Prečo majú lekári teóriu pohyboch bábätka v brušku?
neviete niekto cim je to vedecky podlozene? vzdy mi je cudne ked niekto maminu v 13 tyzdni alebo aj skor vysmeje ze sa jej len krutia creva, nech si nevymysla - ved v 13 tyzdni uz je to babo velke jak mensi citronik, podla mna je uplne logicky mozne nieco takto velke citit hybat sa v bruchu, alebo aj mensie ... nikde som sa nedopatrala preco by to nemohlo byt mozne citit pohyby aj velmi skoro v tehotenstve - neviete niekto co za tym je?
@katkanova ucia ich aj kopu inych volovin. volakedy boli zeny viac pri sebe, stihla bola zena, ktora v sucanosti nosi konfeciu c. 42 takze ak mali sadlo okolo brucha aj pohyby citili neskor.
rovnako gynekologov ucia aky potrebny je nastrih a kopu inych sprostosti ktore nezmyselne a rutinne zacali presadzovat chlapi ked sa zacali montovat do zenskych veci...
@katkanova ja som citila 😉 pri tretom tehotenstve uz veeeelmi skoro 12 tt plus 😉 a je mi jendo co si kto mysli...ved poznam svoje delo a v tretom tehu by to bolo asi cudne keby som necitila 😉 ci?
myslim ze ak je zena dostatocne vnimava tak dokaze pohyb criev rozpoznat od pohybu babtka...ale musim aj povedat ze vo vyssom stadiu moe pohyby tlmit placenta 😉 aj to sa nam stalo...utekali sme v 28 tt na pohotovost ze necitim pohyby uz niekolko hodin takmer cely den a tam nam na scane ozrejmili preco 😀 babo bolo otocene a ulozene tak ze sa opieralo a tlacilo do placenty preto som necitila 😀 mala som ju totiz na stene bruska v predu takze ak sa tam drobcula schovala nebolo citit pohyby 😅
@itwasajoke ja som pri prvom citila okolo 16 tt a tiez na mna pozerali ako na magora - teraz este menej nez predtym chapem ze preco, ved v 16 tt je plod uz naozaj dost mega, najma vzhladom na beznu zesnku postavu dnesnych dni ako naznacila @xlucia ...
@katkanova prečo sa nad tým pozastavuješ..je toľko vecí a toľko ľudí, ktorí majú na veci opačný názor..Ešte to len príde..Prečo dieťaťu kupuješ to, prečo si myslíš, že toto jesť nemôže, prečo si myslíš, že vtedy musí ísť spať, prečo si myslíš, že dieťa má svoje práva, prečo si myslíš, že to čo robíš je správne..Prečo máš opačný názor ako lekár, prečo máš opačný názor ako učiteľ...
Maj svoj názor, drž sa ho a nerieš..Lekára aj tak nepresvedčíš o svojom názore..Veď niet múdrejších ľudí.. 🙂 😉
@tinki mna skor zaujimalo ze ci je za tym nejaky vedecky dovod - myslela som ze mozno tu natrafim na niekoho kto o dakom pocul ... s presviedcanim inych o mojom nazore som skoncila uz roky dozadu 😀 diskutujem vsak stale rada, len ma vzdy prekvapi ak nejakemu argumentu chyba "pozadie" 😀
@hajajanka urcite nechcem z lekarov robit idiotov, hlavne nie z tych slovenskych po skusenostiach s anglickymi 😉 tak to chapem aj ja ze je nejaky priemerny cas v tehotenstve kedy si to zena vsimne, ale zda sa mi zvlastne ked citenie pohybov skor niekto uplne vylucuje... od inych spolutehuliek to pochopim, ale od lekara by som chcela pocut vysvetlenie ze preco to skor nie je mozne podla neho 😉
@katkanova Ja som citila pri prvom tehu v 18. tyzdni a pri druhom v 16. tyzdni a ziadny lekar to nespochybnoval. Ziadny lekar predsa netvrdi, ze skorsie citenie pohybov nie je mozne. Povie, ze vsetko zalezi od mnozstva tuku, od poradia tehotenstva, od velkosti babatka a od dalsich faktorov. Ja som sa este nestretla s lekarom, ktory by svatosvate tvrdil, ze pohyby pred 20. tyzdnom nie su mozne.
@katkanova ja si myslím, že výnimky síce môžu byť, ale ich vysvetlenie logiku určtie má, len si možno nenašla lekára, ktorý by ti bol ochotný to vysvetliť 😉
To že bábätko je veľké ako citrón ešte neznamená, že vie vyvinúť "dostatočne veľkú" silu, aby si jeho pohyb -či už kopnutie alebo prevaľovanie cítila. Ten citrón je navyše oveľa ťažší ako bábo. Okrem toho "pláva" v plodovej vode, ktorá pohyby do vééééľkej miery tlmí. ... ale je to môj lajcký pohľad na vec.
