Tabletka verzus miniinterupcia
Ahojte,viem,ze toto forum je pre mamicky,tehulky a snazilky,ale aj tak sa potrebujem vyrozpravat a opytat...Meska mi menzes 2 tyzdne,je mi zle,som asi tehotna,kedze som rok nebrala HAK zo zdravotnych dovodov som ju prestala uzivat.Tak sa to stalo..co nemalo...Mame dve krasne deticky,mam novu pracu..takze tehotenstvo prislo velmi nevhod a manzel navrhol interupciu a ja som napokon suhlasila...Ano,je to hrozne..Nie je to lahke,tak mi nepiste,prosim,aby som sa rozhodla inak...Inak to nepojde,svokra nam povedala,ak bude tretie,okamzite nas vyhodi (byvame u nej),ani muz dalsie dieta nechce,ani ja velmi nie,teda by bolo velmi nechcene a je toho ovela viac proti babatku ako ZA.Samozrejme,ze sa vo mne buria vseliake pocity,v noci nespavam atd...ale ine riesenie naozaj nie je.
Chcem sa spyat zien,ktore toto prezili,ci je lepsia ta nova potratova tabletka alebo miniinterupcia...Vsade si minusy aj plusy a chcela by som vediet,ktora volba by bola pre mna najlepsia.Kludne aj do sukromnej spravy.
Dakujem za odpovede a prosim nepiste mi,nechaj si to,nezabijaj to...lebo je to aj tak pre mna tazke a viem,ze cely zivot si to budem vycitat,ale ine riesenie nie je.
Napadol ma ten pripad sudu krala Salamuna, ktory sa odvtedy v roznych obdobach objavuje v mnohych poucnych pribehoch a variaciach, napr. v Perinbabe, richtar mal rozhodnut komu patri ovecka, dve zeny sa o nu hadaju a kazda tvrdi ze patri jej. Tak da pokyn nech ovecku rozpolia jedna polka pripadne jednej zene a druha druhej. Prva zena v pohode pristupi, druha sa jej radsej vzda, lebo ju lubi, len nech ju nechaju zit. Richtar nasledne rozhodne ze patri tejto druhej zene, ona ju lubi, ona ju vychovala. Tuto sa vacsina zastava toho rozpoltenia, aby nahodou po porode nepocitili lasku. Sranda.
@horana absolutny suhlas s tvojimi prispevkami.... Ja len jeden link hodím, čo mi hned napadol, ked sa tu hovorilo o utajenom pôrode a tej 6 týdnovej lehote sice uplne mimo temy, ale vo mne to silno zarezonovalo.... http://www.cas.sk/clanok/249795/misko-pojde-k-b... Bohužial na Slvovensku je to tak 😒
@ena70 áno, ale tu sa bavíme o právne voľnom bielom novorodencovi, to dieťa by nikdy nebolo v decáku
@vejula už len zdroj z ktorého čerpáš je mimo, ale nevadí, vôbec tam nie je všetko, tu tému som sledovala a rozhodne to nebolo celkom tak ako sa píše v tomto článku
@tortelinka to som len teraz na rychlo hodila do googlu, tam mi vyhodilo toto, tak som na to dala link. Inak viem o tom z medii (markiza, Joj-ka), kde to bolo prezentované dosť podobne a samozrejme, že to môže byť aj inak, ak vieš ako to bolo, daj mi bližšie info, uprimne ma to zaujima. Viem, že to nema s temou moc spoločne, snad nas admini nebloknu.
@tortelinka napišem to aj tu, že ja som prave chccela poukazať na to, ako to na Slovensku funguje, ked sa prípad preťahoval roky a potom došlo k rozhodnutiu. Pritom v takýchto prípadoch,ked sa jedna o taku vec, akou je život dieťatka, by mali sudy konať rychlo... Bohužial. JE mi velmi luto toho dieťatka.
@horana Páčia sa mi tvoje príspevky. Ja si myslím to isté. Ženy idú radcej na potrat ako keby si mali kúpiť o kabelku a čižmy menej, ako keby nemali ísť každý rok k moru, alebo kúpiť všetkým deťom mobily. My sme boli štyria, mali sme dobré aj zlé obdobia. Mama bola celý život domáca, otec bol istý čas bez práce. Na dovolenku sme nechodili, len každý rok do Zoo. Pri mori som bola prvý krát ako 26 ročná. Nosili sme oblečenie po sebe. A predstav si. Ja aj moji súrodenci sme si urobili vysoké školy, dobre zarabame. Traja sme už v manželstve, máme vlastné byty, autá, každý rok dovolenky. A keď sa pokazí niečo našim, okamžite sa súrodenci skladame a kupujeme im. Teraz idú rekonštruovať kúpeľňu, tak ich my traja podporíme. Najmladší ešte študuje. Keď potrebujú niečo, len zavolajú a uz im to kupujeme. Pochopili ste všetky ženy? Vyrastali sme veľmi biedne, ale dali nám šancu žiť a mať sa lepšie. Z posledných peňazí nám zaplatili školy. A my im to teraz vraciame. Aj vďaka nám sa majú ako králi. Mamu som zobrala k moru, otca to neláka. Aj smutná žienka žije z rúk do úst, ale o pár rokov ju práve jej všetky deti mohli vytiahnuť z toho bahna. Všetko sa v živote vracia. Aj z nás sa ľudia smiali, keď sme boli malý, že sme chudobný. A teraz keď každý z nás prifrci k rodičom na nových autách len cumia. Je to dobré zadosťučinenie. mimochodom aj rodičom sme kúpili nové auto.
@tortelinka a tiež nechapem, že o čom tie sudy tolko rozhodovali, ked biologickí rodičia sa prihlasili 2 dni pred skončením tej lehoty. ... 3 roky. Akoby šlo o kus nabytku alebo o auto... 😖
@horana kolko adoptovanych deti mas ty? Vies takyto nazor ako mas ty som mala ja ked som mala 18 rokov a to sa dalo ospravedlnit mojim vekom ... 😝 Ano bio matka mojej dcerky nemala inu moznost, ale ty nevies o nej nic a ani nevies preco sa rozhodla tak ako sa rozhodla, takze moralizovat mozes kolko len chces.
Toto je o com tu pisem, pride sem clovek, ktory ma vazny problem, mozno nie je este rozhodnuty a je jasne, ze trpi... Namiesto toho, aby tu nasiel pochopenie, porozumenie a nazory ludi, ktori su alebo boli v podobnej situacii sa tu stretne s moralizovanim, odsudzovanim a kadecim inym....toto fakt, ale fakt nechapem. 😕 😕 😕 Ako som predtym pisala, nakoniec sa tu ludia dovadia, odbocia od temy a admin to zavrie... Proste nekomentujem a neprispievam do temy ak neviem zmysluplne poradit.
Moja otazka znie, bola si v situaci ako je @smutnazienka? Ak ano tak jej napis svoju skusenost a skus je pomoct a nie ju este viac deptat. Podla mna tu hladala podobne zeny, s podobnym problemom...
Tiez by som sa neodvazila napisat take ostre slova na moju a ani nikoho adresu ako ty. Ano som ina, ja by som nezvladla to co bio matka mojej dcerky a co? Nebudem predsa klamat.... Vies mne by sa tu lahko odsudzovalo a posudzovalo, som relativne za vodou, mam skvelu podporu rodiny a v prinicpe si mozem urobit co ma napadne - na ulici a ani pod mostom neskoncim ...ale aspon sa snazim vzit do situacie druhych ludi, kt.take stastie nemaju....
@smutnazienka boli to zeny ci 20, ci 25 rocne ci 30 rocne zeny co mali 3 deti a cakali dvojcata, zeny co mali 1 dieta a druhe uz nechceli, uz vy musite vediet ale ak sa rozhodnete za potrat, to co budete prezivat po cely zivot vam naozaj nezavidim, vzdy budete plakat ked budete vediet kedy by malo asi narodeniny, nikdy na ten den nezabudnete ale na to pridete sama a bude vam to luto
@junova vieš ono to je všetko o pohlade na svet. Ty maš takýto pohlad, ja mam podobný, pre mna je dieťa vždy darom. LEn ono asi aj tento pohlad je ovplyvnený tým, ako vnímali nas naši rodičia. Vy aj ked ste nežili v blahobyte (my tiež nie, tiež sme štyria) zrejme ste nepočuvali od svojich rodičov reči o tom, ako ste im skazili život, ako kvôli vam nemôžu isť tam a tam, alebo mať to a to.. Velakrát ludia, ktorí ako deti počuvaju o tom, akou su pre rodičov príťažou a ako im skazili život, sa tým formuje aj ich vlastný pohlad na svet a na hodnoty. Toto sa neda naučiť či pochopiť v škole. Su aj silné osobnosti, ktoré sa od takéhoto myslenia dokazali odtrhnuť a pochopiť tieto hodnoty aj napriek nepriazni osudu, ale tí zrejme musia mať v sebe niečo, čo nema každý. Ono neda sa odsudiť človeka. Ludia su často (takmer vždy) otrokmi toho čo prežili, toho čo ich sformovalo do takej podoby v akej teraz su.
Ja suhlasim s tvojim postojom, mám ho rovnaký, ale asi sa to nedá zjednodušiť na tu rovinu, že žena ide radšej na potrat akoby si nemala kupiť kabelku. Nemyslím si, že je to takto jednoznačné. Práve preto, že často same niesu slobodné v svojom uvažovaní.
@junova toto je pekny pribeh a o takychto prikladoch by to malo byt... Predpokladam vsak, ze tvoji rodicia robili taketo rozhodnutie spolu.
@vejula, @junova, @horana Pre mna by bol tiez potrat nepripusny, ale cely zivot som vyrastala v tom, ze ma ma kto podporit (a nehovorim o financiach), tiez som so skromnych pomeroch a vsetko co teraz mam som si zarobila a vydrela sama. Keby som vsak prisla k rodicom aj v 15, ze som tehu tak mi pomozu a urcite by ma do potratu nenutili. Keby som teraz povedala, ze som tehu tak nic sa nedeje a mame dietatko ...aj stvrte (mam totiz este nevlastneho syna) a aj piate. Tiez suhlasim s tym, kde sa najedia 4 naje sa aj 5.... ALE nedokazem s urcitostou povedat co by som spravila keby som mala napr. 15 a rodicia by sa mi vyhrazali, ze ma vyhodia na ulicu ked nepojdem na potrat ako sa za mna hanbia a pod.... alebo keby som bola v situacii @smutnazienka, ze mam nulovu podporu, skoro ziadne peniaze a hrozilo by mi, ze by som prisla o strechu na hlavou a mam zodpovednost za 2 deti... asi by som inac vyskakovala... 😒 😖
OK, skusme to inac, skusme to konstruktivne. @smutnazienka Podla Tvojho nicku usudzujem, ze si smutna z celej situacie. Vychadzam z toho, ze sama nie si nadsena, ze sa chystas dat dietatko prec. Ako Ti mozeme pomoct, ako Ta mozeme podporit? Co pre Teba mozeme urobit, aby si si babatko nechala? Keby sa nasla napriklad nejaka slecna-dobrovolnicka v tvojej lokalite, ktora by ti obcas pomahala s babatkom, ked sa narodi, bola by to pre teba pomoc? Alebo by si potrebovala skor oblecenie pre babatko? Alebo pomoct vyhladat nejaku odbornu pomoc pre mamicky v Tvojej situacii?
@smutnazienka náhodou som narazila na túto tému a neprečítala som všetkých 15 strán, takže neviem čo všetko ti už baby napísali. Ja ti napíšem svoju skúsenosť. Mám 3 detičky a medzi druhou dcérkou a tretím synčekom som podstúpila interupciu. Nebolo to zo zdravoných dôvodov ani z nedostatku financií jednoducho sme sa tak s manželom dohodli v tej dobe že by sme výchovu 3 detí nezvládali (baby boli ešte malé). No čo sa odvtedy deje v mojom vnútri neprajem nikomu a zvlášť ty keď váhaš, už dopredu ľutuješ tento čin, budeš navždy nešťastná. Do konca života si budeš vyčítať že si zabila svoje dieťa. Budeš sa pozerať na dve staršie a rozmýšlať či by takto nejako vyzeralo aj to tretie... koľko by práve malo rokov a podobne. Neviem či ti tu k veci písala aj nejaká žienka ktorá toto podstúpila ale ja ti z vlastnej skúsenosti vravím poriadne si to premysli. Oľutovať sa to nedá, resp. ľutovať budeš do konca života ale odpustenie (sama voči sebe) nikdy nepríde.... Kiež by sa dal čas vrátiť späť, isto by som konala inak ☹
@horana
@tortelinka lepší link? http://www.recepty.webnoviny.sk/slovensko/clano... či ani nie 🙂
@vejula hej, trošku lepšie, aj keď tam samozrejme nie je (a ani nemôže )byť všetko
@smutnazienka prosím ťa kým niečo také spravíš pozri na nete čo je interupcia ak tvoje dietatko sa bude uhýbať kým mu vytrhajú nohy ruky a rozmliaždia hlavu.Na to nemá žiadny rodič právo aspon podla mna ver mi vždy sa nájede spôsob ako to zachrániť ked aj za cenu rozchodu s mužom .porozmýšlaj prosím ťa aj tebe dali právo na život.Veal sily a odvahy ti prajem
@lenka_21 Snazim sa pomoct tym ze napisem svoj uprimny nazor, tak ako ty. Smutnazienka si nejde adoptovat dietatko, ide sa ho zbavit. V takej situacii si nebola ani ty, len vies ze by si sa ho zbavila, ja zase ze nie. Takze kazda z nas tu prezentuje len svoj nazor. Smutnazienka je z toho smutna, ja sa ju snazim presvedcit a nalomit k tomu aby si nechala, ty k opaku. Kazda podla svojho najlepsieho svedomia.
A ako na mna tvoje slova posobia je fakt, nepisala som urazky, len azda ironicky ale zaroven len fakticky bez zmeny obsahu prepisala vyjadrenie, zhrnutie toho co si napisala sama. O tebe osobne si nemyslim nic zle, nepoznam ta a mozes byt fajn clovek. Len z mojho pohladu je zmyslanie v tejto konkretnej veci hooodne necitlive, tak to na mna posobi. Keby som mala adoptivnu dceru, ako by som sa jej mohla pozriet do oci vediac ze ja osobne take deti ako ona preventivne zabijam? Neviem, pisem ako to na mna posobi. Bola by som z toho v silnom rozpore.
Opakujem - s potratom ani jedna z nas skusenost nema, cize pisat ze taky nazor si mala v 18 nie je nic ine nez tvoj subjekltivny nazor, z ktoreho si akoze vyrastla...ale precitaj si taku megies777 z 14:16 a vidis ze niektore ktore to narozdiel od nas dvoch zazili a nevyrastli z neho, ale prave do neho dalo by sa povedat vrastli.
@smutnazienka modlim sa za Teba, za Tvoj spokojny zivot a hlavne za Zivot v tebe.. ja som kedysi mala velmi volny postoj k potratu, ako velmi mlada.. Teraz mam adoptovanu dceru a denne dakujem za jej zivot. Casto mi napadne ze ako som rada,ze si jej biologicka matka nevyvolila potrat. Je to zazrak. Lebo mala nemusela byt na svete, ale svet by tym stratil jednu uzasnu osobu. Zivot je cenna vec...
Ani ja by som nesla na potrat, nikdy som nebola a nikdy by som to neurobila. Nie preto, pretoze by som chcela moralizovat, ale preto, lebo ste dospeli ludia a rodicia dvoch deti a teraz by ste mali niest zodpovednost voci neuvazenemu konaniu. Keby sa to stalo za inych okolnosti, este by som to smad dokazala pochopit (cez HA napr.), aj ked neviem, ci by mi to tiez srdce dalo...no k otazke...volila by som hocico, pretoze ty uz deti mat aj tak nechces, takze je to asi uplne jedno. Preco beries ohlad na seba a zivot v tebe ides zabit ? Lebo je to cisty egoizmus. Ci budes mat vycitky alebo nie...ak aj, tak pravom. Tot moj nazor.
@vejula Áno, naši nám stále hovorili, že nás majú radi. Mame jedno dieťa zomrelo v 7. mesiaci, stále hovorí, že škoda že nás nie je o jedného viac. Rodičom nikdy nechýbali dovolenky ani auto. A ani nám deťom. Moje deti majú toho oveľa viac ako my sme mali a sama vidím, že si to už ani nevážia. Ja viem, že ženy sú rôzne, mnohé nemajú podporu svojich rodín, manželov. Je mi ich v podstate ľúto.
@lenka_21 Ja viem. Musí to byť ťažké nemať oporu v nikom. Čeliť tejto situácii dokáže len silný človek. Ja ich nesudim. Tiež by som nebola hrdinka, keby sa mi ako tehotnej otočila chrbtom celá rodina. Ale pre mňa je to dieťa už od počiatku. Preto by som nevolila potrat. Je to vážne smutné. ☹
Strasne smutna tema :((( necgcela by som toto zazit ze rozhodnut sa medzi interupciou a potratom :(( obydve je srdce trhauce,potrat lebo somvidela na ultrazvuku navideu co sa s plodom deje vtedy a adopcia....neviem si predtavit ze by som musela dat malu prec potom jak by som ju videla :(((( mn chyba uz ked je v skvolke a nie to ete taakto....brrrr nechcem si predstavit.Ale musis sa sama rozhodnut.A hlavne baby netrapte ju aj vy :((
@horana ja si nemyslím, že je adekvátne súdiť, hodnotiť niekoho z jedného krátkeho príspevku, ktorý len všeobecne opisoval situáciu. Podľa mňa nie je správne odsudzovať ženu, len kôli tomu, že chce ísť na potrat. Žena, ktorá má dve deti, ktoré miluje a poriadne sa o ne stará, určite svoje rozhodnutie o potrate neurobila z rozmaru. A nemyslím si, že je správne rodiť deti a potom sa poriadne obracať, len aby ich uživili. Deti potrebujú mať rodičov aj doma, deti nemajú vychovávať opatrovateľky, jasle, staré mami ale rodičia.
@horana no na moj vkus tvoj prispevok vyznel dost cynicky 😢 a pre mna aj urazlivo. Nemam problem akceptovat iny nazor...o tom su diskusie, ale podla mna by to malo byt v rovine, aby to nikoho neurazalo.
Neviem ci si citala vsetky mojej prispevky...nenahovarala som smutnuzienku k nicomu, prave som ju snazila prehovorit, aby si to dobre premyslela a este celu zalezitost prediskutovala s mm. Taktiez som ju prosila, aby porozmyslala aku tu situaciu zvladne ked sa rozhodne pre potrat. Mozno si necitala moje prispevky poriadne, ale nikdy som netvrdila, ze by som isla len tak z rozmaru na potrat. Jedine co som napisala, ze chapem ked niekto takto uvazuje ked nema ziadnu podporu a financie. Je lahsie buchnut dverami a byt slobodna matka s jednym dietatkom ako byt slobodna matka s 3 detickami... Keby aspon ten sudny system fungoval tak ako ma, tak taketo zeny by vedeli vysudit vyzivne a bolo by to pre ne lahsie, ale diskusia na temu sudnictvo je opat o inom....
A mam velmi blizku osobu ktora si tymto presla...v tom case nenasla podporu u nikoho z okolia a ked sme sa po rokoch o tom bavili chapem jej rozhodnutie...

@tortelinka ale sú tam biele deti a nie málo...a tie tiez trpia... rovnako ako trpia aj tie farebné...ved oni nemozu za to ze si ich tolké rodicia nezodpovedne narobili a priviedli na svet.... ci biele ci farebné, to malé trpí aj tak aj tak ked uz je na svete...preto radsej keby nebolo...