icon

Som tehotná - neplánovane a bez radosti

rachelgreen
24. apr 2012

Ahoj,
Som v krachujucom vztahu, kde kriza trva uz rok. Nie je to stratene, ale vela citov z nas vyprchalo. Dozvedela, som sa, ze som tehotna, spavali sme spolu zriedkakedy, raz za 3 mesiace. A ono to najust vyslo. Len minuly rok som ukoncila studium, v praci som ani nie polrok. Je mi z toho na dusi, aj fyzicky velmi tazko. Neviem sa s tym vyrovat. Som zufala, smutna, bezradna. Neviem, ci doprava, alebo dolava, Nespim, rozmyslam, ako sa rozhodnut spravne. Je to pre mna neskutocny sok, vzala som si dovolenku a uvazujem, ze sa pojdem poradit s mojou maminou, ale zatial by ma mozno potesili reakcie vas, ci ste si niektora niecim podobnym presli a ako sa teraz mate.

macamac
6. máj 2012

@sissy27 😉 myslím,že už sa chápeme 🙂

alice107
6. máj 2012

@rachelgreen neviem ci este citas debatu alebo nie.akokolvek si sa rozhodla je to len tvoje vysostne pravo.treba zapojit realne uvazovanie v takychto dolezitych rozhodnutiach.matkou by si mala byt vtedy,ked to chces a mas na to podmienky.a si zrela nou byt.ako si napisala zeny co mozno verejne deklaruju len moznost nechat si dieta, v ip pisu ine skusenosti.
tema interupsii je debatovana ci uz etickeho,medicinskeho aj vedeckeho hladiska.
ked som bola na uni v ramci predmetu kriminalistiky a problematiky nezakonnych potratov sme sa zucastnili na vykonani interupcii.cez kamerovy system sme sledovali briebeh interupcii.lekarmi nam bolo povedane,ze do 20 tyzdna plod nema mozgove vnimanie.nevnima teda ani bolest a neuvedomuje si seba ani ine podnety.po 20 tyzdni vsak vnima uz podnety bolesti.interupcie sa vykonavaju kyretazou.podla lekarov ak uz interupcie tak v co najskorsom stadiu.
je na kazdej zene aby sa rozhodla. nik nema pravo jej do toho rozhodnutia hovorit.ani jeden z nas po tom,co tie interupcie videl by uz nikdy podla vlastnych slov ani omylom interupciu nepodstupil ani neodporucil .len z lekarskeho hladiska.
obe cesty ktorukolvek si zvolis nie su dobre.
ty vies,ze ak si dieta nechcelal/to je jedno pre aku pricinu/ mala si byt zodpovedna a dieta nesplodit.teraz ktorukolvek cestu si si vybrala,musis pocitat z nasledkami.ale myslim,ze ty to vies.

maria200981
6. máj 2012

Ja som otehotnela dost skoro ,s nespravnym muzom, a neplanovane..., pri perinke som maturovala, pocas materskej si robila vysku, a teraz mam 24 rokov krásnu 6 rocnu dcerku a sme zohraty par zenskych... 🙂nelutujem ani na sekundu, rozhodni sa sama...ale ak by si sa o par rokov videla s dietatom vedla seba uz by si si nevedela predstavit ze ho nemas....som si ista...a ci do dopadne s partnerom tak alebo onak....to je druhorade...to je moj nazor.

lillianx
7. máj 2012

Pri tejto debate som skoncila na strane 5. Nedocitala som ju, ale hoc by sa na mna ktokolvek oboril a urazal, argumentoval...JA SI NEMYSLIM, ZE KTOKOLVEK MA PRAVI ROZHODOVAT O ZIVOTE INEHO CLOVEKA. Ani matka o svojom dietati. To nie je jej majetok, nepatri jej. Ktora zena vie dat zivot dietati kedy si to zmysli, ktora moze povedat, ze je to 100% jej zasluha? Hrame sa tu na vsemocnych bohov, ktory mozu rozhodovat o zivote a smrti, ale je to smiesne, lebo v konecnom dosledku nik nerozhoduje o zivote. Jedine co sme schopni je rozhodovat o smrti.
Na odlahcenie parafrazujem Gandalfa z Pana prstenov: Na svete su ludia, ktori si nezasluhuju zit a predsa ziju. Su taki, ktori si zit zasluzia a napriek tomu umieraju. Pokial tym druhym nevieme zivot vratit, nebudme rychli v rozhodnuti tym prvym ho vziat. 🙂

