icon

Som tehotná a chcem ísť na maródku

samponka
4. dec 2016

Ahojte. Som na zaciatku tehotenstva (6tt). Som zamestnana ako ekonomka. Vo firme som jedina ekonomka, vsetko je na mne. Dva tyzdne v mesiaci su velmi stresujuce, v praci zostavam do neskorych vecernych hodin...niekedy je to fakt o drzku. O babatko sme sa snazili vyse roka a tehotenstvo si chcem uzit plnymi duskami v pohode a s rodinou a nie zavreta v praci.
Ked som toto povedala mojmi gynekologovi s prosbou, ci by ma mohol vypisat na PN (nie hned, este si chcem dotiahut nejake veci v praci, takze najskor od januara), nechcel. Vraj nemam ziadne zdravotne tazkosti (chvala bohu) a ze nemam byt leniva a chodit do prace. Ale to naozaj nie je o mojej lenivosti, pohodlnosti, skor naozaj citim, ze doma by mi bolo lepsie. Kedy ak noe teraz?
Prosim poradte mi, mam si nieco vymysliet pred doktorom? Inu moznost naozaj nevidim, aj ked vymyslat si zdravotne tazkosti mi pride detinske. Ale asi mi nic ine nezostava. Viete mi teda poradit, co mu mam povedat?

eeffka
5. dec 2016

@nervacik83 nuz poviem pravdu chapem zamestnavatela, ak som to dobre pochopila nastupujes na 7 a az 7,30 mas pracu dovtedy sa pripravujes. Co by si tam sama robila od 6,30 do 7,30? taktiez po vareni, ty odides a zvysok prata ( alebo ine neviem co sa v kuchyni robi az sa dovari a umyju riady). Toto je praca viazana na vykon = podavanie stravy, nemas vlastnu agendu... a chces to dlhodobo... je mi luto ale toto by nepreslo ani u nas.

katriona1
5. dec 2016

@eeffka já jsem to pochopila tak, že nastupuje na 6 hod a chtěla by naopak nastoupit až o 6:30 a naopak by v práci byla o tu půl hodinu déle, nemyslím si, že by s tím měl být nějaký problém, ale možná se zaměstnavatel bojí, že povolí jedné a za chvíli bude chtít další, já pracuji ve zdravotnictví a jedna sanitárka chodila ráno místo na 7 hod už o 6:30 a bylo jí to umožněno

leeenka26
5. dec 2016

@nervacik83 ak to prevadzkove dovody dovoluju musia ti vyhoviet

eeffka
5. dec 2016

@katriona1 no ano az potom dopisala ze naopak, lenze sanitarka asi umyva "svoj rajon" alebo teda nieco tam robi, to varenie v kuchyni je podla mna "timova praca", ked ja skriabem zemiaky a ty z nich robis kasu, tak nemozem ja prist neskor lebo brzdim aj teba... si myslim

leeenka26
5. dec 2016

Ja by som mozno pockala aspon do toho 15 tt. Ja som isla v nejakom 18.tt cca ale mala som aj nejake tazkosti plus do toho som chytila virozu crevnu a stale som bola chora (robila som na onkologii )takze aj napriek kancelarskej robote som bola v rizikovom a bakterialnom prostredi ked som pocula ako stale chrchlu pacienti po chodbach zlakla som sa aj ked z bavlnky rozhodne nie som a planovala som odrobit dlhsie bohuzial nejako sa to cele tak zvrtlo ze som uz musela odist aj vzhladom k anamneze predcasneho porodu prave vdaka infekcii.

leeenka26
5. dec 2016

@katriona1 sanitarka si moze urobit robotu aj skor vzdy sa nieco najde. Ak to proste prevadzkove podmienky dovolia da sa. Ak ma zena taku robotu ze si moze odrobit to co by mohla napr neskor alebo skor tak ano. Vsetko zalezi od prace aka je.

katriona1
5. dec 2016

@eeffka nedělá si svůj rajon, je to práce v týmu, když máš ležícího pacienta a dva lidi ho musí poumývat tak jí asi musí zastoupit někdo jiný nebo se na ní musí počkat
jak ona psala vařit se začíná až o 7:30 do té doby se dělá příprava a vydávají snídaně, kolegyně by prostě musely tu půl hodinu zvýšit tempo a ona by jim to zase vrátila, tím, že tam bude o tu půl hodinu dýl tak by jí zase nějakou práci oni nechaly

charlie1980
5. dec 2016

A kto ti za to moze, ze ty si ekonomka, mas syna, sro, a ine argumenty.....? Ved ty si sa rozhodla otehotniet do takychto podmienok. Panenka skakava. 6tt a ty uz by si doma sedela. Vies, do kedy som chodila do roboty ja pri prvom...? Do 42tt. Z roboty rovno do porodnice. Ja byt tvojim zamestnavatelom, donutila by som ta dat vypoved.