... i keď podľa mňa dosť logický 😉
@xlucia ja patrím k mamičkám "so sadlom okolo brucha" ako si sa vyjadrila, napriek tomu som pohyby cítila veľmi skoro, veď bábo sa hýbe vo vnúrti a jeho "dotyk" nemusí prejsť cez sadlo na povrch na to aby ho mamička cítila..... veď aj bolesť necítiš len na povrchu tela..... čiže aj teória so "sadlom okolo brucha" je podľa mňa blbosť 🙄
@katkanova ja si tiez myslim, ze je to individualne - ja napriklad este necitim nic a to som v 19tt, ale teda mam aj pneumatiku celkom slusnu na bruchu (hoci ta s citenim vnutornych pohybov nesuvisi..) a najma mam placentu vpredu a ta tlmi pohyby este viac...
No su baby, ktore tvrdia, ze cosi citia uz v 13-14tt... Ale teda ja by som tiez bola asi skeptickejsia aj vzhladom k tomu, co napisala @jaaty a teda je to fakt, ale aj vzhladom k povestnemu "co sa babe chcelo, to sa babe snilo" 😅
ved aj tu na koniku vidim milioooon pribehov bab, ktore by svatosvate prisahali uz pomaly hodinu po oplodneni, co cosi citia a vidia na sebe milion priznakov tehu v case, ked je to uplne nemozne este 😅
a podobne to moze byt s pohybmi... psychika je mocna vec a ja urcite netvrdim, ze tie zeny si to vymyslaju, ale ak niekto fakt velmi tuzi, tak moze citit barsco a bude presvedceny, ze je to "ono" 😕
ale teda tiez beriem, ze niektore baby naozaj cosi citit mozu a nemylia sa 🙂
ja by som tiez uz mohla uz hadam aj dva tyzdne nejake pocity oznacit za pohyby, ale zas ja kym to nemam uplne jasne, tak to proste za pohyb neoznacim, cakam na poriadu šupu 😀
@marcelatje velka pravda
to co lekarov ucia je podlozene statistikou, objetivnym pozorovanim, problem je kto to uci a co si z toho doktor zoberie. aj oni su len ludia.
@marcelatje no to sadlo ma urcity vyznam, kedze vacsinou ak ma niekto nadvahu, potom ma aj vacsinou vacsie mnozstvo vnutorneho tuku, ktory obaluje organy, a teda su tie pohyby horsie citelne, alebo neskor.
@usacek79 to zalezi od toho kolke tehu mas. v prvom budes tazko citit nieco skor. mnoho krat ani nevies co mas citit. pri druhom ci tretom tehu je to ine, nie je to vnutri take pevne, zela uz svoje telo po tejto stranke dobre pozna
@stano4000 ano su len ludia ale casto na to zabudaju. hraju sa minimalne na neomylnych polobohov, su mnohokrat arogantni, povysenecki.
mne napr. teraz jedna gynekologicka tvrdila ze dieta sa neda otocit ako som jej to popisala. malicka bola zrovna na uzv. priecne, tak som jej to hned rucne ukazala. priamo na sone videla ako som malicku posunula, aby som neciitila take silne bolesti. az potom uverila...
inak vyborna lekarka, aj ako clovek, ale sama este tehotna nebola, takze vedela len to co sa naucila resp. videla. no uz je mudrejsia...
@katkanova @usacek79 aj na mna pozerali ako na blba tiež som prvé kopance cítila v 16tt (presne 15+3) a to som prvorodička dokonca aj baby tuto na MK ma vysmiali....a od prvého dna som dokonca cítila každý deň nikdy sa mi nestalo že by som jeden den pohyby necítila... a v 18tt už cítili aj druhý ked priložili ruku na bruško....
@tanickaskorokubikova no ten 16tt by som uz v pohode brala, to uz aj "lekari" hovoria, ze kdesi od 16tt je to mozne 🙂
@usacek79 no to bol prvý kopanec a už predtým som vnímala také všeliaké neurčité mrvenie ale to som si nebola ešte 100% istá že to je to tak to som nehovorila ale teraz už viem že aj to skôr sa mrvil maličký 😀 😀
@katkanova mne neveril lekár ked som mu povedala, že som cítila prvé pohyby v 18 týždni, a to začalo u mna totálnym šteklením, takže žiadne črevá, ved to človek vie rozoznať črevá a pohyby. dieťaťa... ja som cítila "motýlie krídla, šteklenie"... a to viem že som ten pocit nikdy predtým nemala a začalo to zrazu jedno ráno.... aj tak mi neveril, že by prvorodička cítila tak skoro... ale trvala som na tom, tak to zapísal 😀
@xlucia pri nadváhe je predpoklad že aj tuku v brušnej dutine je viac ako u žien so štandardnou váhou. Avšak to neznamená že to platí paušále pre všetky ženy s nadváhou a že obézna žena musí automaticky cítiť pohyby neskôr.

@katkanova lekar nikdy tehotny nebol, veri tomu co sa ucil