Škodí ultrazvuk bábätku?

michalka55
22. júl 2012

Ako škodí ultrazvuk bábätku?? je to vlastne nejak škodlivé??

mahmulienka
22. júl 2012

tiez ma tato otazka dost zaujimala, aj ked som si k tomu nikdy nic nenacitala. na zaklade svojich tehotestiev a prejavov mojich deti pocas uzv, som presvedcena, ze to musia nejako vnimat. prva dcerka doslova salela, ked som bola na sone, prevaznu vacsinu merani jej bolo treba opakovat, kedze sa neustale mrvila. kym som nedosla k dr., uplny klidas, akonahle zapol sono a prilozil k bruchu, dovidenia, rodeo zacalo, dokonca uhynala. na 3d-cku sa mi normalne schovavala hlavou kam sa dalo, takze aj ked sme na zaciatku nejaku tu hlavu zaregistrovali, o chvilku uz po nej nebolo stopy a pozerali sme sa na dve krasne polovicky prdelky... alebo si zakryvala tvar a mavala rukami okolo usi a oci. druha dcerka velmi podobne, na merani prietokov 'utekala' z obrazu a neustale kopala do pupocnikovej snury. dr. mi povedal, ze mam nespolupracujuce deti, ze toto este nevidel, aby mu babatko takto neustale robilo naprieky. takze ozaj som presvedcena, ze deti to citia. mozno su niektore senzitivnejsie a niektore menej.

manittu
22. júl 2012

@michalka55 ahoj, urcite to vnimaju. Neviem vsak povedat ze ci to je skodlive. Kedze zena by mala absolvovat 3 zakladne sona pocas tehotenstva, no niektore maju problemy a preto chodia na sono podstatne viac. Ja som sa na to pýtala gynekologa ci neskodi, no samozrejme ze ti povie ze neskodi 😒 Ja som zatial absolvovala 2 sona a jedno 3-4D sono a zajtra mam ist na kontrolne sono, som v 28tt a to este nieje koniec, potom ma caka sono v 3 trimestri o 3t ....Ja som bola na 3-4D sone pred 3t a babo dovtedy ako sme prisli do ordinacie kludne spalo ani sa nehýbalo. Ked mi dr. zacal robit sono najskor 2D kde zistoval ci je vsetko ok, malo babo rucicky dole, no ako zacal ist k hlavicke a sustredit sa na tvaricku okamzite sa stiahlo do klbka a zakryval si tvaricku oboma rukami. Sono nam robil asi 45min, no ani za tristvrte hodinu sa nam neukazal...bolo vidiet ze ho to vyrusovalo.... ☹

miskap
22. júl 2012

Lekári vravia, že sono je neškodné. Ale používa sa relatívne krátko a nedokázali sa zatiaľ priame následky na deťoch. Ale mnohí odborníci sú toho názoru, že sono je pre dieťatko príliš hlučné, predstavte si, že stojíte pred reprákmi na diskotéke. Hrozí problém so sluchom dieťatka, zároveň je dieťa stresované a môže mať psychické problémy. Je to podobné ako mobily- aj tie sú vraj neškodné, ale neodporúča sa ich mať pri srdci, v noci pri hlave a pod....
Každá maminka by si mala zvážiť, či podstúpi sono, prípadne by mala obmedziť počet len na tri povinné. Aj tie sa síce dajú odmietnuť, ale...Niekedy mám pocit, že mamičky sa predbiehajú, aké 3D, 4D sono si dajú urobiť, platia za to veľké poplatky a pritom možno nechtiac ubližujú svojmu dieťatku. Okrem toho, sono má dosť veľkú chybovosť pri určovaní hmotnosti dieťatka, môže sa mýliť aj o 500 g. Takže všetko s mierou.

ervenka
22. júl 2012

@michalka55 http://tehotenstvo.rodinka.sk/kym-rastie-brusko...
https://www.modrykonik.sk/forum/o-tehotenstve/je-sono-v-tehotenstve-skodlive-2/
Osobne si myslim,ze sono je potrebne, aspon budes vediet, na com si- ci je ditko zdrave atd... Ale vsetko s mierou/.

