icon

Šťastná tehuľka = spokojné bábo

iwesska
7. jan 2013

Ahojte,

Zakladam tuto diskusiu na zaklade clanku ktory som citala a zaujimaju ma vase skusenosti s touto problematikou. Docitala som sa totiz, ze to, ci bude dieta pokojne, ci naopak nervak, nesuvisi s jeho genetikou, ale tym co dieta preziva este pocas prenatalneho obdobia. Vraj sa mu mozog formuje podla toho kolko stresu mamicka v tehotenstve zaziva. Ak ho preziva prilis vela a dlhodobo, moze sa dieta po porode, ale i neskor chovat ako nervak - casto a vela place, nespi, vsetko ho rozrusi, zuri...alebo naopak sa voci prezitemu stresus obrni a je na pohlad pokojne, az apaticke, ma akokeby "vlastny svet", posobi utiahnuto, bojazlivo. Preto sa vas chcem opytat, ked spatne zrekapitulujete vase tehotenstvo a pozriete na svoje dieta, potvdila sa tato skutocnost, ci nie? Naozaj tie, ktore ste mali stresove tehu - je jedno z akej priciny - mate deti nervakov a naopak? Ja som mala tak 50:50 a maly sa narodil ako pohodove babo. Narodil sa vsak so silnou zltackou, tak tazko povedat, ci to ze bol pokojny a spavy prvy mesiac suviselo s tym, alebo nie. Ako rastol bol cim dalej akcnejsi, zvedavejsi, nepokojnejsi, stale nieco vymyslal a ostalo mu to dodnes a to bude mat 2r. Z rodiny nam hovoria, ze je po otcovi, ten bol take zihadlo 🙂, ale po tom co som si precitala tuto studiu uz fakt neviem...Zaujima ma to, pretoze planujeme druhe babo a bola by som rada keby bolo kludnejsie, nemusi byt za dvoch 🙂 Tak preto sa zaujimam, ci mam vobec sancu to ovplyvnit, ci su to len take "statistiky"...vdaka za kazdy postreh 😉

xlucia
7. jan 2013

@iwesska stres neprospieva nikomu, ale inak je to blbost. su zeny, ktore zaziju strasne veci, su zeny ktore zazivaju enormny stres a predsa porodia dieta, ktore je pokojne, taky "pokladik"
a osobne poznam zeny, co mali pohodove ukazkove tehu, ukazkove manzelstvo ale po porode sa dva roky nezastavili lebo dieta non stop plakalo, nespalo atd....

iwesska
autor
7. jan 2013

@xlucia Tak to mi je jasne, ze stres neprospieva nikomu, ale tak clovek sa tomu nevyhne. Len su zeny salamistky a take, ktore vsetko prezivaju, ako ja, ci uz je to dobre, alebo nie. A to je o povahe, ja sa neviem na veci "vykaslat a neriesit"...Preto sa pytam na skusenosti, ci sa naozaj potvrdi, ze tie pohodacky aj mali pohodakov a naopak 😉 Ale praveze tam aj pisu, ze to ze je dieta navonok "pohodak" moze suvisiet prave s tym stresom...ktovie...Kazdopadne dakujem za nazor, priradujem do "kolonky LEN POVERA" 🙂

tadaminka
7. jan 2013

@iwesska ahoj, podla mojej skusenosti je to blbost, lebo skoro cele tehu so synom som mala stres, od zaciatku mi totiz tvrdili, ze nieco s nim nie je v poriadku, zakazdym to bolo nieco ine, do siesteho mesiaca som skoro nikomu nehovorila ze som tehu lebo som si nebola ista ci vobec budem mat babo a stresy nakoniec pokracovali az do porodu ked mi uz stupal tlak len co som videla biely plast. syn sa narodil zdravy a kludny, na vsetko zvedavy a kym mu nezacali ist zuby spinkal uplne ukazkovo. teraz je to uz poriadny sibal, mysli mu to az prekvapujuco a je strasne zivy, prave vcera si vrazil do krku plastovu listu na viazanie papierov lebo na nej hral ako na pistale a pritom skusal skok znozmo ....

