mi kľudne napíš 😉
@mircalla nemáš mať prečo.....a zvláštne je, že ja som práve že bola taký vetroplach, každý víkend diskotéka, atď a ako som sa dozvedela, že som tehotná, tak som sa otočila o 180 stupňov.....zrazu som bola zodpovedná, nikam som nechcela chodiť, prestala som fajčiť.....proste bola som šťastná, že budem mať drobca a nedovolila som mame ani, aby mi pomáhala s kúpaním a tak.......
@kaktusik007 lenze, ak ma pamat neklame, tak v inej diskusii pisala, ze jeho rodicia su ochotni pomoct....tak to staci,ked uz jej vlastni nie...akurat neviem, preco to tu je cele znova a vsetci pisu dokola to iste, vratane zakladatelky temy 😕
ahoj, precitala som si len Tvoj prispevok... v skole si dohodni individualne studium na cas, ked budes v nemocnici a nejaky cas po... 🙂 moja sestra chodila do posl. rocnika, ked otehotnela... cukrarka... na skusky sa ucila v porodnici medzi dojceniami, potom mala individualne studium a skusky zvladla 🙂 ano, mala podporu rodiny, ale zvladla... Tvoja mamina sa snad zmeni, az to babo uvidi 🙂
drzim palce..
Neboj sa to zvládneš !Nedaj sa, tvoja mama ti chce dobre. Ale pred tebou klobúk dole,mlade ziena....ale máš silu a odvahu a viac zodpovednosti a viery V tvoje bábätko. Budeš úžasná maminka a nedaj sa ovplyvniť . Rozhodni sa na základe svojich pocitov....! Tvoja mamka nebude do konca svojho života žiť s hroznou bolesťou a vycitkou ,ale ty. A neboj aká bude šťastná, keď sa bábätko narodí. Nedá si vás za nič na svete. ☺Veľa odvahy
ja k tomu napíšem asi len to, že ak niekto nechce, prečo nútiť ? frajera pošli do pi.i ak nechce niesť zodpovednosť.
Moja dcéra (13 r.) absolvovala pred 2 dňami náročnú operáciu (na vaječníku mala 25 cm nádor o ktorom sme absolútne nevedeli - prejavilo sa to pred 2 týždňami), bohužiaľ o jeden vaječník prišla, a dúfame, že výsledky budú v poriadku. Povedala som si, že aj keby ostala tehotná v 15 zakážem jej ísť na interupciu, dieťa sa dá vychovať i pri škole a za pomoci a podpory rodiny.
@rebeka7501 Chuda...Drzim palce...otehotniet moze v buducnosti aj s jednym....ja som mala dermoidnu cystu na vajecniku - zarodok dvojcata, tiez mi ho vzali, ale teda podstatne neskor
@mircalla Ďakujem, deti by takéto veci poznať nemali.
A ak baba otehotnie, musí sa len sama rozhodnúť, či má 15 alebo 20 rokov. Samozrejme záleží akú má podporu v rodine.
Podarilo sa mi prehovorit uz min. 3 maminky od upt a som na to pysna 😵
Prosim, nerob to, nechces to,...musi to byt hrozny tlak- okolie, priatel, rodina 😢 , nakoniec by si si to ale odsrala ty sama- vycitky, spomienky, neistota- po cely zvysok zivota- stoji to za to?podla mna nie...vychova je tazka, ani ja som po svojom druhorodenom vobec netuzila- po zazitkoch z vychovy prveho 😖 , ale predsa len prerusenie je silne kafe, existuje aj tzv. Postabortivny syndrom...ako tu kocky uz pisali..zeny skoncili na psychiatrickom odd.a musia sa liecit...casto by chceli vratit cas aj svoje rozhodnutia, ale zial...
@miska_veverkova Ak to citis takto, tak na interupciu urcite NECHOD!
Ja som na zaciatku mojho tehotenstva o tom tiez uvazovala, ale nedokazala som to.. pamatam si to ako teraz, ako som soferovala, prave som dotelefonovala s klinikou a dohodla si termin.. a uz vtedy som vedela, ze tam nepojdem.. velmi som plakala, az som musela zastavit, obrovske emocie..ale vsade za tym bol pocit, ze to nedokazem, nemozem, nechcem.