anjelicek26
22. júl 2012

@michalka55 - Sono ako take skodlive nie je, nejde o to, ako casto sa sono robi, ale ako trva, takze takym akciam ako 45 miinutove 4d sono pre "pozeranie sa" na babatko, tomu by som sa vyhla, tam je babo prehrievane. Diagnosticke ultrazvuky su ale velmi dolezite

Prvy v 6-8. tyzdni - na urcenie, ci je plod v maternici (po 8.tt moze prasknut vajcovod a ty vykrvacat, keby sa mimi uchyti tam)
Druhy v 13.tt - sijove prejasnenie, pritomnost nosovej kosticky, ak by ma mimi vazne geneticke poruchy, tak lekar to uvidi a posle ta na amniocetezu, prip. potrat, ked tam toho bude vela :( Ak su to vady nezlucitelne zo zivotom, tak cim skor, tym lepsie.
Treti v 20.tt - morfologicky ultrazvuk, mimi skontroluju vsetko - od srdcovych chlopni, krvne riecisko v pupocniku, primerany rast veku. Keby tu objavili defekty, mozu sa po porode pripravit dieta operovat.
Stvty v 30tt - skontroluje sa stav a poloha placenty, otocenie dietata, primerany rast, skracovanie krcku maternice, ak by sa dal ocakavat predcasny pood, da sa na to pripravit v zaujme dietata.

Takze 4 ultrazvuky, ktore by som rozhodne nevynechala.

zigzag
22. júl 2012

@anjelicek26 prvy a stvrty mi pride uplne zbytocny, ja som 4ty ani robeny nemala,,, posledny som mala v 20tt a potom som chcela ist na 3D, ale to ma uz ani obiednat nechceli,lebo,ze aj tak uz by nic nebolo vidiet,lebo babo je velke,,, 😉 po prvom sone som ostala znepokojena, vetou nebojte sa zije,, ako to je tak ked je dr amater, ved dovtedy som sa nebala, az po tejto vete som sa zacala... a pritom vsetko bolo ok, bezproblemove tehu od zaciatku az do konca 😉 takze netreba to prehanat, na tie mor 😉 fologycke a v 12TT som bola, ale na sukromnej klinke, ked mali lepsi stroj, nie ako moja gynekolocka, co tam nic nevidela a mna stresovala... 😉

anjelicek26
22. júl 2012

@zigzag - prvy definitivne zbytocny nie je, mimomaternicove tehotenstvo nie je tak zriedkave, ako sa zda a aj dnes moze zena vykrvacat alebo prijst o vajecnik, ked sa rychlo nedostane do nemocnice. To, ze si mala necitliveho gynekologa ma mrzi, ale nespochybnovala by som dolezitost tohoto ultrazvuku. Tiez si myslim, ze prehanat netreba, ale nie ubrat tie doleze - skor tie 4d ultrazvuky by sme si mali premysliet. Lebo pravdu - kto to video kedy vytiahol, odkedy mal mimi v naruci? Nikto.

lucka1987
22. júl 2012

osobne som mala len v 1 trim robenych viac ako 6 usg . nehovoriac o dalsich, ktore si skutocne nepamatam, ale pocet usg mi urcite presiahol 10 . Kedze stale nieco nebolo v poriadku, stalke nejaky hematom, alebo podozrenie na podvizivu, ci ine vady ... nepovedala som nie.. lebo som chcela vediet , ci ej vsetko ok, a urobit preto maximum.
Ultrazvukove vysetrenie sa robi pomerne kratko na to, aby sa vedeli, zistit jkeho negativne dopady na plod.. myslim, ze s tymto vyskumom pridu vedci az o niekolko desiatok rokov neskor.
zatial ani jeden z jestvujucich vyskumov nepreukazali nejaky skodlivy vplyv .
jedine co sa odporuca, je vynechanie vysetrenia s farebnou doplerovskou technikou.

a ked tu na MK, mnohe mamicky pisu / momentalne nie v tejto diskusii/ , ze nechcu presvecovat svoje babatko este v brusku..... tak len chcem pripomenut, ze ultraZVUKOVYM vysetrenim sa babatko "nepresvecuje" .... nakolko sa jedna o vysetrenie sa pomoci vysokofrekvencnych vln, ludskym uchom nepocutelnych , teda je to vysetrenie zvukom 😅

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre