icon

Zneužívanie práceneschopnosti tehotnými ženami

21. okt 2025

Ja nechápem preco niektore tehotné zeny tak zneužívajú pn. Od 4teho mesiaca sa daju poniektore vypísať hned na pn, ze rizikove ale pritom tej dotyčnej nic nie je. To co staci gynekologicke povedať, ze dostanu ihned pn az do porodu? A nepíšte mi tu, ze sa to nerobi. Ja viem minimálne o 3 ženách ktorym sa proste nechcelo robit a hned pn.

zuzana76
22. okt 2025
@anonym_fe52be

@zuzana76 na nic si nenasetrila, to sú ďalšie bludy, co tu s obľubou šírite. Ty v SP nemáš žiadny svoj osobný účet, kde si šetris odvody a potom cerpas. A cca. 30 000 na odvodoch zaplatila asi ťažko (materska, tehotenske, rodicak...), takže tu prosím ta netrep niečo o nasetreni si.

@anonym_fe52be okrem toho materska a rodicak nesuvisia s tou PN, rodicak dostava kazda zena

anonym_fe52be
22. okt 2025
@zuzana76

@anonym_fe52be tehotenske nedostala, boli sme na materskej v roku 2007, rodicak nizky ako almuzna a materska tiez nie ako teraz

@zuzana76 to je uplne jedno. Vždy dostaneš viac ako zaplatis. Lebo sme sociálny stat

zuzana76
22. okt 2025
@anonym_fe52be

@zuzana76 na nic si nenasetrila, to sú ďalšie bludy, co tu s obľubou šírite. Ty v SP nemáš žiadny svoj osobný účet, kde si šetris odvody a potom cerpas. A cca. 30 000 na odvodoch zaplatila asi ťažko (materska, tehotenske, rodicak...), takže tu prosím ta netrep niečo o nasetreni si.

@anonym_fe52be a ako si to predstavujes? mala dat vypoved, no urcite, odrobila 17 rokov, mala pravo donosit svoje dieta. Ziaden gynekolog by si ju nevzal na zodpovednost, keby potratila. Vyse 40 rocna, prvy krat tehotna po vyse 10 rokoch snazenia.

zuzana76
22. okt 2025
@anonym_fe52be

@zuzana76 to je uplne jedno. Vždy dostaneš viac ako zaplatis. Lebo sme sociálny stat

@anonym_fe52be a tak isto mna, 4 autoimunitne choroby, predchadzajuci potrat, ziaden nromalny gynekolog by neriskoval, aby som sa ustvala v praci s detmi, hluku, nebezpecnych situacii, ked do teba na chodbe niekto vrazi, lebo bezia ako blazni

anonym_fe52be
22. okt 2025
@zuzana76

@anonym_fe52be a ako si to predstavujes? mala dat vypoved, no urcite, odrobila 17 rokov, mala pravo donosit svoje dieta. Ziaden gynekolog by si ju nevzal na zodpovednost, keby potratila. Vyse 40 rocna, prvy krat tehotna po vyse 10 rokoch snazenia.

@zuzana76 jasne, vy všetky mate predsa svoje práva.
A potratit mozes kedykoľvek. Tak ako sa kedykoľvek môže čokoľvek stat. Aj za to môže gynekológ, ze ta nenechal 9 mesiacic doma? Fakt nebud trápna uz

zuzana76
22. okt 2025
@anonym_fe52be

A potratit mozes kedykoľvek. Tak ako sa kedykoľvek môže čokoľvek stat. Aj za to môže gynekológ, ze ta nenechal 9 mesiacic doma? Fakt nebud trápna uz

@anonym_fe52be ano, niekedy si ich uzurpujem, ked v skolstve sa mi ich nedostavalo 😀

zuzana76
22. okt 2025
@anonym_fe52be

@anonym_fe52be ja som potratila, a ked som bola doma, tak vsetko v poriadku, trapna si ty, kludne sa pretrhni

slavaf
22. okt 2025
@anonym_fe52be

@anonym_fe52be Mne sa tak páči, ako si tu kopete do tehotných, ktoré idú na PN, aby bolo všetko v poriadku, aby sa nič nestalo, veľakrát tehotné vo vyššom veku s rôznymi zdravotnými problémami alebo len sa proste necítia dobre, ale však podľa niektorých nevoľnosť nie je problém, všetky to majú. Áno na týchto tehotných na PN stojí náš štát. To, že nás iní okrádajú v priamom prenose o milióny, to nám nevadí, do tých kopať nebudeme. Ale tie vyžierky tehotné a pozor matky doma s deťmi do 3 rokov, to už je iná liga. Do tých si kopať budeme a s akou radosťou. To je také krásne slovenské...