skajka204
5. dec 2016

Nestíham sa čudovať tu niektorým komentárom. Niektoré ženy by sa tu mali nad sebou zamyslieť!

leeenka26
5. dec 2016

@charlie1980 mozem sa spytat a to preco si tak dlho robila?

septemberkl
5. dec 2016

@nervacik83 tak to sa cudujem, ze ju nechali pracovat v kuchyni, to ja by som odpadla len by som do tej kuchyne plnej vselijakych pachov vosla, nehovoriac aka je to fyzicky namahava praca

moni244
5. dec 2016

Zaujimave, tak robota t nevonia, chces ist na PN, ale srocku a skolu zvladat mozes, hm, nie si tak trochu leniva robit? Chod na PN a budem dufat, ze nedostanes vychadzky, alebo hodina doobeda, hodina poobede, urcite nie v case, iedy treba dieta zaniest, vyniest, to este len budu stresy, v danom case stihnut nakupit, cely cas doma nikam nemoct ist na vylet, dovolenku, to sa uz len bude tehotenstvo uzivat.
Inac necudujem sa, ze zamestnavatelia maju problem zamestnavat zeny a matky, ked existuju taketo spekulantky

nervacik83
5. dec 2016

@katriona1 tak je to správne 🙂 pracovnú dobu mám od 6:00 do 14: 00 chcela som posunúť na 6:30 - 14:30, pričom popoludní je stále práca, varia sa večere... ja neviem, ale mne to nepríde nemožné... ale to som ja... mne skôr príde zvláštne že s tým nemali problém u manžela, nikto sa nepozastavoval nad tým, že o to žiada chlap... a čisto ženský kolektív, moa zmena by s tým problém nemala ako som písala, úplne to chápu, keďže všetky sú matky... ale vedenie ani počuť...
a zase keď sa človek nad tým zamyslí, keby nevyšli manželovi v ústrety, ja sa kvôli pol hodine nemôžem zamestnať... lebo škôlku nám skôr neotvoria, zamestnávateľ, pol hodinu neskorší nástup nechce tolerovať a ja napriek tomu, že pracovať chcem, nemôžem... smiešne...
ale to že by to mal zamestnávateľ umožniť som ozaj nevedela...

alchemilkazltozelena
5. dec 2016

@samponka dobry magor..jemu je co do toho, on ti plati marodku? typicky chlap co nema ani ponatie o tehotenstve..neviem ako by to jemu ublizilo keby ta vypisal..vravim ze magor

nervacik83
5. dec 2016

@septemberkl no nie raz som jej povedala, že má môj obdiv... ja by som bola na tom podobne, keďže tie pachy sú tam ozaj hrozné... aj to mala ťažké prvé tri mesiace, len to zhodila na migrény 🙂
je to fyzicky naozaj náročná práca a hoci sa ju snažíme maximálne šetriť, už len to vstávanie o pol piatej jej musí dať zabrať...
jedna kolegyňa pred troma mesiacmi aj išla na rizikové po tom čo začala krvácať, našťastie dieťatko zachránili... a tam doktor tiež neriešil, že robí v kuchyni a to pri prvom tehotenstve mala tiež nejaké vážne problémy... takže je to zaujímavé...
ale zase staršie kolegyne sa nie raz nechali počuť , že oni robili až do ôsmeho mesiaca a tu sú... 😀
aj keď zase by som chcela vidieť ako pracovali vtedy... bolo ich 20 na tú prácu, na ktorú je nás teraz 8... takže aj to asi bol dôvod prečo mohli zostať tak dlho "robiť"

katriona1
5. dec 2016

@nervacik83 presně nevidím v tom velký problém, já pracuji na oddělení v nemocnici a tato práce je o těžké improvizaci, někdy nás může být na směně 5, jindy 3 a práce se musí udělat stejně i více, některá v přesný čas, odklad nejde, když přijde nový příjem nikdo se nás neptá jestli to zvládneme, když doordinují nová vyšetření nezajímá je jestli mám někoho kdo tam s pacientem půjde, prostě si to musím zorgnizovat jak chci, takže nakonec na oddělení zůstanu třeba sama a do toho přijde klidně oběd, nový příjem a prostě se musí všechno zvládnout, já musím běžně postrádat i na několik hodin sanitárku když jde s pacientem na vyšetření, takže nechápu proč by jedna kuchyn nemohla ráno na půl hodinu postrádat jednu pracovní sílu 🙂

puklica13
5. dec 2016

Tak daj vypoved...kokos...ja mam firmu, platim dane jak srob a toto musim z tych dani zivit

