icon

Začiatok tehotenstva v skúšobnej dobe

iwka242
31. jan 2015

Ahojte žienky. zhruba pred týždňom aj pol som zistila že som tehotná. Samozrejme sa veľmi teším je to vytúžené dieťatko..ale zároveň mám starosti, lebo neviem čo spraviť..chodím do práce kde ťahám 12-13hod zmeny a celý deň musím stáť na nohách. Som na začiatku 6tt a začína mi bývať dosť zle, mávam aj závraty a prepadáva ma únava a je to skutočne tažké vydržať v práci... Ale problém je že som ešte v skúšobnej dobe ktorá mi končí až za mesiac.. v práci to zatial nechcem oznamovať bojím sa že by ma vyhodili a nechcem byť tehulka na urade prace a skončiť bez materskej. chcem počkať do konca skušobnej doby a potom sa dať prípadne na PN , ale bojím sa že to nevydržím pri mojom aktuálnom stave :( Čo by ste mi poradili? Čo by ste robili vy? alebo prípadne máte s tým niektorá skúsenosť? Ďakujem za každý jeden komentár

dominikav123
16. dec 2015

@sandey v skusobnej dobre moze zamestnavatel prepustit tehotnu zamestnankynu len pisomne, s riadnym odovodnenim, pricom dovod nesmie spocivat v tom, ze je tehotna...cize ano moze, no tak jednoduche to zase nie je...

sandey
16. dec 2015

@sladkamiki proste ak nastupuje tehotna, tak je ferove to oznamit... ak otehotnie pocas, to je ok....

evittam
16. dec 2015

@dominikav123 V skúšobnej dobe ti môže dať zamestnávateľ výpoveď bez udania dôvodu - ani to, že si tehotná ti nepomôže. 😉

sandey
16. dec 2015

@dominikav123 skusobna doba je na to, aby zamestnavatel vedel, ci zamestnankyna bude vediet vykonavat svoju pracu, tak ako si predstavoval, takze moze ju vyhodit zo dna na den z dovodu, ze nie je spokojny s jej pracou...

sladkamiki
16. dec 2015

@sandey no ja neviem, asi by nemala veľkú šancu v tom prípade....

evittam
16. dec 2015

@sandey Nie, môže ju vyhodiť bez udania dôvodu ako aj ona môže odísť bez udania dôvodu v skúšobnej dobe-pokiaľ táto bola písomne dohodnutá, stačí to len zamestnávateľovi oznámiť. To je všetko.
http://karierainfo.zoznam.sk/cl/1000167/1348021...

sardinka335
16. dec 2015

@sladkamiki čo splietaš??? Tu sa bavime o zene, ktorá sa uchádza o pracu a vie ze je tehotná, ale zamestnavatelovi to neoznami resp. to oznami az po podpisaní zmluvy. A to je fest rozdiel....tu sa nebavime o tom, ze sa snazí otehotnieť, ale o tom, ze tehotna je.
Ja ako zamestnavatel by som sa na to pozerala ako na nefer jednanie, ale to je subjektivne. Ak je to praca, ktoru je možné robiť popri MD, tak verím, ze je možné sa dohodnut, ale ak treba niekde sedieť a byť k dispozicii, tak chapem aj zamestnavatela, ze žial takto si to nepredstavuje. Vzdy su 2 uhly pohladu.
Len niekedy prichadzaju ludia len so samymi poziadavkami, ako mi hovorila kamoška riaditelka bankovej pobočky - pride to na pohovor a uz si kladie podmienky...vedela by som o tom rozpravať čo mi zase oni hovorili čo za materiál im chodi na pohovory.

dominikav123
16. dec 2015

@evittam precitaj si zakonnik prace, ust. § 72 ods. 1 druha veta: Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo materstvom, a musí ho náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné.

sandey
16. dec 2015

@sladkamiki ja som otehotnela asi po mesiaci po nastupe do novej prace a bola som natolko ferova, ze som este v skusobnej dobe oznamila zamestnavatelovi, ze som tehotna, aj ked som vedela, ze ma moze vyhodit... a cuduj sa svete, uznal moju ferovost a nevyhodil ma, pekne som isla na MD z tej prace... ale keby som ja mala firmu a uz mi nastupi tehotna a nepovie mi to, tak urcite s nou nebudem ratat a radsej sa jej po RD zbavim...

sandey
16. dec 2015

@dominikav123 to je to iste ako doba urcita, tam ti nic nepomoze, proste ti pracovny pomer skonci poslednym dnom doby urcitej

sladkamiki
16. dec 2015

@sardinka335 ja nesplietam! Ale žena môže byť tehotná a nemusí o tom vedieť, aelbo to zistí tesne po podpise zmluvy to ma utekať hneď s tým za šéfom?

sandey
16. dec 2015

@dominikav123 vynimocny pripad na vypoved si zamestnavatel najde... staci ked nebude spokojny s pracou a zamerne da zle pokyny, tym padom praca bude zle vykonana, nebudte naivne, zamestnavatel si najde dovod a my nemame sancu, ked nas chce vyhodit...

dominikav123
16. dec 2015

@sandey prosim ? co to ma spolocne so skusobnou dobou ?

dominikav123
16. dec 2015

@sandey si advokatka, alebo pravnicka, alebo sa venujes inej profesii zameranej na pracovne pravo ?

