Bojím sa, že budem mať postihnuté dieťa

zuzanna24
21. sep 2015

Z mojom okoli nepoznam nikoho,kto by mal postihnute dieta resp. komu by sa narodilo postihnute dieta, takze si vzdy hovorim,ze urcite budem ja ta, ktorej sa take dieta narodi. Neviem si predstavit mat taketo dieta, a tych chorob a moznych poskodeni je tolko ze uz mi to skoro pripada ako nahoda aby bolo uplne zdrave.. Stale mi beha hlavou, co ak bude mat downov syndrom, bude slepe, hlupe, alebo sa narodi z mozgovou obrnou a pod..? Strasne sa toho bojim, na nete sa snazim najst nejake statistiky ohladom poctu takychto deti na slovensku, kolko sa ich asi narodi rocne a podobne ... Nezvladla by som to, to viem uz teraz a najhorsie na tom je,ze to nemozem nijak ovplyvnit...

janinah
21. sep 2015

a tehotná už si či?..

pink_lady
21. sep 2015

@zuzanna24 tak postihnute dieta je nieco menej alebo co? Ja mam postihnute dieta, a mam ho rovnako rada, mozno este viac ako keby bolo zdrave, aj ked samozrejme, je to narocnejsie..

ajkava
21. sep 2015

@pink_lady samozrejme, že také dieťatko nie je horšie, ako iné. Ale nemôžeš brať zakladateľke témy jej pocity ani rozhodnutie.

lujziana
21. sep 2015

A myslis, ze tym, ze zistis statistiky nieco vyriesis?ved aj ked sa narodi zdrave babo, nikdy nevies ci sa nedajboze nieco nestane pocas zivota. Ako ked ani v rodine nemate nejaku geneticku predispoziciu, ty aj tvoj partner ste zdravi a riesit to mi pride chore, prepac.

lubkavargova1
21. sep 2015

karma je svina..kto si co privolala to ma...takze sup sup vyhodit take myslienky z hlavy...ale pokial hulis, pijes, drogujes si na najlepsej cestek takemu babu...neprajem nikomu take babo, ale aj to je cloviecik coo si zasluzi lasku.

iwuskaaa
21. sep 2015

Áno,je pravda,že z roka na rok sa rodí viac predčasne narodených detí,čoho následkom sú takéto detičky...no nie vždy je to pravidlom.
Ja som v živote nikdy nepomyslela na to,že ja budem matkou postihnutého dieťaťa.A opak je pravdou!
Som matkou postihnutého dieťaťa - inak obdarené dieťa!
Aj napriek tomu,je to naše dieťa,ktoré nadovšetko milujeme!Je našim usmiatym slniečkom.
V živote nikdy ma ani len nenapadlo ho niekam odložiť!
Máme toho veľa,nevravím,že je to ľahké,niekedy ma prepadne pocit beznádeje,výčitky,prečo práve ja,ale nedala by som ho za nič na svete.
Takže nemysli negatívne,čo ťa má stretnúť,to ťa neminie a vedz,že aj keby sa ti to nedajbože stalo,bude to tvoje dieťa,ktoré budeš ľúbiť tak ako zdravé🙂

oli18
21. sep 2015

Prv, než budete pracovať na dieťati, sa zver so svojimi myšlienkami odborníkovi. Z takýchto čiernych myšlienok sa musíš najprv vyliečiť a potom plánovať dieťa. Na narodenie dieťaťa sa treba tešiť a nie prežívať traumu, či sa nenarodí poškodené.

bibianka
21. sep 2015

@zuzanna24 A čo by si robila, ak by sa ti narodilo zdravé a postihnutým by sa stalo neskôr, napr. kvôli úrazu alebo chorobe? Zriekla by si sa ho? Ak chceš mať dieťa, takto vôbec nemôžeš uvažovať. Nauč sa prijímať veci také, aké sú, a problémy riešiť, keď nastanú, nie si ich vopred vymýšľať. Predpokladám, že nie si alkoholička, fajčiarka alebo feťáčka. Ak v rodine nie je nejaké predispozícia, pravdepodobnosť, že sa staneš takýmto "štatistickým číslom" je minimálna. A chceš mať vôbec dieťa?

maslenka47
21. sep 2015

@zuzanna24 to sa da velmi lahko vyriesit tym, ze ziadne dieta mat nebudes. A to myslim vazne. K vaznemu postihnutiu sa da totiz nie len narodenim , aj za zivota, a ak sa mas po narodeni zozierat myslienkami, ci prave tvoje dieta zrazi susedove auto....

