Tabletka verzus miniinterupcia
Ahojte,viem,ze toto forum je pre mamicky,tehulky a snazilky,ale aj tak sa potrebujem vyrozpravat a opytat...Meska mi menzes 2 tyzdne,je mi zle,som asi tehotna,kedze som rok nebrala HAK zo zdravotnych dovodov som ju prestala uzivat.Tak sa to stalo..co nemalo...Mame dve krasne deticky,mam novu pracu..takze tehotenstvo prislo velmi nevhod a manzel navrhol interupciu a ja som napokon suhlasila...Ano,je to hrozne..Nie je to lahke,tak mi nepiste,prosim,aby som sa rozhodla inak...Inak to nepojde,svokra nam povedala,ak bude tretie,okamzite nas vyhodi (byvame u nej),ani muz dalsie dieta nechce,ani ja velmi nie,teda by bolo velmi nechcene a je toho ovela viac proti babatku ako ZA.Samozrejme,ze sa vo mne buria vseliake pocity,v noci nespavam atd...ale ine riesenie naozaj nie je.
Chcem sa spyat zien,ktore toto prezili,ci je lepsia ta nova potratova tabletka alebo miniinterupcia...Vsade si minusy aj plusy a chcela by som vediet,ktora volba by bola pre mna najlepsia.Kludne aj do sukromnej spravy.
Dakujem za odpovede a prosim nepiste mi,nechaj si to,nezabijaj to...lebo je to aj tak pre mna tazke a viem,ze cely zivot si to budem vycitat,ale ine riesenie nie je.
@junova mozno mimo temy.. ale velmi na mna zaposobil tvoj prispevok.. ja som teraz mamina 4 deticiek a niekedy mi je luto, ze im nemozem dopriat to vsetko "dolezite materialne".. je super vidiet niekoho, kto to takto vidi ako to dieta a uz dospely 🙂 dakujem 🙂
@junova tak si mala šťastie na lasku rodičov a od malička si videla správny pristup k životu. Nie každy ma také šťastie. Dieťa ku šťastiu potrebuje najmä pocit bezpečia lasky a istoty. Ak je tato potreba zabezpečená, dokaže si správne zoradiť priority a pritom nemusí žiť v blahobyte. A vôbec nezaleží na tom či dieťa pochadza z 3 alebo 10 člennej rodiny. Ak sa mu nedostane naplneniu tejto potreby, hlada bočné chodníčky ako nahradu za to, čo postradalo. To ale nieje jeho chyba, skôr to vníma ako nahradné riešenie. Ak človek vysloví, že ak by mal v detstve ešte o čosi menej , tak by radšej nežil, podla mna vypovedá o tom, že mu v detstve chybalo to hlavne a zakladne. Pocit istoty a bezpečia. Tento pocit neistoty a strachu si pamätá a prenaša so sebo do dospelosti. Môžme polemizovať o tom, v čom to ma korene. JE to ozaj v nedostatku materialneho zabezoečenia?
JA sa skôr naklanam k nazoru že nie. Pokial dieťa citi istotu v rodičoch, ktorí maju k životu pozitvny postoj a aj ťažšie chvíle prekonavaju s elanom a bez upadania do depresii, podla mna nemôže dieťa dospieť k nazoru, že tak v takýchto podmienkach nema jeho život cenu.
Ak však rodičia nevedia dieťaťu poskytnuť tento pocit istoty a samy sa utiekaju k narekom, zufaniu, či zavisti, potom podla mna nastava aj v dieťati konflikt. Samo sebe dava otazku, kde je chyba? Niekde predsa musí byť ked su moji rodičia nešťastní. KEd ohovaraju susedov, že maju zas nové auto, pričom my nemame žiadne. KEd mi povedali, že musíme trieť biedu, ked nas je tolko.
Ďieťa tym dostava do hlavy akoby nejaký vzorec, pomocou ktorého sa potom odvíjaju jeho vlastne pocity, strachy a postoje. Potom môže mať pocit, že práve zla finančna situacia v detstve z neho spravila nešťastné dieťa, jednoducho si svoj pocit neistoty vysvetli teoriou, ktorá mu bola podsuvana od narodenia dlhé roky až sa s nou uplne stotožní.
