Tretie dieťa - áno či nie
Ahojte mamicky, cakame 3. Dietatko neplanovane som v 7. Tyzdni a ptezivam velmi tazke obdobie. Ci di ho nechat ci nie. Mame doma este dve malicke deti manzel stale v praci pomoc ziadna. Rozmyslame o potrate z hladiska financnej a z tej ze mi je tak zle ze sa nedokaxem o deti postarat ledva chodim. Stale rozmyslam ci ano alebo nie. Dakujem za vase nazory.
@cvongo Tvoje dieťa, kým bolo v Tebe nebolo od počiatku Tvojim dieťaťom?
Ak sa Ti nepáči tento príbeh, daj lepší,nevidím tu žiadny komentár od Teba, alebo nemáš, čo povedať?
Svojim komentárom si len ukázala svoj postoj k životu.
Ja svojim rovnako.
ja mam tiez male deti, obe doma.. tretie tehotenstvo sme chceli, takze sa "nestalo" a zaciatok som prezivala naozaj blbo - najhorsie zo vsetkych tehotenstiev doteraz.. stale mi bolo zle, zvracala som, doteraz sa nedokazem najest bez toho aby mi bolo tazko.. a tiez nemam pomoc, ale zvladla som, ak bolo moc zle, pomohol mi muz, ak nemohol, tak som to proste vydrzala.. ja viem, ze to nie je ziadna utecha, ale nevolnosti skor, ci neskor prejdu..
ty jedina sa musis rozhodnut, nikto iny to za teba neurobi, je to tvoja zodpovednost, tak ako bola tvoja a muzova zodpovednost sa pred otehotnenim chranit ak ste ho nechceli.. ale poloz si otazku, zvladnes vedomie, ze take iste embryo ake boli tvoje prve dve deti das prec? o sebe viem, ze by som sa s tym nikdy nevyrovnala..
rozhodnutie pre interupciu povazujem za vysostne pravo zeny a nikdy by som ziadnu ktora sa pre nu rozhodla neodsudzovala.. ale toto je velmi smutna tema..
@zuzana1404 bola som na Turzovke ked knaz tam rozpraval tento pribeh ktory skoncil tak ze pani sa nanho nahnevala ked jej to povedal a odisla po par mesiacoc zaklopala na jeho dvere a vrucne cez slzy mu dakovala a poprosila ho aby sa stal jej dietatku krsnym tatom
@denisse1311 to tehotenstvo nieje omyl ani nahoda je to velky dar a ked si maminkou dvoch deticiek urcite budes dobrou maminkou aj troch
Hmm nad tymtp bolo treba rozmyslat asi tak 8tyzdnov dozadu lebo ty do seba cpat antiku nechces podla vsetkeho nepouzivate ziadnu ochranu a teraz budes pouzivat potrat ako antikoncepciu - fakt super riesenie. Ked ste to uz s tvojim muzom potentovali tak sa snazte teraz postarat o relitu ktora z vasich cinov vznikla - dalsie dieta a do buducnosti porozmyslat nad ochranou ked nezvladas
Urviite to zvladnes aj s troma malymi detickami. Zloz svoje trapenie do Bozich ruk a on sa postara. Si predstav, ze bby tvoja matka rozhodovala takto o tebe. Ci si ta nechat alebo nie. Darovala ti zivot, tak to dopraj aj ty svojej malej fazulke.🙂 Je toto dieta menej ako tie dve, co su uz na svete? Tak si to povedz. Tie vycitky, co by si mala po potrate by boli strasne a do konca zivota. Daj drobcekovi sancu
@zuzana1404 Za mna lepsie nic nehovorit (nie je to lahka tema) ako pisat "ked spravis to a to, nebudes stastna." Rozhodujes ty o jej stasti (nie je to nahodou ona, co o tom rozhoduje?), ci vidis do buducnosti, ci....?
@evasil Áno, môže byť aj tento záver, vlastne to teda pochopila, ak sa vrátila s takou prosbou 🙂
U mňa ÁNO! Mám 3 deti. Nikdy by som nešla na interrupciu, mala som jeden spontánny potrat a bolelo to ☹ Keď som čakala najmladšiu dcérku, mala som rizikové tehu, preležané v nemocke a doma. Nikam som s deťmi nemohla, bolo mi to ľúto. Ale deti sa veľmi tešili na sestričku, chodili ku mne do nemocnice. Som šťastná, že ich mám. Nie je to vždy ľahké, bývam nervózna, bývame u našich, svoj domček zatiaľ nemáme, ale ak Pán Boh dá, chceme začať už teraz na jar stavať. Ja sama pochádzam zo 7 detí, nemali sme všetko, ale nič nám nechýbalo. 🙂
@bluka2 Ja absolútne nerozhoduje o jej šťastí, práve ona o ňom rozhoduje.
Dobre si prečítaj ešte raz môj komentár, ja ju nesúdim, nech sa rozhodne ako chce.
Vyjadrila som môj názor, tak ako ostatné dievčatá, ak by zakladateľka témy mala záujem o žiadny komentár, tak by asi neotvorila túto tému.