Inak suhlasim s nazorom, ze by si mala vyhladat odbornika.

tetapetra
21. sep 2015

@zuzanna24 nebudem klamat, ked som bola tehotna myslela som na to. Boze, nikomu neprajem chore dieta, ale tiez ma napadali presne take iste myslienky ako teba.

zuzanna24
autor
21. sep 2015

vcera som si pozerala videa o tehotenstve a porode a vyskocili mi videa o postihnutych detoch, a odvtedy mi to stale beha hlavou a bojim sa. Aby bolo jasne, keby som cakala postihnute dieta, s najvacsou pravdepodobnostou by som si ho nechala, ale zivot ma naucil nad vsetkym premyslat, niekedy premyslam az moc ale vacsinou sa mi to oplatilo. Som jednoducho taka.. Kazda z nas je ina a vsetko inak preziva, ja mam zo vsetkeo strach ktoreho sa asi nikdy nezbavim, rozmyslam nad vecami ktore by mozno vacsinu z vas ani nenapadli (som pesimista) ...a kvoli tomu nemam mat deti?.. Nemyslim si ze odbornik mi pomoze, najviac si pomozem sama sebe a to faktami ktore najdem na nete pripadne v diskusiach kde si radia zeny ktore uz podobne veci zazili len tu asi nenarazim na pochopenie....

lusyke
21. sep 2015

@zuzanna24 na modrom konikovi nehladaj pochopenie. Aj ja som si par krat myslela ze mi tu niekto moze pomoct s mojim problémom, poradi mi a ze sa stretnem s pochopenim ale stretla som sa vzdy aj s nejakymi ludmi ktori ma hned zacali odcudzovat a urazat mna alebo moju rodinu. To ta este viac znervozni. Proste si tu asi vela ludi riesi vlastne komplexi alebo co...cim viac sa snazis vysvetlit svoje pocity tym viac ta budu urazat. Takze sa na to radsej vykasli. A co sa tyka tvojho problemu. Mna pocas tehotenstva nastrasila gynekologicka pri jednom sone ked mi povedala ze dietatko ma malu hlavicku na svoj vek. Vies si predstavit co sa so mnou potom dialo. Ukludnila ma az moja mama...a dcerka je zdrava a nic jej nechyba. Skus sa o tom porozpravat s niekym blizkym, komu doverujes. A skus mysliet pozitivne.

evittam
21. sep 2015

@zuzanna24 Nechcem ťa súdiť a ani odsudzovať, ale na základe jedného videa, ktoré ti "vyskočilo" pri hľadaní nejakej témy si myslíš, že ty si práve tá, ktorá bude mať postihnuté dieťa?! Ako prepáč, ale najskôr by som vyhľadala pomoc-ako ti tu už poradili, lebo nakoľko nemáš v rodine nejakú predispozíciu a podobne, tak nemyslím, že sa máš čoho obávať a ak aj áno, tak existuje dosť vyšetrení ešte nenarodeného bábätka 🙂 🙂 . Držím ti prsty, aby si čo najskôr prestala mať takéto myšlienky a bola si šťastnou maminou zdravého dieťatka. A na nete hľadáš fakty - tak ich určite nehľadaj v štatistikách. Lebo treba si uvedomiť ako sa všetky štatistiky robia - ako sa hovorí: "Verím len tej štatistike, ktorú sama sfalšujem"....🙂

@lusyke

brisingr
21. sep 2015

Tiez sa pripajam k danym nazorom. Kazda mamina ma taketo obavy, ci jej dietatko bude zdrave. Samozrejme, aj ked sa ti narodi zdrave babo, stale nemas vyhrate. Stat sa moze hocico. Nam tiez v tehotenstve na zaklade testov hovoorili, ze budeme mat downika. Na odber plodovej vody sme nesli,lebo uz bolo dost neskoro a bala som sa,aby malu neposkodili. Poplakali sme si s manzelom,ale povedali sme si, ze nasu malu budeme lubit, aj ked sa tie predpovede vyplnia. A tak sme sa s tym zmierovali, kukali sme si na internete nieco blizsie o vychove, pozerali ake budeme mat moznosti v nasom okoli. Jenoducho sme sa na to pripravovali. A nakoniec som porodila zdravu krasnu buchticku 🙂 S manzelom sme to zvladli tie mesiace neistoty, mysleli sme pozitivne a vyrovnane. Tak to radim aj tebe. Pochybnosti a neistota je u kazdej maminy, ale treba sa nad to povzniest, neubijat sa negativnymi myslienkami 🙂 Drzim palce