@adrika1704 Ja som nikdy rodičom nevycitala, že nechodime k moru, nemáme auto, nemám svoju detskú izbu. Brali sme to ako fakt. Všetci sme sa tešili z toho, čo sme mali. Keď sa otcovi darilo a viac zarobil, vždy nám dopriali nové oblečenie, hračky, výlet. Našťastie nás podporovali mamini rodičia. Dedko bol krajčír, sil nám dievčatám sukne a šaty a bratom nohavice. Každé leto nás k sebe bravali na prázdniny, to bola pre nás najkrajšia dovolenka. Mala som krásne detstvo. Keď sme si kúpili niečo nové do domu, všetci sme sa tešili ako deti. Vôbec si nevycitaj, že svojím deťom nedavas všetky moderné materiálne veci. Stačí im láska. Môj otec vyrástol v chudobnej rodine. Mali maličký domček s dvomi izbami.
Žili tam piati. Otcov otec nevedel čítať ani písať. Bol to jednoduchý, skromný, ale inteligentný, pracovitý človek. Môj otec si urobil najskôr maturitu a potom aj jednu z najťažších technických výšok. Myslís, že mu ju platili rodičia? Nie, V noci brigadoval a cez deň sa učil. A študoval v Bratislave. Oženil sa, postavil dom, vychoval 4 deti a rodičom nikdy nevycitalal, že boli chudobný ako kostolné myši. Je môj vzor. Zajtra oslávi 65 rokov. On ma naučil, čo sú pravé hodnoty.
@izabelllv Zenu neodsudzujem, len sa snazim presvedcit, mozno nasmerovat, ako vacsina ludi tu, tym ze pisu svoje nazory.
Ved jasne ze si ich nerobime aby sme sa potom mali preto obracat, ale obratene ked uz urobene su, tak ako sa k tomu postavime: je lepsie sa obracat alebo pasivne zabit? Dieta moje, nebudes ma mat tolko doma, tak radsej nebud! Byt take dieta, asi by som sa takemu rodicovi "pekne podakovala".
Je lepsie zabit domovakov aby sa netrapili, zabit tych na ktorych nebudeme mat 100perc. casu, take pre ktore nemame x dedictva, auta a drahe dovce, take ktore maju aj mensi postih...no neviem ci nam nezostane len smotanka par nad-zabezpecenych vyvolenych nakoniec, aj ti uz budu len sutazit kto ma viac a ked bud mat o chlp menej budu sa citit menejcenni, nakolko od toho budu odvijat svoju hodonotu, ostatni sa od strachu pred tym aby len jeho dieta nezazilo akykolvek diskonfort zbavia, lebo ved taky zivot sa predsa vobec neoplati. To je presne zmyslanie tejto vymierajucej civilizacie ktora uz nevie co od dobroty a na tuto zhyckanost zakape. Nahradi nas nejaka ina viac zivotaschopna.
@lenka_21 Ja predovsetkym neverim ze by ju v koncovke ten muz vyhodil keby sa rozhodla pre dieta.
Podla mna len so svokrou strasia (resp. svokra ovlyvnila dovtedy nie uplne rozhodnuteho muza na svoju stranu, aky je to potom chlap keby aj po kratkom ovlyvneni by ked uz ide o lamanie chleba sa dalej drzal mamicky a nie zeny?), aby ju dotlacili co preferuju, ale keby si postavila hlavu, nemal by on "gule" na to aby ju zaprel a len tak ju pustil k vode. Keby to tak nahodou bolo, comu ked maju teraz a doteraz pekny vztah jednoducho vobec neverim, tak teoreticky keby to nastalo tak za co ten muz potom stal a v pozadi mal k nej nieco uplne necitlive a nelaskave co by sa aj tak za par rokov prevalilo pri inej prilezitosti, to je treba si uvedomit. Toto dieta by aspon bola taka skuska, ci ju berie ako zenu (a svoje deti s ktorymi ju planuje vyhodit ako svoje naozajstne deti na ktore je hrdy a ktore lubi aj kebyco... ) alebo ako nastroj na plnenie vlastnych predstav ako ma ten zivot vyzerat.
Ako podla mna je to ciste strach zamaskovany za bububu, ale nakoniec ked clovek musi zvladat, nakoniec zvlada veci ktore by do seba pred tym ani nepovedal. 3dieta nie je 5te, 6te, 7me, nie je to koniec sveta ani neprekonatelne stazenie, magicka hranica za ktorou rodiny krachuju. Kedze sa dalej uz poistia tak ze urcite ziadne dalsie nebude, nie je to ani scenar narobit si deti a potom co s nimi, nie, toto je uplne ina situacia.
@horana lenze toto ty nemozes vediet ....preto som smutnejzienke radila, aby este raz celu situaciu prediskutovala so svojim mm...z jej riadkov som vycitil, ze s potratom nie je vyrovnana...
Opat ak by si vsetko precitala co som pisala, davala som tam priklad mojej kolegyne, jej manzel ju opustil po 14 rokoch normalneho manzelstva!!! Nikdy sa nevyjadroval, ze by deti nechcel ani sa nijako neprejavoval, ze by mu vadili. Bum, bac kolegyna zostala tehu a nechal ju. Trval na potrate, ona odmietla, tak chalan zbalil kufre a vykaslas sa na nu 😠 Ano vsetci sme ju presviedcali, ze to ho prejde, on sa vrati a pod...nuz cuduj sa svete, chlapik sa nevratil, dokonca neplati vyzivne, odstahoval sa do zahranicia a ona sa s nim vlaci po sudoch. Jej vlastny rodicia (otec) povedal nech sa o decka postara sama ked bola taka hrdinka...vlastny otec! Trosku sa spamatal v momente ked hrozili, ze deti budu musiet is do detskeho domova, lebo kamoska musela ist do nemocky na dlhsi cas ....to napatie a stres si vyziadalo svoju dan 😢 ☹ A v jej pripade mala a ma strechu nad hlavou a nejake tie peniaze... Sama viackrat povedala, ze by zvazila svoje konanie keby vedela, ze caka dvojicky...
Druhy priklad je jednej nasej znamej, spokojne si zila s chlapikom mala s nim dve deti, chalan sa zabil na motorke a svokra ju obrala o vsetko a nestitila sa ju z jej vlastnymi vnucatami vystahovat na ulicu. Byt bol na chlapikove meno...takze asi tak.
Opat suhlasim s tvojim nazor, som proti potratom a nikdy by som na ziadny nesla (lenze u mna su ine podmienky) ...ale dokazem pochopit situacie ked ludia volia tuto moznost...
@cecil36 dik za podporu 😉
to je asi jedno , co sa tu popise a popisalo.....ked niekto chce, vyhovorky, preco sa neda zit aj s dietatom , si najde.....jediny naozaj dobry koment je od ...adelakk....takze cast skopirujem...dufam , ze sa neurazis 🙂@adelakk....
Embryo alebo plod nech to nazves ako chces je dieta iba je v rannom stadiu vyvoja. Je to clovek. @smutnazienka a aby som sa teda vyjadrila priamo k teme tabletka verzusinterupcia. Laicky povedane po tabletke sa obycajne oddeli placenta od maternica a tym dieta strati privod tekutin, vyzivy a kyslika. Potom samozrejme postupne zomrie. Trva to niekolko dni. Potom sa vyvola porod mrtveho dietata. Su aj ine druhy tabletiek ktore napr. vyvolaju porod dietata, ktore potom mimo maternice zomrie. Pri interupcii sa dieta odstrani mechanicky. Roztiahne sa krcok maternice, aby sa mohol zaviest nastroj, ktorym sa dieta bud rozreze alebo roztrha na kusky a po castiach vytiahne von. Nasledne je vycistena maternica od zvyskov placenty. Takze co je lepsie uz necham na vasom rozhodnuti. Mimochodom je vedecky dokazane ze nenarodene dieta citi bolest uz v osmom tyzdni tehotenstva. Mozno aj skor, ale to nie je zatial dokazane. Nie som nabozensky fanatik, ale toto su veci, o ktorych sa radsej nehovori, aj ked su vseobecne zname.
fakty bez emocii....
