icon

Ako prekonať sklamanie z pohlavia dieťaťa?

16. sep 2025

Ahojte, prechádzam gender dissapoitment. Už dlho. Celé tehotenstvo sa neviem zmieriť s tým, že budeme mať chlapca. Prvé mám dievčatko, a chcela som strašne druhé dievčatko. Mám sama neuveriteľne krásny vzťah so sestrou, s bratmi nie. Túžila som aby aj moja dcéra mala takú blízku osobu v živote. Svet chlapcov mi je cudzí, od farieb cez ich záujmy ako dinosauri, lego, auta, hasiči a neviem čo všetko. Nemám k tomu vzťah. Neviem ako ma bude baviť byť s chlapcom doma.
Ale najviac, úplne najviac ma desí čo bude po pôrode. Keď sa na dieťatko (neteším?) ako mám predstierať radosť, pri bondingu? Ani neviem či ho chcem ten bonding. Bojím sa, že budem sa cítiť ako by dali niekoho cudzieho ku mne. Som asi povrchná, ale necítim tú hrdosť, ktorú som nosila pri dcérke, na ktorú som sa tešila. Chcela som, aby vedel celý svet aká som hrdá mama, prečo tie pocity nemám teraz???? Necítim sa byť mamou chlapca. Trápim sa kvôli tomu ešte viac. Mal niekto niečo podobné, že sa netešil, ale veci sa nejak zmenili? 😔 Neodsudzujte ma, hľadám skôr slová nádeje, že všetko bude ok.

vila_amalka1
18. sep 2025

niektorým ženám to ozaj dobre brbe na hlavy. Sklamaná z pohlavia. Také si nezaslúžia deti, čo by druhé za to dali, aby mali deti a ešte zdravé.

vajanika27
18. sep 2025
@nikiki29

Empatia kde? Emočná inteligencia kde? Súcit a pochopenie kde? Tu nie…
Potom sa čudujme, že máme na SR nárast psychických ochorení, keď sa človek aj bojí na verejnosti vyjadriť, že niečo cíti inak ako sa očakáva 🙄
Autorka, ani to tu nečítaj, nájdi si radšej jednu maminku, ktorá ťa pochopí a vyrozprávaj sa…

@nikiki29 my nemáme empatiu so ženou, ktorá napise ze nechce svoje dieta. Tak ja uz neviem naozaj. V čom mame mat pochopenie, ona ma kde cit pre dieťa ktoré v nej rastie, ktoré ma ľúbiť bezpodmienečne.

anonym_96c217
18. sep 2025

@anonym_autor presne toto isté prežívala Breivikova matka. On bol nechcený chlapec. V rannom detstve mu to dávala riadne pocítiť že je nechcený. Chcela dcéru. On sa chcel pritúliť ako maličký a ona ho odmietala,nevyvinuli sa mu vyššie city a empatia. Potom spáchal tam to.
Informácie som čerpala,,vražedné psyché,, -nechcený chlapec
Vyjadroval sa k nemu psychiater S.Droba

nika185
18. sep 2025

zober to tak, že tá dušička, čo sa nenarodila príde ale v tele chlapčeka, uvidiš, že ho budeš lubiť rovnako akokeby to bolo dievčatko a v dospelosti, ked z neho vychováš toho spravneho muža, ťa obklopí láskou, ja mám takých dvoch a sú už dospelí a ked pridu, tak len naťahujem nos na ten ich krk ako krásne voňajú a oni ma objímu a ja som šťastná a mám ale aj dcerku, no popravde, ktoré máte dievčatá, verte, že chlapci sa hrajú radi s babikami, kočíkami....a nie sú v dospelosti teplí, ja som vyrastala spolu s bratom a hravali sme sa spolu, ja s autami on babikami a dodnes si rozmumieme, moja neboj, budeš ho lubiť , no a čo tak len bude mať pindika, ale babatko bude také isté ako keby to je dievčatko, nevinné, čo bude potrebovať vašu lásku a objatie, dcerka ho bude chrániť, bude mať staršiu sestru, ktorá ti ešte aj na neho dohliadne, všetko je ako má byť, len ho prijmy, hlavne nech je zdravý, dieťatko to cíti a ono zato nemôže, vieš čoby dali zato iné ženy, ktoré nemôžu mať deti, alebo ich nedonosia, alebo o ne pridu po narodení.....teba panbožko obdaroval, neruhaj sa a začni ho milovať už teraz, ked sa narodi napíš nam a uvidiš, že neuvidiš rozdiel, ja som čakala druheho chlapčeka, primar sa ma opýtal, čo by som chcela a ja že dievčatko a on a ked nebude vymenite? som povedala, nie, budem ho milovať rovnako.....možno ma panbožko preto ešte obdaril aj mojou papuľkou dcerou, držím palce, všetko bude dobré

lienka9
18. sep 2025

@anonym_autor necitala som celu diskusiu,ale mozem.ta ukludnit.ja mam dcerku a syna a su nerozlucni.takisto ja mam brata a muz ma zas sestru a mame so surodencami vyborne vztahy.chodime na dovolenky,travime spolu sviatky,chodime na vecere,deti na prespavacky..takze nemaj obavu 🙂 ved aj muz sa moze realizovat v chlapskych veciach,nemusis vsetko ty.a pre male dericky je aj tak kopec hraciek unisex a tak ako sa moj syn hra s kychunkou a babikami,dcerka sa hra s autickami,stavia drahy a opravuje..takze hracky nakup ake chces 🙂

d_anica
18. sep 2025

@anonym_autor
Bude to dobré, uvidíš ❤️ mám kamošku, ktorá veľmi túžila po dievčatku, roky sa im nedarilo otehotnieť a keď sa nakoniec podarilo bol to samozrejme chlapec. Bola sklamaná, ale keď sa malý narodil tak by ho nedala za nič na svete. Treba ten fakt vnútorne prijať a netrápiť sa čo bude. Ja sama mám dvoch synov. Pri prvom som chcela radšej dievčatko, presne z tých dôvodov ktoré popisuješ, pri druhom som chcela radšej chlapca. Byť mamou chlapca je skvelé, starší syn už má 14 rokov a máme krásny vzťah,časom naňho nesmierne hrdá. Mladší je ešte bábätko, ale už sa teším ako bude rásť. A inak, mať dcéru neznamená automaticky, že bude mať rada šaty, fintiť sa a kľudne sa hrať s bábikami. Ďaľšia kamoška má jedinú dcéru a nič z toho sa nekonalo. Ako malej jej kupovala a šila sukničky a šaty, nikdy nič z toho nenosila a bolo po paráde. A tvoja dcéra môže mať pekný vzťah aj s bratom 👍

skorica162
18. sep 2025

@anonym_autor ja mam prveho chlapceka, druhe dievcatko. Tiez som chcela dve dievcata. Svojho syna neskutocne milujem. Bohuzial ma autizmus. Keby bol zdravy, bola by som najstastnejsia na svete, aj keby som doma mala 10 chalanov. Ale kto nezazil, nepochopi.

autor
18. sep 2025

Dakujem dievcata za odpove, uprimne je tu vela peknych pribehov a povzbudivych slov ❤️. Cakala som uprimne viac tych negativnych (aj tie si zasluzim, jasne). Nemozem tvrdit, ako niektore vravia, ze ho nechcem. Ak by som ho nechcela, tak tu nie je. Len budem mozno potrebovat po porode ist na nas spolocny vztah postupne. Niekoho hneva, ze teraz bonding nechcem. Ale mozno k nemu dojde. Neviem co bude. Je to pre mna velka neznama. Ale verim, ze to bude dobre. Utesili ste ma. Vsetko su len moje pocity a dohady lebo este nenastal den D.
Trapi ma to, ze iste veci tak citim, ale mozno to je prvy dobry znak toho, ze asi s tym nieco chcem urobit a ze mi to nie je uplne lahostajne.

anonym_c95650
18. sep 2025

Zvladnes to, a potom budeš ty posielať energiu ďalším babám ✊🏽☺️🍀❤️

sova7
18. sep 2025
@anonym_autor

@barka1 áno, aj ja to vidím, že tie vzťahy matka-syn sú lepšie. Len si neviem seba predstaviť byť dobrou matkou chlapcovi, keď tie veci sú mi vzdialené. Naopak ten svet dievčat mi je až veľmi blízky. Aký majú prosím medzi sebou vzťah?

@anonym_autor tahas si blby vzťah s bratmi do vzťahu so synom a si tam zaseknutá v minulosti. Syn bude iný uvidis. Vzťah si postupne vytvoríte. Aký vzťah budú mať tvoje deti záleží aj na tebe a ešte aby si nebola prekvapena že budú raz parťáci. Všetko je dobre. Poslali ti zhora chlapca. Vedia prečo. Skús sa upokojiť neriešiť uvidis. Všetko ako píšeš to má logiku a zmysel a pasuje.

bokabuka
18. sep 2025

Ale veď máš manžela, aj keď tebe je “svet chlapcov cudzí”, tak ti to musí všetko manžel pomôcť navigovať. Preňho je tiež svet dievčat cudzí a keď napríklad budete s dcérou riešiť menštruáciu, tak ho tým ty prevedieš, opačne pri chlapcovi on teba. A nikto ti nezaručí, že tvojho syna budú baviť motorky a dinosaury, aj baby jazdia na motorkách a veľa chlapcov si maľuje alebo hrá na hudobné nástroje, však to je jedno aké pohlavie je človek, môže mať hocijakú povahu a záujmy. V každom prípade to znie ako nejaký hlbší problém. Ak to fakt cítiš tak intenzívne, vyhľadaj odbornú pomoc. A to vôbec nemyslím nejako výsmešne, aj ja som chodila v ťažších životných obdobiach k psychologičke a poznám aj ďalšie ženy, čo si práve počas tehotenstva chodili k psychologičke vysvetliť svoje vlastné komplexy, aby zbytočne svoje traumy neprenášali na bábätko. Normálna vec, porozprávaj sa s odborníkom, teba pravdepodobne trápi niečo hlbšie. Spolu to vyriešite a bude dobre. 😊 Len to treba normálne aktívne riešiť a s kľudom. Máš právo chcieť dievčatko ale keď už nevieš či vôbec chceš s tým dieťaťom bonding len preto, že je chlapec, to už je veru priveľa. Stále to je tvoje dieťa, nezávisle od toho, čo má medzi nohami.

simca06022011
18. sep 2025

zaujimave ze ta to vobec neprechadza.. ja som tri dni prerevala ked mi na sone dr v pomaly 25tt povedat, ze rpedsa len to bude na 90% dievca (predtym iny lekar xkrat ze chalan, nechapali sme ako :DDD) .. ale aby som to drzala v sebe.. ten drobec za to nemoze, a proste riesit takuto vec je naozaj sebecke a malicherne.. ze nevies ci chces? co? bonding? a co ho das na adopciu? 🙂) nebud smiesna dusa moja
vies ze kopa zien ma so synmi uzasny vztah? je to uplne nieco ine ako s dcerou :D Ano chalani maju ine hobby, no a? vsak ma aj otca a on zvladne zase jeho hobby, tak ako ty mas dceru na urcite babske veci... neprenasaj si svoje problemy z detstva s bratmi domov a nekaz sebe ani dcere radost s chlapceka /brata. Budu vychadzat tak, ako sa ty k tomu postavis, ako ich budes viest.

A este napisem, napr my sme traja.. ja a sestra a po dlhom case brat.. vies kto je napriek tomu, ze vobec nebol chceny ani planovany najvacsi maznak mamin aj celej rodiny? Ano dobre hadas = brat :DDD a ma lepsi vztah s nim ako s nami a dokonca ten chalan ma lepsi vztah s mamou ako otcom aje ked nemaju ZIADNE spolocne hobby...

anonym_e6895d
18. sep 2025

Mala som podobne pocity keď som čakala druhého syna. Aj som si to vyčítala, ale predstava dvoch chlapcov má veľmi desila. Keď sa narodil, hneď som sa doňho zaľúbila. Pri prvom som to nemala. Prvý je športovec, tento druhý je taká kreatívna duša...nie každý chlapec má rád len auta a bagre. Mam už aj dcéru, ale ona nám dáva tak zabrať...že si niekedy vravím ako veľmi som po nej túžila a ono je to s ňou úplne iné ako som si predstavovala.

sulavikova
18. sep 2025

@anonym_autor úpne vás chápem. Ja som bola celú dobu nastavená na syna, aj to tak je. Síce môj splnený sen, ale jediný vnuk a teror z každej strany. Bojujeme každý deň.

anonym_6b4fce
18. sep 2025

@anonym_autor ja som bola v podobnej situacii, prve dievca, a ohromna tuzba mat druhe dievca, ked mi potvrdili chlapca, plakala som. Ked som videla u susedov chlapceka, plakala som. Strasne pocity to boli. Spatne ked sa na to divam, z 99% somnou trieskali hornony. Ano, chcela som dievca, ale nevedela som to vtedy uniest a prijat. Ja som si nevedela ani len chlapcenske oblecenie nakupit. Preslo to. Maly prisiel na svet ako pravy gentleman, za hodinku, s 1 mini stehom, uplne som bola unesena, aky bol uzasny jeho prichod (narozdiel od porodu dcerky s VEXom a pol roka som si nesadla)...cize laska od prvej chvile na cely zivot neskutocne ho milujem. Co samozrejme plati aj pri dcerke. Oni dvaja su partaci. Zahraju sa, chrania sa, aj zlobu spolu robia. Ziaden problem. Mila autorka, neboj sa, urcite tie pocity pominu, som si ista na milion %. A budes len krutit hlavou, akou hlupostou si sa trapila. Vsetko dobre prajem. 🙂

oskvarka
18. sep 2025

To ťa prejde ...mala som podobne nie také silné pocity opačne keď som po dvoch synoch čakala dcéru...a potom ešte raz keď som čakala syna 😂 lebo som túžila zrazu nech ma dcérka aj sestru..a tam to bolo už silnejšie ..podľa mňa tie tehotenské hormóny z človekom niekedy zametajú...ale to bude tak že ho budeš ľúbiť najviac na svete a má toto čo si tu napísala si sotva spomenies 😉...a jasné že chcela bonding...hlavu hore ...dobre to bude....

nikiki29
18. sep 2025
@vajanika27

@nikiki29 my nemáme empatiu so ženou, ktorá napise ze nechce svoje dieta. Tak ja uz neviem naozaj. V čom mame mat pochopenie, ona ma kde cit pre dieťa ktoré v nej rastie, ktoré ma ľúbiť bezpodmienečne.

@vajanika27 žena, ktorá je vo svojom psychickom rozpoložení aktuálne nastavená tak, že je proste sklamaná, nepotrebuje hejty a odsudzovanie. Potrebuje podporu, pochopenie a nasmerovanie. Tak ako to dieťa, ktoré sa dostane do amoku… tiež po ňom nehučíš “nerev”, lebo to, ako určite vieš, nefunguje. Pomôžeš dieťaťu svoj stav zvládnuť… tam empatiu môžme prejavovať a medzi dospelými nie? Trochu sa zamysli… čo jej pomôžu tie hnusné správy čo tu dostala… čo? To isté ako dieťaťu povedať “nerev” “nezúr”

monikafialka
18. sep 2025

Ja som si tiez nevedela predstavit mat chlapceka a teraz sa sama sebe smejem - je to este lepsie ako mat dcerku, neuveritelne, ma to prekvapilo ze veci mozu byt uplne ine ako si predstavujeme🙂 takze bud otvorena krasnemu prekvapeniu, je to moj maly princ, vysnivany maly muzicek🙂 a uz milujem aj tu zmenu ze auta a nie len babiky🙂 ja som velmi dievcensky tip takze velmi chapem a vravim ze nie je coho sa bat:-*

majkagu
18. sep 2025

Ja len chcem dat inu perspektivu - my sa 3,5 roka snazime dat dcere surodenca, neuspesne ivf mame za sebou a vsetko ine mozne, procedury…prognozu nemam dobru s mojimi zenskymi diagnozami, ze sa nam to este niekedy podari. Ja by som dala asi skoro hocico na svete za chlapceka. Alebo za dievcatko. To je jedno 🙂 chapem ze ty to mas inak, zijes inu realitu, ale mozno,ked sa skusis vcitit chvilku do takej situacie, ako mame my sekundarne neplodne, tak daco to spravi. A este by som ti poradila, aby si to skusila vziat skor racionalne. Na emocie mas pravo, pomenovala si si, co prezivas, skus sa toho nelakat. Emocne to tak proste mas a povedz si, ze emocie neurcuju vsetko. Dobra mama mozes byt aj napriek roznym negativnym pocitom 🙂 bude to dobre, dietatko prijmes hoc zo zaciatku racionalne, ale ten vztah tam casom nabehne. Verim tomu, drz sa 🙂