sladkamiki
16. dec 2015

@sandey pekná je tvoja férovosť, len by som bola zvedavá, že či by si bola taká férová ak by si vedela, že ti šancu nedá a vyhodí ťa a že tým padom napríklad prichádzaš o materskú. Asi by si si to rozmyslela. A to nevravím o sebe, mne zamestnávateľ ešte aj predĺžil zmluvu tak, aby som na materskú mala nárok. Ale nie každá má také šťastie na takého zamestnávateľa, tak chápem, keď uprednostní svoju "budúcnosť"nad férovosťou.

sandey
16. dec 2015

@sladkamiki ved ti to vysvetlila, ide o to, ked VIE pred podpisom zmluvy, ze je tehotna, ked nevie, je to ok

sandey
16. dec 2015

@evittam ved ja som hovorila, ze moze ju vyhodit

sladkamiki
16. dec 2015

@sandey áno ale myslím, že sa tu strhla taká skôr všeobecná debata...

sandey
16. dec 2015

@dominikav123 akoze co to ma so skusobnou dobou, ved ta je nato, aby zistil, ci zamestankyna ma na to, ci sa dokazala zaucit, ci vie svoju pracu riadne vykonavat... ved ak prijmem zamestnanca na skusobnu dobu a nie som s nim pocas nej spokojna, tak ho asi ze vyhodim nie?

sandey
16. dec 2015

@sladkamiki ja som nevedela, ci ma vyhodi alebo nevyhodi, ja som mu to proste povedala a cakala co spravi

adka7295
16. dec 2015

To ti povedať neviem ja ju mám na dobu určitú do konca júna budúceho roka ale vo firme, kde pracujem môžem rátať s tým, že mi ju nepredĺžia, ale beriem to pozitívne, už mi to tam liezlo na nervy 😀

sardinka335
16. dec 2015

@dominikav123 a ty si prečítaj dalšie vety...Vyššie uvedené si však nemožno mýliť s ochranou zamestnancov v tzv. ochrannej dobe. Táto sa v prípade skončenia pracovného pomeru v skúšobnej dobe neuplatní, a teda je možné „vyhodiť“ napríklad aj zamestnanca na PN. a okrem toho osoba ktorá sa uchádza o prácu, je povinná informovať zamestnávateľa o skutočnostiach, ktoré bránia výkonu práce alebo ktoré by mohli zamestnávateľovi spôsobiť ujmu.
Tak ak si myslíte ze naši zametnavatelia su takí blbí a taketo veci v zmluvách nemaju ošetrené...

zellvicka
16. dec 2015

@sandey keď som podpisovala pracovnú zmluvu tehotná som nebola a ani sme neskúšali. Som po MA preto sa bojím aby sa to nezopakovalo.
@katrin21 ďakujem, počkám až do vtedy a ak bude vsetko v poriadku oznámim to v práci.

sladkamiki
16. dec 2015

@zellvicka úplne súhlasim, počkaj. Naši zamestnávatelia síce takí blbí nie sú, ale ani my 😵

dominikav123
16. dec 2015

@sardinka335 to ma byt prispevok k comu ? nehnevaj sa ale uz si riesila na sude nejaky pracovnopravny spor o neplatnosti skoncenia pracovneho pomeru ? ja si necitam clanky na nete, prepac, realne to riesime v ramci sporov na sudoch.

Add 1: Ochranna doba nerovná sa tehotenstvo, to poziva specialnu ochranu, v zmysle europskej leg.

Add2: Skutocne si nastuduj zakonnik prace, zena nema povinnost oznamovat svoje tehotenstvo pred uzavretim pracovneho pomeru, taketo otazky su na pohovore brane ako tazko diskriminacne a je to na zalobu...

Add3: ukaz mi jednu zmluvu kde si povinna informovat o tehotenstve

sandey
16. dec 2015

@zellvicka tak je to v poriadku ako som pisala, ked si o tom v case nastupu nevedela, tak to kludne povedz po skusobnej dobe... 🙂

zellvicka
16. dec 2015

Pred dvoma dňami my vyšiel pozitívny test a pracujem už tretí mesiac. S mojou prácou sú spokojní a nemajú dôvod ma prepustiť. Preto som písala nechcem byť nefér, ale ani ohroziť svoju budúcnosť 🙂

sardinka335
16. dec 2015

@dominikav123 zena nema povinnost oznamovať svoje tehotenstvo to viem aj bez teba. A ja ti zase hovorím, ako človek pohybujuci sa medzi zamestnavatelmi, ze ak sa chcem niekoho zbaviť tak dovod najdem a uplne legalny....🙂
Iste sa najdu aj nefer zamestnavatelia, ja som sa zatial stretla s tým ze uprimnost je lepšia cesta ak je to normalny zamestnavatel - to uz kazdy vie posudiť u koho pracuje. Dohodnuť sa da, ale prist niekde a robiť ,,hrdinu,, nie je vzdy ta lepšia cesta.

dominikav123
16. dec 2015

@sardinka335 pri vsetkej ucte, kazdy clovek ktory pracuje, sa pohybuje medzi zamestnavatelmi 🙂 len nemam rada ked sa siria dezinformacie z nepochopenia clankov na internete...a ver mi, skoncit pracovny pomer "z vymysleneho dovodu" nie je az jednoduche, ako si mozno verejnost a zamestnavatelia myslia...len sa netreba bat a skocit za advokatom ak su pochybnosti...

evittam
16. dec 2015

@dominikav123 No veď v poriadku, písomne jej oznámi, že jej dáva výpoveď v skúšobnej dobe, nakoľko napr.nevyhovuje jeho požiadavkám - a čo spraví tá tehotná - no bohužiaľ nič. Ja netvrdím, že je to správne ale je to aj presne tak ako písala vyššie @sardinka335, to je všetko.