@lenka_21 Ono ja priklady historiek z netu, nic proti tebe osobne, ale nejak vazne zvycajne neberiem, moze byt pravda nemusi, aj ja si mozem bud pravdivo pospominat, alebo mierne upravit alebo dokonca z rukava navymyslat aj x vyfabulovanych prikladov ktore budu tvrdit opak, teda v style muz sa rozmyslel, zomkol a postavil po bok svojej zeny. A ze prave opak je skor statistiky beznejsie chovanie, kedze je aj vseobecne normalnejsie a prirodzenejsie. Viem ze su aj podli chlapi, ale stale je daleko viac normalnych, moralnych a cestnych. Nie su to zas take bestie. To ze sa nejaky magor prejavi ako magor po x rokoch zdanlivo kludneho a bezproblemoveho manzelstva byva skor raritne, nevieme okrem toho pozadie kde mozu byt signaly do ktorych pozorovatlia zvonku nevidia a potom celu situaciu hodnotia bez ich vahy, takze cele to vyjde este uplne inak nez to v skutocnosti bolo. To je ako kukat telku a pripady zo sudnej siene a potom sa prehnane zabezpecovat ci uz majetky alebo vztahy len preto ze patologicky vidim za kazdym rohom ze mne sa bude diat to iste.
Ked vezmeme tie konkretne tebou menovane pripady bolo by tam mnoho nezodpovedanych otazok a mohla by som sa ich pytat a ty mne odpovedat, nakolko na analyzu pripadu by boli podstatne, ale naco je to dobre? Co to pomoze zakladetelke? Ty volis taktiku upozornovat ju na haj*lov ktori sa zachovali necestne, ja zase ze castejsie v zitove sa ludia celkovo postavia k situacii (jendo akej) v krize celom a zomknu sa vyriesia ju. Je tam bude viera alebo obavy. Bud hladanie sposobov preco ano, alebo dovodov preco nie. V podstate neverim ze aj ty nepoznas v okoli aj dobre pripady, no z nejakeho dovodu ich selektujes tak aby si vybrala tie zle a vydavas to za zivotnu mudrost a zrelost. Mnoho ludi vobec povazuje zivotne rany, ktore im dali istu rezignovanost a skepticitu za synonymum skusenosti a zivotnej mudrosti. V podstate su to ludia ktori si este nevzali poucenie a nie su na konci cesty.
Ani dobra viera sa nemusi naplnit, a clovek sa moze popalit, ale zaroven aj to zle co cakal sa nemusi naplnit a ukazat sa ze kasa sa nebude jest taka horuca ako sa navarila. Podla mna je viac ako 50perc. sanca ze sa jej chlap prevrati na dobre, ale dobre, povedzme ze len 50perc. no ale nestoji za to ten konkretny zivot? Skratka ci aj tak nie je lepsie risknut to, a zabojovat za zivot, aj s tym riskom ze niekto sa ukaze ako haj*el, ale ked nie bude tam ludsky zivot naviac a mozno jej este aj podakuje neskor a na to dieta bude hrdy, aj takychto pripadov je v reale x. A mozno nie a tam je otazka ci by rada zila sice s neprejavenym, ale haj*lom a nadalej si robila cely zivot iluzie a zila v klame, ze je vlastne dobrak. Ci to pripadne riziko nepohodlia a problemov jej nestoja za to oddelit zrno od pliev? Na to si musi uz odpovedat sama, v zavislosti od sily charakteru.
Toto nedávno kolovalo po Facebooku. Možno práve ja nie som tá pravá, ktorá má právo niekoho presviedčať ale snažím sa aby ľudia nerobili takéto celoživotné chyby. Mňa mrzí že som bola hlúpa a tiež že som nemala pri sebe nikoho, kto by ma presvedčil o nesprávnosti môjho konania... Takže tu ten príbeh z facebooku:
Znepokojená žena s dieťaťom v rukách šla za gynekológom a povedala:
"Doktor, mám vážny problém a naliehavo potrebujem vašu pomoc! Moje dieťa nemá ešte ani rok a znovu som tehotná. Nechcem mať deti tak rýchlo za sebou."
A tak doktor povedal: "Dobre, čo teda chcete aby som spravil?"
Žena odpovedala: "Chcem, aby ste zastavili moje tehotenstvo, a počítam s vami že mi pomôžete."
Doktor sa zamyslel a po chvíľke ticha jej odpovedal: "Myslím, že mám pre vás lepšie riešenie. Je to menej nebezpečné aj pre vás."
Žena sa usmiala, mysliac si, že doktor príjme jej žiadosť.
Potom pokračoval: "Aby ste sa teda nemuseli starať o dve deti v rovnakom čase, zabijeme to, čo máte v rukách. Takto si môžete aj odpočinúť predtým, než sa narodí druhé. Ak chceme zabiť jedno z noch, nezáleží teda ktoré. Nebude to ani risk pre vaše telo ak zabijeme to, čo máte v rukách."
Mladá slečna sa vydesila a povedala: "Nie doktor! To je strašné! Zabiť dieťa, to je zločin!"
"Súhlasim" odpovedal doktor. "Avšak vyzerali ste byť rozhodnutá, tak som si myslel, že by to bolo najlepšie riešenie."
Doktor sa po vyjadrení svojho názoru pousmial.
Presvedčil mamičku, že nieje rozdiel v zabití už narodeného dieťaťa a zabitím toho, čo je ešte v lone. Zločin je to ten istý.
(Z angl. textu od Kath Net preložil Matej)
Z: Life is Dangerous: Let's Ban It
@horana mojim pribeh moze a nemusis verit ... nemam dovod ta presviedcat. Bol to len priklad toho, ze nie kazdy je mily, slusny, dobry clovek a veci sa mozu niekedy zvrtnut uplne inac. A zhodne sa tu so mnou kopec zien, ze muzi su proste iny, vnimaju veci inac a urcite maloktory bude mat problem po nociach spavat lebo poslal svoju zenu na potrat ... 😢 ☹ Opat ak si precitas moj prvy prispevok napisala som jej to co ty si skonstatovala vo svojom poslednom... A ano suhlasim, ze sila a charakter su dolezite, ale nie kazdy zvladne zit sam, postarat sa o 3 male deti bez pomoci - ak by to nahodou tak dopadlo... 😒
Moj problem bol v tom ako tu niektore baby so @smutnazienka komunikovali a v podstate to vidim aj v inych diskusiach ak sa vyskytne kontroverznejsia tema. Nechapem preco, ved si tu mame pomahat a podporovat sa (co vsak neznamena, ze musime mat vsetky rovnaky nazor), ale aj ten sa da vyjadrit slusne o rozumne. V tomto konkretnom pripade mi prisli absurdne reci typu: ja by som takeho chlapa opustila, daj dieta na adopciu a pod. Ano toto mi pride velmi detinske a povrchne... Kazda z nas je ina, kazda vyrastala v inom prostredi, ma ine moznosti, inu podporu a pod.
Druha vec co ma trapila ako si zareagovala na mna...nemyslim si, ze moje prispevky boli zle, alebo niekoho urazali...jedine som skonstatovala, ze ked by som bola v kozi smutnejzienky, mala doma 2 deti, limitovane financie, rodinu kt.sa mi otoci chrbtom dokazem pochopit, ze zvoli alternativu o ktorej napisala... Ano tiez som jej napisala, ze mala byt zodpovednejsia a verim, ze toto do buducnosti vyriesit, ale kto je bez viny nech hodi kamenom ... Ale chapem, ze ospravedlnit sa za svoju reakciu nie je asi jednoduche 🙂
@horana dobre nemas rada pribehy z netu.... mozes verit, nemusis... ja sama som samozivitelkou dvoch deti, sudim sa o vyzivne, mam na krku vysoku hypo (kde by som s nimi asi tak byvala) a plat relativne slusny...a aj tak odkedy mam hypo ideme nadoraz (cize poplatky, strava, sem tam oblecenie- aj z bazarika). Podpora rodiny ziadna, kdeze uz mam len otca, ktory sam potrebuje pomoc. Ak by do tohoto malo prist neplanovane dieta a partner sa na mna vykasle, s pokojnym svedomim ti poviem, ze to neutiahnem... Skoncili by sme pod mostomTakze neodsudzujem nikoho, kto sa rozhodne riesit situaciu interupciou, lebo nie som v jeho kozi, neviem ako sa citi, ake ma moznosti...Nesla som v nikoho topankach a nikto nesiel v tych mojich....aby sme sa sudili....
@lenka_21 Dakujem ti za nazory,vidim,ze si rozumna a empaticka zena.ja sa mam momentalne rovnako.Stale zle.Vcera vecer som uz padala od unavy a bolesti do kolien.Nechce sa tu robit nejake chudatko,ale naozaj mi je priserne,ta pachut v ustach,stale na zvracanie,krce v bruchu non stop.Len co sa zobudim jeto tu,zase slabo.Neviem,tento tyzden budem mat nocne,mam az hrozu,ako to zvladnem.Nic mi nepomaha,ani sa napit,najest,nepit,nejest..nic.
S muzom sa uz dva dni nerozpravame,je nervozny z toho,ze mi je stale zle.Uz by ma najradsej TAM poslal,ale nemam vybavene este nic,ani interneho,ani sono,ani kliniku.Ledva sedim.No a samozrejme to nikto ensmie o mne vediet,ze som tehotna,nesmiem to spomenut v robote,aj ked odpadavam a doma sa o tom tiez nebavime.
@cecil36 Presne tak,momentalne mame s muzom dost krizu,nechaome,vlastne,co mu je.Asi sa hneva na seba,mozno aj na mna? neviem..
Ale keby som mu teraz povedala,ze si ho necham,ja neviem,co by stalo..Mozno by ma naozaj vyhodil.MOzno by sme sa k sebe aj vratili,ale ako by sme zvladli to tretie? Asi by sme to nezvladli.Nemam v nom ziadnu podporu,nepomohol by mi s malym absolutne nic,to viem uz teraz.
@smutnazienka viem, ze to je teraz tazke, ale skuste ist s manzelom niekde mimo, na kludne miesto a porozpravajte sa...toto musite vyriesit spolu, ste na to dvaja... mozno aj on ma vycitky svedomia. Musi pochopit ake zavazne rozhodnutie idete spravit. Ak by si potrebovala pomoc daj vediet...myslim na teba!
@cecil36 ved si ma hned aj napadla 😅 Preto sa len usmievam nad poznamkami ja by som zbalila kufre a pod. Jasne, ak by si bola Heringova tak mozes kludne plesnut dverami a porodit aj tretie dieta, ale asi to take jednoduche nie je ... 😒
@lenka_21 Lenka ono je to vzdy o miere nastavenia moralky v danej spolocnosti. Cojaviem v Sparte kde bezne zabijali menej zivotaschopne deti ale aj ludi, ktori boli natolko ci uz stari alebo raneni ze by jednoducho zatazovali tuto spolocnost a bralo sa to ako uplna norma, nad ktorou sa nikto nepozastavoval, tak verim ze preniset nas tam teraz nejakym teleportom, nas "zhyckanych" takto vyvinutou humanistiskou historiu akou odvtedy Europa presla ze by nas chytala hroza z tej surovosti, ktoru ale oni tak nevnimali, bola to vtedy normalka.
Tak dnes je napr. nielen legalne potraty, ale aj bezne sa neberie ako nic divne ked sa zena rozhodne dat dieta prec len preto ze sa jej prave nehodi. Co je zvlastne, nakolko toto by bol napr. v tej Sparte kde potrebovali ako sol kazdeho zdraveho zivotaschopneho jedinca, natolko tazky zlocin, ze ta matka by mala po chlebe, dobre neboli tam UTZ ale povedzme po narodeni, alebo nejaky taky zamer vyvolat si sama potrat, to bolo uplne ze tabu a zlocin, napr. aj po znasilneni. Ale v dnesnej spolocnosti, ktora btw tiez vymiera podla krivky porodnosti aj ked to len zatial nevidno nakolko je este ludi stale dost, ale vsetkeho docasu a hlavne "nasich" ludi brana volne, tak ako pravo zeny. Uz na tom je krasne vidno ake je to relativne.
A na tom aj vidno ze je to velmi poplatne dobe a vzdy najviac na koni je vacsina, ktoru zastupuje zakon. Zakon hovori ze dieta do toho cca konca 3.mesiaca je vec. Cize nemusi byt ani zena nejaka protipotratova aktivistka, ale staci ze vyjadri pochybnosti v nejakom konkretnom pripade a nema skratka tu oporu vacsiny. Takze akoby ubera to pravo legalne co je, uz len tym ze povie svoj nazor. Ja som ti uz pisala ze nehodnotim teba ako bytost, ze netvrdim ze nemozes byt inak fajn zienka, ale tvoje myslenie v tomto ako na mna konkretne posobi, mam sa za to zabit, alebo si vyoperovat city? A uz to ta akoze rana natolko ze pozadujes ospravedlnenie. To ja nemozem, bolo by to absurdne, nakolko sucasny zakon je predsa na tvojej strane. Cize to ze zabit dieta len preto ze sa to nehodi je OK, za to ziadne ospravedlnovanie netreba. Ale za to ked niekto vyjadri toto v suvisloti s tym ze to takej zene nebrabi si vziat dieta z adopcie, ale este aj jej by radila v buducnosti ako riesenie take ktore keby pouzili na nu samotnu by nebola, tak toto - konkrente jeden nazor, nie osobu ako taku, ale na tuto myslienku ze je ako citovu plochost, tak sa dozadujes omluvy. Ja s omluvami ako takymi problem absolutne nemam, nejaka sebadolezitost je mi dost cudzia celkovo, takze ked to utesi tvoje svedomie: LENI, FAKT UPRIMNE SA OMLUVAM AK SA TA TOTO DOTKLO.