katarina644
21. sep 2015

ahoj, uz pozeras hovadiny. teda ja mam jedno zdrave dieta-teda teraz v siedmych rokoch jej zistili zlcnikove kamene, ale narodila sa zdrava. a syn sa narodil chory, nesla by som do toho, strasna vycerpanost-fyzicka aj dusevna. vypiplala som si ho tak, ze je mentalne uplne ok. beha, lieta po vonku, rozprava, vsetkemu rozumie, sprava sa ako zdrave deti, len je opozdeny trosilinku, kedze rok a pol lezal. ale inak mu okrem polovici pluc nic nechyba. kazda povie, necham si chore dieta, ale vzdy iba vtedy, ked sa nemusi rozhodovat, kazda je hrdinka, ale u mna hrdinka nie je ta, ktora o tom rozprava, ale ktora to zazije. a kazda, ktora to zazila na vlastnej kozi, alebo zaziva pochybujem, ze si teraz hovori, ze by si take dieta nechalo. neverim a nikdy neuverim.

tajka1986
21. sep 2015

@zuzanna24 s takymto pesimistickym nazorom daleko nezajdes 🙂 je prirodzene mat nejake obavy,ale aby ma vyslovene zozierala myslienka ze budem mat chore dieta...uz si vobec tehotna? Nie j normalne takto rozmyslat este dopredu...v dnesnej dobe absolvujes kopec vysetreni uz v tehotenstve a problem budes riesit ked vznikne....zase povedzme si otvorene,tie nase statistiky stoja za h*vno...nechapem ako sa mozes takto uzierat dopredu... 😕 daj si Xanax a hned ti bude lepsie 😀

0silvia0
21. sep 2015

@zuzanna24 neviem, či dieťa plánuješ alebo si už tehotná... Ak dieťa iba plánuješ, môžeš urobiť to, čo je v ľudských silách - čiže upraviť životosprávu, brať pred počatím a počas tehotenstva kyselinu listovú a hlavne pozitívne myslieť a s radosťou očakávať príchod nového človeka. Iné urobiť nemôžeš, viac toho nie je v tvojich rukách...

lavinis
21. sep 2015

@zuzanna24 nahoda skor bude, ak by bolo chore....ak by sa nerodila vacsina deti zdravych, asi by sme boli uz na pokraji vyhynutia. ale chapem tvoje obavy, presne tuto paranoju som mala tiez sem tam pocas tehu.

lavinis
21. sep 2015

@lubkavargova1 to je uplna blbost, prosim ta, ze si privola chorobu alebo postihnutie, sme v 21. storoci for God´s sake

rebeka7501
21. sep 2015

mne sa narodilo zdravé dieťa, prekonali sme silný atopický exzém a toto leto zhubný nádor vaječníka.
Tak si vyber..........

leeenka26
21. sep 2015

@zuzanna24 ja ti poradim len jedno. Navstiv psychologa alebo psychiatra. Zrejme trpis nejakym uzkostnym problemom neopodstatnenym.

duun
21. sep 2015

Ak si tehotná, toto beriem ako prirodzený prejav hormónov. Každý, čo hovorí, aké prekrásne obdobie očakávania.. sorky.. ja som tiež CELÚ dobu bojovala s pochybnosťami a nepridal mi k tomu neprofesionálny postoj niektorých (najmä) sestričiek - jedna mi takmer zblbla výsledky tripltestu, lebo mi napísala zle dátum (ona predsa VIE, kedy došlo k tehotestvu, hoci som bola IVF, čiže som jej diktovala dátumy úplne a jasne presné).

Treba sa to snažiť odbúrať, ukludniť sa, čo to ide. Sú to nervy v kombinácii s hormónmi a vtedy logika proste nezaberá. Odporúčam - ak cítiš, že je to fakt zlé - smer odborník. Aj keď tehotnej lieky nesmie dať, aspoň povzbudí a odporučí aspoň niečo bylinkové - mne to stačilo v kombinácii s tým, že si ma niekto reálne vypočul a nezmietol zo stola, "veď by si mala byť šťastná, si divná, tak si to tak nepripúšťaj!"

Skús nejaké aktivity, čo ťa bavia. Hoci aj omaľovánky pre dospelých alebo štrikovanie, kniha.. hocičo, čo potrebuje sústredenie a nedovolí myšlienkam sa túlať. Lebo to je jasná špirála, jedna zlá myšlienka ťahá ďalšiu a horšiu, treba z toho kruhu VON! Chápavá spoločnosť, zaujímavá činnosť, NEPOZERAŤ videá a babské rady na internete (medicínska hodnota NULA a len ťa vydesia).

katarinka26
21. sep 2015

Mozem to ovplyvnit vysokou mierou. Das si spravut genetiku aj tvoj muz. Budes sa zdravo. Stravovat. Zit zdravo. Nefajcit, nepit. A uzivat aspon 3 mesiace pred planovanym poxarim jyselinu listovu denbe 1000 iu. Ta prave zohrava vyznamnu ulohu v prevencii proti vyvojovym vadam plodu. Odporucam ti aj vtamin D . Vela zdravia, ladky a zdrave babatko

katarinamarkova
21. sep 2015

@zuzanna24 ak si chces pomoct, tak jednoznacne nie tzv ,,faktami,, z netu 🙂 ci diskusiami 🙂
a ak skutocne nevies prijat za normalny prirodzeny fakt, ze materstvo nie je len o nahanani zdravých deti po ihrisku ale hlavne o vychove a laske k detom - ci uz maju modre, alebo hnede oci, ci maju jedno ocko ci tri, ci vedia menej hybat rucickami alebo zas opace viac hybu nozickami.....
ak skutocne nevies prijat fakt, ze tvoje dieta moze byt akekolvek a ty by si mala byt tou silnou co akekolvek dieta s laskou vycchova......tak skutocne na materstvo nie si pripravena.
ps: takto sa umarat niecim co by bolo keby bolo, keby nebolo, keby raz mozno, asi niekedy......je fakt uz trosku nezdrave.

duun
21. sep 2015

@katarinamarkova úzkostné poruchy sa prejavia takým zacyklením v negatívnych myšlienkach a už si nepomôžeš sama. A ak ti okolie hovorí "vzmuž sa! mala by si to prekonať! " alebo "nechápem, čo zas smoklíš, čo zas vystrájaš!" je jej ešte horšie, lebo si pripadá divná, že sa nedokáže sama "vzmužiť". Možno je to vážnejšie, možno len hormonálny výkyv nálad. Vždy pomôže pochopenie a neodsudzovať, ak človek vyhľadá aj odbornú pomoc. A platí to, ak aj náhodou ešte nečaká dieťa.

suri023
21. sep 2015

@zuzanna24 Bud v pohode...ja mam obrnu, chodila som na vysku a mam trojročne decko. Radsej si citaj nejake knizky a negoogli tolko na nete. A este....ver tomu ze vacsina skutocne "hlupych" ludi nema ziadnu diagnozu.

28031970
21. sep 2015

Ja ti poradím asi to čo@leeenka26 vyhľadaj čo najskôr pomoc psychiatra

sardinka333
21. sep 2015

@duun tiež sa priklánam k tomu ze tu uz ide o neurozu...nie je normálne aby niekto, mladá žena bez zjavnej pričiny (nečaká dieťa, ktore by bolo postihnuté a nemá jediny objektivny dovod si niečo take vobec namyšlať) sa doslova chorobne bojí ze bude mať postihnuté dieťa - hladala štatistiky, pozerala videá a nehovarala si že to bude ona kto bude mat postihnuté dieťa. Na tomto niet čo odsudzovať - človek za to nemoze ze takto premýšla, ze je vo svojich obavách zacyklený a ,,zašprajcnutý,,. Ale odborná pomoc moze človeku pochopiť prečo takto premyšla doslova obsedantne...a čo s tým može urobiť. Lebo dnes je to strach pred postihnutím dieťaťa potom to moze prerast do iného strachu v inej forme.... 🙂

leeenka26
21. sep 2015

@sardinka333 tak tak.

tjaden
21. sep 2015

@zuzanna24 na internete sú fakty? to od kedy?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre