icon

Zneužívanie práceneschopnosti tehotnými ženami

21. okt 2025

Ja nechápem preco niektore tehotné zeny tak zneužívajú pn. Od 4teho mesiaca sa daju poniektore vypísať hned na pn, ze rizikove ale pritom tej dotyčnej nic nie je. To co staci gynekologicke povedať, ze dostanu ihned pn az do porodu? A nepíšte mi tu, ze sa to nerobi. Ja viem minimálne o 3 ženách ktorym sa proste nechcelo robit a hned pn.

anonym_20d63e
21. okt 2025

Prve dieta som potratila. ,,Dopomohla,, k tomu praca s bremenami v predajni s elektrom. Otehotnela som zas a nechala som sa hned vypisat PN, gyn mi to navrhla sama od seba. A? Dieta mi bolo prednejsie, ako zamestnavatel. Zamestnanec je, bohuzial, iba cislom

leidin
21. okt 2025

Ja ked som bola tehotna som bola strasne unavena, takze myslim, ze kludne by som mohla aj byt pn s tehotenstvom, lenze som bola kvoli mononukleoze. A nemyslim, ze sa to zneuziva, to je len niekoho subjektivny nazor.

zuzana76
21. okt 2025
@viestta

@hipuska o tych som nepisala a ani tato tema nie je o oddovodenych PN ale o ucelovych

@viestta a vieme, kto to ma ucelove a kto nie? ani na mne nebolo vidiet ziaden problem. A pritom prve tehotenstvo potrat, 4 autoimunitne ochorenia, vyssi vek - 31 rokov, praca s detmi v stresovitom prostredi.

Napr aj taka kolegyna, co bola na umelom oplodneni zostala hned doma, dalsia, co otehotnela v 40-tke prve dieta, doma, dalsia snazili sa 8 rokov, otehotnela a hned doma. pritom vyzeraju zdravo a mozno akutne problemy nemala ani jedna z nich.

viestta
21. okt 2025
@zuzana76

@viestta a vieme, kto to ma ucelove a kto nie? ani na mne nebolo vidiet ziaden problem. A pritom prve tehotenstvo potrat, 4 autoimunitne ochorenia, vyssi vek - 31 rokov, praca s detmi v stresovitom prostredi.

Napr aj taka kolegyna, co bola na umelom oplodneni zostala hned doma, dalsia, co otehotnela v 40-tke prve dieta, doma, dalsia snazili sa 8 rokov, otehotnela a hned doma. pritom vyzeraju zdravo a mozno akutne problemy nemala ani jedna z nich.

@zuzana76 my to nevieme, vedia to ony a vie to ich gynekolog.

zuzana76
21. okt 2025
@viestta

@zuzana76 my to nevieme, vedia to ony a vie to ich gynekolog.

@viestta ved to, niektora napr povazuje za dovod zostat doma aj to, ze konecne otehotnie po 8 rokoch snazenia a je to vylucne jej vec. Keby o to dieta prisla, mozno uz nikdy neotehotnie.

anonym_025508
21. okt 2025
@mici88

@anonym_autor ja nechápem kto vôbec ide dobrovoľne PN. Ja som už vyše mesiaca doma kvôli začínajúcemu potratu na začiatku tehotenstva a idem sa zblázniť. Či už zárobkovo alebo celkovo z tej zmeny životného štýlu.
Minule som počula jednu predavačku (nie tehotnú ani chorú) rozprávať kolegyni ,že ona ide PN keď sa jej spýtala prečo tak povedala ,že však len tak nech som doma nemusím míňať dovolenku. Ja tých ľudí nechápem.

@mici88 veď to , ako môže ísť niekto dobrovoľne na pn, aj keď niekto tvrdí že tehotným nechodia na kontrolu, niekto že chodia. Ja som pn tiež od zaciaktu tehu koli začínajúcimu potratu, a kadejakými ďalším problémom, plus ta almužna zo socialky. Ale radšej si to vklude odskacem ako pracovať a ohroziť vytúžene tehotenstvo,

anonym_135e83
21. okt 2025

mne sa paci ako sa hned kopa zien potrebuje obhajovat a riesit ake je to v pohode ist na PN po dvoch ciarkach... NIE damy, nie je to ok, je to ok, ak je na to dovod = mate ho, tak je to uplne v poriadku, netreba sa obhajovat. Ale je kopa zien, ktore ho proste nemaju. A to je fakt. A ze nas do toho nic nie je.. no viete konsolidujeme.. je nas vela do vela veci..

Netreba hned v kazdej teme vytahovat, ze ale niekto to ma inak. Ano ma.. kazdy to ma inak. Niekto maka, niekto vala sunky doma, ledva odpracuje par dni, aby mu vznikol na nieco narok, uz je na pnke, urade alebo kadetade... len aby nebodaj nerobil. Myslim, ze vsetci chapeme ake je tazke otehotniet, ake je pre kopu zien tazke donosit babatko a skutocne zenam, ktor emaju zdravotne problemy to nik nevycita.

anonym_5f0880
21. okt 2025
@anonym_135e83

mne sa paci ako sa hned kopa zien potrebuje obhajovat a riesit ake je to v pohode ist na PN po dvoch ciarkach... NIE damy, nie je to ok, je to ok, ak je na to dovod = mate ho, tak je to uplne v poriadku, netreba sa obhajovat. Ale je kopa zien, ktore ho proste nemaju. A to je fakt. A ze nas do toho nic nie je.. no viete konsolidujeme.. je nas vela do vela veci..

Netreba hned v kazdej teme vytahovat, ze ale niekto to ma inak. Ano ma.. kazdy to ma inak. Niekto maka, niekto vala sunky doma, ledva odpracuje par dni, aby mu vznikol na nieco narok, uz je na pnke, urade alebo kadetade... len aby nebodaj nerobil. Myslim, ze vsetci chapeme ake je tazke otehotniet, ake je pre kopu zien tazke donosit babatko a skutocne zenam, ktor emaju zdravotne problemy to nik nevycita.

@anonym_135e83 tu ale natrafíme na jeden problém. U veľa žien problém nie je vidieť. A potom počuť ako nejaká premotivovaná žena ohovára za chrbtom je fakt príjemné.

anonym_135e83
21. okt 2025
@anonym_5f0880

@anonym_135e83 tu ale natrafíme na jeden problém. U veľa žien problém nie je vidieť. A potom počuť ako nejaká premotivovaná žena ohovára za chrbtom je fakt príjemné.

@anonym_5f0880 samozrejme, ani u vela inak chorych ludi nevidiet a nie su vzdy doma. Su ludia pracujuci pocas chemoterapie, su ludia pracujuci s bolestami, chori,.. a nevidiet... kazda pozname xy zien, ktore su ucelovo doma, lebo mozu, lebo sa vybavilo... a to je proste fakt. A netreba sa skryvat za to, ze nevidiet. Zena co musim byt na rizikovm doma, nebeha po meste cele dni, vyletikoch, nemaka na zahrade/dome, dokonca su take co su doma a zbehnu pocas toho kludoveho rezimu do fitka zacvicit, nenadrapuje sa s nakupmi, nestavia nabytok atd.. aj tu bol priklad napisany v diskusii a ja sama par tychto "tazko" chorych tehotnych zien poznam. A k tomu poznam zeny co odlezali tyzdne v nemocnici, odzvracalai cele noci, a aj tak rano vstali a isli do prace, atd atd... proste kazdy sme inak citlivy na seba, niekto ani rannu nevolnost nezvladne prezit a pozbierat sa a ist do prace, co je pre vacsinu zien bezna vec. Jedna zena predycha, druha sa bude u lekara tvarit ze uz je polozdochlinka v 8tt a musi ostat doma... ja som ale pisala o inom, ze netreba sa obhajovat, ak niekto je doma zo zdravotnych dovodov, tak na co? ale tvarit sa ze sa toto nedeje, ze nie su ludia doma ucelovo na PNkach je mimo.

