icon

Škodí fajčenie v tehotenstve?

18. apr 2025

Ahojte, chcem v prvom rade poprosiť aby sa tejto diskusie zúčastnili ženy ktoré si prešli fajčením v tehotenstve. Ci už v prvých týždňoch kedy o tom nevedeli, alebo už keď to zistili a bolo im ťažké prestat. Koľko cigariet ste fajčili? Po akom čase ste dokázali prestat alebo ste neprestali vôbec? Ako ste sa motivovali k tomu fajčiť menej poprípade vôbec? A samotný priebeh tehotenstva, či bolo všetko v poriadku. Poprípade ci nastali nejaké komplikácie s bábätkom , skôr či neskôr.
Očakávam ze aj napriek tomu ze som nato upozornila tu bude x komentárov od žien ktoré nevedia co je to abstak , čo je to závislosť na nikotine. Ak máte dovod nato kritizovať fajn, nikomu to zakazovať nebudem. Ale myslím si ze sa da tomu vyhnúť keďže ma zaujímajú reálne skúsenosti. Ženám ktoré sa podelia so skúsenosťou budem veľmi vďačná.

Strana
z6
denisa_deniska
18. apr 2025

Nie osobné skusenosti, tiež som fajčiar, ale ja určite v tehotenstve fajčiť nebudem, pretože to bude určite moje vymodlené 🙂
Ale.. kamoška, silná fajčiarka, nevedela prestať, tak prešla na el.cigarety, obmedzila, dieťa úplne zdravé, ale fajčila, a druhá kamoška keď rodila, mala na izbe babu, ktorej dieťa nonstop plakalo, nevedeli už čo, nakoniec abstinenčný príznak, keďze matka celé tehotenstvo fajčila, iba v nemocnici nie, pri kojení dieťa nedostalo svoju dávku nikotínu. Tak sestričky poslali matku zapaliť si, a čuduj sa svete, bábo spokojné 🙂
Nechcem rýpať, ale asi ste sa o dieťa nesnažili dlho, však 🙂

balerina2025
18. apr 2025

zistila som v 4,5 tt ze som teho dovtedy som pila a fajcila. nevedela som ze som teho. samozrejme, aj ked ma to lakalo, potom uz som to vsetko stopla. za cele teho som vypila dve piva.a ziadna cigareta

dzulli1980
18. apr 2025

Fajčila som ... nie moc, ale zapálila som si ... to, že tu bude k tomu kopa odsudzujúcich komentárov, neriešim ... či som bola slaboch, či nie, neriešim ... moje rozhodnutie, moja zodpovednosť ... dieťa mám zdravé ... ono, žiadny extrém nie je dobrý, to si treba uvedomiť ... je kopa žien, čo hulili ako draci a deti majú zdravé, je kopa žien, čo sa stravovali zdravo, žili zdravo a majú detičky postihnuté ... neobhajujem fajčenie v tehotenstve, určite to nie je OK, no ja som jedna z tých, čo si áno aj v tehotenstve zapálila.

autor
18. apr 2025

@denisa_deniska ja sa naozaj veľmi snažím prestat. Bola som tuha fajčiarka, otehotnela som nečakane. Ale samozrejme sa na bábätko tešíme. Len ja som fajčila 30 cigariet denne a ešte k tomu dlhých. Prešla som na slim, dala som to na počet 15 denne, snažím sa znížiť na 10 denne. Mam abstaky, zavrate. Keby som vedela ze toto ma čaká, určite prestanem skôr pred tehotenstvom. :(

autor
18. apr 2025

@dzulli1980 ak to nieje osobne, bolo to fajcenie na dennej báze? Ja totiž fajčím denne,snažím sa to každý deň obmedziť a moj sen by bol prestat úplne. Zatiaľ fajčím slimky, predtým ako som písala už vyššie to boli 100vky teda dlhé cigarety a bolo ich 30 denne. Dala som to na max 15, podarí sa mi niekedy aj 10 dat.

lucia11kob
18. apr 2025

@dzulli1980 aj ja som fajčila v tehotenstve. Snažila som sa čoskoro najmenej. Dcéra zdravia 🥰

dzulli1980
18. apr 2025

Ja som tiež tuhá fajčiarka, počas tehotenstva som to dala na tri cigarety denne a keď som prvýkrát pocítila kopanec od dcéry v bruchu, zrovna vtedy som fajčila, čosi sa vo mne zlomilo, sekla som s tým úplne ...

biglovemom
18. apr 2025

Tuha fajčiarka . Z 20 na 5 denne ,dieta zdrave , minimálne chore (mala 6r )

sante81
18. apr 2025

Držím palce aby si v sebe našla silu prestať.

nika11103
18. apr 2025

Kľudne nápis správu ak chceš 🙂

simona109
18. apr 2025

Ja som nikdy v zivote nemala vacsiu chut na cigo ako ked som bola tehotna. Vymodlene babo takze som prestala hned ako mi dr potvrdil ze som tehotna - cca 4-5tt. Potom neskor v 2 a 3 trimestri som si sem tam zapalila slimku alebo si potiahla par krat od muza ked fajcil

autor
18. apr 2025

@biglovemom cele tehotenstvo ste fajčili tých 5 cigariet? A ako dlho Vám trvalo znížiť ten počet? Zo dňa na deň alebo ste skúšali po týždňoch?