@zuzana1404 to bol pribeh ktory ma velmi dojal tak mi utkvel v srdci
Mozno je to financne narocne, ale ked zvladas dve,myslim,ze zvladnes aj tretie. Niekedy v buducnosti by ti mohlo byt luto, ze si tretiemu dietatku nedala sancu,ale ty musis vediet, ci to budete zvladat. Je tazke, aby rozhodoval,resp.ti radil niekto tu na modrom koniku. Urob, ako ti srdce a rozum kaze. Verim, ze sa rozhodnes spravne. 🙂 Ja sice cakam len prve dietatko, ale viem, ze keby sa mi nieco taketo prihodilo, mam rodinu, ktora pomoze. A partnera,ktory mi je oporou, takze spolu by sme to urcite zvladli. Mozno so skromnostou, ale zvladli. Drzim palce. ✊
@zuzana1404 Myslim, ze som dobre citala. "Ale ak si zvolíš smrť pre svoje dieťa, nebudeš šťastná." - Ako to ty vies, ked o tom rozhoduje ona sama (na tom sa zhodneme)?
@denisse1311 Ahoj, neboj, zle Ti bude už iba nejaky mesiac, ja mam 6 deti (3 bio, 3 pestunske) a malé v brušku, tiež mávam prvé týždne hrozné pocity z tehotenstva, kedze aj mne byva niekedy neskutočne zle. Ale ked to obdobie prejde, vzdy sa zacnem tesit, upokojim sa a pomaly sa pripravujem na prichod noveho zazraku. A to mavam kazde tehotenstvo rizikove, kolkokrat sa hram s detmi poleziacky, vonku na dvore sa hraju a ja lezim na lehatku pri nich. Varim rychle, zdrave a nenarocne jedla, niekedy aj polotovary ked je mi zle.
Ak by si potrebovala dievcenske vecicky, mozem ti poslat.
nepaci sa mi ako je teraz moderne zlahcovat postoj k zivotu ako takemu....kazdy ma na vsetko pravo-uplny liberalizmus
tak...az tak si nefandime,ze my mame na nieco pravo,dokonca narok...az take dokonale bytosti nie sme
zivot nie je nieco,v com by sme my mohli rozhodovat...ani zena o dietati
je mi velmi luto znie,kt.boli okolnostami,ci ludmi dotlacene k potratom
urcite to lutuju a budu lutovat...lebo je to citliva zalezitost pre kazdu zenu
nezlachcujme a neulachcujme svedomiu,ze ved-ma pravo...a ved treba byt liberalny,tolerantny...
vrazda je vzdy vrazda...tak ake odtiene hladame?
luto nam moze byt ludi,kt. intruprciu podstupili v nejakom strasnom polozeni...a je mi ich naoaj luto
ale nebudem tvrdit,ze je to pravo zeny=nie je.....jej pravo je ist na plastiku,chudnut,ist operovat zlcnik,ci neist...ist na chemo...alebo odmietnut...ale nema pravo doborvolne zabit
tri deti nie je lahka vec...a urcite unava a vycerpanost robi svoje,chapem uplne aj mnazela a ked este chyba nejaka pomoc "z vonku"...da to zabrat.
najhorsie su posl.dni tehu a prvy rok...potom to uz ide ...drzim palce,nech sa rozhodnes spravne
Napíšem len stručne - tretie dieťa, podľa mňa, nie je až tak finančne náročné. Veď oblečenie aj celú výbavičku bude mať po prvých detičkách a isto niečo aj dostanete od rodiny, známych, atď. Nejdem to zľahčovať, ale aj keď varím, tak varím vždy toľko, aby bolo pre "nečakaného hosťa". Tak som naučená. Takže v hrnci sa tiež isto jedna porcia naviac vždy nájde. Skôr ide o psychické vyrovnanie sa so stavom, ktorý tu už je a nejak zvládnuť namáhavé obdobie tehu. 😉
@bluka2 Presne 🙂. Nie je to žiadne predpovedanie budúcnosti. Ani vyrieknutie ortieľa nad jej osudom.
Ona so svojím rozhodnutím bude žiť, viac dievčat tu spomenulo výčitky svedomia žien po potrate, tak neviem, žiť s takými výčitkami, že som si zabila dieťa sa Ti zdá šťastím?
Ja som prežila jeden spontánny potrat - bolo to len obyčajné embryo, však len zhluk buniek - povedz to žene, ktorá spontánne potratila, že prišla len o emryo.Nespôsobila som ho sama a po potrate som prežívala veľkú stratu a bolesť. Ak by som ho spôsobila sama, neviem, ako by som žila ďalej.
@terezka1947 a je nase pravo zeny, ktore sa rozhodnu pre interupciu sudit?
Ma pravo sa slobodne rozhodnut a psychicke nasledky bude niest len ona, nikto iny.. To je jednoducho fakt, podla nasej legislativy..
@jana_eyre nikdy...nikdy by som si nedovolila-ani v mysli..odsudit nejaku zenu,kt.na potrat sla-nepoznam jej pribeh,rozpolozenie...je mi ich velmi luto
ale potrat je potrat...je to vrazda
takze...neodsudzujem zenu..odsudzujem cin ako taky,resp.nazor-ze zena ma na neho pravo,lebo je to jej telo
@zuzana1404 Ja Ti verim, ze vela zien ma vycitky svedomia, ale myslim, ze nie vsetky. Existuje aj moznost, ze zena si povie, ze to bolo v momentalnej situacii pre nu najlepsie riesenie a zameria sa na buducnost a nie na "co by bolo keby". Kazda zena v tejto situacii by si mala za seba zamysliet, ci by s tym vedela zit. Ak nie, ma jasnu odpoved a dieta/zhluk buniek (ako to vidi ona) si ma nechat...
PS. Zeny, ktore po dietatku tuzili, s radostou si spravili tehotensky test a prisli o neho - to s tymto ani neporovnavaj, to je ako porovnavat jablka s hruskami
@zuzana1404 Prepáč ale nechcem sa veľmi do diskusií tohto typu miešať aj ked toto mi nedalo. Nepáči sa mi, ak tu niekto ženám, ktoré stoja pred týmto rozhodnutím nadáva do vrahýň, vykladá im o tom, čo keby ich matka sa rozhodla si ich nenechať, poprípade sa im snaží nahovoriť, že všetko sa nejak samo vyrieši. Môj postoj k životu je realistický, takže každý má právo rozhodnúť o svojom živote bez osočovania od iných ludí, keby ich matka sa takto rozhodla, tak by tu neboli, svätá pravda, len neviem, či by si to niektorý z nich aj uvedomoval. A nič sa nevyrieši len tak ,pokial niekto nemá peniaze na to, aby uživil tretie dieťa, tak po jeho narodení sa nikde sami od seba nenájdu. Tolko môj názor.
@terezka1947 Potrat je potrat, ale nie vrazda, pojem "vrazda" je definovany a toto do neho nespada, tak odtial potial...
@bluka2 ak ti staci definicia....tak potom nie je
@terezka1947 Asi myslis "Potrat je potrat a podla mojej viery vrazda" a nie "potrat je potrat...je to vrazda"
@bluka2 nie....ziadnu vieru do toho nemiesam...je to vrazda
s tymto ziadna viera nema nic
@terezka1947 Tak som sa netrafila. Podla coho je to teda vrazda, ked nie podla definicie ani podla viery?
@bluka2 Vieš, ale to naozaj nie je porovnávanie hrušiek s jablkami, to dieťa je v oboch prípadoch rovnaké - u ženy, ktorá ho chcela, aj u ženy ktorá nie.
Rozdiel je v postoji ženy.
Dieťatko, o ktoré sme prišli bolo tiež naše tretie, plánované nebolo, nie všetko sa dá v živote naplánovať. Ale z úcty k životu bolo prijaté a milované od počiatku. A v tomto je ten rozdiel.
Žiadne hrušky a jablká, nevyberáme si v zelovoci, vyberáme si medzi životom a smrťou.
Nevravím, že je to ľahké, chãpem obavy zakladateľky témy, moje obavy z tretieho tehotenstva ale pominuli po piatich minútach od dodržania ocikaného testu.
Potom bolo už len radostné očakávanie, žiaľ, vtedy nenaplnené.
Ja nesúdim ani jednu, viem, aké je to ťažké, sama mám 4 deti, pred chvíľou mi môj skoropubertálny syn v návale skoropubertálneho hnevu vyčítal, že jeho spolužiaci, keď povedia rodičom, aby im kúpili nový PC, tak im kúpia, iba my jemu nie.
Áno, nemajú všetko, čo chcú, ale majú všetko, čo potrebujú, ba aj viac.
@terezka1947 ale to nie je len nazor, su to nase zakony a interupcia proste nie je kvalifikovana ako vrazda.. Takze my to mozeme iba tolerovat a nechavat na svedomi zeny..
@terezka1947 Píšeš že je právo ženy rozhodnuť sa či isť na chemo alebo odmietnúť ale nemá právo dobrovolne zabiť.. Ale to že ked nepojde na to chemo tak sa vlastne pravdepodobne zabije, to už nevadi teda hej..... Hm
@cvongo Nikde som nenapísala, že je vrahyňa, práveže mãm pochopenie s jej obavami.
Nikto nemá na ružiach ustlané, robíme rozhodnutia a budeme s nimi žiť.

@panidia kazdy mame rozne obdobia a sme aj niekedy nervozne matky, chvilu to tie deti preziju, snad ich za to nepozabijame. toto vsetko pominie, maminka je len neprijemne prekvapena, zaskocena, ma obavy, je unavena a navyse jej je zle. tak snad ma pravo byt nervozna. deti maju mat stastnu mamku - ale to sa neda zariadit v kazdom obdobi zivota a kazdej situacii. stastie sa neda kupit 🙂 ak pojde na potrat, stastna urcite nebude, ako uz bolo spomenute vyssie. takze tym sa problem neriesi.