icon

Nútia ma ísť na potrat, som zničená

miska_veverkova
15. máj 2015

Ahojte cca. pred tyzdnom som pisala,ze som tehotna a mam 17..Rozhodla som sa ze ho chcem bojujem on..Ale otec dietata ma posiela na potrat a moja mamina len prrto ze nemam skolu dokoncenu a nemam ho z coho uzivit..Viem ze by som mala byt silna ale uz nevladzem cez den som v pohode ale vecer placem nedokazem ist na potrat..Ale vsetci do mna hucia.Chod tam bude to lepsie pre vsetkych,neznicime mu zivot ale ja viem ze jedine ako mu vieme znicit zivot je ze mu ho vezmeme....Este som len na zaciatku tehotenstva ale uz to male lubim..Priatel mi vravi ze to nieje este babo len zacina a cim skor pojdem tym lepsie,ale on ma nechape :( pomozte mi prosim co mam robit? Ako ho presvedcit? Ja som uz skusila vsetko a nic :( Ak podstupim interupciu zruti sa mi svet :(

lusi24
17. máj 2015

moja zlatá raz ked porodíš to dieťa nedáš ho od seba a ako vieš že ked to dieťa vyrastie ta neodsudi.. a to by ta viacej bolelo.veru konči.. bo vidno že máte všetko pod rukou a viete o tom veelmi málo

mircalla
17. máj 2015

@lusi24 Ja ta neodsudzujem,to je tvoja vec,ale radit to inym....to je druha vec

stangb
17. máj 2015

@lusi24 mne to teraz pripada, ze ty sama sa chces presvedcit ze si urobila dobre ked si isla na potrat...to ze ma 17 neznamena ze nemoze kojit, nase babicky sa bezne vydavali 16 rocne a mali vela deti a normalne kojili, mala som aj v rodine netger ktora porodila par tyzdnov po 18tke a normalne kojila, a teraz ma 30 a velke decka kym ja drbcov,obcas jej aj zavidim ake to ma super...k tym plienkam predstav si ze z tych lacnejsich alergiu nedostane, lebo vacsinou su alergie na pampers a podobne lebo su napustene roznymi vonavymi balzamikmi, navyse nemusi kupovat prave tie najlacnejsie, pisala som ze nakupujem v akciach,nie ze kupujem najlacnejsie. A k tomu zvysku vravim,ze ak by ju rodicia podrzali,tak by sa to dalo v pohode zvladnut,ved nebude mat vecne 17, individualne moze dostudovat, potom sa zamestnat a prispievat normalne, navyse to ze otecko dieta nechce mu je prd platne, vyzivne platit bude musiet. A nastastie sa v dnesnej dobe stale najde dost dobrych ludi,ktori daruju veci po detoch zadarmo.kde je vola,tam je cesta.

decode
17. máj 2015

ahoj. Ja som mala 18, keď som ostala tehotná. S chlapom som bola na diaľku a aj tak sme boli spolu každý víkend. On mal 23 rokov. Mala som dva týždne pred maturitným ročníkom. Syna sme si nechali. Zmaturovala som lepšie ako spolužiačky, ktoré boli bezdetné a to bez hocijakej pomoci. Po pôrode sme sa odsťahovali do podnájmu a zvládli sme to. Teraz mám 21 a muž 26 rokov. V septembri to bude 5 rokov čo sme spolu a neľutujem ani jeden deň ani sekundu, čo sme bojovali o svoje šťastie a lepší život.
Aj môj muž sa bál, aké to bude byť otcom, no v momente,ako uvidel, ako sa náš syn prvýkrát nadýchol a on si uvedomil, že je otcom pochopil, že nech je dieťa aj v 3t tehotenstva je to dieťa. Vaše dieťa. Žiadne embryo či plod..
Ak chceš ísť na potrat radšej ho vynos a venuj na adopciu. Neverila by si, koľko dobrých ľudí bojuje o to mať dieťa a aké poradovníky sú na adopciu. Si mladá a máš právo na výber, ale potrat ti môže umožniť prísť o možnosť byť matkou. Nie je to 100% operácia a nikdy doktor nevie, či aj s "plodom" nepoškodil niečo iné.. Je to operácia naslepo ..
Držím palce, aby si sa rozhodla správne. Aj mňa rodičia posielali na potrat síce mi to nepovedali, ale naznačovali. Ale mala som po 18ke, bola som dospelá a tak som mala výhodu rozhodnúť sa.. Syn sa mi narodil pár mesiacov po 19ke a to si mala vidieť, aký boli na mňa pyšní v nemocnici, keď ho boli pozrieť.
Skús sa ich spýtať, či budú zodpovední za smrť ich vnúčaťa alebo im pusti na youtube dokument Nemý výkrik. A nie len im, ale aj tvojmu priateľovi. Ty máš právo na výber a z časti je to aj ich chyba.
Drž sa

lusi24
17. máj 2015

@mircalla ty nemáš právo riadiť iným ked si takú situáciu nezažila.. máš jej menšie právo radiť ako ja..

