icon

Skúsenosti s amniocentézou

kote3333
26. jún 2015

ahojte maminy cakatelky...
vytvorila som tuto diskusiu,aby som sa podelila so skusenostou s amniocentezou...Prvy skrining mi vysiel zle tak som isla na genetiku.Samozrejme bola som v soku ked mi volala sestricka.Doktor mi ponukol odber krvi zo zily matku,co sa posiela do Hong Kongu a plati sa 480 eur.Tam je pravdivost 95% ale ak vyjde zle tiez sa musi ist na odber plodovej vody.Stresovat sa urcite netreba,lebo ten prvy skrining ychadza ako sa mu chce sprostosti.Ja som sa roxhodla,ze sa cez geneticku objednam na odber.Bola som v takom strese,ze som nevedela ani poriadne existovat a uzivat si tehotenstvo.Citala som fora a to co pisu baby,ze to velmi boli a je to neznesitelne je velka blbost!!!Da sa to zvladnut boli to asi ako slabsia kontrakcia.Porod boli viacej ovela😉Je to taky tlak,ale ak to predychavate a ste uvolnena je to oki🙂
a este moj osobny nazor je to nahananie kseftov,pretoze ak chces skor vysledok 200eur.Vsetko je o peniazoch a aj tak to vsetko dobre dopadne...takze baby nestresovat a uzivat si tehotenstvo

bonaqa2013
26. jún 2015

@kote3333 moja osobná skúsenosť. Odber nebolí, je tam viac strachu ako bolesti. Jedna maminka čo bola predomnou odpadla. V súčasnosti by som už na žiadne amnio nešla. Načo. Aj tak nezistia všetko, aj tak. Nám vyšli dobré výsledky, všetko OK, aj dieťa sa narodilo OK a potom sa situácia zvrtla a v 5 mes. diagn. DMO. Zostali nám len oči pre plač. Zbytočne bolo robiť amnio.....

katarinamarkova
26. jún 2015

@kote3333 neviem ako, na zaklade coho a akymi tabulkami sa riadia pri vyhodnocovani tych odberov....ale....
pri provm mi testy vysli ani dobre ani zle......
pri druhom veeeelmi zle....po odbere po dvoch tyzdnoch - ani dobre ani zle
pri tretom uplne na prd....po novom odbere po dvcho tyzdnoch - uplne super 🙂
ani pri jednom som nesuhlasila s odberom plodovej vody.preco? lebo som vedela, ze aj tak si dietatko zobrat nenecham, lebo uz je dost velke a ja ho uz tak dlho lubim a lubit budem nech sa narodi akekolvek.
rizika jednoducho prevysovali plusy.
a vysledok? - 3 totalne zdrave deti.

katarina644
26. jún 2015

@kote3333 ahoj, bola som na amnio, lebo ultrazvuk panovi doktorovi v tretom mesiaci ukazalo, ze budeme mat downika. nevedela som sa s tym zmierit, ked som isla prerusit tehotenstvo pan primar mi odkazal, ze mam ist do martina na ultrazvuk, tak sme sli, tam to nebolo potvrdene, tak som isla na amnio, v piatok mi povedali, ze vsetko je ok. a chlapcek sa nam narodil, ze nedychal, tak kde sme? creva na plucach a dalsie diagnozy. ale hlavna vec, ze devat mesiacov kontrolovali hlavu. vypiplala som si ho tak, ze dnes je uplne super chlapec, ale tri roky sme sa natrapili. bohuzial. takze asi tak poviem na vsetko.

tranquillo
27. jún 2015

Že ide len o biznis je jasné. Testy vyjdú zle pomaly každej druhej, nasledujú vyšetrenia, za ktoré sú vystrašené budúce mamičky ochotné platiť nemalé peniaze - morfologický ultrazvuk, potom ešte kontrolný ultrazvuk v 30.týždni, Prenascan, zrýchlené výsledky amniocentézy a tak ďalej. Mne testy vyšli takisto blbo, na amnio som nešla, aj keď na nechapavý, ba priam odsudzujúci pohľad pani genetičky nezabudnem nikdy. Nechcela som bábätku narúšať bezpečné prostredie nejakou ihlou, navyše by som prijala akékoľvek dieťa, je predsa moje/naše.
No a celkový výsledok? Úplne zdravé dieťatko a moje obavy/ nechuť/ strach absolvovať ďalšie tehotenstvo, aj keď to prvé bolo až na výsledky testov úplne bezproblémové.

katarina644
27. jún 2015

@tranquillo ahoj, pekne povedane, nechala by som si aj take aj take dietatko, vsak je moje. no, chcela by som ta pocut, keby sa ti narodilo chore babatko, ci by si z toho nebola psychicky a fyzicky znicena. takych som pocula. nechcem mudrovat, ani ma to nebavi vysvetlovat, ale kto nezazije, nema o tom dostatok informacii. mam doma aj zdrave dieta aj som sa trapila tri roky s chorym dietatom, ktore som vypiplala. nechcem sa chvalit. ale somarina je, ze necham si take alebo take dieta. ja keby som vedela do coho idem, nenechala by som si ho nikdy. pretoze je to velmi narocne.

tranquillo
27. jún 2015

@katarina644 isteže, neviem si to predstaviť a obdivujem všetky maminky, ktoré sa starajú o takéto detičky. Nikto, kto to nezažil si nevie predstaviť aké to je. Ja som písala konkrétne o mojom rozhodnutí neabsolvovať amniocentézu. Neviem čo by bolo keby, neviem ako by som sa zachovala v situácii, ktorú som nezažila a nejdem a hlavne nechcem tu moralizovať, biť sa do pŕs, ani hrať sa na hrdinku. Charakter človeka určujú práve hraničné situácie a možno by som aj ja mojím rozhodnutím prekvapila samú seba. Neodsudzujem nikoho za rozhodnutia ktoré urobil či neurobil, to mi neprinaleží. To, že krvné testy, amniocentéza a im podobné vyšetrenia sú biznis, za tým si stojím. Ako som už písala, dosť sa bojím ísť do ďalšieho tehotenstva, lebo ten chrobák v hlave už jednoducho je.

katarina644
27. jún 2015

@tranquillo to ti verim. my sme chceli mat tri deticky, ale teraz by uz bolo velmi velke riziko. a rozhodovat sa odznovu, uz nikdy viac. paci sa mi tvoj komentar, len hovorim, nie je to lahke. a radsej viac krat premysliet ako potom fakt nie znicit si zivot ale trapit sa s tym dietatkom. nie je to sranda. prajem ti spravne rozhodnutie.