anonym_fe52be
22. okt 2025
@slavaf

@anonym_fe52be Mne sa tak páči, ako si tu kopete do tehotných, ktoré idú na PN, aby bolo všetko v poriadku, aby sa nič nestalo, veľakrát tehotné vo vyššom veku s rôznymi zdravotnými problémami alebo len sa proste necítia dobre, ale však podľa niektorých nevoľnosť nie je problém, všetky to majú. Áno na týchto tehotných na PN stojí náš štát. To, že nás iní okrádajú v priamom prenose o milióny, to nám nevadí, do tých kopať nebudeme. Ale tie vyžierky tehotné a pozor matky doma s deťmi do 3 rokov, to už je iná liga. Do tých si kopať budeme a s akou radosťou. To je také krásne slovenské...

@slavaf no však na ničom nestojí stat, toas uplnu pravdu. Ani na dôchodkoch, PNkach, materských, či podporach. Naozaj na ničom. A ked kradne Fero, Jožo, Zuza atď., namiesto toho, aby sme to odsúdili tak budeme kradnúť tiež, ze? O co si potom lepšia ako oni?
A vieš, to si potom každá tehotná moze povedať, že vsak ostanem doma, keby niečo. Ci?

zuzana76
22. okt 2025
@anonym_fe52be

@slavaf no však na ničom nestojí stat, toas uplnu pravdu. Ani na dôchodkoch, PNkach, materských, či podporach. Naozaj na ničom. A ked kradne Fero, Jožo, Zuza atď., namiesto toho, aby sme to odsúdili tak budeme kradnúť tiež, ze? O co si potom lepšia ako oni?
A vieš, to si potom každá tehotná moze povedať, že vsak ostanem doma, keby niečo. Ci?

@anonym_fe52be moze, my nic proti tomu nemame, je to par citlivych mesiacov

slavaf
22. okt 2025
@anonym_fe52be

@anonym_fe52be Unikla ti pointa. Nie, netreba nadávať na tehotné, matky na RD, dôchodcov. Peniaze a ozaj veľké unikajú niekde úplne inde. Ale je fajn vybíjať si frustráciu práve na týchto skupinách, ako si tu v poslednom čase všímam. A nehovorím o tých, ktorí účelovo zneužívajú systém. Hovorím o generalizovaní, že tehotné na PN. Áno, niektorým je "len" zle, niektoré bojujú s únavou, niektoré majú problém s náročnou prácou. Pre niekoho banality. Tak idú na PN. Kvôli sebe, kvôli dieťaťu. To fakt budeme tieto ženy pranierovať?

anonym_fe52be
22. okt 2025
@slavaf

@anonym_fe52be Unikla ti pointa. Nie, netreba nadávať na tehotné, matky na RD, dôchodcov. Peniaze a ozaj veľké unikajú niekde úplne inde. Ale je fajn vybíjať si frustráciu práve na týchto skupinách, ako si tu v poslednom čase všímam. A nehovorím o tých, ktorí účelovo zneužívajú systém. Hovorím o generalizovaní, že tehotné na PN. Áno, niektorým je "len" zle, niektoré bojujú s únavou, niektoré majú problém s náročnou prácou. Pre niekoho banality. Tak idú na PN. Kvôli sebe, kvôli dieťaťu. To fakt budeme tieto ženy pranierovať?

@slavaf prejdi si tu diskusie za posledný čas, pripadne poradňu.
Čisto témy, ako získam maximálnu matersku (ešte tam nezabudne napísať ze je zivnostnicka a neplatila ani floka, ale prečo nie hneď maximálnu, ze?), po materskej môžem ísť hneď na PN? (naco asi keď nie účelovo brať len peniaze, keďže reálne nerobíš si doma, prečo potom mas brat PNku?), a potom samozrejme, ako urobiť to, aby bola maximálna podpora. Co z toho, že min.3 roky som opäť sedela doma na zadku a aj tak mi stat mesacne platil 500€ plus (s bonusom a pridávali to za Matovica bolo takmer 700€, co bolo viac ako minimalka!) A samozrejme chlap na materskej a načierno ďalej robí, lebo vsak ma predsa narok poberat matersku.
To všetko sú len také "drobne" podla teba.
Ale chápem, že ty im doprajes. Len škoda, že nie zo svojho, ale cudzieho.

