icon

Rizikové, stresujúce, náročné pracovisko a tehotenstvo

daenerys7
4. dec 2017

Ahojte, som tehotná, momentálne dnes začínam 11 tt. Prvých 8 týždňov som nevedela, že som tehotná, bývalo mi zle, moja práca je psychicky, fyzicky velmi náročná a dokonca pri našej otváracej dobe do 20:00 sa mi každý deň stávalo, že som z práce odchádzala zničená, ubolená o 21:00, (hodina navyše, ktorú mi nikto nikdy nepreplatí). Do práce som často chodila pred začatím pracovnej doby, tiež mi twn čas nikto nevráti ani nezaplatí. Mala som presilenu ruku a zvracala som, nikto na mňa nebral ohlad. Veselo som každý deň prehadzovala nespočetné množstvo ťažkých krabíc s topánkami, veľakrát sa stalo, že som od rána od 9:00 do 15:30, 16:30,17:30 nejedla ani nepila a stále som behala sama po predajni, ktorú bolo stále treba upratovať, obsluhovať minimálne 50 zákazníkov naraz, pomedzi to behať do skladu pre topánky, štverať sa po rebríku, umývať zrkadlá a blokovať nákupy. Proste HOROR to bol pre mňa ako netehotnú ženu, zrazu som naozaj už mala toho dosť ledva som žila zo dňa na deň nevedela som ešte vtedy, že som tehotná... Už keď som fakt v práci začala zamdlievať, plakať, pretože keď ste sama a niekto vám povie,že máte vyhádzať von 10 regálov topánok na regále a pomedzi to robiť všetko ostatné, ste hladná a bez vody(kolegynka sa išla veselo ulievať, sťažovaním u oblastnej som si nempomohla ,kolegynka je faloš najhrubšieho zrna a navyše lenivá, správanie nezmenila), tak je to ozaj na nervy, ešte k tomu nám tam chodí jeden pán, ktorý nás sexuálne obťažuje a vyhráža sa nám...Predajňa je veľká a hovado byť na nej sama stojí za to... (keď som robila s vedúcou tá mala vždy svoju prácu v kancli, snaživá super žena s ňou sa to prežiť ako tak dalo,pomohla keď mohla ) Ide o to že keď si predstavím v akom som už bola stave keď som išla konečne k svojej obvodnej doktorke s bolesťami hlavy, chrbta, brucha, so zamdlievaním a s presilenou rukou tak ma nechala doma a vtedy som si uvedomila, že mi mešká menštrulácia, leteli sme s priateľom kúpiť test bol pozitívny, leteli sme gynekologičke presne som začala 8tt a keď som si predstavila čo som v tej práci robila, čim som tam denno denne prechádzala... akému riziku som svoje dieťa vystavila aj seba prišlo mi zle. Zajtra idem na kontrolu a chystám sa to všetko povedať aj doktorke, pretože si neviem predstaviť vykonávať tú prácu naďalej, tak či tak by som dala výpoveď lebo ja som odrobila 40 hodín a zaplatených som mala 32 alebo som robila 10hodin 8 dní posebe a to som tam vždy bola ešte aj hodinu večer navyše, toto nepovoluje už ani zákon, aby človek nemal 2 dni pracovného pokoja... a keď som konečne mala 2 dni pracovného pokoja tak som musela prísť ráno o šiestej na poradu, zase porušenie zákona a môjho voľna, nebudem vravieť o tom,že ma vo voľne posielali na poštu dokonca aj počas PN si dovolili poslať ma tam miesto toho aby si tsn balík zobrali naspäť k sebe a sami ho tam zaniesli ... Táto práca sa neda ulahčiť, inú prácu mi nedokážu prideliť. Neviem si predstaviť tam vratiť, rozmýšlam, že zostanem na rizikovom, nechcem ohroziť svoje dieťa ani seba ja som alergička mám anafylaxiu, ľahko ochoriem, navyše som krvná skupina 0 negatív, bojím sa osvoje dieťa som prvorodička neviem čo si môžem dovoliť.Nie som lemra, robila som predtým účto vo veľkej firme behala som, robila inventúru, vybavovala veci, zažívala som tiež stres aj nátlak, ale toto táto práca kde som zatial plánovala byť pokial nenájdem niečo lepšie, to je čistý des. Mám zlý pocit, z toho, že by som nechodila do práce, mrzelo by ma to, cítila by som sa zle, že som doma a nezarábam, ale cez ten strach čo by som mala o svoje dieťa každý deň sa neviem preniesť. Prosím poraďte, povedzte svoj názor... 🙂 Ďakujem.

sticker
janinah
4. dec 2017

Povedala by som všetko toto lekárovi a šla na PN....a prepáč,len sama si si na vine,že si robila v takých podmienkach,nezaplatené nadčasy atď...viem,slovač sa bojí o robotu,ale odtiaľ-potiaľ.....

sticker
sissy27
4. dec 2017

@daenerys7 naštuduj si zákonník práce - ak nemáš vyslovene zdravotné problémy, tak nie je dôvod byť PN - prináša to so sebou isté obmedzenia... ale máš nárok, aby ťa zamestnávateľ preradil na inú, pre teba vhodnú prácu a ak takú nemá, tak budeš doma a plat ti normálne pôjde ďalej ako keby si v práci bola. To samozrejme platí ak si zamestnaná na TPP a nie ako dohodár / brigádnik.
Aj keď samozrejme zamestnávateľ ťa bude radšej tlačiť do PN, pretože je to preňho výhodnejšie...

uglybetty1234
4. dec 2017

V prvom rade mysli na svoje dieta, jeho zdravie a zdravie jeho matky. To ze nebudes zarabat neries, ak máte dost a partner zarobi dostatocne.
V druhom rade sa uz nikdy nenechaj vyuzivat zamestnávatelom!

daenerys7
autor
4. dec 2017

@sissy27 presne preto ma hneď tlačili na rizikové

daenerys7
autor
4. dec 2017

@janinah
@uglybetty1234
Ďakujem, v skúšobnej dobe čakala som kedy sa to zmení už som chcela podať druhú výpoveď, už ednu dostali, nakoniec som zistila, že som tehotná...

nikkya
4. dec 2017

Ja som šla na Pn ...nestalo mi to za tie nervy v robote aj ked mam zatiaľ bezproblemove tehu 😉 a dr ma v pohode vypisal

snehuuulienka
4. dec 2017

@daenerys7 jednoznačne rizikové...

lavieenrose
4. dec 2017

ja som sa tiez dala vypisat na pn...ale iba na vypovednu lehotu podala som vypoved a zistila som ze tehotna

zuzans258
4. dec 2017

no po tomto čo píšeš si viem predstaviť čo to tam máš....stres, chaos, nervy a nevieš čo skôr...jednoducho povedané, takto je to u nás na slovensku, česť zamestnávateľom, ktorí si ešte vážia svojích zamestnancov a sú féroví...lebo po pravde..ja takých ani nepoznám...všade by ťa najradšej vyžmýkali za čo najmenej peňazí....takže asi tak...vôbec by som nebrala ohľad, mysli na seba a bábo...bez nejakých výčitiek..tie môžu mať potom oni ;)....drž sa

lanugo
4. dec 2017

Urcite nechod na PN! V BA je jeden posudkovy lekar ( myslim ze sa zacina nejako na D) , napis mu a on ti vypracuje posudok kde bude zaverom prekazka v praci zo strany zamestnavatela. Teda zostanes az do prveho dna materskej doma a bude bezat 100% priemerneho denneho zarobku. Posudok by teba mohol vyjst cca 50€, kedze nemusi si nic zvlastne nastudovat k tomu aby mohol spravit dg zaver. Urcite to nevzdaj PNkou. Pis spravu ked chces vediet viac

holubica555
5. dec 2017

@zuzans258 ja aj priateľ máme takých zamestnávateľov, dá sa nájsť dobrá práca, len treba mať šťastie (a niečo v hlave samozrejme). Hlavne si treba dupnúť a nenechať sa zneužívať. Drahý bol predtým v robote kde to bolo otrasné, roky rokúce neboli schopní zdvihnúť plat, stále výhovorky, firme sa nedarí, blabla. Keď im začali odchádzať ľudia a viacerí potrební si dali ultimátum (buď mi dáte liter alebo odchádzam), tak sa spamätali.. Dnes už zrazu vedia zdvihnúť platy 🙂))

