Tehotné učiteľky - ako zvládate vašu prácu?
Ahojte baby, ucitelky aj neucitelky.... tento mesiac som zistila, ze cakam babo. Planovali sme, takze velka radost. Avsak chcem sa spytat kolegynky tehotne ako to zvladate s detmi, kedze nasa profesia je dost hlucna a aj stresujuca. Ja konkretne mam romsku triedu zo socialne slabeho prostredia a niektori nemaju doma ani vodu. Ich spravanie je velmi zle, kazdodenne riesim porusovanie skolskeho poriadku.Casto na nich treba zvysit aj hlas ked riesim neustale konflikty medzi nimi. To ze su spinavi, nejak uz neriesim, zatial som chora nebola, ale hneva ma ked musim zvysovat hlas. Ked bude babo vacsie bude pocut moj hlas. Ja bojim sa toho aby sa v brusku nelakalo. Ja viem budete pisat nech nekricim, ale kto ucil taketo deti vie aky je to zaberak. Ako ste to riesili vy????Dakujem za kazdu radu .
@katulienkamoja Minimálny? No -45% je dosť. Ale to ako pre koho. To len k detailom.
@evittam myslim, ze neprehanam. Chcela som vediet ako to riesili ine uciteľky. Toľko.
@gabriella91 Ty neriešis krik a ostatné ale ty máš problém so svojím stresom zo svojej práce. To je rozdiel.
@gabriella91 Každý máme prácu ktorú bud zvládame alebo nie. Je fuk či si učiteľka alebo atómový fyzik.
@evittam v poriadku.
@gabriella91 ja som učila pri 2. tehotenstve do nástupu na MD 6 týždňov pred pôrodom, syn sa narodil o 2 týždne skôr, takze som doma nebola ani mesiac. Pri staršej som učila kurzy a prekladala v jazykovke ešte týždeň pred pôrodom. Pohodicka.
Ale na Zs a navyse takejto, je to na zváženie. Ja som mala obidvakrat prácu v pohode, aj študentov.
tiez som ucila v MŠ ked som bola tehotna a mala som tam niekolko komplikovanejsich pripadov, ale ja som nikdy velmi nekricala a celkovo som dost pokojna. Samozrejme ked som potrebovala zvysit hlas tak som zvysila. NO vobec som nevidela problem vykonavat nadalej tuto pracu. Nikdy som sa pocas tehotenstva necitila v mojej praci dako ohrozena ani aby bolo babatko v ohrozeni.
Hned na zaciatku sme mali sice v skolke kiahne ktore som ja nemala ale dala som si spravit testy u dr na variacelu a mam protilatky.
Bolo to uplne perfektne bezproblemove tehotenstvo
@evittam Asi by som to v tomto prípade nehádzala na terajšie budúce matky. Kedysi mi moja mama prízvukoval, že pokojná, oddýchnutá tehotná = spokojné dieťa. Mne to vyšlo. Prvú som síce mala počas VŠ (2 roky), ale bola septembrová, takže leto, kľud... Pri druhej som síce štátnicovala v 4. mesiaci, ale horšie bolo, že od septembra som učila na učilíšti s večernou školou pre pracujúcich. Ráno od ôsmej, s prestávkami do večera, do siedmej. Stresy, boľavé bedrá... Tretia je koncom júla, leto, pohoda... Hádajte, ktorá bola od narodenia najplačlivejšia, najnervóznejšia, najlabilnejšia, vyrobila si najviac problémov? Chvalabohu, dospela, je skvelá atď.
Takže moja skúsenosť - nie je problémom krik ako taký, ale skôr stres a pocit ohrozenia. Vtedy nebolo až také jednoduché ísť v tehotenstve na PN. Dnes by som šla hneď.
kriku sa neboj...ja som môjmu prvému pravidelne ako tehotná spievala v kúpeľke...
Ja by som sa dala na pn,ak by to okolnosti dovolili...ak mas nervy,treba kricat plus este mozes dostat chorobu od nich
@gabriella91 Išla by som na PN a budeš mať kľud.Viac ma zaujíma prečo si nezmenila prácu, ktorá Ťa evidentne nebaví a unavuje.Ked budeš mať vlastné dieťa o to viac potrebuješ prísť domov a mať energiu a nervy na svoje dieťa.Takze máš 3r čas porozmyslat čo dalej
@evittam nie nebude sedieť doma ale v kolektive kde maju slabe hygienicke navyky je to uz len super....viem to podla syna,ktory ma v triede spoluziaka,ktory tak isto sa neumyva,miesto vreckovky pouziva rukav,ostatne deti nonstop tocia choroby....mne by sa ako tehotnej nepacalo jest antibiotika ako lentilky napriklad.to kym clovek nezazije si nevie predstavit,napr.triedna syna ho musela brat do zborovne kde si teplou vodou a mydlom umyval ruky,tvár,hrudník aby mohli normalne fungovat.
@gabriella91 Ach Gabika, viem o čom píšeš. Tiež som učiteľka, no ja učím dokonca autistických žiakov. Našťastie ja mám celkom kľudnú triedu, no vo vedľajšej sú iné extrémy a už len to, čo počujem cez stenu mi nerobí dobre.... Tiež sa veľmi zamýšľam, že nastúpim na PN, len neviem od kedy. Cítim sa byť úplne fit, nebýva mi zle, energiu mám, len zas na druhej strane mať doma veget, vyložiť nohy a čítať knihu má svoje čaro. A ešte aj to, že od januára by nám mali ísť platy hore. Nechcem to samozrejme prepočítavať všetko na peniaze, aby ma niekto nepochopil zle.
@luccija to nie je pravda ze ma praca nebavi, mna ta praca bavi, minule roky som mala velmi sikovnych ziakov, same sutaze hore dole bolo to namahave ale to bol pozitivny stres. Tento rok som dostala takuto triedu, zibrala som to ako vyzvu ucitel musi v dnesnej dome ucit aj takychto ziakov v poriadku.... ja uch dokonca aj mam rada napriek ich spravaniu, hlavne ked prejavia to ze ma maju radi. Ale takato trieda je kde je pokoj minutu a dalsiu minutu je uz bitka lebo sa provokuju, a toto ma na nich hneva aki su. Doteraz mi to nevadilo ja si v triede poriadok urobim, a to ze som kricala a znervoznila sa to mi tiez nevadilo, ked sa ukludnili oni, tak isto aj ja a sli sme dalej. Lenze teraz pocas tehotenstva nechcem prenasat nervozitu aj ked len chvilkovu na plod. Ja mam kopu energie zatial mi nie je ani zle.....takze tiez velmi nechcem vysedavat doma na pn..... ale znervoznivat sa kvoli detom a mat tak potom placlive dieta tiez nie...samozrejme viem ze to nie je pravidlo, ze bude placlive.
Zeny ja som ani raz nenapisala, ze ma praca ucitelky nebavi. Ked ste to tak pochopili z mojho pisania, tak vedzte, ze to tak nie je. Vcera sme mali Vianocnu akademiu a moji ziaci podali krasny vykon, bola som na nich nesmierne hrda. A pre mna to bolo najlepsie cislo z celej akademie😁😁trochu sa chvastam 😁😁😁
@vtacatko3 och tak mi daj vediet potom, ako to riesis. Ja som mala jedneho ziaka sice nie autista ale asperger. No su to zvlastne deti, a chce to specialnu komunikaciu s nimi. Obdivujem ta.
ahoj, som tiež učiteľka, v prvom okamihu som sa bála, ako to zvládnem celý čas v práci, ale na moje prekvapenie predo mnou je posledný deň :D a môžem si povedať, že som to zvládla skvele, a to dochádzam za prácou 60 km denne...
Dávaj si pozor, aby ťa deti nebuchli do bruška, ja vždy kričím pozor prechádzam :D a užívam v nízkych dávkach Imunoglukan... ale teda celý čas som sa bála najmä rôznych črevných viróz :( ale klop klop
Ja učím v škôlke, v máji som zistila že som tehotná, jún som doučila a v septembri som už nenastúpila. Popravde, chcela som mať kľud, nemusela som riešiť detské šarvátky, zvyšovať hlas a deti som brala na ruky, niektoré môže nechtiac kopnúť a pod. Bábätko je prvoradé.
@gabriella91 no neviem ako na slovensku, ale v zahranici 'ucitelkav skolke' je rizikove povolanie.dcerke minuly rok v jaslickach a tento rok v skolke otehotnela ucitelka a ostala hned doma.
Ahojte, ja som bola mesiac na PN a teraz idem do roboty. Gynekologovi som hovorila, ze by som chcela ostat na PN - kvoli stresu v praci, ale na tu PN ma nedal. Da sa s tym nieco robit? Ja sa uz po materskej neplanujem vratit naspat do skolstva prave kvoli drzosti ziakov voci ucitelom a rodicom, ktori by sa za vsetko hadali.
Kamoska učila v rómskej skolke a išla na pn, nie kvôli kriku ale možným chorobam
@chocolate_cake tak to je hrozný gynekológ, podľa tohto vidím, že teda sú rôzni, moja sestrička sa ma vždy pýtala, či si chcem oddýchnuť... musíš to skúsiť cez ineho lekára
@123nikolaa123 On ma v poslednej dobe "svoje dni", kedysi byval fajn. Skusim to este u obvodacky, ta mi dala tu PN na mesiac. Ona mi povedala, ze mi ju predlzi, ak da gyndos doporucenie. Ale nedal ☹ Ze by mi dal, keby som vracala aspon 10x denne a musela byt hospitalizovana a na infuzkach.

@gabriella91 Skôr ries teda tvoj stres