Nadalej si vsak nemozem pomoct ale asi som bud ja precitlivena, alebo v buducnosti dojde este doba, kedy ludskost pokroci na uroven, ktoru teraz citi len mensina ludi, teraz majuc to bez akehokolvek nabozenskeho kontextu, aj tak su hanlivo nazyvane svatice a dokonale matky. Ja sa na tom len bavim. Svet mi pripada akoby sa zblaznil niekedy, je to vcelku tragi komedia.
@cecil36 Ja uz fakt neviem, tak aby si ho udrzala moze mu bud posluhovat, tajit tehu, nie aby sa sla vypisat na rizikove, buchla pastou do stola, bude radsej dusu vypluvat v praci, len aby na nu pan tvorstva nebol nervozny ze to ide pomaly, ze ma nejake pocity. Myslis ze sa ukludni ked bude po vsetkom a budu harmonicka rodinka? Bude mat v nom podporu v inych krizach ktore zakonite kazdemu jednemu paru zivot prinesie? A co na starobu, ked uz teraz berie spolocne problemy ako jej bremeno, ktore sa jeho netyka. Moze sa o tohto chlapa este vobec opriet? Rovno pisem, mysli si o mne a oblaciku na ktorom sedim co chces, ale takemu chlapovi by som dala imaginarnu facku tym ze by som si dieta just nechala, lebo niekedy facka je nieco po com sa letargicky zobudi. Ked sa nezobudi po nej, nezobudi sa asi uz nikdy. Ale ked to zakladatelke vyhovuje a mysli ze potom uz bude harmonia ked posluchne...akoze nech skusi. Mne intuicia vravi ine.
@horana ak v nom nema podporu teraz v tazkej chvili, nebude ju mat pravdepodobne ani v buducnosti. A je velky predpoklad, ze zostane sama (ci ju vyhodi teraz alebo sa rozidu neskor) A teda je sakra velky rozdiel ci zostane sama s dvomi alebo tromi detmi, z toho s jednym novorodencom. Ale naozaj okolnosti, jeho povahu, svoje vlastne financne moznosti atd. pozna len zakladatelka, takze rozhodnutie je na nej. Nik co tu o tom debatime jej nebude platit hypo, najom ani stravovat jej deti.
@katkabg Nie, v kazdej rodine nie je vsetko idealne, ale ani nie v kazdej je normalne ze muz si zenu vyhodi na ulicu, toto je stale extrem, stale je viac cetsnych chlapov nez necestnych. Aj ked sklamane zienky radi prenasaju svoje sklamanie na cele muzske pokolenie, akoby muzi boli nejak vseobecne horsi od zien, co nie je pravda. A este k tomu je aj velka skupina kolisajucich, ktori sa rozhodnu az ked su postaveni pred hotovu vec. Muzi su casto v tomto slabsi nez my zeny, nemaju spociatku az tak primarny ten pud co sa tyka dietata narozdiel od nas, ale ked uz musia, potiahnu. Potom sa nielen zmieria, ale aj su este radi nakoniec. Ten jej zatial vyznieva ako takyto vahavec, navyse jeho nazory ani nie su tak jeho ako svok implantovane svokrine, cize nie je to obsah jeho vnutra. Pocetne najmensia je skupina slabochov, akoze urcite ich je dost, ale zdaleka nie kazdy je takyto. Preco teda predpoklad tu najmenej pravdepodobnu moznost?