zuzana76
21. okt 2025
@anonym_135e83

@anonym_5f0880 samozrejme, ani u vela inak chorych ludi nevidiet a nie su vzdy doma. Su ludia pracujuci pocas chemoterapie, su ludia pracujuci s bolestami, chori,.. a nevidiet... kazda pozname xy zien, ktore su ucelovo doma, lebo mozu, lebo sa vybavilo... a to je proste fakt. A netreba sa skryvat za to, ze nevidiet. Zena co musim byt na rizikovm doma, nebeha po meste cele dni, vyletikoch, nemaka na zahrade/dome, dokonca su take co su doma a zbehnu pocas toho kludoveho rezimu do fitka zacvicit, nenadrapuje sa s nakupmi, nestavia nabytok atd.. aj tu bol priklad napisany v diskusii a ja sama par tychto "tazko" chorych tehotnych zien poznam. A k tomu poznam zeny co odlezali tyzdne v nemocnici, odzvracalai cele noci, a aj tak rano vstali a isli do prace, atd atd... proste kazdy sme inak citlivy na seba, niekto ani rannu nevolnost nezvladne prezit a pozbierat sa a ist do prace, co je pre vacsinu zien bezna vec. Jedna zena predycha, druha sa bude u lekara tvarit ze uz je polozdochlinka v 8tt a musi ostat doma... ja som ale pisala o inom, ze netreba sa obhajovat, ak niekto je doma zo zdravotnych dovodov, tak na co? ale tvarit sa ze sa toto nedeje, ze nie su ludia doma ucelovo na PNkach je mimo.

@anonym_135e83 ja som pisala, ze je to kazdeho osobna vec, tu totiz nejde len o tu zenu. Ak ta, co sa bude prepinat potrati, tak moze podakovat sama sebe. Netreba zo seba robit hrdinky. Aj ludi chorych na rakovinu, co chodia do prace pocas chemoteraúie nechapem. Ok, ak ma pracu, kde sa nerozculi, nema ziadnu zodpovednost ( co je mozno praca nejakej tetusky, co predava listky na vlak) tak ok, ked nechce byt doma a trpiet depresiou. Ale vycerpavat sa a nedat vsetku energiu do liecby, nechapem. Pre mna nezodpovedne.

autor
22. okt 2025
@anonym_135e83

@anonym_135e83 ,🫶🏼🙏🏼 konecne Rozumný komentár. Ja tu neriesim zeny, ktore naozaj maju rizikové tehotenstvo. Ja riešim zhnité zeny, ktoré odrbavaju system kde sa da. A potom tieto iste zeny sa vrátia z materskej, ich náhradu odkopnu z fleku a potom su vkuse na OCR a vuly ťaháte a ťaháte za dvoch. Nechápem, co tu vyťahujú zeny svoje životné príbehy. Tato diskusia absolútne nie je o nich. Ja len nechapem doktorky, ktore výpisu bezdôvodne zeny. A este ženské, ktore si vymýšľajú diagnózy pred okolím. To sa neboja, ze sa im to moze nepekne vypomstiť?

anonym_4d44ed
22. okt 2025
@anonym_autor

Ako vidim, ozyvajubsa tu presne tie, co sa ich to dotyka :D po 1. Pisem o lenivých ženských, ktorym sa nechce robit aj ked maju pracu, kde sedia na riti
Po 2. Pisem, ze mna sa to dotyka, nakolko musim ťahať pracu aj za nu
A po 3. nepíšem o fyzicky náročnej praci, tak sa tu neopustajte
A po 4. Ano, vymyslene pn su problem pre spoločnosť, nakolko su hradené štátom.
Ja som opúšťala pracu s bruchom rovno nosom a nikdy ma nenadli vynýšlať si diagnozy, aby som mohla sedieť doma na riti. Bola som rada, ze som aj ja aj dieťa zdrave. To je vsetko

