icon

Pozitívny test a duphaston

leria
21. mar 2013

Baby potrebujem opäť poradiť. Som po 2 potratoch, prvýkrát som otehotnela prirodzenou cestou rok po laparoskopii-endometrioza. Skončila som kyretom,od začiatku nebola akcia srdiečka. Bola som na hematologii, kde mi zistili trombofílny stav. Tam mi pani doktorka odporučila, že ak zistím že som tehotná,mám si prísť po fraxiparín.Stalo sa.Podstúpila som IUI, otehotnela a šla po injekcie. Brala som aj duphaston a vaginálne utrogestan. V piatom týždni som však začala krvácať a prišla som o to, nemusela som však ísť na kyret. Vôbec neviem kde mohla nastať chyba, z môjho okolia viem že ten fraxiparín som mala brať už pred plánovaným otehotnením, čo mi potom neskôr potvrdila aj zastupujúca lekárka na hematologii. Počkali sme asi 2 mesiace a odporučila mi tie injekcie si pichať+anopirín a skúšať otehotnieť. Mala som však problém sa k tým injekciám dostať, lebo obvodná aj gynekologička mi ich s veľkou ochotou nepredpisovali. Takže fraxík si pichám cca vyše mesiaca a dnes ráno som si robila test,ked že mi 3-deň mešká menštruácia.Mám ju presne ako hodinky, tak mi to nedalo.No a je pozitívny 🙂 A teraz neviem čo dalej...mám strach ale aj nechcem veci urýchliť...Mám doma nejaký zvyšný duphaston aj ten utrogestan,nemohla by som ich brať na udržanie? rada by som radšej týždeň počkala s návštevou u lekárky...boli to pred tým pre mňa stresy s tým kolísajúcim Hcg...akosi mám strach tam ísť a radšej by som sa spoliehala na prírodu ako si poradí...no zase veľmi dlho som sa snažila, detičky ešte nemám a som tesne pred 40-tkou.Ja viem mala by som byť kľudná,aj sa snažím, len mi to celé vrtá v hlave...bola by som velmi šťastná keby to dobre dopadlo a nechcem urobiť nejakú chybu. 😉

kyri1977
21. mar 2013

duphaston nahradza cinnost zlteho telieska a je pausalne predpisovany vsetkym tehotnym, ktore spinia, krvacaju a pod. aby im udrzali tehotenstvo. po vyvinuti placenty uz funkciu zlteho telieska prebera placenta a duphaston uz nie je potrebne brat. ja som brala duphaston asi dva a pol mesiaca, ked som prestala krvacat, lekar mi znizil davku z troch tabletiek na dve a po cca dvoch troch tyzdnoch mi ho uplne vysadil. asi ti nik neodporuci, co mas robit, lebo zodpovednost by prebral za svoje rozhodnutie lekar ale nie partia mamiciek 🙂. ale ako pisem, duphaston berie milion tehotnych prave na udrzanie tehotenstva, svojvolne by som si ho ale asi nenasadila, pockala by som na rozhodnutie lekara.

zuzulica
21. mar 2013

@leria Ťažko radiť,nejlepšie by bolo poradiť sa s lekárkouJa som bola u lekárky prvý krát v 5tt,ale to ešte nič nebolo vidno a potom v 7tt a to mi rovno nasadila duphaston, mala som dva gestačné vaky a ten jeden nebol v poriadku,tak,aby aspoň jedno mimi bolo ok a brala som ho asi do 18tt tuším,potom už nebolo treba,už bolo všetko ok.

fliacik
21. mar 2013

Ja som riešila podobný problém. Pred rokom som o malinké prišla v 8.tt, vtedy som brala Duphaston od začiatku gravidity. Teraz som si našla pozitívny test v decembri, a hneď na druhý deň som letela k lekárke, práve kvôli Duphastonu, lebo som týždeň vkuse špinila. Na sone ešte nič nebolo, HCG bolo nízke, lekárka mi nedala nič, že to necháme na prírodu. O týždeň som bola na kontrole, na sone už bol gestačný vak, ale ešte bez mimina, lekárka mi opäť nedala žiadne lieky, iba kyselinu listovú. Duphaston som dostala až v 7.tt, keď už na sone bol aj žĺtkový vak. Tiež som sa veľmi bála, ale nejako som si stále pripomínala, že tentoraz bude všetko dobré, ja aj bábätko sme zdravé a všetko dobre dopadne aj bez liekov. Veľmi Ti držím palce, viem, čo prežívaš - taká zmes obrovského šťastia a obáv zároveň. Bez ohľadu na to, či Ti lekár dá Dufík alebo nie, hlavne nezabudni pozitívne myslieť. Hladkaj bruško a opakuj malinkému, ako ho ľúbite a tešíte sa naňho, ono to cíti. A to je dôležitejšie ako akékoľvek tabletky.