emmushka
7. jan 2013

Ja dufam ze to tak neni, lebo v tom pripade ja budem mat maleho nervaka/nervacku doma! Neviem si predstavit jednu tehulu, ktora aspon obcas nestresuje inak... 😒
Ja mam furt nejaky "problem" 😀

iwesska
autor
7. jan 2013

@emmushka Obcas ano, to nie je problem, ide skor o ten dlhodoby stres - priklad problemy vo vztahu pocas celeho tehu, alebo sustavny strach o zivot svoj, ci dietata a pod...To nie ze idem na poradnu a bojim sa ci bude vsetko ok 😉

dejka77
7. jan 2013

@iwesska Tazko povedat ako to je. Taketo veci sa mozu prejavit aj neskor a vela zalezi aj na vychove a spravani rodicov. Prve tehu som zazivala nejake stresy aj som sa dost rozculovala, ale najviac zo vsetkeho som si priala zdrave a stastne dievcatko. Nastastie sa to splnilo, dcerka je usmievave a celkom pohodove dievcatko. Sice sa aj naplace, ale to suvisi s vekom a s obdobim vzdoru. Syncek ma teraz hrozny reflux takze tazko opisovat aky je, aj tak ma len 2 mesiace. Ale mam z neho pocit, ze bude taky tichy po mne. Dufam, ze nebude nervak, lebo aj pocas tohto tehu som sa dost rozculovala.

malapepka
7. jan 2013

@iwesska Možno si to namýšľam, ale u mňa to tak je. Aj keď som mala na začiatku problémy s udržaním tehotenstva, krvácanie a pod., snažila som sa byť v klude. Čítala som si, bola na pc, smiala som sa, spala čo to dalo... proste pohodová tehulka. Malý je strašne zlatý, pohoďák, plače len keď ozaj príde veľký hlad, škerí sa na všetkých okolo.

masinka
7. jan 2013

@iwesska tak u nas to pasuje - na prvu dcerku sme sa velmi tesili, tehulkovanie bez problemov, uzivala som si to, a dcerka bola take motivacne dieta - krasne spinkala - aj cez den aj v noci, papala a ked sa jej v 9 mesiacoch vyhodila na ocku nejaka skvrna a lekarka sa ma pytala, ze ci sa jej to robi ked place, tak som len skonstatovala, ze neviem.... este som ju plakat nevidela😀
pri druhej som v cca 8 TT zacala spinit, najprv ma (moja teraz uz ex)lekarka strasila, ze to je zacinajuci potrat, potom mi vysli zle tripple testy, tak sa mi vyhrazala ze to bude Downik. Na Kramaroch pre zmenu vyhlasili ze mala bude mat razstep, isla som na amniocentezu, tri tyzdne som cakala na vysledky, potom mi oznamili, ze sa im nic nepodarilo vykultivovat.... nakoniec urobili este nejaky test a ze teda Downik to nebude, dali sme si spravit viacero nezavislych morfologickych ultrazvukov a aj razstep vylucili, ale aj tak som mala nervy do konca tehotenstva.....a mala bola nervak od narodenia, kazdu noc revala od polnoci do stvrtej vkuse (bez ohladu na to, ci sme ju mali na rukach, tancovali, spievali, skakali....). V kociku revala ako by jej niekto ublizoval, tak kym nezacala chodit, musela som ju nosit. Zaspavala len v babyvaku..... Grckala po kazdom jedle niekolkokrat az do 9 mesiacov a doteraz (ma 4 roky) ked viac zakasle, tak vracia, takze velka cast tych jej "nervov " bola zapricinena pravdepodobne refluxom a palenim zahy, nie problematickym tehotenstvom, ale je ovela narocnejsia povaha ako starsia, takze mozno aj na tej tvojej teorii nieco bude.
Pri najmladsej som v tehotenstve viackrat krvacala, mala som mat kludovy rezim (ha, ha, pri 2 a 4 rocnom dietati), ale testy potom vysli dobre, tak som sa az tak nestresovala. Mala je take normalne dieta - je sice dost ziva, cez den spi iba malicko, ale prespi celu noc a inac je to take zlaticko 😀

dodka82
7. jan 2013

Podla mojej skusenosti to pravda je, prve tehotenstvo som mala dost stresove, nevychadzala som so svokrou a vobec nic mi neslo dobre, mala' mi prvych 6 mesiacov nespala skoro vobec, druhe tehotenstvo uz bolo planovane, mala som pracu, bola som kludna a stastna, po prichode z nemocnice sme si mysleli ze to zacne znova a nevyspime sa, no naopak spala celu noc, a tu dalsiu tiez, je ovela kludnejsia ako jej starsia sestra... Takze podla mna na tom nieco bude 🙂

iwesska
autor
7. jan 2013

@malapepka - no, nech mu to teda vydrzi 😉 Aj ked v tomto veku to este tazko povedat s istotou, ci taky ostane, alebo bude sidlo 🙂

@masinka - takze nieco na tom bude...pri jednom dietati sa to tazko da zhodnotit, ale ked ma clovek viac tehotenstiev za sebou, tak moze porovnavat. Som bola fakt zvedava na reakcie, lebo z toho clanku to tak vyznelo, ze nikto a nic, len a len my sme zodpovedne za rozvoj ich mozgu, az som sa zlakla 😀 Zas predtym som nahodou citala clanok, kde pisali, ze uz v okamihu, ked sa stretne spermia s vajickom, je jasne ake bude dieta po narodeni, tak si vyber 😀

dais
7. jan 2013

Ja verim tomu ze prenatalne obdobie ovplyvnuje psychiku dietata. Ale rovnako verim, ze geny robia svoju pracu 🙂 Navyse maminka nervacka tazko bude mat pokojne deti, pretoze je nervacka nielen v tehotenstve ale aj ked su deti male, zaroven to nervactvo po nej mozu zdedit 🙂 ... a dost sa niekedy bavim, ked kamosky, ktore su velmi temperamentne, nemaju daleko ku kriku a capnutiu na zadok, maju temperamentne, hlasne a neustale sa mlatiace deti a velmi sa tomu cuduju 🙂 Alebo ked rodicia ktori maju evidentne vrtulu v zadku, vystudovane aspon dve VS sucasne, k tomu robili a stale robia kopec sportov, furt niekam cestuju a pod. sa divia, ze ich deti chvilku neposedia, ze vsetko chcu dosiahnut, ohmatat, vsetko vediet a vidiet a vkuse su v pohybe a malo spia... my s manzelom sme relativne pokojne a domacke povahy, radi tvorime, manzel ma aj tvorive povolanie. Sme skor neprakticki, radi citame, sme skor menej spolocenski... nase deti nie su flegmaticke, rady sa hybu a su rovnako aktivne ako ine, ale s tym rozdielom, ze su schopne aj dve hodiny robit jednu cinnost, aj hodinu stolovat bez toho aby chceli odist od stola su velmi tvorive, rady kreslia, strihaju vyrabaju, "citaju" knizky, ale napr. nikdy mi nelasovali v skrinkach, kuchynske skrinky brali ako keby to bola kulisa... a potom sme mali navstevu takych zvedavcov a to som hned mala vytahane vsetky hrnce a vyliezli na stol a parapetu atd. az som bola v soku lebo to nase deti nikdy nespravili... a take ze vyvlecie sa dieta z popruhov v kociku, atosedacke alebo vylezie z detskej stolicky tiez nepoznam... proste v tomto su to kludasi, ktorych bolo vzdy velmi lahke zaujat rozpravanim, spevom, hrackami, knihami...

martuska75
7. jan 2013

tak u mňa sa to nepotvrdilo 🙂 pri prvom tehu som sa stresovala , pri druhom pohodička a obe boli/sú hrozné opice 🙂 Také antikoncepčné deti 🙂 žiadny spánok, vrtula v zadku .... 🙂

kalifa28
7. jan 2013

pri mojom druhom tehotenstve to šlo nasledovne: rozvod, svadba, nutene stahovanie, vychova mojej aktívnej 2-3 ročnej dcery (však ktoré 2-3 ročne dieta nie je aktívne, že?!) zariadovanie noveho bytu, vybavovanie stavebneho povolenia a popritom všetko, ešte moja roboty 10h týždenne... to všetko bol stres jak hovado a vedla v izbe mi spinká to najlepšie, najužasnejšie bábo na svete, prebtetá noc? nepoznám.... plač? možno 3x za život.... usmev? neustále.... tak si vyberte 🙂

tatramatka
7. jan 2013

Myslim, ze je to blbost, lebo sama som toho prikladom 🙂 Celych 9mes som mala kludne, bezproblemove tehotenstvo a aj ja som bola kludna a uzivala si to, ale porod musel byt ukonceny sekciou-bola 2x omotana snurou a moje dieta je od narodenia akcny typ, teraz sa mi to uz pise dobre, ale tie prve mesiace boli fakt narocne-minimum spanku, plac aj teraz je to male sidlo, kt. mi da poriadne zabrat, ale uz som sa s tym "zmierila" 🙂 , ze ona kludna nebude, tak cakam, ze snad z toho vyrastie 🙂 Skor si myslim, ze za to mozu zdedene geny.

marcela1992
7. jan 2013

u nás to sedí,snazila som sa mat kludne tehu amoj maly bol strasne kludne babatko

iwesska
autor
7. jan 2013

@dais Joooj, tak to ja by som ti vedela rozpravat, ja mam doma, to co ty na navsteve 🙂 Zase ale vraj mm bol tiez taky, ze odfotit ho na rodinnu foto museli na 3x, lebo furt im utekal z obrazu, vstaval o 5-tej rano, pricom jeho dvaja surodenci dalej drichmali, ked bol starsi, musel chodit 2x denne do posilky co mal tolko energie, ze nevedel co s nou. Moja svokra to detto - vrtula v zadku, neobsedi 5 min., stale nieco chysta, beha niekam, o jednom hovori, druhe robi a cudujeme sa cela rodina, ze co je ten maly ako tornado 🙂 Neviem no, u mna to moze byt aj stresom. Ja som mala prve 4 mesiace zdrav. problemy so sebou, lekarka ma strasila, ze lieky, ktore beriem sa nesmu, tak som mala nervy z toho, musela som ich vysadit, zhorsil sa mi stav, cele dni strach co bude so mnou, s malym...ukludnilo sa to az po druhych genetickych testoch a morfe. A potom som bola az do porodu celkom kludna, vela som sa smiala, ale porod bol zly, hoci som tam prichadzala z kludom...nejako sa nedarilo porodit a skoncila som sekciou. Tak u mna je to take jedno z druhym.

iwesska
autor
7. jan 2013

@martuska75 Poznam, aj ja mam opicu 😀 Aj ked zatial nemam s kym porovnavat 🙂

kveta
7. jan 2013

@iwesska Troska z teorie: vyskumy ukazali, ze najdepresivnejsie deti sa rodia matkam, ktore prezili tazky smutok /ovdoveli/ v siedmom mesiaci.

A ku mne: tehu som stravila leziac pri komedialnych serialoch a mam vysmiate dieta.

martuska75
7. jan 2013

@iwesska môžem potvrdiť, tiež sú baby po mužovi 🙂 Každy hovorí že to druhé bude lepšie ale ani to sa nepotvrdilo. Druha je asi horšia ako tá prvá. Nespala som už 2 roky. 😒 Ked má dobrú noc tak je hore každé 2 hodiny - ale len ked má dobrú noc 🙂

iwesska
autor
7. jan 2013

@martuska75 Ojoj, tak to nas je tornado cez den, ale v noci je pokojovy rezim 🙂 Prespi celu noc, aj ked pravidelne nad ranom sa v spanku presunie ku nam do postele a okopava nam hlavy 🙂 Inak kym spaval v zavretej postielke, tak vydrzal od 4m. celu noc prespat sam. Vdaka aspon za to, lebo to ja by som skolabovala asi.

tatiana7777
7. jan 2013

@iwesska u mňa to plati ;)

martuska75
7. jan 2013

@iwesska no pri staršej som skončila na infúziách tak dúfam že už viac vydržím 😀 😀 😀 Preto najradšej čítam tu na koníku debaty typu ..." to preto je bábatko také dobručké (čítaj kludné a spavé) lebo vi eže ho ľúbia a dobre sa oň 0starajú, prípadne mali maminy kludné tehotenstvo a tak ..." 😀

iwesska
autor
7. jan 2013

@martuska75 Fuha, no to je drsne. To so mnou jedna neprespata noc robi take veci, ze koniec. Manzela treba zapojit, ked uz geny prepozical 😀 Moj mi v tomto pomaha, rano si ho zvycajne berie on pred odchodom do prace. Ale tak to je rano...v noci by to asi nerobil. A ked sme mali take noci, ze bol chory, alebo isli zuby, tak sme boli hore na striedacku. A co mala takto robi, ked je v noci hore? Len sa budi na pitie, ci sa chce aj hrat?

soldi
7. jan 2013

@iwesska myslim si, ze to je hlupost. ako teoria to znie velmi pekne, ale v praxi by som tomu velky doraz neprikladala 🙂

moja mama mala cele tehotenstvo totalne stresove- dieta bolo neplanovane, mala pred statnicami, rodicia do nej hucali, ze skolu musi dokoncit este pred porodom, financne na tom bola mizerne, atd...