septemberkl
5. dec 2016

@nervacik83 a to je sranda s tými staršími kolegynami, lebo mne to, ze mam ist robit povedala stará gynekologicka, pomaly pred dochodkom bola. No ako fakt hrdinky, ale kazdy je predsa iny a tiez je pravda, ze za sociku sa v robote ludia zase nepretrhli a bolo ich na to, co teraz robi jedna osoba aspon 5. No ale ze niekoho nechaju robit v kuchyni, tak no mna by to odrovnalo v tehotnosti, ja by som tam stale vracala a odpadavala. Inac ja som robila opatrovatelku a mala som kolegynu ktora tiez otehotnela ale zostala v robote a robila aj nocne, lenze vsetci vsetko robili za nu, lebo tam mala kamaratky ktore ju podrzali a este aj jej manzel bol jej kolega. Ona prebalovat pacientov nechodila a v noci sa tam chodila akurát tak vyspat. Predpokladam ze potom bude vypisovat ako ona robila pomaly do 40teho tyzdna

mitchie2805
5. dec 2016

nehnevajte sa, ale niektoré ste fakt sprosté... nemám k tomu čo viac dodať

nervacik83
5. dec 2016

@katriona1 no Vašu prácu naozaj obdivujem... rovnako je to aj na oddeleniach u nás... všetci tí ľudia, ktorí sú ochotní toto robiť, navyše za tak smiešne peniaze si naozaj zaslúžia obdiv... nikto na nich neprihliada, niektorí sú tam naozaj takmer nonstop, pretože sily nie sú a stačí že ostane jeden PN a sú v štichu...

nervacik83
5. dec 2016

@septemberkl presne 🙂 ako si napísala, každá sme úplne iná, čo nerobí problém jednej inej môže spôsobovať poriadne ťažkosti...

katriona1
5. dec 2016

jinak nechápu proč by jí tu PN měl někdo z Vás platit, ona snad pracovala a platila všechny odvody tak si na tu PN " vydělala" a po tom co odrodí tak předpokládám, že bude pracovat a platit odvody ještě dlouhé roky, je úplně normální, že při práci která je fyzicky náročná a nejde upravit pracovní doba nebo změnit pracoviště se chodí na PN hned po zjištění těhotenství, velká psychická zátěž je také rizokovým faktorem v těhotenství a pokud zaměstnavatel neumožní v práci takové podmínky, aby ta zátěž taková nebyla tak co má dělat?
já jsem jako sestra pracovala až do nástupu na mateřskou, mohla jsem chodit jenom na ranní směny tak se to dalo vydržet 🙂 ale byla u nás třeba jedna mladá doktorka, které docent dával samé náročné pacienty, úplně na ní seděl až se tam několikrát rozbrečela, tak jí řekl, že když to nezvládá má jít domu, tak šla na PN, jiné doktorky normálně pracovaly celé těhu, takže vše je velmi individuální a každá zvládáme práci jinak

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
momoqui
5. dec 2016

@charlie1980 nie kazdy chce "trpiet" az do porodu v praci. Su ludia ktori si chcu uzit zivot v klude a tiez tehotenstvo. To ze ty si sla z roboty hned robit to je tvoj nazor ale niekto moze mat aj iny a moze chciet byt doma v klude a jednoducho zit a nie prezivat

moncici7777
5. dec 2016

Kazdý zvlada zataz inak. Neda sa to porovnavat a kategorizovat ze ekonomky mozu robit predavacky nie a pod..co danej osobe zavidite? Je to jej rozhodnutie. Ja som napr nikdy nebola Pn az teraz. Dotetaz som.platila odvody a tiez prispievala na inych. Po materskej budem robit x rokov. Nezostala som doma len tak. Nebolo mi dobre a chodit v strese do prace a hrat hrdinku ? Myslim si, ze stat a socialne davky zneuzivaju ine skupiny...

bluka2
5. dec 2016

@nervacik83 Zakony su rovnake pre vsetkych, respektive pre vsetky

maciatkolulu
5. dec 2016

@samponka inak ja uprimne neroumiem, pises, ze ste sa snazili dlhsie o babo a teraz je toho na teba moc? Snad ste mohli pockat, kym skoncis skolu, lebo podla mna aj pisat, obhajovat diplomovku plus statnice su velkym stresom a to chces ako pocas vychadzky zmaknut?😉 - myslim statnice.... daj vypoved, bud fer voci svojmu zamestnavatelovi a snad sro tvoja, ti co -to hodi, ked denne objednavas a vypisujes faktury, tak mate tam pohyb🙂 a muz nieco zarobi...
A naozaj sa necudujem zamenstavatelom, ze nechcu zamestnvat mladsie zeny, ked vedia, ze sa im nasvacaju na materske a preventivne sa svihnu hned aj PN a tahaju retazovky....

charlie1980
5. dec 2016

@leeenka26 Pretoze som rodila v zahranici a tam to nie je bezny jav. Iba ak je indikacia na PN. Neexistuje uplatok, ktorym by si to odobrila.

charlie1980
5. dec 2016

@momoqui Ze prezivat 😀 Vdaka za pobavenie 😀 Nema to nic spolocne s prezivanim a ani zavistou. Len s tym, ze nikto ju nenutil za takychto podmienok otehotniet a rovno v 6tt sa vrznut na PN. Ale disciplina na SK malokomu co hovori😀