icon

Šialený strach z pôrodu

permanentka
1. jan 2015

Potrebujem radu, ukludnit, prefackat, povzbudit, ja neviem...

mam okolo 30, nie sme tehotni ale postupne zaciname rozmyslat nad babatkom (uz by sme chceli), ale mam šialeny strach z porodu...som taky strachoprdko cely zivot, pomaly normalna prehliadka u zubara ma stoji stres v cakarni, 1.prehliadka u gynekologa nedavno - to som sa tak hanbila a bala ze som si na tej koze drzala zakryte oci (ano jak puberťacka), proste stresujem so vsetkeho viac nez normalni ludia 🙂
a ked mi vcera kamaratka povedala ze jej doktor povedal teraz po porode ze necakal ze to prezije, ze cisty zazrak, lebo jej vytiekla cela plodova voda (cize isli na sucho), kliešťami, a nakoniec ze skoro vykrvacala, ze tam vrieskal po sestrickach nech bezia po anesteziologov a drzal jej otvor lebo jej isla prudom krv a myslel si ze je koniec, tak ma ide porazit od strachu...
to fakt je tazke bolestive? ako ste to zvladli? ci az tak ste sa nebali? viem ze to kazda prezije, a potom ked uz bude babatko v ruke tak nebudes citit bolest, atd, ale ajtak :(
vdaka

tana2278
1. jan 2015

@permanentka Neries to. Najskor ostan tehotna, prehupni sa cez prvych kritickych 12tt, potom sa modli nech ti vyjde geneticky screening ok a aj morfologicky utz, nech nemas tehotensku cukrovku a nech sa dieta nenarodi predcasne a POTOM ries porod. Vazne, po prvom porode som sa bala druheho celkom strasne ( prvy porod bol ok, ale vedela som do coho idem) a potom prisiel pozitivny tripple test, amniocenteza, okolo 32tt som sa zacala otvarat, dcera bola stale malinka. Nemala som cas sa bat porodu, pretoze som sa bala o moje dieta. Drzim place.

adelililinka
1. jan 2015

Mne pomohla kniha hypnopprod. ja som sice este nerodila. zajtra zacinam 37.tt ale cim dalej tym viac sa tesim. vsetko je v tvojej hlave na to nezabudni... aj mna kamaratka tak vystrasila ... ona rodila pred pol rokom a to ja som uz bola tehotna .... hovorim si stale ze ja budem mat dobry porod a pevne verim ze to aj tak bude.... skus kupit tu knihu je vyborna... a aj stranka je na nete 🙂 aj zenskekruhy.sk

radopp
1. jan 2015

@permanentka Strach z pôrodu je ako strach zo zubára. Je oprávnený. A áno, bude to bolieť.

PS: Správna otázka má byť: Ako porodiť bezbolestne a bez chémie.

tinushka13
1. jan 2015

@permanentka nečítala som si ostatné príspevky.. ale ja som na tom rovnako.. s rozdielom že už mám za sebou prvé tehu so sekciou (chvalabohu) a druhý pôrod pred sebou ale to som narovinu povedala, že prirodzene nejdem pokiaľ to situácia nebude vyžadovať. ja som si svoje užila počas 27hod pôrpdu a mám taký blok, že s tým bojjujem už každý deň odkedy som zistila že som tehu.. neverím že mi niečo pomôže.. asi len to ak nastane tá siuáacia a ja nebudem nič riešiť len predychávcať.. na to sa spolieham. 😀 ale poviem ti toľko že my ženy sme veľmi silné a zvládneme všetko.. aj strach z pôrodu 🙂

radopp
1. jan 2015

@tinushka13 Pôrod je súkromná záležitosť. Keď na rodičku čumí celý personál aj s vrátnikom, nemôže sa uvoľniť a sústrediť. Potom to bolí.