ked som sa narodila bola som uplne kludne dieta, vedela som sa zabavit sama, stale som sa usmievala. moj maly je presne rovnaky a tehotenstvo som mala pohodove.

urcite za to moze podla mna viac genetika, nez prezivanie emocii v tehotenstve. 🙂

kaja73
7. jan 2013

@iwesska ja si myslim, ze je to taka kombinacie viacerych faktorov a je tazko to proste cielene spravit tak,ze moje dieta bude to kludne,bude krasne spinkat.....to su len nase sny. 🙂
Podla mna je prvorada genetika,potom tehotenstvo a nezabudajme ani na samotny porod-vraj deti narodene cisarskym rezom su viac nepokojne,placlive ......
U mna prvy syn normalne nespal do 3 rokov a do 10 to bolo stale zle,druhy ma teraz 3 roky a stale je rarita ked sa vyspime v noci dobre.
Obaja nikdy neobsedeli na mieste dlhsie ako par minut,starsi uz v necelych 3 rokoch prebicykloval bez pomocnych koliesok vyse 10km naraz,v 7rokoch preplaval 60 bazenov kraulom za hodinu,....proste do cca 8 rokov sa vobec,ale vobec nezastavil 😝 -zato dnes ma 14 a je total domased a PC maniak 😝 -ja mu hovorim, ze si vybil baterky za tych 8 rokov nesedenia,staleho behania a nespania.
Mladsi ma 3 roky a zatial je to zive striebro,stale nieco vyzadujuce,neschpone samostnej hry ani na 5 minut-presne ako bol jeho brat,aj teraz v zime beha denne na bicyklovom odrazadle kilometre a kilometre.....,tak dufam, ze aj on sa casom skludni aj ked sa nemusi az tak ako strasi-to mi uz tiez teraz lezie na nervy a vyhaname ho von.
Obaja boli chceni,pri druhom som mala viac stresov a obaja su narodeny cis.rezom.

martuska75
8. jan 2013

@iwesska s chlapmi je to ťaké 😉 najradšej sa zapoja len v tej prvej fáze 😀 A čo robí v noci ???? Ako kedy. Už sme išli pár krát spať aj o pol štvrtej a dovtedy sme sa hrali v obyvačke, ale obvykle chce spať len nemôže. Mrví sa, prevaluje, mrnčí si - potom sa che nosiť alebo túliť. Katastrofálne jej išli zuby, teraz sa nám prejavil atopický exém tak sme sa v noci škrabali a mazali 🙂 a tak dokoila....

iwesska
autor
8. jan 2013

@martuska75 Tak akurat vcera sme mali taku "fajnu" noc. O 11-tej vecer si maly otvori dvere na spalni, akoze "dobre rano", pytal sa za tatom. Tato ho zobral, ze teda ideme vsetci lahnut a spat. A tato husenica sa tam mrvila ale do 1:30, co sme nespali, lebo preliezal z postielky cez nas a zase naspat. Potom sme uz tuho zaspali, takze ked som sa zobudila som ho len hladala ze kde skoncil 🙂 A rano 6.30 zase ako rybicka uz si pyta mlieko...Som kdesi citala biologicke hodiny u deti a vraj medzi 0.00-1.00 hod rano maju deti velmi zive sny, rekapituluju to co cez den prezili. Takze zrejme preto tolko vymyslaju.

iwesska
autor
8. jan 2013

@kaja73 No myslim, ze obdoba tvojich synov mi rastie doma 😀 Vsade je ho plno a energie na rozdavanie. Neviem ako je to s tou sekciou, mne sa nezdal maly po porode vobec vystresovany. Ale mozno to naozaj bolo len tou zltackou, ze ta ho nutila spat...Ale on vobec neplakal, ani sa nebudil na jedlo, pravidelne den-noc, kazde dve hodky som ho musela budit. Ani ruch mu nevadil. Plakat zacal az po tom prvom mesiaci, kedy ho zacali trapit koliky, trvalo to asi mesiac, ale potom sa uz len usmieval na vsetky strany, ludi sa nikdy nebal, prave naopak, si myslim, ze je skor extrovert po tatovi. Ale je velmi citlivy, potrebuje sa obijimat, bozkavat, hladkat. To mu mozno po porode chybalo, neviem...Ja si skor myslim, bez ohladu na to co som citala, ze dieta je skor kombinaciou genetiky + priebehu tehotenstva + vlastnej povahy. Tazko presne urcit, co s cim suvisi, co mi vyplynulo aj z tejto diskusie.