kyri1977
21. mar 2013

inak mne lekar vravel, ked som krvacala, ze mam hlavne v klude lezat, ze to je dolezitejsie ako akekolvek lieky... takze treba naozaj mysliet pozitivne a radsej sa nechat vypisat a cuckat doma v klude 🙂

leria
autor
21. mar 2013

ja viem, asi by som mala zajtra navštíviť doktorku a sa poradiť...ale ked si predstavím ako mi každý druhý deň merali hcg a kývali hlavami, že na sone nič nie je vidno...ten celý prístup ma normálne deprimuje....a mám pocit, že si tou návštevou ublížim...na druhej strane mám strach, že ak by mi mal ten duphaston pomocť aj ja to zanedbám čo len deň, že si to budem vyčítať...pripadám si ako strelená ešte poriadne nič a už si vyrábam problém,že?no svojvolne nemám odvahu si niečo naordinovať...alebo mám za ňou zájsť, a povedať že na krv a usg dojdem o týždeň,hm?len nech sa vyjadrí k tomu duphastonu...niektoré zakrútite teraz nado mnou hlavami, som ako školáčka, ja viem 😀

fliacik
21. mar 2013

@leria @kyri1977 má pravdu, dôležité je oddychovať, žiadna veľká námaha, najlepšie ani sex a teplá sprcha. Ja som šla k lekárke vtedy rozhodnutá, že sono odmietnem, ale krv som si chcela nechať vziať, už len kvôli spokojnosti, že test neklamal a naozaj som tehotná 🙂 Ale osobne si myslím, že kým Dr. nevidí, že je to vnútromaternicová gravidita, Duphaston Ti ani nedá. Napokon, môžeš jej zavolať a opýtať sa, či máš prísť. Ale pre mňa to bol iba stres - každé 4 dni odber, potom tri soná po sebe nebolo miminko vidno, to bolo strachu.

marecek1
21. mar 2013

@leria
najlepšie by bolo, keby si zajtra šla k lekárke a poradila sa s ňou. a nemôžeš jej dnes aspoň zavolať? veď aj do telefónu ti môže povedať, či by bolo vhodné začať s duphastonom.

leria
autor
21. mar 2013

@fliacik aj ja to tak cítim, nechať to na prírodu a veriť že to dobre dopadne....ved ja som to cítila, že sa mi podarí ešte otehotnieť, napriek obavám doktorky ked som bola u nej naposledy na cyto....ona zakaždým akoby stavala voči tomu aj nejakú zábranu, prečo by to nemalo výjsť...mám aj 2 myomy, tak preto bola voči tomu taká skeptická....len ja som si verila...a to mi asi aj najviac pomôže...

leria
autor
21. mar 2013

@marecek1 no zavolať môžem jedine tak niekam do hory 😀 už som ju mala dávno vymeniť, dovolať sa je problém a ak idem na vyšetrenie, čakačka min.3hodiny...pretože bočnými dverami berú na prednostné, dobré však?

leria
autor
21. mar 2013

na zdravie.sk som dostala odbornú odpoved: Podanie duhastonu naslepo je vždy spojené s rizikom že sa pokúšate pdporiť tehotestvo ktoré sa nezaložilo dobre. Postup je obvykle taký, že sa najskôr overí prítomnosť plodu a podpora funkcii žltého telieska sa podá až potom ak sú dôvody. Pri metódach asistovanej reprodukcie sa tento princíp síce často nedodržuje ale liečba sa podáva pod kontrolou lekára. Vzhladom na okolnosti, ktoré opisujete je však možno považovať podanie Duphastonu v dávke 2x1 u Vás za opodstatené.
Takže radšej zajtra idem k doktorke a uvidím. A vám bábiky dakujem pekne za rady a podporu 🙂