rado318
18. sep 2025

Prajem pokojnú noc , idem skúsiť niečo dať sem , aj keď po prečítaní autorky , v nemom úžase žasnem, a myslenie mi nejde moc . Dieťa je dieťa a uplne jedno je či chlapec či dievča to bude , za mňa najkrajšie naraz oboje 😍 , prijal by som v klude . Hlava mi neberie tvoje slová, prehravam si ich znova a znova , je strašná už len myšlienka , že TY NECHCEŠ !!!!!!!! VLASTNÉHO SYNČEKA !!!! . Ty s tvojim drahým ste ho stvorili , a ty ho nechceš??!!?? Hanbi sa !! Vieš koľké ženy chcú byť mamy , a jedno je im či chlapčeka či diečetko to bude , tak sa zobuď a nenic si hlavu sprostosťami .

andreatytler
19. sep 2025

@anonym_autor Urobila si dobre ze si o tom napisala. Som si ista ze nie si sama, co ma taketo problemy, len si jedna z mala ktora ma odvahu o tom rozpravat.
Podla mna by si mala vyhladat psychologa.
Toto je prilis riskantne, nechat to tak a dufat ze sa to po porode vyriesi. Co ak nie a syn bude pre teba stale cudzi?
Myslim ze nemas spracovanu stratu dcery po potrate. Dufala si ze dalsie dieta tvoju stratu vyriesi, ze dostanes dalsie dievcatko a vsetok smutok za dcerkou bude zahojeny, Ale dostala si nespravne pohlavie a tak ho odmietas. Nechces aby bol tvoje dieta. Chod si toto vyriesit s odbornikom, lebo je velmi nespravne presuvat na dieta svoje nespracovane problemy.
Vela matkam je svet chlapcov cudzi. Ja sama budem cely zivot smutit za tym ze nemozem kupovat ruzove volanove satocky. Ale nema to nic spolocne s mojim synom, nie je to jeho vina. Ty si to sklamanie zo straty spajas s tym chlapcom a davas mu to za vinu a chces ho trestat tym ze mu odmietas byt matkou.
Nechcem ta sudit. Prepac ak su moje slova tvrde. Taky dojem som ziskala z tvojich slov. Mozno to citis inac.

34katka34
19. sep 2025

@anonym_autor Všetko je o Tvojom nastavení v hlave, postavila si si hlavu a inú možnosť nepripustaš. Skus prijať fakt, že budeš mať chlapca .

anonym_98b232
19. sep 2025

@anonym_autor čo je to ten gender a bonding? 😂 vôbec sa mi nehodia tie slova do toho. Každopádne za mňa nie je matka ktorá sa neteší na svoje dieťa.

stanislavicenka
19. sep 2025

@anonym_autor pozri sa na to ako na ptilezitost. Zazit a spoznat nieco nove🙂. Druhe dieta je syn a ja stale hovorim, ze do zivota som ho potrrbovala. Zazit tu uzasnu lahkost bytia, ktoru ma, bezprostrednost, veci neriesi, je prirodzene laskavy🙂. A este poznam aj dinosauri.
Jednoducho otoc to myslenie, mas to iba v hlave.
Naco potrrbujes,aby cely svet vedel, ze si hrda mama? To su hluposti, povznes sa nad to, aby si cudzim ludom ukazovala lzi, akekolvek😉

blondi2
19. sep 2025

@anonym_autor Najprv sa prefackaj a potom sa pozri okolo seba, koľko je detičiek s autizmom, downovym syndrómom, atď a ty tu ideš riešiť sklamanie z pohlavia bábätka. Nikdy som neriešila pohlavie. Mam 2 chlapcov a nedala by som ich za nič.

isabella15
19. sep 2025

@anonym_autor ja mam chlapec a o dva roky po nom dievcatko a super si rozumeju, zahraju sa spolu. jasne ze sem tam hadka ako vsetci surodenci ale maju jeden druheho radi, syn dcerku postrazi, zaujima sa kto sa s nou kamarati a ci jej neublizuje.

