Tretie dieťa - áno či nie
Ahojte mamicky, cakame 3. Dietatko neplanovane som v 7. Tyzdni a ptezivam velmi tazke obdobie. Ci di ho nechat ci nie. Mame doma este dve malicke deti manzel stale v praci pomoc ziadna. Rozmyslame o potrate z hladiska financnej a z tej ze mi je tak zle ze sa nedokaxem o deti postarat ledva chodim. Stale rozmyslam ci ano alebo nie. Dakujem za vase nazory.
@bluka2 pozri...ja pisem svoj nazor..nevnucujem ti ho,nechcem ta o nom ani presvedcit a ani polemizovat na temu "zivot"....pretoze zivot je u mna nieco posvatne...
tato tema mam byt o nazoroch,kt.si dotycna mamicka precita a uvidi...
opat sa to tu potom zvrhne a nema zmysel pisat filozoficke traktaty...naco?
kazdy mame svoje svedomie,svoj zivot
je lahke napisat,chod..ved to nic nie je
je lahke napisat,nechod...zvladnes to
nie sme v kozi tej mamicky
ale nemozem alibisticky napisat-kludne chod....ved to nic nie je...ved to je tvoje vysostne pravo,ked ja to tak nevidim...
a aj ked viem,ze na MK sa taketo nazory nenosia
@zuzana1404 Beriem to, ze je to tazsie ako rozhodovanie v zelovoci (omg, 🤐 ) a aj sa stotoznujem s tym, ze sa to velakrat da zvladnut, ale odpovedz mi prosim na otazku, staci aj jednou vetou, ze podla coho potrat = vrazda
@cvongo hm...royhoduje o sebe....nie o dalsej bytosti....a co sa tyka toho odmietnutia chema...ano,sama sebe skodi
@bluka2 Nejdem sa hádať. Ale tiež považujem potrat za vraždu. Lebo život vznikol spojením buniek. A ak ho zničím, zabijem ho, či nie? 😉
Právo na vraždu nevinného dieťaťa?Fakt smutné.Je ti ťažko sa starať o deti lebo ti je nevolno tak zabiješ tretie? Kde je tu obeta a láska? Život neni len prechadzka ružovou záhradou, to nam ale nedáva právo hrať sa na Boha a ukončiť život niekomu inému.
@terezka1947 Ja som Ti odpisala iba preto, ze vidim velky rozdiel medzi vrazdou, ako je definovana povedzme v slovenskom zakone a potratom.
Zober si to:
V právnom poriadku Slovenskej republiky sa vražda pokladá za trestný čin a trestá sa odňatím slobody na desať až pätnásť rokov. (Zvláštnym prípadom je podľa Trestného zákona vražda novonarodeného dieťaťa matkou, ktoré sa trestá odňatím slobody na tri až osem rokov.) Clovek co uz zil, mozno ma sam deti je zavrazdeny
vs.
Zakrok do 12 tt....
Ja vidim VELKY rozdiel. Davat na jednu vahu sa mi to zda hrozne.
@jana_eyre ano...zakony to beru ako beru....ale su to zakony statu,nie nasho svedomia,prirody.atd
prosim,nechajme tu vypravdovanie sa....ja som napisala svoj nazor,tak ako aj ine mamicky
nepresviedacam o nom nikoho,nemyslim,ze filozofovanie mamicke pomoze a tato tema je dost vazna na to,aby sme sa tu dotahovali....naco?
kazda sa snazime zit podla seba,svojho srdca....
opakujem,je mi proti srsti zlahcovanie temy ZIVOT .....neodsudzujem zeny,kt.potrat odstupili,neviem o nich nic...a casto to sami ani nechceli
@bluka2 pozri...ty riesis zakon statu...ja zakon srdca,svedomia,prirody....
pre mna je to vrazda
ok-beriem,pre teba moja formulacia nie je ok
@terezka1947 Ano, pre mna a pre stat tato formulacia nie je OK. Tak to mozeme nechat tak...
@terezka1947 schvalne som si precitala vsetky prispevky a nenasla som ani jeden, co by radil ist na interupciu a vravel, ze to nic nie je..
/nepouzivam slovo potrat, pretoze tymto sa oznacuje aj prirodzene stratenie dietata a nie je mi sympaticke davat to na rovnaku uroven/
pouzila si moje slova "vysostne pravo zeny" preto mam potrebu reagovat.. ano, je to jej pravo, pretoze jej to zakon nezakazuje, takze my sa tu mozeme chytat za slovicka ale jednoducho fakty slovenskej legislativy su take ake su..
@terezka1947 neodsudzujes zeny, ale odsudzujes nazory ktore tie zeny neodsudzuju.. zvlastne..
Ojojooj..tak toto je naozaj velmi citliva tema.Ale je vysostne na svedomi zeny, ci chce alebo nechce priviest na svet dieta.Myslim, ze uz samotne rozhodovanie je tym najtazsim rozhodovanim v zivote.Da sa povedat ze doslova "Sofiina volba".Ale nikto neni opravneny ani splnomocneny odsudzovat.Zivot je sam o sebe tazky.Ani jedna z nas nevie, ako sa zakladetelka citi.A to, ze o tom rozmysla..hm ked je jej tak zle, ze nevladze ani chodit, tak sa jej ani necudujem.Netreba sa obavat co bude uz teraz.Tym sa budes zaoberat potom.Teraz mysli na to, ze o par tyzdnov uz bude lepsie.A mozno sa aj pousmejes, nad cim si to vlastne rozmyslala a preco.A ked priberes tak zo 25 kil, tak zalozis inu temu..🙂..myslim, ze vies aku..🙂..drzim palce
@jana_eyre pravdupovediac,tvoj prispevok som si citala az po tvojej reakcii...takze som neumyselne "pouzila"tvoje slova
bohuzial,vzdy sa nechtiac-chtiac zapojim do takejto temy a uz sa potom "branim"...ale preco sa mam branit?pisem svoj nazor a iba preto,ze sa tu do mna potom pusti polka MK sa predsa nebudem tvarit,ze idem s dobou a ked chcem byt IN,tak musim/nemusim napisat,ze ano..je to pravo zeny
ale ako som pisala...mne,pre moje svedomie IBA zakony statu nestacia
no suhlasim,....legislativa to berie takto...
@denisse1311 urob čo sama cítiš čo je pre Teba a pre vás dobré. Píšeš, že Ti je tak zle, že sa nedokážeš postarať o deti a ledva chodíš. Vychádzaj z toho čo Ty vnímaš. Zváž si hlavne výčitky svedomia ak by si sa pre potrat rozhodla, či budeš sa s tým vedieť vysporiadať.
A nech urobíš akokoľvek, vedz, že vždy je to tak, ako má byť.
Veľa sily prajem!
@cvongo
@bluka2 Viete čo baby, mne sa nepáči absolútne spôsob, akým ste do tejto témy vhupli, zakladateľka témy ste nenapísal ani jedna z Vás ani pol slova, ale výrite tu diskusiu s tými, čo prispeli.
Tak vyjadrite svoj názor k jej situácii, alebo svoju životnú skúsenosť, ktorou by ste ju povzbudili, alebo nasmerovali, písať, že do tejto témy sa nechcem púšťať je alibistický a falošný, lebo už ste v diskusii.
Tak vyjadrite svoj názor a neslovíčkarte tu o pojme vražda, zabitie, obeta.
Každá žena matka sa obetuje denne v plnení si svojich materských povinností.
Nie je to obeta? A vražda a zabitie - ak má človek úmysel ukončiť niečí život a urobí to - tak mi povedzte čo to je???
@jana_eyre a cim odsudzujem zeny,kt.tie nazory odsudzuju?????????????
tak preco sa za moj nazor,ze je to vrazda do mna pustilo tolko zien?
kde som ich odsudila?kde som ich urazila?kde som napisala,ze su nieco menej ako ja,ze ich nazor je horsi ako moj?
preco sa na MK musi razit jeden nazor na vsetko?
ja som respektovala vas nazor,tak preco je ten moj tak tazko akceptovatelny?
ja necakam od vas,ze si svoj nazor budete a musite obhajit...a preco si ho mam obhajovat ja?
baby,klud....
@terezka1947 preco to beries ako nejake branenie sa, ale nie ako diskutovanie s osobou, co ma iny nazor? preco sa treba branit?
autorka sa pytala na nazory, dostala ich a k tym nazorom patria aj tieto definicie.. ked sa chtiac-nechtiac do tem zapojis, neber predsa reagovanie na tvoje nazory ako utok, nechapem preco sa tu na MK musi vzdy vsetko tak vyhrotit.. je to predsa len vymena nazorov, nie? a autorka s nimi musi ratat, ked sa pyta na taku tazku vec, aku sa pyta..
@terezka1947 pouzila som len tvoje slova "odsudzujem cin ako taky,resp.nazor-ze zena ma na neho pravo,lebo je to jej telo" druha strana..
@denisse1311 ja by som na potrat nikdy nesla (lebo by som mala dokonca zivota vycitky), ale neodsudzujem ho.
Daj na svoj vnutorny pocit.
Nevolnosti nejako prezijes, no ak ste na tom financne tak zle, ze sotva viete uzivit 2 deti tak si to treba urcite premysliet.
Drzim palce!

Preco sa tahate za slovicka? Radsej dajte mudre rady 😉