Jej moznosti:
-zistit ci je chlap chlapom alebo len handrou, mozu ju sice najmenej pravdepodobne vykopnut a v tom pripade by sice bolo tazko ale mohla by mat lahsie svedomie ze nezije so (skrytou) svinou, resp. aj neskrytou nakolko ked by ju vyhodil, naozaj by potom lutovala ze by mohla stale byt s takym co by ju nevahal vyhodit, s takym by dalej zila, sexovala, tvarila sa ze nic? A osobna hodnota pekne krasne do kelu...
-nezistit to, prisposobit sa, hrat sluzku do konca zivota, toto urcite nebude posledne vaznejsie rozhodnutie pre "klud v rodine" bude zit ako privesok muza a svokry, ktori ju budu permamentne manipulovat ako potrebuju, ale bude mat tie svoje "istoty" (paralela s tymi ficovymi nie je nahodna).
A zas a znova: nesudim ... a tie co zazili zle konce a potom ich automaticky predpovedaju kazdej dalsej, nie su o nic viac realne, ani oni nemaju vestecku gulu, len programuju negativne, kdezto ja sa snazim pozitivne, iny rozdiel mezdi nami nie je.
A to buchnut pastou do stola som myslela obrazne, vediet si v najdolezitejsich veciach ustat svoje, ukazat ze sa nebojim, vyjadrit jasne svoj postoj, nenechat sa zastrasit. S nasilim to nema co robit. Vo veciach kde ide o zivot. Tam nejde o tajtrlikovanie muza pod papucou, prave naopak, ked sa uz ani tu zena neprejavi, tak kedy potom? (nebude to potom tajtrlictvo ako si to nazvala, ale v obratenom garde?)
@horana jedina konstruktivna pomoc je v tomto pripade zabezpecenie byvania a prijmu, pretoze matka s tromi detmi potrebuje hlavne strechu nad hlavou a jedlo pre seba a deti. Vecicky a strazenie je sice pomoc, ale v tomto pripade mala kedze nezabezpecuje zakladne potreby. Mama s novorodencom do prace ist nemoze, tym padom strazenie naco ked je doma...., a vecicky ma zvycajne po starsich detoch...
@horana chapem zial niejtory muzi sa ukazu az casom :( asi pre nu bude fakt lepsie ist na potrat ked nik to babo nechce a ostanu tak vsetci spolu ako leby si ho nechala a ostane sama na tri deti bez nicoho,to aky zivot budu mat.Su aj taketo tipy muzov co uz :( nastastie ja nemam takeho.
@cecil36 keby s tym bola vysporiadana, nepise na forum..... som si ista....v kazdom pripade to bude u nich na nic...
@cecil36 ved to ze nie kazda zena to vezme tak ako traumu na celi zivot,ja napriklad ak otehotniem na potrat musim lebo mam za sebou tazky porod pri ktorom ma 10dni zachranovali uz som bola na onom svete.Maternica mi moze prasknut pri dalsom tehu.A teda urcite nebudem riskovat svoj zivot a zivot mojej dcerky kedze by som zomrela a ostala by sama bez mami a aby som dieta vynosila a dala ho na adopciu co by som ja v zivote nedokazala vzdat sa ho po 9 mesacnom pute.Preto sa chranim ako sa da,antikoncepciu moje telo neznasa muz tiez nechce stale ochranu tak davame pozor ako sa len da.Uz uvazuje nad sterilizaciou,aj ked uz aj tam ma odbili ze to vraj od urciteho veku,takze teraz co :(
@katkabg tvoj muz tiez nechce stale ochranu?....to mas fakt "fasa" muza..... kokooos, kde to ja zijem...?
@cecil36 1. Bolo by fajn, keby sa k teme konktretnej pomoci vyjadrila sama zakladatelka temy. Novy dom a auto a prijem jej asi len tak nik neponukne, ale keby kazda z mamiciek tu na fore, ktorej na zivote toho nenarodeneho dietata zalezi, prispela aspon malou pomocou, mozno by sa nam podarilo zakladatelku podporit dostatocne na to, aby sa to dieta mohlo narodit. 2. Tym padom by sa ani nemusela vysporiaduvat s potratom.

@klya @miriem ano ma dve deti a v bruchu nema dieta?... tretie... a prosim tychto smajlov 😠 😠 neadresujte mne, nepaci sa mi ked sa chce niekto zbavit niekoho komu bije srdiecko...