michaela329
18. apr 2025

Napíšem Ti ako žena, ktorá prestala s fajčením zo dňa na deň a to som nemala takú dobrú motiváciu ako máš Ty, len som si našla frajera nefajčiara. A šlo to. Žiadna bezpečná dávka v tehotenstve NEEXISTUJE! Ak Ti niekto tvrdí, že horšie je prestať ako fajčiť - tvrdí Ti KRAVINY. A to mám od svagriny, ktorá sa toto opýtala svojho gynekológa, keď zistila, že je tehotná. Ona tiež prestala zo dňa na deň, dvakrát - takže to ide, len stačí nebyť sebecká.

pankpanda
18. apr 2025

Ja som mala par potratov a pri dcére som myslela, že mam zase potrat a vyfajcila som asi dve krabičky... nakoniec to nebolo potrat a mala je ok.

selest
18. apr 2025

Fajcila som bezne 20 az 30 denne,niekedy aj viac snad aj 15 rokov takze o faceni a " abstaku" viem dost. Nic ma nedonutilo prestat az tehotenstvo. Prestala som v priebehu asi tyzdna sposobom ze uz ked som o tehotenstve vedela som si zapalila rannu a vecernu ale vacsinu cigarety som nechala len tak zhoriet. Prestala som lebo som chcela a bolo pre mna nemyslitelne akokolvek vedome ohrozit zdravy vyvin dietata. Zavislost na nikotine nie je ako zavislost na heroine. Ani abstaky nie su take silne fyzicky a nijak ta neohrozuju, ani teba ani dieta to su len vyhovorky. To ze si bez cigy v strese dieta neohrozi tak ako fajcenie kedy sa dieta v tebe dusi. Zeny vynosili deti v koncentrakoch, vo vojnach, po tazkych zivotnych situaciach, to ze mas stres lebo mas chut na cigu je nic, je to len v tvojej hlave. Toto si treba natvrdo priznat, nehladat pre seba hlupe sebecke vyhovorky ale mysliet na dieta. Ked chces tak to zvladnes, ked nechces tak sa budes tvarit ze fajcit musis koli dietatu, koli abstakom atd. Ak by niekto zobral tvoje uz narodene dieta a povedal "ak si zapalis tak mu ublizim" tak by si prestala bez rozmyslania. Drzim ti palce ze to zvladnes. Mne pomohlo napr nosit v ruke palicku, slamku a sem tam si akoby potahovat.

veselo_neveselo
18. apr 2025

Na motivaciu prestat fajcit ti staci precitat si vsetky clanky, ako fajcenie ublizuje tvojmu dietatu.
Ked fajcis, je to prenho hned akoby si mu priskrtila dychanie. Normalne si to predstav, ved to ta musi chut na cigu prejst hned.

Ale su aj ine, dalsie efekty co fajcenie matky ma. A ano, dieta sa moze narodit zdrave, ale co potom? O 5, 10, 20 rokov. Vieme prilis malo o chorobach na to, aby sme vedeli povedat, ze k tejto astme prispelo matkino fajcenie takouto mierou, alebo k tejto degenerativnej chorobe touto. To nevieme. Co ale vieme, s urcitostou, ze to prispieva - len nevieme vycislit, ako velmi.

A kazdy rodic by mal chciet pre dieta do vienka co najlepsie, dat mu co najlepsiu moznu startovaciu poziciu do zivota. Nielen do narodenia, ale do zivota. A k tomu prestat fajcit patri, aj za cenu vlastneho docasneho(!) nepohodlia. Nezabudni, ze pre teba je skoncit prestat s fajcenim iba docasne nepohodlie, a ked prestanes tiez budes zit dlhsie. Pre dieta je to celozivotna zdravotna zataz.

Uz som to tu niekde pisala, deti fajciarok sa castejsie rodia s razstepmi, maju vacsie riziko SIDS po narodeni, zeny maju vacsie riziko preeklampsie, vyssie riziko placenty previa, krvacanie pri porode, deti maju zvysene riziko poskodenia pluc a mozgu (mozgova obrna), rodia sa s nizsou hmotnostou a skor, je vyssie riziko predcasneho porodu, a vyssie riziko ze sa dieta narodi mrtve.

