Testy na Downov syndróm
neviem sa nikde na nete dopatrat, aky je ROZDIEL medzi TRISOMY testom a PRENASCAN. Pri oboch ide o odber krvi, pokial nechce zena podstupit amnio. Cenovy rozdiel je viditelny. Viete v com su aj ine rozdiely? dakujem
Tie mena testov sice nepoznam, ale test, ktory sa robi bezne okolo 12tt urci len pravdepodobnost vyskytu downovho syndromu a inych chromozonalnych odchylok, berie sa tam do uvahy aj vek matky a vysledky merania NT, napr ja som mala pravdepodobnost 1: okolo 3500, teda velmi nepravdepodobne. Ak by bola pravdepodobnost vyssia robi sa bud amniocenteza alebo iny krvny test, za ktory sa urcite musi platit a ten je presny na 99%.
@slniecko35 toto je nieco ine. Pri týchto dvoch testoch sa zisťuje chromozomalna vada priamo z DNA plodu, ktora je prítomná v krvi matky. Neprepláca to poisťovňa.
@slniecko35 mysli ten "iny krvny test" okrem amniocentezy
@seahorse27 to vazne? tak potom nie je o com ked je to lacnejsie a este su aj skor vysledky. potesila si ma ak je to naozaj tak

Je to to iste, len Trisomy sa robi u nas a pri Prenascan-e ti u nas len odoberu krv a posielaju ju do Ciny alebo USA, kde urcia výsledok, preto je to drahe.