A teraz som naozaj stastna, kazdy den dakujem, ze som to neurobila, lebo vsetky tie veci, kvoli ktorym som tam planovala ist, sa bud vyriesili v podstate same alebo sa ukazali ako uplne nepodstatne ;)
Mam plno veci po mojom synovi, narodeny bol na konci februara, ak by som ti mohla aspon takto pomoct, napis IP. Drz sa, si rozumne dievca, zvladnes to! 🙂
@miska_veverkova a ešte jedna dôležitá vec......priateľa do ničoho nenúť....ja som môjmu EX povedala, že si dieťa nechám s ním alebo bez neho, ale jeho rodičia ho donútili, aby bol zodpovedný a vzal si ma a z neho sa stal potom alkoholik a agresor.....keby som to vedela,nikdy by som si ho nevzala.....teraz je z neho troska a ja som si s terajším manželom postavila domček, dcéru prijal za svoju a žijeme si spokojne....veľa síl ti prajem
Určite si nedaj dieťatko vziať, mala by si výčitky celý život..držím palce aby si to zvládla , bojuj a nedaj sa!
@miska_veverkova Tak ja som bola v opacnej situacii ako ty - ja som dieta v ziadnom pripade nechcela a moj priatel na mna tlacil, aby som si ho nechala, chcel si ma aj zobrat. Ale ja som sa vtedy na dieta absolutne necitila a uz vobec nie s nim. Ja som ten zarodok vnimala ako nador v mojom tele, ktory musi ist von a okamzite som jednala, o 3 dni bolo po tom a nikdy som to neolutovala, zila som zivot, aky som chcela a az o vela rokov neskor s inym partnerom sa vo mne prebudili materske pudy 🙂 Mame jedno dieta a staci. Keby teraz znovu nechcene otehotniem, nemala by som problem ist znovu na interupciu, nenecham si nicim a nikym riadit zivot.
@miska_veverkova oni maju pravdu, ale ak si sa rozhodla že ho chces, tak bojovat musiš dokonca života. Je to na stalo. Uvedonm si to, ked pojdes na potrat, tak potom možeš mat dalších 5 deti. Uvedom si žiadna zábava, ak chceš študovat budes to mat omnoho tažšie, všetko bude omnoho tažšie, možno ani tvoj partner nie je ten pravy, hjhe to priliš skoro.Ver my nemože š rozmyšlať ešte ako skusena žena. A naozaj materinský cit sa prebudza až po narodení dietatka ale to pochopiš až ked sa narodi, teda ak sa narodi. Ty teraz len miluješ myšlienku že budeš mat dieta. Ozaj Ver my. Ja už mam deti. Zažila som si pomerne krasny život a prvé dieta som mala nakoniec v 30tke. A som štastna užila som si naplno mladost všetko vyskušala a teraz sa venujem naplno mojim detom a už manič nelaka lebo somn sizažila blaznivú mladosť. A byť matkou je najúžasnejšia vec na svete. Ale pravda treba to správne načasovať. čo tak vycestovať do zahraničia? A čo ak sa tvoj priateľ na teba vykašle?

@miska_veverkova Poznam zenu co podstupila interupciu a velmi sa po nej trapila. Raz mi knaz nas povedal, ze nepozna zenu ktora nemala vycitky po interupcii. Z tvojich prispevkov si myslim, ze si dost rozumna a presvedcena ze dietatko chces. Osobne nemam nic proti interupciam, je to pravo zeny sa rozhodnut. A aj ty a jedine ty mas toto pravo, nenechaj sa dotlacit do nicoho co sama nechces. Ak ta rodicia lubia a mater korektny vztah, po case sa s babom zmieria a aj ti budu pomahat. To len teraz sa boja ze si "znicis" zivot, proste sa boja o teba ako o svoje dieta. Ty si pre nich najdolezitejsia. Ale ked bude vnuk na svete, este budu dakovat bohu ze si ich neposluchla. Ked sa chce da sa zvladnut vsetko, aj dostudovat aj vychovat dieta. Nasi rodicia mali deti mladi, moja mamina si robila vecernu skolu popri praci. Aj v dnesnej dobe kopec zien studuje popri praci alebo vychove dietata. Vzdy sa najde riesenie ked sa hlada 🙂 Nevravim ze to bude jednoduche. Ale clovek nikdy nevie co mu zivot prinesie. Rovnako si sa mohla vydat v 30ke a mat dieta s muzom, s ktorym by si sa rozviedla v 33ke napriklad...vies clovek nikdy nevie a nema s kricat hop kym mepreskoci. A tvoj priatel, ak ta miluje, zmieri sa s babetkom a bude milovat aj jeho. Ak nie, budes slobodna mamicka a raz budes s muzom, ktory bude vacsim chlapom a bude stat za to. Opat vravim ze to nebude lahke, ale co je v zivote lahke ze ano 🙂