@anonym_autor
Ooo a ty si určite dostala cenu za pracovníčku roka a tvoj zamestnávateľ ti dodnes ďakuje so slzami v očiach. Od SP ti prišla medaila a chodia každý mesiac ďakovné listy, že? Keď majú tie ženy nárok na PN, znamená ze niečo málo už odrobili. Malo sa za celý život naplatíme odvodov každého druhu? Predstav si ja som bola počas oboch tehotenstiev doma a mimo toho 30 rokov makám. Bez prestávok, okrem tých tehotenstiev a materskej. Mam mat zle svedomie? No nebuď smiešna. A okrem toho, tvoj šéf je povinný zabezpečiť náhradu, ak chýba pracovník. Nie hádzať robotu na teba, jedine ze by si doteraz nebola moc vyťažená, že.

evazhoufova
22. okt 2025

Sa čudujeme že svk je tam kde je. Celkovo sociálny stat vychováva ľudí čo nie sú schopní a ochotní starať sa o seba. Myšlienka pekná správna. Národ … o tom pomlcime

kiki68
22. okt 2025

Ja som mala toto v praci a ano napisala som kolegyni, ze nevladzem uz , ze neviem ako to dam dalej. Poslali ma k sefke, dotycna jej to ukazala s tym, ze ked nevladzem nech dam vypoved. Ehm, ja pracujem roky v AT, vzhladom na tie podmienky tam moj muz volal na AK a inspektorat prace. Co situacii vobec nepomohlo. Mne zacali este horsie problemy a skoncila som na PN. Neskor na rizikovom. Druhe tehu a iny zamestnavatel to bolo lepsie, ale tam oni tlacili na to, nech idem na rizikove, nakoniec som musela uz s dovodom ako naozaj zdravotnym. Lebo druhu kolegynu tam nechali samu na prevadzke a samozrejme ich vymakla inspekcia a AUVA rovno. Cize cele zle pre nich. Ja by som ale robila dalej , keby to ide. Ale s tymto nic nespravis, lebo nevies ako na tom naozaj su tie zeny, ja som vyzerala dobre, ale to neznamenalo, ze som nemala zavazne problemy.

kiki68
22. okt 2025
@evazhoufova

Sa čudujeme že svk je tam kde je. Celkovo sociálny stat vychováva ľudí čo nie sú schopní a ochotní starať sa o seba. Myšlienka pekná správna. Národ … o tom pomlcime

@evazhoufova ale prosim Ta, taky rakusky uradnik je doma rok na Pn a nepohnes s nim, nemozes ani vyhodit, ani nic. Toto neni len na SK. Povedala by som, ze nieco tu v AT su neohrozitelne druhy ludi.

evazhoufova
22. okt 2025
@kiki68

@evazhoufova ale prosim Ta, taky rakusky uradnik je doma rok na Pn a nepohnes s nim, nemozes ani vyhodit, ani nic. Toto neni len na SK. Povedala by som, ze nieco tu v AT su neohrozitelne druhy ludi.

@kiki68 nemyslim len svk, všade to môže ľudí ovplyvniť. Ale povedzme že na svk majú k tomu väčšie sklony. Plus pozostatok komunizmu- využiť systém ako to len ide….

anonym_fe52be
22. okt 2025

@anonym_autor bohužiaľ robí sa to a je to iba na svedomí lekára, či sa dá nejako uplatniť. Je to aj preto, lebo majú k PNke aj tehotenske, co niektorým robí vo finále viac, akoby chodili do prace (papierové minimalkarky a pod.). A neboj, nie sú až od 4.mesiaca, niektoré už po ocikani testu dospelú vedia, že to bude rizikové. Kedysi to bolo tak, že rizikové bolo iba vtedy, keď si predtým bola v nemocnici a mala na to reálnu diagnózu.