jaron
17. máj 2015

@miska_veverkova
nedaj sa, dieťa si určite nechaj, priateľa nie (ak nestojí pri tebe teraz v takej závažnej veci, čo potom neskôr?)
veľa sily ti želám

mircalla
17. máj 2015

@lusi24 ozaj a to si predtym nerozmyslala, z coho to utiahnes,ak otehotnies? Mam pravo jej tak radit ako ty, nastastie som to nezazila

decode
17. máj 2015

@lusi24 200eur za plienky??? 😀 Preboha a to si míňala jedno balenie denne? Môj syn bol na umelom mlieku, kupovali sme pampersky a vyšlo ma to na 60 eur mesačne.... Nezavádzaj ju tu aspoň prosím. Rodičák jej bohate stačí

lusi24
17. máj 2015

@stangb ja sa nemám o čom presviedčať bola som mladá a nemala so po fin. stránke na to aby som to dieťa uživila.. a otec tak ako aj ona... nezajem--bacha na to mlieko pokial bude mať stres a všetko kolo toho mať nebude alebo bude a stratí ho a kedže nemá oporu nikde tak bude len a len v strese..ale nevypráavaj.. o plienkach.. kde ju zamestnaju bez ukončeného vzdelania? iba tak na uradoch ako soc.pracovnik..moja v dnesnej dobe ludia nemuaju na to aby darovali niečo.. kazdý hladá pár korun aby prežil.. ale ty máš asi všetko. že?takže nevieš o tom nic

lusi24
17. máj 2015

@decode ja kupujem heppy jedno balenie stoji 2O e na den ma 5-6 plienok v alení je kolo 56 plienok tak rátaj kolko to víde.. malá maa bebu ha 1 balenie 4OOg vyslo na 2Oe MALA TO NA TýžDEN.TAK?RáTAJ KOLKO TO VíDE A TO NEHOVORíM O INáCH VECIACH.

michaela1711
17. máj 2015

@lusi24 ale nesúhlasím s tvojím názorom baby neodcudzujú takých čo mali potrat len sa nad tým zamysli je to vražda dietata v brušku a každý kto má v úcte život si to nedá spraviť. Otras ako niektoré zmýšľajú a viac sa o tom ani nebudem baviť len toto ma dojalo prepáč musela som napísať keď som videla tvoje príspevky.

lusi24
17. máj 2015

michaela1711 odcudzuju

decode
17. máj 2015

@lusi24 My sme mali nutrilon H a newborn pampersky a viac ako 70e mesačne ma to nevyšlo, takže neviem, ak sa ti podarilo minúť na plienky a UM 200e mesačne, ale budiš. Nezabúdaj, že po pôrode dostane aj vyše 900eur takže z toho môže financovať ten zvyšok a stále nenapísala, koľko rokov má jej priateľ.

Potrat nie je riešením, môže si tak spôsobiť problémy s otehotnením do budúcna a keby aj nie, už je na rade psychika. Máš to ako ruskú ruletu. Buď sa jej niečo stane alebo ostane bez následkov aj výčitiek svedomia a je iba otázkou času čo z toho sa preukáže.
Ak sa tebe nič nestalo po potrate to neznamená, že aj ona bude v pohode a bude neskôr rodiť ako jabloň. Samozrejme, ja ťa za potrat neodsudzujem, je mi to jedno len dotyčná to dieťa chce a preto ju treba povzbudiť, že sa všetko dá. Tu je veľa mladých mamičiek a skončili školu, pracujú, žije sa im dobre. Keby každý jednala tak pesimisticky, ako jej ty odporúčaš, bohvie akoby skončili.

mircalla
17. máj 2015

@lusi24 ved kolko stoji staroslivost o diets si vedela aj predtym,ako si nechcene otehotnela,nie? Preco si to potom dopustila,aby si vobec otehotnela?

lusi24
17. máj 2015

@mircalla vtedy som nad tým nerozmýšlala ani antiku som nemala ani nič.

emili31
17. máj 2015

@miska_veverkova mojho otca mala mama v 16tich...boli 50 roky...vdaka tomu ze nesla na potrat som tu : JA, brat, jeho dcerka, sestra, jej dcerka, a v juli moje babatko......potratom sa zabije sanca pre dalsich x zivotov..... 😒

lusi24
17. máj 2015

@decode ale nezaudaj ze potrebuješ. postielku,kočik vaničku.. a baby ako môžete vedieť či jej rodičia ked bude mať dieťa ju nevyhodia? ako sa zachovaju ked si ju nedá.. kedže má 17 tak neviem či bude dostavat tie peniaze od statu na seba... bo to dostava iba ked studuje a ona nebude. ona bude žiť zo vzduchu? to či može je u 1/100 a ratať z tým zlým sa teda nemože...ale ty nechápeš že mali oporu v rodine ale ona ju nema

stangb
17. máj 2015

@lusi24 no predstav si ze nemam vsetko, teda nie vsetko materialne ale mam muza a dve zdrave deti takze necitim sa chudobna..o plienkach hovorim z vlastnej skusenosti,dcera mi v porodnici ostala na zadocku a cikulke ako obarena po pamperskach,a sestricka mi rovno povedala,ze jej mam kupit z tesca alebo dmky,take ktore nie su parfumovane a odvtedy bol pokoj...o skole si asi zle precitala,pisala som ze sa da skoncit individualnym studiom a co sa tyka toho pomahania,tiez vravim z vlastnej skusenosti,sama spom v skupinke na fcb,kde si ludia pomahaju,a vacsinou je to tak ze ti co maju najmenej tak daruju najviac,a ver,ze ludia daruju od kociarikov a vselijakeho nabytku, oblecenia, topanok az po jedlo a drogeriu, a ja verim ze dobro sa ti dobrom oplati.