Napriklad tu:
https://www.cdc.gov/tobacco/about/cigarettes-an...

michaela329
18. apr 2025

@veselo_neveselo nehovoriac o spojitosti s poruchami správania a učenia...

autor
18. apr 2025

Ťažko sa mi to číta ale máte pravdu.. baby ak by sa mi podarilo prestat do konca 3 mesiaca a výsledky z prvého scriningu by boli fajn myslíte že by som už v tele ten nikotin nemala a nehrozili by mi také rizika? Potrebujem asi počuť to ze aj keď som začiatok posrala keď sa nevzdám nebudem sa utapat v tých vycitkach... :(

autor
18. apr 2025

Mne totižto lekár povedal ze pri takom silnom fajčení som vlastne splodila aj to dieťa. A ze aj keď prestanem tak tej nikotin sa mi z tela nedostane preč len tak jednoducho. A ze ten stres ktorý mam keď si cigu nedám je horší ako si dat par denne. Co mne sa zdá ako hlúposť hlavne ta posledná veta. Skôr mi ide o ten nikotin v tele.

michaela329
18. apr 2025

Pekné blbosti. Švagrinej hneď zakázal a presne na tieto blbosti ju upozornil, nech ich nepocuva. Očividne vedel prečo. Veď Ti to samej musí prísť ako blbosť. Opytaysa Ťa takto - dala by si si aj pervitín? Vodku? To sú oveľa navykovejšie látky a s horším abstakom. Čím dlhšie fajčíš, tým viac robíš závislým aj svoje dieťa, tým viac mu obmedzujes kyslík, zdravý vývoj.

slavka1988
Autor odpoveď zmazal
dzulli1980
18. apr 2025

Nikotín nedáš preč z organizmu sa týždeň, trvá to minimálne rok ... ja som Dr. na rovinu povedala, že som silná fajčiarka, tiež mi povedala, že lepšie ísť dole postupne, ako naraz stopnúť ... veď to je pre organizmus šok ísť v sekunde z 30 cigariet na 0.

michaela329
18. apr 2025

Vás trápi len nikotín? To fakt? A decht? A oxid uhoľnatý? Či s tehotenským bruškom by ste sa v kľude postavili pred výfuk a s chuťou zhlboka dýchali? A tých XY karcinogénov? Ja rozumiem, že zavislak si rád hľadá výhovorky a osoravedlnenia, no v tehotenstve už nejde o vás.

mateson2004
18. apr 2025

@michaela329 ja vôbec nechápem, že sa dá debatovať na tému Škodí fajčenie v tehotenstve? Akože o čom tu chcú viesť debatu?

michaela329
18. apr 2025

@mateson2004 o výhovorkách očividne 🤷 Že stres z abstakov...kokos.

petamich
18. apr 2025

Kym embryo nie je napojene na tvoj krvny obeh, tvoje fajcenie ho nijako neovplyvnovalo, kym zena realne zisti, ze je tehotna, obzvlast tie co uplne neplanovali, tak x z nas fajcilo, co to popilo atd. a preto je to takto "vymyslene". A potom uz zial to moze mat negativny vplyv. A ten ti ziadny screening vobec nemusi odhalit kedze vacsinou nejde o fyzicke zmeny alebo dosledky.

Myslim, ze na temu, ci skodi fajcenie v tehotenstve sa vobec nemusime bavit. Staci dat jednoduchy dopyt do googlu. A velmi sa mi "pacia" vyjadrenia fajcila som a dieta mam zdrave, tak to mozete len uprimne dakovat, ze ste mali stastie. Mozno budem teraz az prilis priama ale ked uz tehotenstvo ta neprinutilo prestat, fakt, ze skodis svojmu dietatu, tak ja uz neviem co. Prestala som fajcit zo dna na den (to len, aby bolo jasne, ze nie som teoretik).

biglovemom
18. apr 2025

Autorka casom… moja gynekologička ze 7 denne ,v nemocke ze 5.zo dňa na den to nešlo .

autor
18. apr 2025

Už v úvode tejto diskusii som napísala ze by som veľmi ocenila ak by sem napísali mamičky ktoré tému fajcenie v tehotenstve riešili. Ak je to pre vás nemysliteľná vec ja to rešpektujem. Fajcenie celkovo nieje žiadna výhra a už vôbec nie v tehotenstve. Ja som si pri zistení ze som tehotna tiež povedala ze okamžite prestanem. Dokázala som vydržať 4 dní, potom som začala krvácať. Lekár mi povedal ze mohlo ísť o sok v organizme. Vtedy mi vlastne hovoril o tom ze je lepšie si tých pár cigariet dat. Ja výhovorky nehľadám. Ak by mi to bolo ľahostajné, ani by som to neriešila a fajčila si bez výčitiek. Ja tie výčitky ale mam. Ale nedokážem prestat zo dňa na deň. Som možno slabá, kľudne sa domna môžete obuť som pripravena. Koľko žien fajčí alebo fajcilo v tehotenstve a nikdy sa k tomu nikde nepriznali. Logicky asi sa nikto nebude chváliť niečím takým. A ani ja sa týmto nechvalim a keby viem zmeniť jednu jedinú vec tak pred tehotenstvom by som aspoň rok nefajcila....

lev26
Autor odpoveď zmazal
michaela329
18. apr 2025

A koľko žien pilo...drogovalo... však tie deti to možno prežijú bez ujmy. A možno nie. Si budúca matka, ako budúca matka sa prestaň vyhovárať na "slabosť". A to krvácanie si kľudne mohla mať ako následok toho fajčenia nie z toho, že si prestala na závratné 4 dni. Poznám veľa dlhoročných fajčiarok, ktoré si prešli potratmi, je to jedno z rizík fajčenia. Prepáč, ale čo príspevok, to výhovorky z Tvoje strany.

Strana
z6