anonym_5e1424
19. sep 2025

Mat chlapca je najlepsi pocit. Tiez som sa obavala, ale je to skvele. Ved vsetko co robis s dievcatom budes zo zaciatku robit aj s chlapcom. Neskor sa zahraju aj spolu. Napriklad ja so sestrou nemam ziaden vztah a s bratom nadstandartny.
Bud rada, ze mozes mat zdrave deti, co by za to niektore dali v mojom okoli.

anonym_e4f3e3
19. sep 2025

Neboj sa, určite budeš ľúbiť aj chlapca. Chlapci sú celkovo viacej maminkáči. S nimi objavíš inú dimenziu, muži inak vnímajú svet. Syn bude pre teba obohatením.
Mám troch synov, dvaja sú už dospelí. Ale ten najmladší, keď sa ku mne pritúli, keď vidím v jeho očiach lásku, keď som pre neho bohyňou... to sú okamihy dokonalého šťastia.
S dievčatkom budeš robievať ženské veci, ale keď jej budeš v puberte neskutočne liezť na nervy, bude tu pre teba mojkáčik. A ver tomu, že cez synčeka si bude aj manžel plniť sny malého chlapca 🙂 ... nejedenkrát ma pri srdci zahrialo, keď som videla pomaly väčšiu radosť v očiach muža, keď kúpil synom hračku, po ktorej on ako dieťa túžil. Alebo keď berú hokejky, púšťajú lietadlo, sledujú technické novinky...
Objímaj svojho malého muža už teraz, v brušku.
Sklamanie z toho, čo si si vysnívala, prejde. Viem o tom svoje. Bola som si istá, že prvé dieťa bude dievčatko. Chvíľu som predýchavala, tiež mi to trvalo, kým som sa zmierila, že bude chlapec. Po narodení by som ho nevymenila ani za všetky dievčatká sveta. Robí mi veľkú radosť, je to šikovný a úspešný mladý muž.
Keď som čakala druhé dieťa, hneď som vedela, že bude chlapec a veľmi som sa tešila. Obaja sú veľkí parťáci, majú sa veľmi radi a ľúbia aj toho najmladšieho.
Sestry, sesternice majú dievčatká. Poľúbkam si ich, kúpim im sukničku, sponečky a "vrátim" mamine.
A koniec-koncov, chlapi majú ľahší život ako my, ženy. 😉
Neboj sa, budeš ľúbiť aj synčeka, sklamanie prejde.

manog
19. sep 2025
@anonym_2996cb

@manog vy asi neviete rozlisovat medzi pocitom a postojom... toto sa vam zda ok? "Ani neviem či ho chcem ten bonding" to je rozhodnutie tej zeny, nie pocit. rozhoduje sa, ze asi nechce bonding, lebo chlapec, nie dievca...nejde tomu dat ani sancu..za mna totalne mimo zmyslanie, akokolvek vase slova zneju empaticky a podporujuco, skor vyznievaju trapne

@anonym_2996cb pre mna je trapne jedine to, ako velmi vela z komentujucich nevaha v par slovach odsudit niekoho, koho nepozna, koho zivot nezije. Take jednoduche. Ale je zase fajn vediet pre nas, pomylene empaticke osoby, ze su tu zeny, ktore: nikdy nepochybovali, nikdy neurobili chybu, nikdy neboli slabe ani zranitelne a vzdy vsetko dokonale zvladli. A preto pokojne mozu dat facku tej, ktora ziada pomoc a pochopenie.

rado318
19. sep 2025

Pokojny podvečer prajem všetkým , nedá mi , tak prispevok sem zlepím. Ľudia sa rozhodnú že chcú mať dieťatko , to pri Láske normalne je , no uznajte chcieť si vybrať pohlavie ?!? To mi moc hlava neberie. Piše tu anonym že málo empatycký sme . Veď ak dieťatko chcem mať tak je mi jedno či chlapec či dievča to bude ??? Aspoň mne bolo , radosť že budeme mať babätko , zatienila uplne zlé všetko . A keď už pri tej empatyji sme , ak chcela si mať autorka chlapčeka , vieeeš koľko ich je v ktoromkoľvek domove?? Mala by si chlapčeka , a hotové . Bez traumy bez stresu , s úsmevom ako mimoň.