A nakoniec, moja sesternica nemohla mat deti. Trapila sa kvoli tomu dlhe roky, kym sa im podarilo adoptovat si chlapceka. Pre nu je to najuzasnejsia vec na svete, ale nikdy by nebola mozna, ak by sa biologicka mama rozhodla ist na potrat.

olivia31
7. máj 2012

@lillianx Ahoj zdieľam tvoj príspevok výstižní citát 🙂 ...ja patrím k tým ktoré by chceli mať dieťatko a boli by najšťastnejšie na svete tak keď čítam takéto otázky tak mi je ťažko pri srdci ako niekto na toto môže len pomyslieť nehovoriac o tom keď to spraví....takí človek si neváži ani sám seba a nie ešte to čo mu bolo dopriate ...je to smutné že práve teká žena má to šťastie otehotnieť ani nevie ako bohužiaľ príroda to tak zariadila tie čo si to želajú to nemajú a naopak taká čo to nechce a neplánuje tá to má ....k téme nikdy by som si nedala vziať dieťatko pokiaľ by mi to neohrozovalo život žiadni chlap by to nemal ovplyvniť držím ti RACHELGREEN palce ak už nieje neskoro ☹ ☹ ☹

eli74
7. máj 2012

@lillianx Veľmi pekne si to napísala a ak sa nemýlim, tieto myšlienky tu ešte neboli napísané. Zase nový uhol pohladu.
@alice107 V TV som videla príbeh chlapčeka, ktorý necítil bolesť. To že niekto necíti bolesť nás oprávňuje vziať mu život.

mikella
7. máj 2012

je to tažká situácia ale vždy by bolo horšie keby si musela prežiť sofiinu voľbu 😢 teraz to dieta nevidiš ako bude vyzerať ale keby si videla dopredu aké bude mat vlasy ako sa bude možno na teba podobat ako bude rozpravať a povie ti mama už by si sa ho nedokázala vzdať teraz je to pre teba len zárodok ktorý vlastne ani nevidiš a nič pre teba neznamená ak sa rozhodneš si to nechať bude to tažké vychovávať dieta sama ak máš podporu rodiny tak by to bolo bez problemov dieťa je tá najkrajšia vec čo sa ti môže stať to samozrejme pochodpis len ked budes mat vlastne 😵 ja ich má 3 a čakám 4 ked si ho dáš vziať musíš ratat s tým že do konca života sa budeš citit za to vinna a budeš s tým musiet žiť 😖 budeš sa s tým musieť vyrovnať a môže sa stat že aj už nebudeš môcť mať deti 😒 nahoda je svina hlavne ked si nedokážeme vážiť dary ktoré dostaneme lebo je vela žien ktoré nemôžu mať deti a určite to tažko prežívajú 🙄 my sme tiež 3 a 4 neplanovali ale dat si ho vziať ma nikdy nenapadlo lebo v mojej situácii by to bol neuveriteľný hriech kedže mám fungujuce manželstvo takže naozaj nemam dôvod 😵 ale ja som vždy vravela že ak nájdem spravneho chclapa tak budem mat vela deti ak nie tak si dam spravit jedno a budem sa starat len o to takže skus to aj ty 😉 ak sa rozhodneš akokoľvek nikto nemá pravo ta odsudzovať na to my nemáme právomoc každý robíme chyby dôležité je ich vidieť oľutovať a poučiť s a z nich a samozrejme vyhnuť sa im