zuzans258
5. dec 2017

@holubica555 áno vravím česť výnimkám..napr. u mňa v práci si aj dupneš...ale proste samé výhovorky,prekážky, nedá sa to a neviem čo všetko....úprimne poviem keby s mužom nečakáme na schválenie úveru....už dám výpoveď v podstate čakám na to, že buď sa mi podarí otehotnieť a rovno ísť na PN keďže som už musela absolvovať kyret kvôli anembrymole...alebo nám schvália úver a môžem si dať výpoveď a potom hľadať novú prácu 🙂 takže dokážem pochopiť hockoho v podobnej situácií 🙂

veronika42597
5. dec 2017

Ja som tiez na PN uz vyse mesiaca. Nemam fyzicky namahavu pracu, cely den sedim v kancelarii a pracujem s luďmi, klientami. Ale mame plany ktore musime splnit, silne tlaky su na nas, chodia ku nam rozny ludia, casto su nachladeny, ja mam slabu imunitu a ten stres do toho... vkuse ma bolelo brusko na zaciatku tehu, parkrat som skoncila na pohotovosti koli silnym krcom. peniaze niesu vsetko, a babo je najdolezitejsie predsa 🙂

bielavila
5. jan 2018

Fuha no to by som iste riesila bud posudkovym alebo pn, toto robit ako tehotna nemozes, Len treba ratat s tym ze na pn musis byt doma a budes mat iba vychadzky lebo chodia kobtroly, ja som od mojej drankala sby mi dala neobmedzene vychadzky, ale nechcela o tom ani pocut a veru mi aj kontroly dosli

chikita29
20. jan 2018

@sissy27 tak to je o dohode so zamestnavatelom ci ta posle domov a bude ta platit...nie je to jeho povinnost.dnes som si to vyjasnila v praci ja :/ pretoze mi to zamietol zamestnavatel :/

sissy27
20. jan 2018

@chikita29 je rozdiel byť na rizikovom zo zdravotných dôvodov - to je naozaj na PN, ale pokiaľ sa jedná len o nevhodnú prácu (ktorá je mimochodom aj špecifikovaná v ZP) ale tehotenstvo bez problémov, tak to rozhodne nie je na dohode so zamestnávateľom.

chikita29
20. jan 2018

Ahojte babeny ja by som od vas potrebovala velku radu!
Som v 16tt kedze je to uz druhe bejby tak brusko uz vykuka😉
No pracujem v krcme kde sa fajci a zamestnavatel nema pre mna inu pracu.Sice mi skratili smenu na 6 hodin denne ale to ze sa tam fajci mi vadi.moj gynekolog ani nechcel pocut a rizikovom dokonca ma vraj nahrava a moze ma udat za navazdanie na podvod!ze kym nie som hospitalizovana alebo nekrvacam nemam narok na rizikove!..no neviem si predstavit ze budem do 8. Mesiaca robit v krcme pri ozratych a v dyme.uz som sa pytala aj ineho dr. kebyze prejdem k nemu tak ani on ma neda len tak na pn..nahradu za mzdu mi zamestnavatel zmietol zo stola!
Neviem uz ako to mam dalej poriesit...vsetci tu pisu ako idu na pn alebo rizikove no mne ho len tak doktor neda...poradte zienky😩😩😩

chikita29
20. jan 2018

@sissy27 ano ale zafajceny priestor myslim nie je specifikovany v zp..a mne sefka povedala ze bud budem robit nadalej alebo mam ist na pn...ze ma urcite nebude platit ked budem ja sedet doma na zadku.no mne ani tu pn nedaju len tak...:/

lavieenrose
20. jan 2018

@chikita29 ja byt tebou zvazila by som zmenu prace. ale uz je na to neskoro....co tak urad prace ze by si dostavala nejaky cas podporu ?