decode
17. máj 2015

@lusi24 Ja dúfam, že sa rozhodne správne. Priateľ môže bridádovať aj pracovať a školu by prečo nemohla dokončiť? Ja som chodila do školy celé tehotenstvo a po pôrode ma čakali skúšky, maturita a dovidenia. Individuálny plán sa dá dohodnúť a zvládne ho každá jedna, ktorá má záujem.
Mne dali rodičia ultimátum, že po pôrode sa musím odsťahovať a hľa odsťahovala som sa. Je to o nich. Síce má 17 ale nikde nepíše, kedy bude mať 18 a ak to dosiahne pred pôrodom tak všetky príspevky dostane ona a ak nie, tak jej zákonný zástupca, čiže rodičia.
Existuje stovka bazárov, kde zoženie kočík aj za 100eur, vaničku za pár eur a kozmetiku kúpi aj z rodičáku. Všetko sa dá, ak človek chce a ak nechce, vždy existujú výhovorky.
Idem už off tak tebe prajem pekný deň a zakladateľke témy správne rozhodnutie, nech už bude akékoľvek

jaron
17. máj 2015

myslím, že v tomto prípade je diskusia, či má alebo nemá ísť na potrat trochu bezpredmetná, pretože zakladateľka téma sa jasne vyjadrila, že dieťa chce, nie je to prípad, keď matka váha a vtedy prichádzajú rady z dvoch "táborov"

čiže skôr potrebuje povzbudenie na konanie v súlade s tým, čo chce

lusi24
17. máj 2015

@stangb mas muza a to je zaklad viacej financii a viacej možnosti ja kupujem malej len happy dá sa ale ako to z dieťatom sama utiahne aj učiť sa kukni te si niekedy tehotné v 16 a uvidíme aký to je život sami to tam komentuju.. len ony maju pre deti aspon mieste kde ich dať tu to na týchto skolách nie je

lusi24
17. máj 2015

@decode aký priatel ty si myslíš že s nou ostane ked nechce decko?

mircalla
17. máj 2015

@lusi24 Ok, takze ak to zhrniem....isla si naostro, i ked si vedela, ze mozes otehotnies, potom si sa nasledkov zbavila, teraz mas dalsie dieta a poucujes, co dieta stoji - plati to partner a tvrdis, ze ostatni nemaju pravo radit...jasne
ja neodsudzujem, len toto su fakty....i ked ich mozno nevidis
@jaron ano, presne - jasne sa vyjadrila a chcela podporu....

stangb
17. máj 2015

@lusi24 vies ja si myslim,ze podstatne je mat rozum a nie muza :D a opakujem,ak sa chce vela veci sa da..my sme chceli druhe dieta,splacame hypo,a ledva sme s jednym vyzili,ale tuzba bola silna a tak sme radsej jednu izbu prenajali a mae pri sebe podnajomnika ale mame krasneho synceka, ktory nas robi stastnym...nech bude akokolvek zle dieta da rodicovi silu bojovat a ist dalej a dalej.preto si myslim,ze ak ona to dieta tak velmi chce uz teraz potrat by bol pre nu znicujuci, ona musi hladat ine riesenie,potrat by bol super iba pre rodicov a toho chlapca,ale pre nu by to urcite dobra volba nebola.aspon z jej prispevku to tak vnimam.ja by som na jej mieste skusila este raz rozhovor s rodicmi svojimi aj toho chlapca a aj s nim a ak nenajde oporu tak niekoho v rodine,kto by ju podrzal.

lusi24
17. máj 2015

@stangb keby nemáš chlapa si nahratááá.priznaj si to..

mircalla
17. máj 2015

@lusi24 Ja dieta zivim takmer sama - ty mozno nahrata si....nie kazda je, kopec zien zivi viac deti same, okrem toho kopec zien si vie pekne zarobit, ak su sikovne

lusi24
17. máj 2015

@mircalla to slovíčko takmer

lusi24
17. máj 2015

@mircalla ano kopec žien predava svoje fotky to máš pravdu ci svoje telo

decode
17. máj 2015

@lusi24 Tak bude na neho aspoň platiť 🙂

mircalla
17. máj 2015

@lusi24 Ty si ozaj, hlupa nemam slov....Kopec zien ma dobre vzdelanie a vedia jazyky....take nieco si nevies predstavit? kazda, ktora si vie zarobit, predava svoje telo? kde ty zijes....