mikella
7. máj 2012

@maria200981 môžem povedať za všetkých že ti patrí náš obdiv 🙂

mia258
7. máj 2012

Prvá bola neplánovaná, s mojím ex, s ktorým sme vtedy ani nechodili, len sme sa raz náhodne v meste stretli a skončili spolu. Zostala som tehotná, sľuboval hory doly a keď som bola v 5. mesiaci tehu, odišiel od nás. Vraj si nechce zničiť život "deckom", chce si ešte užívať. Dorobila som si školu s mojou malou, podala prihlášku na výšku, študujem a teraz čakám druhé s mužom, ktorý by za nás dal aj život.
A predtým som videla svoj život fakt čierne, ale neľutujem ani jeden jediný deň, že som sa rozhodla pre malú. Lebo mi dala viac ako hocikto iný. A keď sa nepodarí vzťah, dieťa ti zostane na celý život a potom už človek nebude nikdy sám 🙂

mikella
7. máj 2012

@mia258 život si zničil iba on len bohužia prišiel na to neskoro ak vôbec už každý dostane to čo si zaslúži ale treba na to čas ty si štastná máš aj deti aj lepšieho chlapa 😉

mia258
7. máj 2012

@mikella presne to si hovorím ja. Že teraz JA ľutujem JEHO. A normálne mu ďakujem, že odišiel, lebo by som nespoznala môjho muža, nebola by som možno takto šťastná, nečakala možno druhé dievčatko,... 🙂
On si môže užívať diskotéky, slobodu, ženy, kamošov. Ale ja mám niečo 1000000x hodnotnejšie 😵

maria200981
7. máj 2012

@mikella dakujem ....ale myslim ze nieje co obdivovat...chcela som to tak, na babo sa tesila...len som sa uz prisposobovala situaciam🙂

lili_mia
7. máj 2012

@mia258 veru, čo povie pár rokov neskôr svojej frajerke, partnerke .. ta vysral som sa na decko? .. nech si len užíva a potom narazí

mia258
7. máj 2012

@lili_mia možno to ľutuje už teraz, ale má smolu. Dcéra už ani oficiálne nie je jeho, takže nemá žiaden nárok. A pre ten jeho prístup... mne nevadí, že sa vykašľal na mňa. Ale nikdy mu neodpustím, že opustil dcéru.

lili_mia
7. máj 2012

@mia258 tak tomu sa fakt hovorí, že si niekto poserie šancu na život, myslím jeho .. ja poznám prípad, čo ona nechala jeho pre jeho správanie a ani sa jej nečudujem, on sa otriasol a funguje akoby sa nič nestalo, s dieťaťom sa stretáva, čo viem, ale jeho mamka sa mi posťažovala, že chalan funguje akoby neľutoval, že niečo pokašľal

mikella
7. máj 2012

tiež si mohla dcéru nechať na starost rodine a ty si uživať mladosť ale ty sa o nu staras spravila si si školu a to je popri dietati na obdiv aj ja som si robila výšku pri detoch viem čo to je ked sa chceš venovať aj im aj škole mne veľmi pomáhala mama a bez nej by som to nezvladla ked som mala skušky zobrala deti von aby som sa mohla učiť 🙂

mia258
7. máj 2012

@lili_mia je mladý, má ešte iný názor. A chlapi to vnímajú inak ako ženy.
Ale ja by som mu malú už nedala, to by ma musel dllllho presviedčať, ak by sa mu to vôbec podarilo...

mia258
7. máj 2012

@mikella ja mám na pomoc svokru, občas aj švagriné. A ide to, hoci občas padám na hubu, keď sa učím po nociach a ráno ma malá zobudí po hodine-dvoch spánku. Ale aj tak sa to vyplatí. A keď to zvládli iné, tak musím aj ja 😅

lili_mia
7. máj 2012

@mia258 nie, už má po 30tke, ten môj známy, ked som sa ho na to pýtala, len mykol plecom a že čo má robiť, ona sa tak rozhodla, vôbec žiadna sebareflexia, že niečo posral, teta plače, že čo zle urobila vo výchove, ked nevie prejaviť city .. možno otec pijan v ňom zmrazil city
.. či myslíš toho svojho?

