Tehotenstvo v zahraničí a pôrod na Slovensku

fiona92
18. jún 2014

Ahojte, mate niektora skusenosti byt tehotna v zahranici a mat vsetky vysetrenia tam a potom rodit na Slovensku? My sme akurat odcestovali a som v 2 mesiaci a tak by som chcela spat na Slovensko az v 7 ak pojde vsetko ok. Na Slovensku mam poistku pretoze mladsi syn ma este len 2.5 roka tak som na rodicovskej dovolenke.

Len neviem ake su povinne prehliadky a ci mi uznaju prehliadky v zahranici?

Dakujem

janickacrazy
18. jún 2014

@fiona92 Ja som bola tehu v zahranici, vratila som sa na SK v 7.mesiaci a uznali mi vsetko v pohode, len si musis doniest tu zahranicnu matersku knizku, ze si chodila na prehliadky od 4.mesiaca tehotenstva, lebo inak by si nemala narok na matersku a na porodne. Neviem kde v zahranici ste, ale ak pojdes lietadlom tak si daj pozor, lebo na palubu beru len do urciteho tyzdna tehu, neskor uz nie, uz si nepamatam presny tyzden, ale na letisku ti povedia.

fiona92
autor
18. jún 2014

Ano dakujem, uz som tak robila s prvym dietatom - letela par tyzdnov pred porodom, len vtedy som mala poistku v UK a som si vybavila aby mi UK hradilo Slovensko. Teraz sme v Juhoafrickej s muzovou rodinou, takze by sme tu chceli ostat co najdlhsie. Zistim s leteckou do kedy najneskor mozem. Takze mi nebudu robit problemi ze som bola dlho mimo Slovenska koli poisteniu?

janickacrazy
18. jún 2014

@fiona92 Ja som si platila dobrovolne zdravotne poistenie na Slovensku, ale ty ked si na RD tak za teba plati stat, takze by nemal byt s tym problem.

fiona92
autor
18. jún 2014

Ano, do konca novembra 2014 kedze ma syn 3 roky vtedy. Potom mozem na predlzenu rodicovku a tym padom za mna bude stat nadalej platit, len este overujem ake potvrdenia mi treba. Zo socialky nic, lebo tam som podpisovala cestne prehlasenie ked sa narodil syn takze do 6 rokov tam nemusim nic. Som sa docitala, ze pravdepodobne nieco z uradu pracu a na zdravotnu musim poslat cestne prehlasenie a formular ze zase za mna stat. Cakam len kym mi odpisu z uradov.

myawilkinson
29. jún 2014

a ked byvam v zahraničii a chcem aj rodit v zahraničí som tu uz aj poistena.... matersku atd. budu platit v zahranici ? alebo zo slovenska ??? neviete prosim nahodou?

kacenka9583
26. sep 2014

a tie prehliadky v zahraničí vám slovenská poistovna preplatila či ako to funguje?

mucuinka
28. sep 2014

Na zdravotnu poistovnu pozor, pokial si viac ako 6 po sebe nasledujucich mesiacov mimo EU a nepracujes na SVku alebo nemas zivnost, tak mas zo zakona povinnost sa odhlasit. Ak tak neurobis, hrozia celkom vysoke sankcie, nestoji to za to. Aj keby si na SVKu poberala rodicovsky prispevok. Ale myslim, ze zdravotka nie je viazana na vyplacanie davok, tak sa pokojne odhlas. Inak ak sa nachadzate v zahranici v EU a chcete rodit na SVKu je dobre si u vasej EU poistovne poziadat o formula E112 a ten pokryva porod, poporodnu starostlivost, pripadne aj starostlivost o dieta.

hipuska
28. sep 2014

Ja som bola v Irsku a vratila sa na sk mesiac pred porodom. Komu vysetreni mi chybalo, pretoze s ie nerobili ale ziadne vysetrenia mi dr nedorabala. Taktiez potom nebol s nicim problem.... Samozrejme som mala celu dokumentaciu aj ked som musela dr vysvetlovat, pretoze nic nerozumela...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre