icon

Ultrazvuk pred prenascanom

miilada
6. okt 2013

Ahojte baby. Nazov som zostrucnila, ale v mojich pochybnostiach a vahani ide o nasledovne. Dost sa polemizuje o tom, ze UZV nie je uplne neskodny - aj ked vacsina mam ma zdrave deticky, urcite nie kazde jedno zostane poznacene, inak by sa UZV bud vylucil, alebo obmedzil na min. pocet pocas tehotenstva. Ak sa nechcem pohadam s lekarom, musim strpiet UZV pri kazdom vysetreni, co vychadza 14 dokopy + pripadne NT a(lebo) morfologicky UZV. Kedze chodim do ambulancie, kde su vybaveny pristrojom pre NT ultrazvuk (aj s certifikatom), automaticky som bola objednana. Najprv ma tato moznost potesila. No dany vysledok z NT len koriguje vypocitanu pravdepodobnost v kombinacii s tripple testom + vekom matky + minulostou (potraty, trizomia u predosleho plodu atd.), stale cloveku uplne neobjasni situaciu a navyse NT ultrazvuk nepomoze v identifikacii inych trizomii ako Patau, Edwards... Cize ked to zhrnieme, samotne NT ma dost slabu vypovednu hodnotu. Chystam sa na PrenaScan, pre istotu, a to co najskor, ako to bude rozumne, t.j. asi v 13. tt, ktory by mal trizomiu vylucit ci potrvdit na 99.9%. To sa potom vynasobi pravdepodobnostou, danou vekom, u mna asi 99.8 % pre negativitu trizomie. Kedze mam mat dokopy aj tak 14x UZV, tak mi mozete povedat, ved jeden navyse ta nezabije. Dufam, ze nie. Viem, ze NT ultrazvuk ma velmi vysoke rozlisenie a trva relat. dlho oproti obycajnemu UZV, kde sa len zmeria dlzka a preveri akcia srdca. Kolko teda trva NT? Vdaka!!

Strana
z2
slniecko77
6. okt 2013

@zita19 ano, kazdy si nesieme zodpovednost za svoje ciny. A o skodlivosti/neskodlivosti ultrazvuku by sa tiez dalo dlhsie debatovat 😉

zita19
6. okt 2013

Zatial nic lepsie nevymysleli. Alebo ano?

slniecko77
6. okt 2013

@zita19 tu nikto netvrdi, ze ultrazvuk je apriory zly, ide len o to, ze naco ho zbytocne robit pri kazdej navsteve poradne ked to nie je potrebne..a o tom sa bavime...

celasapremenim
21. feb 2014

vraj kombinovany test ti chromozomy nepopocita, mi bolo povedane

emelia18
Odpoveď bola odstránená
miilada
autor
22. feb 2014

@emelia18 No 99% je oproti 95%, ktore spominas ako dolnu hranicu, predsa len 4%, a tam sa prave moze ukryvat pripad nezachyteny kombinovanym skriningom. A kedze deti neplanujem 20, tak 560 eur, ked to rozratam na (povedzme) 25 rokov zivota dietata, kym ho budem financovat, je vyslovene zanedbatelna polozka. A inak, tema pol roka stara, ale vdaka za prispevok ;)

celasapremenim
22. feb 2014

mne sa ten prenascan zda byt velmi rozumny, moze vyrazne pomoct pri vahani k amn, ak vyjde negativny, amn nie je potrebne, v najhorsom teda amn ....taky neinvazivny medzikrok az nahrada amn
prenascan je forma screeningu a amn je diagnostika a este aj pri tej diagnostike sa sa stali pripady, ked sa pri pozitivite narodilo zdrave dietatko....

afrika
22. feb 2014

@miilada určite by som radšej podstúpila UTZ vyšetrenie ako vyšetrenie krvy.. - vlastná skúsenosť

emelia18
Odpoveď bola odstránená
celasapremenim
25. feb 2014

@emelia18
to ano, pri pozitivite sa pristupuje k amn
ak vsak riesis riziko vyssieho veku a napriklad len jednu trizomiu, hoci negativnu, ale rada by si vyssi odhad :D, pricom ti komplexny kombinovany vysiel negativny a chces mat istotu, nebudes riskovat potratenie zdraveho plodu pri amn, ak existuje velmi dobry screening v podobe prenascanu, ktory ta moze v tomto pripade ochranit pred amn
predsa len, je naozaj vela potratov zdravych plodov kvoli amn, staci preliezt net
a statistika ze je to len jedno percento je podla mna kozmeticky upravena, predsa len pre poistovne je to lacnejsie ..myslim amnio ako prenascan, aj ked je medzi nimi rozdiel samozrejme
takze treba rozlisovat pripady, neexistuje uniformne riesenie a rozhodovat sa je potrebne podla vlastnych vysledkov a vlastneho specifickeho rizika
peniaze a kolko co stoji, to je mi uplne ale uplne jedno

janka3233
Odpoveď bola odstránená
celasapremenim
27. feb 2014

to ano a utz maju snad vsetky zeny teraz
a utz tiez nie je vsemocne a chromozomy neporata, su deti, co na morfologickom v 2. aj na nt v prvom t. boli ok a narodili sa so syndromom
myslim, ze pozichrovat to, ked teda financne mozes, nie je nic na skodu
a ako som aj hore pisala, uniformne riesenie neexistuje, ja som riesila trizomiu 21

tchaliak
27. feb 2014

@celasapremenim to iste plati aj pre PRENASCAN, ktory nie je tak relevantny ako amnio. Preto je robeny usg aby to slo cielene.

celasapremenim
27. feb 2014

bola som aj na kombinovanom, teraz prenascan a caka ma morfologicky, myslim, ze lepsie, ako riskovat potrat zdraveho dietata
a keby mi vysiel kombinovany pozitivny, urcite by som isla rovno na amn, ale takto nie
kazda mame inu situaciu a to co je prave najlepsie urobit sa meni podla faktov ziskanych vysetreniami

tchaliak
27. feb 2014

@celasapremenim tak naco kombinovat kombinovany s PRENASCANom??? Zvyšiť detekčnosť o 1% na DS 560 Eurami, mimo medicinsku logiky 😕 , ale budiz ak mas na to 😀 .

celasapremenim
27. feb 2014

asi to tak tak stve, ze mam 🙂
poslal ma kvoli veku na amn aj ked vysiel ten kombinovany negativny, bola to bezpecna alternativa a toho diagnostika si vazim

Strana
z2