tinushka13
1. jan 2015

@radopp nie celkom som pochopila tvoj príspevok 🙂

maja031
1. jan 2015

ja som sa tiez strasne bala porodu, bolesti, prislo mi to strasne ponizujuce. dokonca som sa aj pytala byvaleho doktora ze ci mam ist k psychologovi alebo tak a ten sa len zasmial ze to je strach z nepoznaneho. tak som isla do kocha, nasla som si mladu doktorku pri ktorej som mala pocit sukromia a bezpecia (nech to znie akokolvek blbo 😀 ) pocas tehu som si s nou spravila vztah - doktor-pacient takze to bolo zase o nieco lepsie. potom sme boli na predporodnych kurzoch - zase dalsie plus, a nakoniec ked som isla rodit v kochu to bolo super, sami ochotni ludia, sukromie, manzel bol stale so mnou, nik nic nenahanal, maximalny klud a pohoda 🙂 ale asi v prvom rade tam bol moj pocit ze niekomu doverujem a potom sa uz vsetko dalo.nebol to prijemny zazitok ale nebol to horor. mne hlavne pomohol pristup ludi okolo mna. takze drzim palce 🙂

eeffka
1. jan 2015

@permanentka no bala som sa tak zdravo, tj uvedomovala som si rizika, ale kedze som od prirody optimista, brala som to ako statisticky nepravdepodobne ze by sa mi nieco stalo.
Oba porody som mala kratke, bolest na stupnici 1-10, tak 6, cize zazila som aj horsie, a hlavne je to konecny stav, vies ze ides do finale a konecne nebudes ako vypasena hurka, co sa nevie obut a vyjst po schodoch.

anjelik2509
1. jan 2015

podľa mňa, keď raz žena zatúži po dieťatku, nejaký strach z pôrodu, bolestí a podobne sú jej šum a fuk...Určite mi to mnohé potvrdia...Ja som tiež mala obavy, ako každá, ale postupom času, čím som bola bližšie a bližšie ku dňu D, tým viac z mňa obavy opadávali...Chodila som aj na predpôrodnú prípravku, aby som vedela, do čoho idem, ale naživo to bolo úplne niečo iné....
Bolieť to bolelo a teda dosť, ale čítala som, že pôrod bolieť musí, jednu viac, inú menej, ale bolí...Ale tá bolesť sa prežiť dá, veď inak by sa deti nerodili, nie? A keby to bolo také strašné, prečo by sme sa na to dávali opakovane? Ja osobne som sa pri prvom neotvárala, mala som akútnu sekciu, druhú som už mala plánovanú...A možno časom sa dám ešte na tretiu, uvidíme 🙂
Ale keď sa narodí ten krpček, malý uzlíček a zázrak, všetko sa stratí...😉
Netreba sa ničoho báť, treba myslieť pozitívne...a keď sú obavy až neznesiteľné, treba sa obrátiť na odborníka, terapeuta, psychológa 😉

anjelik2509
1. jan 2015

jaj a áno, zabudla som že mne napríklad pomohlo aj to, že som šla na prehliadku pôrodnice...Zoznámila som sa, aspoň čiastočne, s personálom, ale hlavne s priestormi...čo sa kde bude odohrávať...keď som potom šla už s bolesťami do pôrodky, šla som bez strachu, úplne v pohode...😉

sunshineka
2. jan 2015

Mam kamosku,ktora mi tak opisala porod,ze po tomto opise by uz ziafna zena ani ta,co uz odrodils,nechcela nikdy rodit.tak kvetnato opisala porod jej ocami a to rodila s epiduralkou.ona jednoducho nic nevydrzi aj z kazdej malickosti v zivote je na smrt vykolajena 😀 nesmies verit vsetkemu,co pocujes.ja mam tiez strach z porodu a obrovsky.ani nie,ze umriem pri nom,ale neviem si predstavit pred cudzimi ludmi tam tlacit.vobec neviem,aka je to bolest,ci taka,ze zena musi vrieskat od bolesti ako vo filme.ozaj baby na toto by ste mi mohli odpovedat,ci ste kricali od bolesti...nam by sa uz tiez patrilo,sme 30tnici.