anonym_4d1f60
22. okt 2025

@anonym_autor teba to nemusí zaujímať prečo je na PN nevieš koľko rokov sa snažili o dieťa, potraty.Ty sa zaujímaj u vedúceho kto ju zastúpi nech nepracujes za ňu

anonym_510fc0
22. okt 2025

@anonym_autor viem, ze to niektore zeny robia, ale tie ktore ja poznam, mali aj dost narocnu a stresovu pracu, takze urcite by som urcite plod resp.vyvoj plodu neohrozila, pre pracu.

zuzana76
22. okt 2025
@anonym_fe52be

Čisto témy, ako získam maximálnu matersku (ešte tam nezabudne napísať ze je zivnostnicka a neplatila ani floka, ale prečo nie hneď maximálnu, ze?), po materskej môžem ísť hneď na PN? (naco asi keď nie účelovo brať len peniaze, keďže reálne nerobíš si doma, prečo potom mas brat PNku?), a potom samozrejme, ako urobiť to, aby bola maximálna podpora. Co z toho, že min.3 roky som opäť sedela doma na zadku a aj tak mi stat mesacne platil 500€ plus (s bonusom a pridávali to za Matovica bolo takmer 700€, co bolo viac ako minimalka!) A samozrejme chlap na materskej a načierno ďalej robí, lebo vsak ma predsa narok poberat matersku.

@anonym_fe52be ale my sme pisali o uplne inych pripadoch, ja som bola tehotna v roku 2007, mala som vsetko to najnizsie, lebo ved co z ucitelskeho platu, ale ano, moj odrb bol v tom, ze mam zly zdravotny stav (nesuvisiaci s tehotenstvom), nervacenie sa v praci, predchadzajuci potrat, ale ano, odrb ako svet. Asi som sa mala zodrat pocas tehotenstva v praci, byt aj tak kazdu chvilu na PN a rodicia ziakov by sa mi podakovali, lebo by namiesto mna nikoho nevzali, len by sa neustale neodborne zastupovalo.

slavaf
22. okt 2025
@anonym_fe52be

@anonym_fe52be A nehovorím o tých, ktorí účelovo zneužívajú systém.

barbie2023
22. okt 2025
@zuzana76

@anonym_fe52be ale my sme pisali o uplne inych pripadoch, ja som bola tehotna v roku 2007, mala som vsetko to najnizsie, lebo ved co z ucitelskeho platu, ale ano, moj odrb bol v tom, ze mam zly zdravotny stav (nesuvisiaci s tehotenstvom), nervacenie sa v praci, predchadzajuci potrat, ale ano, odrb ako svet. Asi som sa mala zodrat pocas tehotenstva v praci, byt aj tak kazdu chvilu na PN a rodicia ziakov by sa mi podakovali, lebo by namiesto mna nikoho nevzali, len by sa neustale neodborne zastupovalo.

@zuzana76 ja som tiež učiteľka, síce som mala vtedy keď som bola tehotná menej stresov práci a ostala som do 7 mesiaca,ale úplne ťa chapem. Stres robí bábätku veľmi zle a je rovnaký dôvod na pn ako akýkoľvek iný zdravotný problém alebo prekážka v práci pre tehotnú. Každá kolegyňa má posielala na pn,aby som si oddýchla ,ale ja som mala akosi veľa energie a tešila som sa do práce takže ja som ostala dlho.

anonym_c69b83
22. okt 2025
@anonym_autor

@viestta potom to tu v tomto state vyzera, ako vyzera....

@anonym_autor tento štát má tak kastroficky nízku pôrodnosť ako ešte nikdy v histórii. !!! A nie tehotné ženy na PN naozaj nemôžu zato ako to v tomto štáte vyzerá....nejaké to máš celé domotane. Staraj sa skôr o seba ako o druhých.

anonym_fe52be
22. okt 2025
@zuzana76

@zuzana76 no pani učiteľka, pozrime sa. Iné v praci stres samozrejme nemajú, len pani učiteľky. OK OK.

zuzana76
22. okt 2025
@anonym_fe52be

@zuzana76 no pani učiteľka, pozrime sa. Iné v praci stres samozrejme nemajú, len pani učiteľky. OK OK.

@anonym_fe52be ty citas co ti pisem, mam 4 autoimunitne choroby, ano, stres mi robi zle a odporucaju mi vyhybat sa mu vsetci lekari, taktiez ano, eliminujem ho, mna ine nezaujimaju na rozdiel od teba a neporovnavam sa, kazda nech kona podla svojho najlepsieho vedomia a svedomia. ja som konala pre zdravie mojho babatka.

zuzana76
22. okt 2025
@anonym_fe52be

@anonym_fe52be ostatne nech konaju tak, ako myslia, je to ich zdravie a zdravie ich dietata. Ja chranim to svoje a je mi jedno co si o tom mysli nejaky anonymný nick. Urobila by som to znova a znova.

anonym_fe52be
22. okt 2025
@zuzana76

@anonym_fe52be ostatne nech konaju tak, ako myslia, je to ich zdravie a zdravie ich dietata. Ja chranim to svoje a je mi jedno co si o tom mysli nejaky anonymný nick. Urobila by som to znova a znova.

@zuzana76 Ježiši, už fakt prestaň s tym ty ty a len ty. Diskusia bola o zneuzivani. Ktoré sa reálne aj deje. Neviem prečo sa vždy musia zapojiť nejaké, ktoré majú potrebu sa obhajovať, ze práve ony to nezneuzivali.
A iba recnicka otázka- tie ktoré aj tak potratia, hoci sú PN, za to môže kto?

kvoli
22. okt 2025

@anonym_autor ja poznám také ktoré radšej povedali, že sa im nechce pracovať a preto sú na PN akoby mali vysvetľovať aké riziká im hrozia.... Toto je tak súkromná vec! Veď tehotné sú len párkrát za život, tak nech sú v poriadku.

barbie2023
22. okt 2025
@anonym_fe52be

@anonym_fe52be no tak si skús vyguglit najstresujucejsie povolania ,okrem toho deti prenášajú aj ochorenia častejšie ako na iných pracoviskách 🤦🤦🤦

zuzana76
22. okt 2025
@anonym_fe52be

@zuzana76 Ježiši, už fakt prestaň s tym ty ty a len ty. Diskusia bola o zneuzivani. Ktoré sa reálne aj deje. Neviem prečo sa vždy musia zapojiť nejaké, ktoré majú potrebu sa obhajovať, ze práve ony to nezneuzivali.

@anonym_fe52be nestastie

zuzana76
22. okt 2025
@anonym_fe52be

@anonym_fe52be zastavala som sa zien, ktore nemaju viditelny dovod na PN, nemusia nikomu nic vesat na nos, lekar ich nechal na PN, tak su. Ty by si isla aj cez mrtvoly, len praca a praca a makajte.

anonym_fe52be
22. okt 2025
@barbie2023

@anonym_fe52be no tak si skús vyguglit najstresujucejsie povolania ,okrem toho deti prenášajú aj ochorenia častejšie ako na iných pracoviskách 🤦🤦🤦

@barbie2023 jasnačka, a preto pcham do skolky dieta "iba so soplikom". Vsak to podla vás nič nie je. Tak čo teda stresujete?

owecka
22. okt 2025

Poviem ti to na rovinu ako je. Ja som bola od 6 tt.doma celé tehotenstvo. mala som silne spinenie od cca 6 tyzdna. To som este nevedela, ze skoncim lezat v nemocnici. A budem sa bat, ze predcasne porodim. 2x hospitalizacia, vseho vsudy mesiac. 2 tehotenstvo som ani nestihla byt vypisana- lebo som v 8 tyzdni potratila...a teraz priama otazka na teba: nemam dovod sa spovedat nikomu, ze idem na PN kvoli tehotenstvu. Myslis si, ze to tie zeny tesi, ze su doma a sedia na riti a maximalne co je idu na vychadzku na hidinu denne aby sa nezblaznili a aj to celu vychadzku nevladzu prejst???

nurse0
22. okt 2025

@anonym_autor aj podľa charakteru práce napríklad taká pracovníčka v DSS , výrobný robotník a pod.

lucia147852
22. okt 2025

Mňa len zaujíma autorka, ako vies, že tvojim kolegyniam nič nie je?Mas pocit, že prvé pôjdu za tebou a položia pred teba svoju zdravotnú kartu? Ja som od 15 vedela, že ak raz budem tehotná, skvôli svojmim zdravotným problém budem na PN od // na teste, pretože na moju diagnózu bolo tehotenstvo dostatočná záťaž pre telo. A nie, o mojej diagnóze nevedel ani jeden môj kolega, možno tak na personálnom si domysleli podľa Pciek, ktoré som nosila predtým. Pre kolegyňu ako ty, by som bola automaticky flákač a lemra, ktorej sa nechce. Takže, ak mas problém a podozrenie na neoprávnenú pn a zneužívanie, tak maj gule a nahlas to oficiálne a nezavzdusnuj sa na MK, keď o tých ľuďoch absolútne nič nevieš.