anonym_fe52be
22. okt 2025
@zuzanita1609

Poviem to opäť úprimne. Ja sa pýtam na mladých ľudí, ktorí od školy nikdy poriadne nepracovali a majú čiastočný invalidný dôchodok (psychický stav väčšinou). Pýtam sa,keď funguje normálne v bežnom živote, zabáva sa po víkendoch,ma čas na hlúposti,je to len nejaký rozmar, výchova a otcova ruka v domácnosti chýbala,alebo zneužitie štátneho systému? Pretože poznám vo svojom okolí takých "invalidných". Mne určite tehotné žienky, ktoré si chcú vychutnať tehotenstvo vôbec nevadia. Naopak,asi by sme mali byť všetci vďační,že ešte stále chcú porodiť do tohto bláznivého sveta. Otázka iná je, či aj tá výchova a plnohodnotné poskytnutie všetkých potrieb dieťaťu je aspoň 90percentná. Čiže nie,mne nevadia budúce mamičky, ktoré si chcú oddýchnuť, užiť tehotenstvo tých pár mesiacov na PN.

@zuzanita1609 keď si chcú užiť tehotenstvo, nech si ho užívajú, ale nie na náklady nás všetkých, to je ta pointa.
Lebo davky sú im vyplácané z našich odvodov. A to nehovorím este o zdravotke, ktorú neplatia a hojne využívajú (nekomplikovany porod okolo 3000€ a pod.). A ďalšie minimálne 3 roky sedenia doma s odôvodnením, ze sa predsa stara o dieta.

anonym_fe52be
22. okt 2025
@biba_18

@simca06022011 @slavaf tehotenstvo nie je choroba ako pre koho. pre určité množstvo žien je 😏

@biba_18 tak predsa potom nebudem dobrovolne chorá. Ci?

biba_18
22. okt 2025

@anonym_fe52be celkom nerozumiem otázke 😏

anonym_fe52be
22. okt 2025
@anonym_4d44ed

@anonym_autor
Ooo a ty si určite dostala cenu za pracovníčku roka a tvoj zamestnávateľ ti dodnes ďakuje so slzami v očiach. Od SP ti prišla medaila a chodia každý mesiac ďakovné listy, že? Keď majú tie ženy nárok na PN, znamená ze niečo málo už odrobili. Malo sa za celý život naplatíme odvodov každého druhu? Predstav si ja som bola počas oboch tehotenstiev doma a mimo toho 30 rokov makám. Bez prestávok, okrem tých tehotenstiev a materskej. Mam mat zle svedomie? No nebuď smiešna. A okrem toho, tvoj šéf je povinný zabezpečiť náhradu, ak chýba pracovník. Nie hádzať robotu na teba, jedine ze by si doteraz nebola moc vyťažená, že.

@anonym_4d44ed sklamem ta, narok na PNku mas už po 1!!! odpracovanom dní. Tak si tu nevymyslaj, ze maju niečo odpracované. Drvivá väčšina týchto spekulantiek ma odpracované práve to minimum. Aj čo sa následne tyka materskej . A potom si myslia, ze dajú za par odpracovaných mesiacov 3 reťazovky a divia sa, že to takto nefunguje.

anonym_fe52be
22. okt 2025
@anonym_4d44ed

@anonym_autor

@anonym_4d44ed za to, ze je niekto poctivý ho tu budeme pranierovat a vysmievať sa mu, aký je vlastne sprostý, ze aj on nezneužíva systém ako ostatní. Bravo, naozaj, kam sme to ako spoločnosť dotiahli👌

zuzana76
22. okt 2025
@anonym_fe52be

@anonym_4d44ed za to, ze je niekto poctivý ho tu budeme pranierovat a vysmievať sa mu, aký je vlastne sprostý, ze aj on nezneužíva systém ako ostatní. Bravo, naozaj, kam sme to ako spoločnosť dotiahli👌