stastenka42
2. jan 2015

@permanentka ja som mala tiez taky strach z porodu a nepomohlo mi nic. ..nakoniec som rodila cisarskym a bolo 🙂 .drzim palce.

bosoriak
2. jan 2015

@sunshineka Kazdy ma prah bolesti inde. Niekto pri bolesti krici, niekto vzdycha, ja som si hmkala. Nie pesnicku 😀, len mi to pomahalo vydavat nejake zvuky. No a ked uz sa tlaci, tak ziadne vreskoty, lebo potom zena netlaci a tym padom to cele dlhsie trva. Staci zapojit mozog a nenechat sa uplne odrovnat. Ano, boli to, ale bez toho to nejde.

Ja osobne sa aj po dvoch porodoch (jeden s epi a druhy bez) viac bojim zubara a vrtania, nez porodu. 🙂

womankc
2. jan 2015

@sunshineka nekričala som vôbec, len vzdychala , pri poslednom som dvakrát akože vykríkla , som si myslela , že ako sa mi tým uľaví asi , či čo ma to napadlo, ale potom mi to prišlo také trápne dáke a bola som ticho . Pri prvom pôrode mi ešte robil aj dr taký nepríjemný zákrok / bolo to ďaleko nepríjemnejšie ako celý pôrod / a keď to dokončil , tak mi vraví, že klobúk dole , že ste ani nemukli , že toto by žiadny chlap nedal a že hádam nemal ešte ženu tak , aby bola ticho a ja som mu na to povedala, že čo by mi to pomohlo robiť scény a vrieskať, že tým by som si to utrpenie akurát tak predĺžila , lebo by som ho znervóznila a trvalo by mu to dlhšie , tak hádam nebudem sama proti sebe 😀
Ale ja som ten typ, že mám paniku pred samotným činom , potom keď už som v dianí tak idem , vydržím a potom zas chvíľu ma premknú také myšlienky a taký akoby vnútorný strach, že čo sa všetko mohlo stať .

egiginka
2. jan 2015

@permanentka .. ja som podobna, pre mna brat krv, koniec sveta..... ale tehotenstvo porod je o inom ... zrazu ked mas to dietatko v brusku, tak inak rozmyslas... ale hlavne tych 9m ma svoj zmysel, na zaciatku tehotenstvo si ziadna zena nevie este ten den D Predstavit, ale cim mas vacsie brusko tym viac k tomu psychycky sa priblizujes. Co sa tyka porodu, moze to byt to najuzasnejsie co zazijes, len si to musis tak spravit, hlavne v hlave. URCITE si vyber dobru porodnicu ( odporucam Hainburg, koch ak si z ba), a zazmluvnit si lekara, aby sa k tebe spraval personal slusne, popripade ti masiroval hradzu. URCITE MAT pri porode muza, alebo dulu, najlepsie uplne cely cas, dula je lepsia v tom, ze statne nemocnice, by ju mohli pustit na cely cas, nie len na salu, tlacenie. Tiez moze ti robit masaze, masirovat.. Urcite cvicit s Epinom, aby si sa nenatrhla.... sa resit z kazdej kontrakcie, lebo len tie pomozu k tomu, aby si videla dietatko.

Ano, kontrakcie bolia.. ale pokial odstanis vlastny strach a cymenis za radost, zvladnes to a par hodin po porode ani nebudes vediet🙂 a dobre je mat porodny plan aby ho doktor resoektoval... ja som cvicila s tym epinom, nemala som nastrih a 2 hod po porode som behala jak drak, sedela.... takze drzim palce🙂

egiginka
2. jan 2015

A hlavne, ak zena ma pri porode strach, vylucuje adrenalin, ktory blokuje oxitocin, ( hormon, ktory sposobuje kontrakcie), takze cim sa viac bude bat, tym dlhsie a tazsie rodit... a super hnihy su hypnoporod.... alebo skusit porod do vody.... ja chcem druhe dieta rodit v hainburgu, alebo.koch.... kde jednoducho budem v izbe pri svieckach, hudbe.. manzel mi bude robit masaz, sprchovat sa kedy chcem... ziadne caste monitory, proste ako doma. 🙂))))...