mia258
7. máj 2012

@lili_mia na toho tvojho známeho som sa pýtala. Ale môj ex bol (a je) tiež mladý. Jeho mama bola dobrá, vychádzala som s ňou ešte lepšie ako on. A keď ma nechal, šla som za ňou jej to povedať a ona držala pri ňom. Aj pred právnikom ho kryla, nepovedala kde býva, či pracuje/študuje, nič. Opičia láska...

lili_mia
7. máj 2012

@mia258 ach jaj .. obdivujem ťa, že si sa nevzdala

janaalzbeta
7. máj 2012

ahoj ja som taktiež oteho

mia258
7. máj 2012

@lili_mia niet čo obdivovať, pre deti budem bojovať vždy 🙂

lili_mia
7. máj 2012

@mia258 to hej, ale mohla si nariekať, aj tuná na fóre si sa mohla sťažovať sa do ošalenia aký to máš hnusný život, že v takom veku, na strednej, atd. .. niekto si len tak pláva životom, ak príde dieťa, tak príde, ale nič naviac neurobí

mia258
7. máj 2012

@lili_mia možno si za to môžem sama. Že som bol naivná, hlúpa, mladá, urobila som chyby. Ale práve preto s tým bojujem sama, nežiadala som rodinu aby mi pomohla, neťahala som od ex výživné. Nevydieram ho, nehľadám ho. Načo mu budem sťažovať život, keď si ho sám spravil takým hrozným a ťažkým? On žije s výčitkami, nie ja, ja si teraz užívam život v pravom zmysle slova 🙂
Ale mala som asi aj šťastie na chlapa, neviem kde by som bola bez neho. Vtedy som už strašne chcela začať veriť na zázraky, presviedčala som samú seba, že raz sa musí usmiať slnko aj mňa. A podarilo sa 😉

katuska169
7. máj 2012

ved budete mat radost z toho drobceka ked sa narodi a ukazu vam taky malinky uzlicek 😅

lili_mia
8. máj 2012

@mia258 tak to áno, prijala si za seba, aj svoje chyby zodpovednosť a to dokáže máloktorý človek

somi8
8. máj 2012

@macamac som sa nasmiala, nepochopila si ma, ak si bola v dobrovolnickom spolku a naozaj krmila hadickami polomrtve deti, len aby prezili aspon dalsi den, alebo si adoptovala dieta na dialku tak beriem vsetko spat. nemusim byt matka tereza, ktora by mimochodom bez pomoci humanitarnych organizacii nedokazala nic, alebo teda len velmi malo, co je samozrejme lepsie nez nic, ani nemusim byt veriaca, aby som taketo veci robila a zazila, preto viem o com pisem, a preto som sa rachel zastala....neslo vobec o teba. mne ide len o stastie detata a stastie neznamena len objatie matky. to je znie sice krasne romanticky , ale to je tak vsetko.

somi8
8. máj 2012

@macamac este ma napadlo, nechces si to racheline dietatko adoptovat, ked si uz taky neskutocne dobry clovek? neda sa? ci je to priliz komplikovane? alebo priliz realne? Ved predsa vsetko sa da, ci nie? 🙂 Zachranila by si ludsky zivot, urobila dobry skutok. hm? Matka tereza by bola na teba hrda asi ne, ze ano...
Ale urcite by to bolo jednoduchsie nez byt dietatom v tretom svete. Tu sa vsetko lahko napise, lahko radi, takze vlastne to tu nema vyznam riesit a uz vobec nie hadat sa.

alice107
8. máj 2012

@eli74 ty si ma necitala? ja som napisala,ze po tom ako som videla robit interupciu by som nikomu neodporucala ju podstupit.a nielen z hladiska plodu.ale aj z hladiska rizik pre matku.
a je tiez rozny uhol pohladu na to kedy ide uz o dieta,kedy este o plod. tu ide o zodpovednost zeny,aby si dobre premyslela.s kym a kedy splodi dieta.ak zena bude zodpovedne konat,nemusime sa vobec bavit o interupciach.ak odhladneme od interupcii zo zdravotneho hladiska.ako pre plod,tak pre zenu.