@anonym_fe52be nemyslim, ze sa posmieva, pise, ze prvorade je zdravie a pohoda zeny a buduceho dietata. Ja si osobne myslim, ze ano, taka co sa zamestna na den,a lebo mesiac - dva a potom ide na PN, tam je to o vychcanosti. Ale ak zena, napr moja kolegyna, otehotnela v 40-tke, o dieta sa snazili asi aj 10 rokov, myslim, ze nemala ziadne problemy suvisiace s tehotnetsvom, ale pracovala ako ucitelka, zostala ihned doma. Ano, po ocikani testu. Ja s nou suhlasim, predtym odrobila 17 rokov, ma pravo mat bezstarostne tehotenstvo.

anonym_fe52be
22. okt 2025
@zuzana76

@anonym_fe52be nemyslim, ze sa posmieva, pise, ze prvorade je zdravie a pohoda zeny a buduceho dietata. Ja si osobne myslim, ze ano, taka co sa zamestna na den,a lebo mesiac - dva a potom ide na PN, tam je to o vychcanosti. Ale ak zena, napr moja kolegyna, otehotnela v 40-tke, o dieta sa snazili asi aj 10 rokov, myslim, ze nemala ziadne problemy suvisiace s tehotnetsvom, ale pracovala ako ucitelka, zostala ihned doma. Ano, po ocikani testu. Ja s nou suhlasim, predtym odrobila 17 rokov, ma pravo mat bezstarostne tehotenstvo.

@zuzana76 a toto je presne to, ze tehotenstvo NIE JE CHOROBA. mala nejake zdravotné problémy? Nie? Tak sorry, ale byt doma len tak lebo chcem byt v pohode si pokojne bud, ale za svoje prosím

zuzana76
22. okt 2025
@anonym_fe52be

@zuzana76 a toto je presne to, ze tehotenstvo NIE JE CHOROBA. mala nejake zdravotné problémy? Nie? Tak sorry, ale byt doma len tak lebo chcem byt v pohode si pokojne bud, ale za svoje prosím

@anonym_fe52be odvzadzala 17 rokov dane, ja s tymto v takomto pripade suhlasim a je mi jedno, kto si co mysli, nech sa zeny aj pretrhnu, ked chcu a ked potratia, ich problem.

zuzana76
22. okt 2025
@anonym_fe52be

@anonym_fe52be ani ja som nemala problemy suvisiace priamo s tehotenstvom - jeden potrat predtym, 4 autoimunitne choroby, praca so ziakmi a zostala som doma od 10 tyzdna. je mi jedno, kto si co myslel, keby som sa stresovala, asi by som moje deti nemala.

zuzana76
22. okt 2025
@anonym_fe52be

@anonym_fe52be 17 rokov odvodov si na to "doma" aj nasetrila, islo to aj z jej dani.

barbie2023
22. okt 2025

Ja som bola opačný prípad. Dr ma prehováral na pn a ja som nechcela 😂 cítila som sa dobre len som si častejšie potrebovala sadnúť. Kvôli tomu som naozaj nechcela ísť na pn

anonym_fe52be
22. okt 2025
@zuzana76

@anonym_fe52be 17 rokov odvodov si na to "doma" aj nasetrila, islo to aj z jej dani.

@zuzana76 na nic si nenasetrila, to sú ďalšie bludy, co tu s obľubou šírite. Ty v SP nemáš žiadny svoj osobný účet, kde si šetris odvody a potom cerpas. A cca. 30 000 na odvodoch zaplatila asi ťažko (materska, tehotenske, rodicak...), takže tu prosím ta netrep niečo o nasetreni si.

zuzana76
22. okt 2025
@anonym_fe52be

@zuzana76 na nic si nenasetrila, to sú ďalšie bludy, co tu s obľubou šírite. Ty v SP nemáš žiadny svoj osobný účet, kde si šetris odvody a potom cerpas. A cca. 30 000 na odvodoch zaplatila asi ťažko (materska, tehotenske, rodicak...), takže tu prosím ta netrep niečo o nasetreni si.

@anonym_fe52be tehotenske nedostala, boli sme na materskej v roku 2007, rodicak nizky ako almuzna a materska tiez nie ako teraz