alicka850
2. jan 2015

Neriad sa tym,ako to prezivali druhi. Ja som mala podobny porod ako opisujes,dlho som sa obhodlavala na druhe dieta. Druhy porod som mala pred tyzdnom a uz ani neviem,ze som rodila. Nemala som skoro vobec bolesti, porod trval asi pol hodinu. Je to velmi individulne. Ak by to malo byt pre teba take stresujuce,mozno by som skusila ja tvojom mieste psychologa,existuje idiagnoza tokofobia,strach z porodu,vtedy na zaklade doporucenia psychtra robia cisarak. Treba sa vsak pripravit,ze cele tehotenstvo budes absolvovat neprijemne veci,caste vysetrenia,moze ti byvat zle. Porod je uz len ceressnickou na torte. Drzim palce

radopp
3. jan 2015

@egiginka Súhlasím s tebou aj keď vraj nemám žiadne právo sa k tomu vyjadrovať keďže som nikdy nerodil. 🙂

libka1
3. jan 2015

@permanentka neries dopredu co aj tak neovlyvnis... mozno si jedna z tych stastnych co porod preziju bez nejakych velkych bolesti a porodia pomaly v aute cestou do porodnice, takze vobec nemusis dopredu ratat s 12 hodinami atd. Kazda sme predsa ina... ja som mala najdlhsi porod (bolestive kontrakcie) 2 hodiny, najkratsi hodinu aj par minut (od prvej kontrakcie po porod) a mozem ti povedat ze viac ma zaujimalo to aby som neporodila v aute ako to ze to boli, nebolo to az take strasne... vo vacsom strese bol moj manzel, ktory sa realne bal toho ze ma bude musiet odrodit, co bola celkom sranda, medzi jednotlivymi kontrakciami som sa na tom celkom dobre bavila 😀 on nie...
a na margo strachu, bala som sa, a strasne, nevedela som to ovladat, ale skor som sa bala aby bolo vsetko v poriadku, dietatko zdrave, atd. a nie bolesti, lebo ta skonci skor ci neskor...

libka1
3. jan 2015

@sunshineka nekricala 😀 vzdychala, ale tak u mna samotny porod netrval nikdy viac ako 5 minut vratane vylezenia na kozu, ani z vedlajsej saly som krik nepocula, par minut po mne tam porodila druha, krik bude asi nejaka vysada americkych filmov, nevravim ze obcas niekto nekrici, ale nemyslim ze by to bola povinna sucast porodu 😀

libka1
3. jan 2015

@horana to celosvetove pocitadlo ma celkom zaujalo, to akoze v kazdej nemocnici sedi clovek co natukava okamzite porody a umrtia aby to tam bezalo online? pri flexibilite nasho zdravotnictva Slovensko asi v tomto pocitadle zahrnute nebude 😀 a este by ma zaujimalo ci je tam piestanske predrazene CT v celosvetovych vydajoch na zdravotnictvo, alebo sme ho pred svetom zatajili 😀

petronela1985
3. jan 2015

@permanentka Ja som ešte nerodila, takže neviem povedať z vlastnej skúsenosti. Ale pôrodná sestra mi povedala, že asistuje pri pôrodoch 30 rokov a nikdy nevidela dva rovnaké pôrody. Ja sa toho držím. Neviem, na čo sa mám pripraviť, každý pôrod je unikátny.

horana
3. jan 2015

@libka1 Samozr. ze to nie je tento typ online udajov, je to statistika denna/mesacna/rocna ktora sa svetovo zbiera ale prichadza so spozdenim, a ta co aktualne bezi jej fekvencia sa pocita z tej naposledy nasumarovanej, cize ked zjednodusene povedane napr. vieme ze svetovo minuly rok sa narodilo kazdu sekundu tolko a tolko deti, pocitadlo predpoklada ze vyrazne ine to nebude ani teraz a hadze to tam v tej frekvencii +- s nejakymi odchalkami aby to nebolo tak strojove, prip. ked za posledne roky je vidiet nejake tempo vyvoja ze sa zrachluje urcitym koeficientom, je nastavene toto nadalej. A ako sa svetove statistiky menia so spozdenim sa udaje o frekvencii javov prenasaju aj do pocitadla, takze ani ono nie je stale rovnake, ale tiez sa aktualizuje.
Povedala by som ale ze je to aj tak hooodne blizke realite.
Mna na tom fascinuje ta malost ludskeho zivota, videla som niekde aj prepracovanejsie pocitadlo ktore bralo do uvahy zemegulu ako taku, hustotu osodlenia na tych ktorych uzemiach a tak na mape zeme, pologuliach globusu veeelikych sa zapinali a zhasinali svetielka ako sa rodia a umieraju zivoty. Je to fascinujuce ked na to tak clovek pozera, akoby z pozicie nejakeho boha. To len take blik blik blik blik blik blik neustale v tej istej chvili aj sa vela rodi aj zomiera, ale stale viac rodi a ludia celkom slusnym tempom na zemi pribudaju, populacia sa zvacsuje. Ked si to clovek uvedomi, predstavi si tu Zem a ze ozaj kazdu jednu sekundu sa nejaky clovek, niekto ako my...je to aj desive trochu pre mna...

karamel
3. jan 2015

Ja ti poviem tak. Keby to bolo take strasne, tak by sa deti nerodili 🙂

radopp
3. jan 2015

ani sa príliš nerodia, ľudstvo vymiera

horana
3. jan 2015

@radopp Videl si to mnou linkovane pocitadlo na predch. strane? Nevymiera, praveze svetova populacia rastie raketovym tempom, rozhodne sa viac rodi nez umiera. Len mozno ako kde, civilizovana biela populacia potazmo na nejakom tom Slovensku to je ine, nez celosvetove meritko. Ano, u nas je pocet deti na zenu pod hranicou prezitia lokalneho okruhu civilizacie, zatial, ono aj zalezi ake dlhe obdobie to bude trvat. Mozno nas nahradia ine rasy a ine kultury ale mozno prave ti co sa tolko nezamyslaju nad tym aky diskonfort porod je ale idu ako masiny, resp. naturalne im ani neprijde sa do celeho procesu porodu tolko vrtat, tolko nad nim dumkat, rozoberat ho...

hanka_april
3. jan 2015

@permanentka ja som sa tiez bala, ale nie o seba, ale o babatko, ze sa pridusi, udusi alebo tak, tak som si vybavila sekciu....boli to jak svina, tyzden som bola KO, ale stalo mi to za to, nemusim mat cely zivot vycitky, ze som malu pridusila alebo tak....

radopp
3. jan 2015

@horana Ak sa nič nestane, tak určite nahradia. Ľuďmi som nemyslel iné živočíšne druhy.

minuslienka
3. jan 2015

@permanentka pre mňa osobne bola návšteva u zubára viac stresujúca ako pôrod :D
hlavu hore, ide predsa hlavne o bábeno, zvládli to milióny žien pred tebou, zvládneš to aj ty 🙂 odporúčam zazmluvniť pôrodníka, s ktorým si rozumieš aj profesionálne aj ľudsky, mať určite partnera pri pôrode a ani nebudeš vedieť ako a budeš to mať za sebou 🙂 ja som počúvala všetky inštrukcie, snažila som sa zo všetkých síl a pôrod šiel ako po masle, dokonca s pochvalou :D a určite budeme uvažovať aj o súrodencovi niekedy v budúcnosti!!

katka253111
16. feb 2015

@sunshineka a ja ani.neviem, viem, ze som.nahlas vzdychala, ale asi som nekricala 😀 nejake to mam trosku zastrete a to ubehlo cosi vyse styroch.mesiacov 😀